Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do muzyki z cd?

Gość Pytający

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Przepraszam za niewiedzę, ale chciałbym się dowiedzieć czy w zwykłych zestawacj wzm.+cd stosuje się trzecią basową kolumnę. Zastanawiałem się nad zakupem tannoyów i ewentualnym dokupieniem do nich tego trzeciego elemnetu. Czy to możliwe i czy przyniesie spodziewany efekt w postaci uzupełnianie braków basowych? I jeszcze jedno - czym rózni się subwoofer pasywny od aktywnego. O co w tym chodzi. Zastrzegam, że nie interesuje mnie kono domowe, a jedynie wykorzystanie w cd.

https://www.audiostereo.pl/topic/5692-subwoofer-do-muzyki-z-cd/

>czy w zwykłych zestawacj wzm.+cd stosuje się trzecią basową kolumnę.

Jednoznacznej odpowiedzi nie ma, sa tacy, ktorzy "nie moga zyc bez niego", a sa tacy ktorzy obywaja sie bez.

Po czesci jest to takze kwestia upodoban muzycznych (np. pokaz mi glosniki bez suba ktore wiarygodnie oddaja potege muzyki organowej) jak i jakosci glownych glosnikow tudziez suba.

Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie i moge polecac tka kombinacje.

>Zastanawiałem się nad zakupem tannoyów i ewentualnym dokupieniem do nich tego trzeciego elemnetu. Czy to możliwe i czy przyniesie spodziewany efekt w postaci uzupełnianie braków basowych?

Jest mozliwe, jesli uwzglednisz pare faktow:

- sub musi byc adekwatnej jakosci pasujacy do tannoyow

- KAZDY sub, szczegolnie w ukladzie stereo, wymaga bardzo precyzyjnego dopasowania do glownych glosnikow (czestotliwosc graniczna, glosnosc, faza, polozenie)

- wlasciwe polaczenie z reszta zstawu.

> I jeszcze jedno - czym rózni się subwoofer pasywny od aktywnego. O co w tym chodzi

aktywny posiada wlasny wzmacniacz plus odpowiednie filtry umozliwiajace dopasowanie suba do reszty zestawu. Jedyny sensowny sub to aktywny.

Poniewaz piszesz o ukladzie stereo, wnioskuje ze masz wzmacniacz bez dedykowanego wyjscia na sub tudziez wyjscia pre-out (chociaz to ostatnie jest coraz bardziej popularne). Jesli moje przypuszczenie sie zgadza, to przy wyborze suba musisz zwrocic uwage na to, by mial wejscia tzw High-Level, czyli by mogl byc zasilany sygnalem bezposrednio z gniazd glosnikowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

. Zastrzegam, że nie interesuje mnie kono domowe, a jedynie wykorzystanie w cd.

Ukryta Zawartość

>Jak dopasować subwoofer do głosników podłogowych?

To przede wszystkim kwestia:

- dolnej czestotliwosci granicznej -> nie ma sensu kupowac suba ktory "schodzi" niewiele nizej niz twoje glosniki.

- czestotliwosci podzialu -> powinien umozliwiac ustawienie czestotliwosci granicznej w zakresie 40-120Hz

- wlasciwe polaczenia/wejscia High-Level + Low-Level

- regulacja fazy

>I jakie parametry do pomieszczenia np. 12 m2?

Wielkosc (a raczej malosc) pomieszczenia w tym wypadku nie odgrywa roli (zakladam ze nie szukasz suba za 300zl)

xajas

www.jaschiks.com

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Jakie konkretnie suby polecałbyć do tannoyów m2. Byłbym wdzięczny gdyby ich cena była dostosowana do moich mozliwości. Czy marantz 4000 będzie posiadał takie wejścia o jakich mówisz? I czy jest na tyle wydolny, żeby zasilić jeszcze suba?

Szukam suba rzeczywiście w tej cenie. Moje kolumny schodzą teoretycznie do 45Hz, ale chyba przy głośnej muzyce. Jak słucham jej cicho, to basu nie słyszę tyle co bym chciał. Chce coś z tym zrobić. Sub chyba pownien być nie za wielki, bo czytałem na innym poście, że głośnik basowy musi mieć odpowiednią ilość powietrza w pomieszczeniu w którym gra.

Zapomiałem napisać, że ten sub nie być formowy, chcę go złozyć sam. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Wiem, że taki sub poniżej 1000 zł nie jest zbyt dobry, ale przy konstrukcji DIY myśle, że dałoby sie zejść poniże połowy tej ceny.

