Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić JBL E100?

Seab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu moje głosniki zaczynaja mi przeszkadzac. Wszystko jest w miare dobrze gdy gra sobie MTV itp ale gdy wlacze np Andrzeja Stokłose albo inne płyty z instrumentami robi sie kaszana. Pierwszym posunięciem bylo kasowanie mp3 i przejscie na flac, duzo sie poprawilo ale mysle ze pora zmienic te glosniki. Posiadam Denona 2807 i pokoj okolo 16m2. Chcialbym aby nastepcy jbl-a rowniez byly duze, bo kolumny u mnie sa rowniez waznym meblem w mieszkaniu. Lubie glosno sluchac muzyki dlatego kolejny zestaw musi być mocny. Budzet to max 4tys zl. Zastanawiam sie nad B&W 683, Paradigm 11 v5 - 9 v6, KEF iq70? Wiem, ze zadna porada nie zastapi odsluchu ale licze ze nakierujecie mnie chociaz na dobry tor poszukiwan. 50/50% stereo/kino.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/56667-czym-zast%C4%85pi%C4%87-jbl-e100/
Gość hiend71

(Konto usunięte)

w takim razie skoro posiadasz amplituner to może pomyśl o wzmacniaczu stereo,decyzje pomoże ci podjąć ten artykuł

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/2kontra5.php

kolumn do 4k jest naprawdę duży wybór tylko czy jest sens kupować do ampli za 1,5 k,i czy na pewno maja być to kolumny tak duże jak e100 skoro grasz nimi na 16 m2

ja posiadam kolumny podstawkowe typu monitor które graja na ponad 20 m2 i wszystkiego jest dosyć

http://www.magazynstereo.pl/recenzje/Usher%20X-719.pdf

http://www.megahz.com.pl/go/_info/?id=2794

pomysl też o Audio Academy dwa pierwsze modele są w zasiegu twojego portfela

hiend71 dzięki za szybką odpowiedz. Mysle, iz w moim przypadku stereo odpada. Do tych E100 mam jeszcze centralny głosnik, tyły oraz subwoofer. Kupno dodatkowego wzmacniacza ostro podnosi koszty oraz kłóci sie z moimi założeniami odnosnie ogladania filmów w 5.1 Jesli chodzi o monitorki to tez o tym myslalem ale nie mialem mozliwosci posluchania. Tylko czy w kinie domowym rownie dobrze poradza sobie co wieksze kolumny? A co sadzisz o Focal chorus 816v? Jak kazde głosniki w internecie zbieraja raz pochlebne opinie a raz wrecz przeciwne. Na allegro widzialem je po 4700zl i po wyrwaniu wszystkich żył bylby w zasiegu uszu ;) Czy one nie beda zbyt delikatne do glosnego sluchania. Kiedys slyszalem taka opinie, ze drogie kolumny nie nadaja sie do glosnego sluchania (sa bardziej delikatne)? Mnie zalezy zeby od czasu do czasu zrobic glosna prywatke.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Seab, 7 Cze 2009, 15:01

Ze drogie to nie znaczy nic, nawet ze w ogóle się nadają do słuchania :) !

Głośno gra w miarę dobrze większość kolumn - sztuka żeby potrafiły zagrać cicho.

po pierwsze po co lepsze kolumny jak ten amplituner w stereo nie gra nawet poziomie używanego wzmacniacza za 200zł, podłączysz droższe kolumny i będzie niewiele lepiej... podstawowa sprawa to dokup sobie wzmacniacz i podłącz przez pre-out tego amplitunera albo poprzez przekaźnik (aby ominąć pre-out amplitunera)

druga sprawa to na 16m takie wielkie kolumny jak bass reflexowe JBL E100 (2x 25cm) czy Paradigm 11 (3x 20cm) to głupota, tego pompowanego przez membramy powietrza więcej słychać i czuć gdzieś za ścianą niż w tym pokoiku, potężniej zagrałyby tam mniejsze podłogówki - dźwięk się będzie lepiej rozchodził, o lepszej stereofonii nie wspominając

Gość hiend71

(Konto usunięte)

Don111 dobrze pisze co mogę poza tym ci poradzić,do tak słabego amplitunera chcesz kupić kolumny za 4700zł może się okazać że efekt będzie odwrotny od zamierzonego,ampli nie napędzi dobrze tych kolumn i nie będzie polepszenia jakości dźwięku i stracisz łupniecie e100,na twoim miejscu pomyślałbym o wzmacniaczu do tys zł używkę kupisz już niezły wzmacniacz,jeśli nie to bym nic nie zmieniał

Witam,

polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

16mkw i E100? To Ty tam basu nie masz, no chyba że wyjdziesz do sąsiedniego pokoju.

A grono poleca 816, AA Hypki też za duże, X-719 dla mnie nie w 16mkw (słuchałem w 20mkw i było ok). O L890 no brawo na pewno zagra :P

Proponuję AE Aelite 2 (około 1400zł nowe) + wydajny wzmak.

don111 - z tym że ampli gra jak wzmak za 200zł to się zgadzam. Porównałem najtańszy ampli Denona 18xx z najtańszą integrą z przed kilku lat 495R i ampli po prostu wysiadł.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Kurcze musze przyznac ze mnie troche zamaliscie tym moim amplitunerem. Kupujac go jakis czas temu myslalem ze to bedzie najmocniejszy punkt zestawu bo kosztowal tez pare złotych. Co powiedzie na taki wynalazek do tego mojego zestawu?

Ukryta Zawartość

or

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie lepiej jak byś zainwestował w dobrą koncówke i podłączyl przez pre- out do tego ampli? Napewno różnica będzie diametralna.

Np coś takiego:

Ukryta Zawartość

Później pomyślisz o zmianie kolumn czy np dokupieniu dobrego pre.

, te E100 potrzebują dużo prądu, dopiero pokazują na co je stanie, co nie zmienia faktu że w twoim pomieszczeniu nie zagrają nigdy poprawnie i nie pokażą całego wykopu ani całej swojej mocy( przynajmniej nie tobie, może sąsiadom z za ściany), poprostu są za duże

Ukryta Zawartość

Gość hiend71

(Konto usunięte)

Możesz kupić łatwiutkie do napędzenia kolumny, dostosowane do pomieszczenia (ostatecznie mogą być małe podłogówki) i grać z elektroniką którą mamy. Kupowanie koncówek mocy/mega pieców do E100, tylko wkurzy sąsiadów :D Dzwięk u Ciebie dużo sie nie polepszy... Sugeruję wiec zmiane kolumn, na mniejsze o brzmieniu, które idze w jakość ;) Z tym wzmakiem co masz, to nie wydobywasz 20% z tego co mogą w sensie mocy i uderzenia E100. Co do jakości dzwięku, to fakt, one nie mają audiofilskiego brzmienia, ale w pomieszczeniach 50m2 te kolumny dają się polubić!

Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi i zaangazowany czas. Zaczne od wizyt w kilku dobrych sklepach audio w lodzi. Koncepcje mam na razie tak ze wybiore glosniki, ktore najbardziej przypadna mi do gustu a pozniej zaprosze kolege z wzmacniaczem harman/kardon i poslucham czy faktycznie bedzie znaczna poprawa dzwieku. Jesli tak dokupie koncowke mocy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.