Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do koncowki mocy

D4ncer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam koncowke mocy Koda 269, chcialbym dokupic do niej CDka z regulowanym volume z pilota. Budzet: 250zl. Kolumn jeszcze brak. Narazie chce kupic elektronike, pozniej bede myslal nad kolumnami.

Ktos z forowiczow mial stycznosc z tym piecem?

https://www.audiostereo.pl/topic/56874-odtwarzacz-cd-do-koncowki-mocy/

Panowie, moze inaczej. Z marek/modeli jakie znam z regulowanym wyjsciem to niektore Marantzy, Denony, Technicsy, Onkyo, i Yamahy. Czy moglby mi ktos napisac ktore z wymienionych odtwarzaczy po wylaczeniu i nastepnym wlaczeniu zapamietuja poprzedni stopien nasilenia dzwieku? Ktore startuja od zera, a ktore musialbym najpierw sciszyc by moc wlaczyc koncowke mocy? : d

Z tego, co spotkałem:

- prdwodpodobnie żaden albo niewiele z tanich CD zapamiętuje poziom ustawienia dźwięku po wyłączeniu,

- wszystkie mają bardzo ograniczoną skalę regulacji, bynajmniej nie od 0 do 100%. Może jest to 1/4 , może nieco wiecej skali? Regulacja często "zaczyna się" na znacznych poziomach głośności.

Najgorsze jest to, że tani lub nawet przeciętny CD NIE WYSTERUJE Ci prawidłowo końcówki mocy. Dźwięk zazwyczaj jest suchy, płaski, bezbarwny i bez dynamiki.

Jak dołożysz preamp, nawet za 200-300 zł - będzie kilka razy lepiej.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Miałem taką końcówkę (nową) - ale jej dźwięk mi się nie podobał - był ciężki, mulisty, mało przejrzysty. Jeżeli ktoś ma bardzo jasny i agresywny system, to ta końcówka może go uspokoić i ukulturalnić. Uważam sterowanie końcówek z wyjścia regulowanego CD za zdecydowanie najlepsze rozwiązanie. Zdecydowanie nie zgadzam się z przedmówcą który twierdzi że z przedwzmacniaczami gra lepiej !!! Z moich doświadczeń wynika coś innego (no chyba że w high end, ale nie o tym tu mówimy). Uważam też że ta KODA potrzebuje bardzo jasnego odtwarzacza, żeby odmulić jej dźwięk. Ja sterowałem ją z 2 odtwarzaczy CD - mojej Jolidy i Kenwooda 7060. Oba grają raczej ciepło i z nią niespecjalnie się dogadywały. Próbowałbym więc z jakimś Marantzem CD 63 (lub Sony ES ale one są w Polsce totalnie przewartościowane i zupełnie nie lubię ich dźwięku). Musi być jakiś jasny japończyk, najlepiej najwyższy model z serii. Co do poziomu wyjścia - miałem dużo odtwarzaczy z regulowanym wyjściem i nigdy nie spotkałem się z takim który nie pozostawałby na tym poziomie na którym go zostawiłem. Może takie istnieją, ale są to raczej wyjątki od reguły, a nie reguła - więc się tym raczej nie przejmuj.

zukzuk i justas, dziekuje za opinie, choc...

No wlasnie, gdzies juz czytalem ze warto kupowac przedwzmacniacz, gdzie indziej ze nie 3eba. Skoro potrzebuje czegos jasnego bez jajcow zamawiam Technicsa SL-PS50 ktory ma regulowane wyjscie. Jak nie podpasi, sie sprzeda, sie kupi cos innego ; D

Mimo wszystko chetnie poczytalbym wuecej opinii na ten temat.

Tutaj zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z moich doswiadczen wynika ze zukzukzuk i justas32 maja po czesci racje.

Glownie wszystko zalezy od preferencji brzmieniowych i pomieszczenia.

Jezeli mamy duze kolumny we wzglenie malym pomieszczenia to mozna odniesc

wrazenie ze przedwzmacniacz nie jest potrzebny.