Hi,

jesli kupisz sub aktywny (pasywny jest bez sensu) to KAZDY wzmak, nawet najslabszy sobie poradzi, i kazdy wzmak ma odpowiednie wyjsci -> glosnikowe.

problem jest ze znalezieniem sub z wejsciem High-Level (glosnikowym), gdyz wiekszosc subow w dzisiejszych czasach jest wyposazona tylko w wejsci Low-Level czyli Cinch.

Nie znam sie na cenach subow dostepnych w Polsce ale ciekawym subem bylby np

REL Q150

Acoustic Research Chronos 30

xajas

www.jaschiks.com

"...za 1000 zł nie jest zbyt dobry, ale przy konstrukcji DIY myśle, że dałoby sie zejść poniże połowy ..."

za 500 zl to znajdziesz ledwo chasis do suba (monacor, visaton, peerless), a gdzie wzmacniacz, obudowa?

Byle G... nie ma co budowac, bo to wicej chaosu niz pozytku.

xajas

www.jaschiks.com

Problem z EXTREMALNIE tanimi rzeczami (nie tylko glosnikami) polega przewazniena na tym, ze w efekcie koncowym sa drogie. Dlaczego? Gdyz zadko sie sprawdzaja, spelniaja oczekiwany efekt/zadanie. I wtedy wlasnie pieniadze sa wyrzucone. Nie chce negowac zupelnie sensu takiego projektu - to dobra zabawa, cwiczenie i mozliwosc zapoznania sie z tematem. Tylko ze w naszym przypadku chodzi o adekwatne uzupelnienie zestawu stereo, w ktorym sa juz zintegrowane jakies w miare solidne glosniki -> chodzi o uzupelnienie elementem, ktory jakosciowo pasuje do reszty. Nawet przy duzej dawce dobrej wiary trudno mi sobie wyobrazic, by glosnik za 90zl rzeczywiscie spelnial te wymogi. Kiedy sam bylem na etapie szukania wlasnie taniego a efektywnego rozwiazania dla suba takze przejzalem wiele projektow subow (scena DIY w dziedzinie glosnikow/subow jest bardzo aktywna w niemczech i znajdziesz mnostwo projektow), ale nigdy nie spotkalem sie z dedykowanym chasis do suba za taka cene.

Mysle ze elektronike i obudowe rzeczywiscie mozna zmajstrowac tanio (jesli sie znasz na elektronice).

xajas

www.jaschiks.com

do xajas

Właśnie rozglądam się za kombinacją podstawkowce + sub, najchętniej Kef Q. Dowiedziałem sie w sklepie, że podłączając suba poprzez wejścia głośnikowe robię z niego suba pasywnego. Czy mógłbyś to skomentować ?

Co wybrałbyś porównując Q5 do Q1+sub kef 2500? Pokój z kuchnią ok 30m2 z rotelem 02. Przyznam, że szkoda mi standów własnej roboty...

> Dowiedziałem sie w sklepie, że podłączając suba poprzez wejścia głośnikowe robię z niego suba pasywnego. Czy mógłbyś to skomentować ?

To bzdura, sygnal High-Level (glosnikowy) wewnatrz suba jest redukowany do poziomu Low-Level (cinch), czyli do takiego jaki dociera z przedwzmacniacza albo wyjscia .1 w amplitunerach KD. dalej jest wzmacniany wewnetrznym wzmacniaczem subwoofera.

> Co wybrałbyś porównując Q5 do Q1+sub kef 2500? Pokój z kuchnią ok 30m2 z rotelem 02. Przyznam, że szkoda mi standów własnej roboty...

Trodno mi tutaj wydac jakas jednoznaczna opinie, gdyz:

- nie slyszalem nie slyszalem ani Q5 ani Q1+sub

- jestem "extremista" jesli chodzi o suby, takze moje zdanie niekoniecznie reprezentuje zdanie typowego "audiofila" (sam uzywam wielkie podlogowce + sub)

Tymniemniej dodam swoje dwa grosze. Wlasnie jestem pod wrazeniem swierzego odsluchu ciekawego zestawu, ktory koncepcjonalnie jest podobny do twojego:

SACD Player Sony DVP-S9000ES

MCH Amp Sony TA-DA9000ES

(marzenie, wiecej do szczescia nie trzeba!!!!)

plus

set_1

- B&W 703

set_2

- B&W 705

- B&W ASW700

wynik dla mnie absolutnie jednoznaczny -> set_2

Moje marzenie to powyzsza elektronika + 5x B&W705 + 2x ASW700

xajas

www.jaschiks.com

->cynamon

Jakiś niedouk Ci wciskał ciemnotę. Wejście wysokopoziomowe przyjmuje sygnał - tak jak pisał xajas - o innych parametrach i przetwarza go tak, aby zasilić ten sam wzmacniacz w subie, który zasilany jest także sygnałem z wejść niskopoziomowych. Dodatkowo zwykle sygnał z wejść Hi-Level jest filtrowany (filtr dolnoprzepustowy), gdyż z założenia pobiera się sygnał pełnopasmowy.

