Skocz do zawartości
IGNORED

Przyczyny brumienia lamp.

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż szukałem na forum i nie udało mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie jak w temacie.

Konkretnie chodzi mi o lampę Telefunken ECC801S.

Mam wzmak słuchawkowy DIY, w którym pracują lampy Siemens ECC801S (po jenej na kanał), nie tak dawno stałem się posiadaczem kolejnej pary lamp ECC801S ale tym razem są to używane Telefunkeny.

Na obu tych kompletach wzmak pracuje idealnie a w słuchawkach nie da się usłyszeć żadnego brumu.

Parę dni temu wpadła mi w ręce pojedyncza, używana lampka Telefunken ECC801S, wrzuciłem ją w podstawkę tuż obok drugiej ECC801s o okazało się, że ta ostatnio zdobyta brumi, zamiana lamp w kanałach i problem idzie za lampą, brumi nadal.

Powrót do poprzedniej ECC801S i brumu nie ma.

Problem więc bezapelacyjnie leży w tej ostatnio pozyskanej lampie.

Żarzenie DC stabilizowane ustawione na 12,64V, napięcie anodowe 90V, prąd katody 1,1mA dla pojedynczej triody.

Pytania:

- czym spowodowany jest brum?

- czy to koniec lampy?

- czy da się tę lampę naprawić (wygrzewanie, jakieś inne metody itd.)?

https://www.audiostereo.pl/topic/56812-przyczyny-brumienia-lamp/

Co do zwarcia żarzenia z katodą to metodą pomiaru zimnej lampy omomierzem nie stwierdzam tego.

Podstawki są nówki i złocone, więc ich skrobanie odpada ale powalczę z nogami tej lampy, niby wyglądają na czyste, przemycie ich spirytusem nie zaszkodzi.

No i zagadka pozostała zagadką.

Słuchałem w nocy, słucham teraz i brumiąca lampa nie brumi, kilka dni temu jeszcze brumiła a obecnie nie brumi i już.

Tak więc można tylko domyślać się, że któraś noga nie kontaktowała zbyt dobrze, ale czy na pewno - pewnie nigdy się nie dowiem.

Generalnie dla mnie najważniejsze jest to, że mam sprawną - nietanią przecież - lampę. Ot co. (:

• 4 lata później...

Ja mam problem z Manleyem MAHI. Tuz po wlaczeniu zaczyna z glosnikow wydobywac sie buczenie wrecz swiszczenie nawet.

Porownywalem ze Stingrayem nowym i tam tego nie ma. Mahi maja okolo 2 lat ale to za malo zeby chyba lampy byly wykonczone. Bias jest ok.

Z innym preampem to samo.

Potwierdzam.Oczyszczenie gniazd i końcowek lamp z nalotów utleniajacych moze być lekarstwem na " brum"

Miałem brumiącego Mullarda ecc82 i prawie spisany na straty, ale po czyszczeniu nabrał życia i czystości.

Każdy pin w lampie i w podstawce przywócony do "blasku".Teraz GRA

Panowie, Kolega Mcgyver mi wytłumaczył co jest przyczyna brumienia i nadmiernego szumu z głośników. Tzw. Petla masy. O tym prostym zjawisku w sieci można poczytać. Podlaczylem oba monobloki do najtanszego przedłużacza bez bolca i Ciszaaaa. Brumienie w całości zniknęło. Mało tego, po włączeniu kompaktu, pojawiło się bzyczenie. To juz bylo nie do zniesienia. Stwierdziłem, że z kompaktem jest coś nie tak albo ze końcówki mocy są aż tak czułe. W każdym razie teraz jest cisza. Słychać tylko muzykę jak miało być.

Chyba będę musiał zainwestować w kondycjoner sieciowy.

Także gniazdko bez bolca uziemienia pomogło.

Pozdrawiam.

Chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników lamp : czy w ten sam typ lamp w jednym urządzeniu może świecić jaśniej od drugiej lampy? Oto sytuacja jaka miała miejsce : kupiłem dwie pary El34 Tung-Sol rzekomo przegrały 100-200 godzin nie więcej , zamontowałem lampy i pograłem około 2 godzin, ustawiłem prądy , wszystko ok, dźwięk bez zastrzeżeń, wszystko gra ALE moja uwagę skupiła fakt że jedna para świeci jaśniej niż druga.Mam inne EL34 i takiego zjawiska nie ma na żadnym komplecie. Co może być przyczyną?Może nie warto sobie zawracać tym głowy?

sprawdź napięcie żarzenia na lampie w prawym i w lewym kanale

możesz mieć osobne sekcje żarzenia na trafie zasilacza, to by tłumaczyło różnicę napięć

gdy w obu będzie pomiędzy 6 do 6,6V temat można odpuścić

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

sprawdź napięcie żarzenia na lampie w prawym i w lewym kanale

możesz mieć osobne sekcje żarzenia na trafie zasilacza, to by tłumaczyło różnicę napięć

gdy w obu będzie pomiędzy 6 do 6,6V temat można odpuścić

W lewym mam 6,34 a w prawym 6,29. zamieniłem lampy miejscami i bez zmian dwie świecą jaśniej a dwie ciemniej .Przyjrzałem się z bliska i wyraźnie widać, że dwie (te co świecą ciemniej) mają jakby schowane do środka żarniki ,nie wiem jak to dokładnie opisać ale tak to wygląda. Dźwiękowo żadnych różnic ,nic co mogłoby zaniepokoić.Chyba taka produkcja to wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.