Bo majac tani przedwzmacniacz tracimy znacznie na mikrodetalu a basu

i tak wiecej nie potrzebjemy.

Jezeli jednak zalezy nam na brzmieniu dynamicznym z wykopem a kolumny

nie sa przewymiarowane w stosunku do pomieszczenia to przedwzmacniacz

bedzie jak najbardziej na miejscu.

W moim przypadku sprawdzil sie przedwzmacniacz lampowy ktory nie ma zbyt duzego

wzmocnienia sygnalu przez co mam wrazenie ze barwa jest lepsza (nie metaliczna)

i mikro detal na poziomie. Co nieznaczy ze dynamika przebije przedwzmacniacz

tranzystorowy.

W sumie w domu mam dwa zestawy ktore graja absolutnie roznym dzwiekiem.

Jeden dynamiczny z wykopem i super basem ale ma braki w barwie i mikrodetalu.

Drugi subtelny z fantastyczna barwa i scena ale znowu dynamika mogla by byc lepsza -

cos ala elektostat.

Nie wiem czy istnieje zestaw ktory polaczy zalety obu :)

Pozdrowienia

A może się tak zdarzyć, że odtwarzacz nie zapamięta ustawienia i po ponownym właczeniu, albo np. po chwilowym zaniku prądu wróci do maksymalnego ustawienia wysterowania i jeśli się nie zmniejszy poziomu, choćby przez nieuwagę, to głośniki może szlag trafić ?

Może. Trzeba się pilnować. Przy włączaniu najpierw włączamy źródło i dopiero końcówkę. Przy wyłaczaniu odwrotnie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kiedyś z ciekawości próbowałem stworzyć sobie drugi, taki minimalistyczny system z końcówką i regulowanym CD. Z ciekawości kupiłem za grosze Denona DCD-635, ale regulacja w domenie cyfrowej okazała się niewypałem, ponieważ nawet przy maksymalnym ściszeniu poziom wysterowania był zbyt duży i po prostu było zdecydowanie za głośno. Poza tym po wyłączeniu i włączeniu urządzenia poziom domyślnie ustawiał się na maksymalny, co w prostej drodze może doprowadzić do wysadzenia głośników, lub uszkodzenia końcówki. Z tego co wiem większość tanich CD ma tak rozwiązaną regulację (o ile w ogóle ją ma oczywiście).

Jednym z wyjątków jest Onkyo DX-7511, który ma 2 koplety wyjść: stałe i regulowane. A to drugie regulowane jest mechanicznym potencjometrem, więc możliwa jest płynna regulacja i nie ma strachu przy włączaniu:)

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

Sporo odtwarzaczy CD ma dwa wyjścia stale i regulowane. regulacja glośności odbywa się za pomocą potencjometru który z reguly sluży również do regulacji glośności wyjścia sluchawkowego. można pobawić się z Denonem (modele 1xxx lub 9xxx) z innych propozyjcji Akai CD57 co do w/w Denona 1420 to ma wyjście z regulacją ale laser do tego modelu już jest nieprodukowany. Można wziąść pod uwagę np 1015, 1460, 1400, 960 chyba też. mozliwości sporo. tylko CD musi mieć dwa komplety wyjść RCA i regulację potencjometrem.

DCD1290 - dwie pray wyjść. Nie zapamiętuje ustawienia. Po włączeniu startuje z poziomu -20 (przy wzmacniaczu na 9:00 godz jest to bardzo cicho), regulacja od 0 do -50.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Piasek, 18 Cze 2009, 10:55

>co do w/w Denona 1420 to

>ma wyjście z regulacją ale laser do tego modelu już jest nieprodukowany. Można wziąść pod uwagę np

>1015, 1460, 1400, 960 chyba też. mozliwości sporo. tylko CD musi mieć dwa komplety wyjść RCA i

>regulację potencjometrem.

Warto sprostować. Laser KSS150A do DCD-1420 można kupić (ok 25 zł), można też zastąpić zamiennikiem

KSS210A.