Neiktóre firmy zalecają wręcz stosowanie wejścia wysokopoziomowego do odtwarzania muzyki (REL np.) twiedząc, że takie podłączenie najlepiej zachowuje charakter brzmienia systemu jako całości.

Gość Pytający

(Konto usunięte)

Widzialem suby Tonsila po jakieś 500 zł. Wiem, że zaraz mnie wyśmiejecie, ale chcialbym dowiedzieć się, czy do bardzo przeciętnego sprzetu warto inwestowac w coś droższego? Jak taki tonsilowski sub zabrzmialby z tannoyami?

Cynamon>

Parę tygodni temu zakończyłem kompletowanie zestawu do salonu (dyskusyjny pomysł zestawu uniwersalnego zarówno do stereo jak i multichannel ale się uparłem i spróbowałem udowodnić, że to da się zrobić) i wyszło mi coś takiego:

Amplituner wielokanałowy NAD 752

CD NAD 521BEE

DVD/SACD/DVD Audio Pionier 656

4XKef Q1 + Q9

Sub B&W 675

Dodam, że jest to wynik kilku tygodni prób i odsłuchów różnych wariantów.

Brzmi pięknie zarówno w CD jak i SACD - ale tylko w słuchanych przeze mnie w tym miejscu: jazz'ie (tu smooth i contemporary), klasyce (głównie w małych składach), muzyce dawnej a szczególnie organowej; muzyka symfoniczna (duże składy) wypada blado. Próbowałem również z Kef Q5 jako przednimi i jednak wybrałem Q1 z subem (jedyne co przemawiało za Q5 to nieco lepsze brzmienie orkiestry symfonicznej ale jak wcześniej wspomniałem nie to było celem natomiast przeważyły organy). Dodam też przy okazji że tzw. kino domowe niespecjalnie mnie interesuje (dobrze jak obejrzę 1 film w miesiącu) ale subtelność dźwięków i muzyki np. z Amelii jest tu zachwycająca.

Hi Amic,

interesowalo by mnie:

a) jak podlaczyles sub do wzmaka

b) kto decyduje o czestotliwosci granicznej Amplituner czy sub

c) jak nastawiles czestotliwosc graniczna (wartosc)

d) czy przy odtwarzaniu stereo (bez wszelkich dupereli typu hall itd.) procesory DSP NADa sa aktywne czy nie

e) jesli nie, to jak odbywa sie odseparowanie sygnalu dla suba z sygnalu stereo

f) czy speaker setup (Small Large...) jest aktywny w trybie stereo

xajas

www.jaschiks.com

a) jak podlaczyles sub do wzmaka

Wejściem Low level, B&W 675 nie ma wejśc głośnikowych tak więc w stereo jest przydatny tylko w przypadku układu przedwzmacniacz-wzmacniacz i sterowania z przedwzmacniacza

b) kto decyduje o czestotliwosci granicznej Amplituner czy sub

Amplituner - przełacznik trybu ustawienia częstotliwości granicznej w subie ustawiam na Off.

c) jak nastawiles czestotliwosc graniczna (wartosc)

Najczęściej 60 Hz (dla Q1 dolna granica wynosi 45 Hz , dla suba 25 Hz przy -3db i 17 przy -6db) ale eksperymentuję.

d) czy przy odtwarzaniu stereo (bez wszelkich dupereli typu hall itd.) procesory DSP NADa sa aktywne czy nie

Tak są aktywne, tu warto jednak dodać że zgodnie z dewizą NADa - Music First - amlituner nie posiada wspomnianych przez Ciebie dupereli w ogóle (co m.in. powoduje że na rynku tzw. kina domowego raczej się nie liczy). Dodam też, że prowadziłem różne doświadczenia połaczeniowe i między innymi odsłuchiwałem tej samej muzyki dostarczanej ze źródła połaczeniem analogowym (w wyłączeniem procesora gdzie amplituner słuzy wyłącznie jako wzmacniacz) oraz optycznym cyfrowym poprzez procesor. Bez procesora dżwięk jest ostrzejszy, ze zdecydowanie bardziej dynamicznymi basami (w średnim i górnym pasmie) ale oczywiście w tym układze nie działa subwoofer ale w tym zestawie co ciekawe nie jest to problem a czasami wręcz przeciwnie. W ten sposób lubie np. słuchać Cassandry Wilson - Glamoured. Dzwięk po przejściu przez procesor jest delikatniejszy, stonowany, aksamitny.

