Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-ject 6 Perspex jaka wkładka?

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie chyba nadszedł czas na wymianę mojej Sumiko Blue Point No2 na coś innego. Drązni mnie ostrość tej wkładki, sybilanty itd...

Jakie propozycje do tego lekkiego ramienia? Możecie doradzić? Pre to forumowy projekt Ahaji...

https://www.audiostereo.pl/topic/56685-pro-ject-6-perspex-jaka-wk%C5%82adka/

Do lekkiego ramienia cieżka wkładka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak w ogóle to sprawdż ustawienie wkładki moze nic nie trzeba zmieniać

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>>>rollins,

"...Yul to co ja kurdę mam kupić?:)..."

Cie choroba, nie wim! Nie chcę Ci na siłę czegoś wciskać, bo być może idzie już o niezupełnie banalne kwoty. 6.PerspeX'a nie słyszałem, słyszałem Perspective'a, zakładam że brzmią podobnie. Pre forumowego nie słyszałem. Słyszałem Sumiko BP No 2, ale odniosłem wrażenia prawie zupełnie przeciwstawe do Twoich. W tej sytuacji konstruktywnie Ci niczego nie doradzę, bo jest za dużo niewiadomych. Ortofon 540 Mk II i tak się nie nadaje, bo i tak byś nie wyważył go prawidłowo w ramieniu, ponieważ jest za lekki. Doradzam zwrócić się o pomoc do >Papamka

Acha, rozglądaj się za wkładkami z jakimiś bardziej zaawansowanymi szlifami, bo to się per saldo opłaci. Zarówno w barwie dźwięku, przestrzenności nagrania i własnościach użytkowych, tzn. dobrym trackingu i "wyrozumiałości" dla delikatnych rowków (umiarkowany nacisk).

kolejna osoba narzekajaca na brzmienie Blue Point-a, moze faktycznie przyczyna lezec we własciwym ustawieniu tej wkładki...? ale skoro kolega rollins tez zwraca uwage na sybilanty to faktycznie cos musi byc na rzeczy.

Mi osobiscie 540 zrobiła "dobrze", dzieki namowie kolegow z forum, (szczegolne podziekowania dla Yul) kupilem ta wkladke. Jestem po przesiadce z Sumiko Black Pearl, po ktorej rzeczywiscie, jak ktos powiedzial tu na forum, mozna zniechecic sie do analogu. Brzmienie uzywanego Ortofona spowodowalo odsuniecie CD na drugi plan...

Ja bym probował wlasnie cos w kierunku Ortofona, Bronze lub dogawy Black, jest jeszcze polecana Goldring 1042 ale chyba mało kto ja ma bo opinii jak na lekarstwo, pozdro

>>> rollins,

Pisałem o tym kiedyś, nawet niedawno. Słyszałem tę Sumiko w sklepie w Bielsku z 2.Xperience i integrą Denona PMA-2000 (stara wersja), podłączoną do jakiś dużych, drogich kolumn (tego dokładnie nie pamiętam, może to były Pro-Ac, może HGP, no coś takiego). Usłyszałem dźwięk dobrze zrównoważony, raczej bez przewalania w którąkolwiek stronę, z lekko "podgładzonymi" sybilantami. Nie było to dla mnie nieprzyjemne, czy jakieś męczące, ale też nie siedziałem przy tym sprzęcie pół dnia. Poza tym ja lubię jak jest w dźwięku "dużo wszystkiego", dużo "górki" też , ale musi być czysta. Jak walą w talerze jakby oszaleli, jak wyją jak marcujące koty, jak gitary ryczą, że w czubku nie powiem czego wierci, to tak ma być! Rock to nie muzyka do dobranocki. Takiego czegoś tam słuchałem.

ale numer - zacząłem się bawić... i zwięksyłem nacisk wkładki...problem zniknał, nie ma tych wrednych sybilantów...tylko, że nacisk 2,2 g...czylio 0,2 za dużo... dziwne jest to, że dwie wagi tak pokazują...a jak ustawiam metodą tradycyjną - czyli ramie równolegle i polem podziałka to wychodzi 2,0 g.

LOL Rollins...

a rafaell "mo recht" - AT150MLX to cud miód, z tym, że ok. 2.5x drożej niż 440 (ale i tak przecenili! była za 359 i za tyle ją nabyłem, przy czym - nie żałuję!)

łasic

a 440 gra u Ciebie z lekkim ramieniem?

Bo ona ma masę coś koło 6g i podatność 10... to przy masie mojego ramienia 8,5 g nijak nie pasuje...

kurde... będzie to grać?

gra... o tej podatności gdzieś tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) była wzmianka, realna jest wyższa

Ukryta Zawartość

>Ja bym probował wlasnie cos w kierunku Ortofona, Bronze lub dogawy Black, jest jeszcze polecana

>Goldring 1042 ale chyba mało kto ja ma bo opinii jak na lekarstwo, pozdro

Właśnie dziś kupiłem.

Przedtem słuchałem na:

Shure M44-7

Grado Prestige Black

Denon Dl-103

Ortofon 2M Red

W jakości dźwięku - praktycznie wszystkie aspekty - przepaść.

Myślę, że warta swojej ceny.

Mam prośbę

Jak obliczyc rezonans i ile powinie wynośić, żeby wkładka teoretycznie pasowała do ramienia ?

U mnie jest tak :

Effective tonearm mass 8,7g

Static Compliance 24mm/N lat., 16mm/N vert

Dzięki bardzo, a jak się oblicza i jakie są widełki tego rezonansu - jeśli to nie kłopot

Chyba, że jakiś wzór na rozsuwaną tablicę, to wtedy odpadam :)

Optymalny zakres 8-12 Hz

można liczyć tak:

f rez= 159/ pierwiastek kwadratowy z [(sumy masy efektywnej + masa wkładki + masa elementów mocujących itd) x podatność wkładki]

można też skorzystać z kalkulatorów, jakich sporo w sieci i policzą to samo tylko bez szczegółów.

o np tu jest taki kalkulator, którym możesz liczyć rezonansową układu ramię wkładka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.