Ukryta Zawartość

Z wymienionych przez Ciebie modeli jedynie 1460 jest wart uwagi, oczywiście moim zdaniem.

Ukryta Zawartość

1520 ma trudno dostępny laser kss151a, z drugiej strony jest to raczej bardzo dobry laser. Co do wyjscia, to jest regulowane potencjometrem z silniczkiem, wiec mozna regulowac pilotem. 1420 nie znam.

Wszystko OK.

Ale żeby uzyskać dobry DŹWIĘK z taniego, regulowanego wyjścia - będzie niezbędny preamp...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak uważam. Nawet z tanimi preampami.

Zresztą - kupujesz sobie najpierw CD z regulacją głośności. Potem na spokojnie, przy okazji próbujesz pre. Nic, tylko się przekonać nausznie...

Najtańszy CD z regulacją głośności, który słyszałem, i który ZAGRAŁ (z monoblokami AVM po XLR-ach) -to Theta Miles (używka, o ile pamiętam coś ponad 3 kzł). Może ktoś miał przyjemność słuchać czegoś tanszego i równie dobrego?

Pozdr.

Huh, wiesz... troche inaczej do tego podchodze :-) Chce sluchac muzyki w niezlej jakosci, owszem czuje roznice miedzy klockami za 30/300/3000zl ale... rozsadek, wiek, i stan cywilny mi na wiele nie pozwala. Nie szukam czegos bdb, szukam czegos niezlego w stosunku cena/jakosc.

Z tego co widze przedwzmacniacze to droga sprawa (biorac pod uwage koszt koncowki/CD). Moze warto byloby rozejrzec sie za czyms DIY?

I jeszcze jedna ciekawa sprawa, co to jest "procesor", odziwo znalazlem jednego na allejaja w zakladce "przedwzmacniacze". Czy jest to alternatywa?

Thx.

Panowie, przegladajac eBay napotkalem sie na cos do kompletu...

Ukryta Zawartość

Pewnie cos jak Koda 233, warto?

Ukryta Zawartość

to jakiś klon Kody , myślę ,że się 'zgra' z Twoją końcówką mocy

tylko, od razu mówię,że nie słuchałem tego wynalazku, więc moja wypowiedź jest zwykłym domysłem

audiokarma.org

zawsze można się pokusić o jakże modne w dzisiejszych czasach 'lampy'

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Bufor lampowy nr1 z Audiotonu

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Koda i Conrad to ta sama firma - grupa kapitałowa. Jeżeli Ci się do czegoś przyda ten przedwzmacniacz to bierz, bo tani. Ale jeżeli słuchasz tylko CD to odpuść - powtarzam że z samego wyjścia regulowanego będzie lepiej. Ale patrząc po postach wybierasz za słabe modele odtwarzaczy. Słaby CD - słaby dźwięk, nieważne czy z przedwzmacniaczem czy bez. Powtórzę - wszystko jedno jakiego japońskiego producenta, byle był to NAJWYŻSZY model (ew. przedostatni).

Asmon, 18 Cze 2009, 10:45

>Jednym z wyjątków jest Onkyo DX-7511, który ma 2 koplety wyjść: stałe i regulowane. A to drugie

>regulowane jest mechanicznym potencjometrem, więc możliwa jest płynna regulacja i nie ma strachu

>przy włączaniu:)

Jest jeszcze jego starszy brat DX-7510 (DX-7051, DX-750 - to re same modele tylko symbolika inna). Świetny stosunek jakości do aktualnej ceny, brzmienie na wysokim poziomie, tani i dostępny laser, dużo mniejsca w obudowie na przeróbki, solidna mechanika. Regulacja serwopotencjometrem z pilota, 2 wyjścia stałe i regulowane + spdif. Polecam, miałem taki. Ma go teraz mój szwagier i jest zachwycony.

Coval_pl - w pełni się z Tobą zgadzam. Za niewielkie pieniądze to chyba najrozsądniejsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie.

Trochę drożej niż 250, ale chyba warto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.