e) jesli nie, to jak odbywa sie odseparowanie sygnalu dla suba z sygnalu stereo

jw. - separacji dokonuje procesor

f) czy speaker setup (Small Large...) jest aktywny w trybie stereo

Tak

I jeszcze uwaga dot. ustawienia tego całego ustrojstwa. Pokój jest dość szczelnie wypełniony ciężkimi drewnianymi meblami, dywan, grube zasłony, ściany wypełnione obrazami. Sub stoi za fotelem a głośnik (B&W mają obudowy zamknięte) jest nakierowany na ścianę z przednimi kolumnami. Potecjometr głosnosci suba ustawiony jest na 1/4 - 1/3 zakresu (warto dodać, że moc wzmacnicza wynosi 500W). Efekt jest taki, że mam sporą zabawę, gdy goście (często nie będący laikami) nie widząc suba są zdumieni i zachwyceni basem wydobywajacym się z takich małych podstawkowców.

dzieki za info,

interesowalo by mnie co sie stanie jesli

a) obnizysz czestotliwosc garniczna suba jeszcze nizej (40Hz)

b) wstawisz sub miedzy glosniki (nawet jesli na stale nie jest to mozliwe) -> wbrew wielu opiniom moje odczucie jest takie, ze odgrywa to duza role w tworzeniu realistycznej glebokiej sceny (szczegolnie orkiestry)

czy nie korcilo cie podlaczyc suba w trybie "pure stereo" rownolegle do glosnikow, np za pomoca malego dzielnika napiecia:

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

interesowalo by mnie co sie stanie jesli

a) obnizysz czestotliwosc garniczna suba jeszcze nizej (40Hz)

Próbowałem przy róznych ustawieniach, oczywiście również przy 40. Brzmiało trochę inaczej, wydaje mi się że gorzej, myśle że problem leży w tym, że Q1 są jednak małymi monitorkami i mimo że teoretycznie schodzą do 45 to w dolnym obszarze bas jest jednak słaby i włączenie suba poniżej 40 powoduje powstanie "basowej dziury". Ale to tylko taka moja teoryjka.

b) wstawisz sub miedzy glosniki (nawet jesli na stale nie jest to mozliwe) -> wbrew wielu opiniom moje odczucie jest takie, ze odgrywa to duza role w tworzeniu realistycznej glebokiej sceny (szczegolnie orkiestry)

Nawet próbowałem ale ponieważ pomiędzy głośnikami stoi dość duża i ciężka komoda, to sub stał za blisko słuchacza i zupełnie nie chciał się zgrać z kolumnami (było go słychać, oj było :-).

czy nie korcilo cie podlaczyc suba w trybie "pure stereo" rownolegle do glosnikow, np za pomoca malego dzielnika napiecia:

Ukryta Zawartość

No tak ale B&W675 nie ma wejść głosnikowych.

Napisz proszę coś więcej o Q1 versus Q5.

Tak naprawdę to samo porównanie Q1 i Q5 (tak jak każde porównanie sprzętu grającego) nie ma większego sensu bez określenia czego i gdzie się chce słuchać. Q1 to małe bardzo ładnie grające jazz i pięknie oddające wokal w niezbyt dużych pomieszczeniach monitory. Q5 to solidne podłogowce z bardzo dobrym (aczkolwiek nie powalającym basem), przy okazji ponad dwa razy droższe. Porównując je w sklepie nie miałem wątpliwości, że Q5 to jest właśnie to. Ale w domu po odsłuchaniu obu zestawów wybrałem q1 z subem (biorąc przy tym pod uwagę , że bawiąc się w wielokanałowość chciałem mieć identyczne kolumny z przodu i z tyłu a kupowanie czterech Q5 wydało mi się lekką przesadą:-). Jednak gdybym kompletował zestaw stereo to zdecydowałbym się na Q5 (oczywiście przy alternatywie Q1/Q5).

Dlaczego wybrałeś suba B&W ? Czy z Kefa nic Cię nie ujęło ?

B&W mają obudowę zamkniętą i to zdecydowało. Kefy są OK ale ale w moim układzie imponująco mi dudniły.

Widzisz Q5/1 z Rotelem-02 ?

Nie próbowałem - opierając się opiniach i recenzjach myśle że tak ale trzeba by posłuchać. W niedalekiej przyszłosci chcę zabrać się za zmianę sprzętu stereo więc będę dużo próbował. Chciałbym skompletować coś pod potężne brzmienia symfoniczne i raczej nie będę brał pod uwagę Kefów serii Q (no i mam też ideę odejścia od Nadofilizmu :-)).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.