Skocz do zawartości
IGNORED

Używany CD lub transport do 3,5kzł

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, co sensownego można dopaść w tych pieniądzach?

Na wstępnie mam na tapecie:

-AVM Evolution CD3,

-Arcam FMJ CD23

-Technics SL-P2000 (ale cięzko znaleść)

-Theta Data Basic II

-CED TL-51X (ale top loader raczej będzie nieakceptowalny z uwagi na konieczość stania POD wzmacniaczem)

Sonówa XA7ES odpada bo to nie mój typ brzmienia, nie pasuje mi i tyle.

Po odtwarzaczu/transporcie spodziewam się szczególnie dobrej prezentacji przestrzeni, dokladnego pozycjonowania instrumentow, dobrego odwzorowania tła, dużej rozdzielczości, oraz totalnie ZERO zapiaszczenia, nie toleruję tego. Zlampizowane odtwarzacze odpadają (bo nie i już), w ostateczności może być jakiś CD z lampą na wyjściu ale wolałbym nie.

Więc drodzy koledzy i koleżanki, jakieś uwagi do tych powyżej lub jakieś ciekawe propozycje? Jeśli ktoś ma coś na sprzedaż nie mam nic przeciwko zareklamowania tego tutaj.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Rozumiem, że odtwarzacz CD ma być również używany jako transport ?

Jeżeli tak, to raczej lepszy będzie dedykowany transport niż integra - chyba, że chcesz mieć coś uniwersalnego przyszłościowo. Z tych co wymieniłeś najlepsza będzie IMHO Theta. AVM i zwłaszcza Arcam są bardzo fajne, ale jako CD. CEC-a odradzam, sprawdza się średnio pod względem obsługi jak i dźwięku, chociaż sprawia solidne wrażenie. Ale to pozory.

Możesz też pomyśleć o czymś na bazie słynnego transportu Pioneera. Ja mam teraz odtwarzacz Advantage CD-1, który polecam - ale mojego nie sprzedaję. Transport Pioneera sprawuje się świetnie, jest cichy, szybki, szuflada chodzi gładko. Ale w oryginalnych playerach Pioneera bolączką jest właśnie jakość wyjść cyfrowych, więc trzeba szukać czegoś zewnętrznych producentów. W tych pieniądzach może być Advantage lub Thety.

pzdr.

To zależy jak zagra lepiej, ostatnio stwierdziłem że większość sygnatur dźwiękowych ktore można dostrzec w odtwarzaczu (i to nie jednym nie 2) sa tak samo odczuwalne na zewnętrznym DAC-u. Dlatego również myślę że sprzęt powinien być dobrym transportem lub tylko dobrym transportem, zwlaszcza że ewentualna theta była by od forumowicza...

Gość

(Konto usunięte)

z tego co piszesz wynika, że mimo, że miałeś już czego słuchać , nie trafiłeś na udany zestaw. Zbyt małe doświadczenie z lampowymi wzmacniaczami oraz z dobrymi CD albo modyfikowanymi do poziomu dobrych :)

Samo CD którego poszukujesz nie wiele da i tak samo nie wiele wniesie do systemu. To marnowanie czasu i pieniędzy. Odpowiedz sobie na jedno pytanie, czy wzmacniacz który posiadasz jest naprawdę wart tego by go dalej mieć ? Gdybyś podpiął go do systemu w którym muzyka naprawdę gra i daje to o czym piszesz, że chcesz uzyskać zmieniając tylko CD, wiedziałbyś o czym mowa. Żeby CD grał przestrzenią , nie musi grać detalicznie i jasno jak AVM i Arcam. Dobry pomysł na CEC ale polecę 53TL53Z, niestety poza ceną o jakiej piszesz. W klasie tego CECa można polecić modyfikowanego cd marantza. Nie piszę jaki model i jakie modyfikacje, bo na to za wcześnie. Wszystko zależy od tego czy upartość ustąpi i zaczniesz szukać tam gdzie trzeba :)

problem w tym że miałem CD który mi wszystko zapewniał tylko głupek jestem i go sprzedałem nim pomyślałem. Najgorsze jest to że ma go moj kolega i mogę go posłuchać w kazdej chwili. Mowa o DCD2700. Takiej przestrzeni i pięknej średnicy nie wiem czy jeszcze gdzieś znajdę, przy tym nie grał jasno oczywiście, zapomniałem dodać że nie chcę rozjaśnionego CD. Wzmacniacz tak, wystarcza w zupełności, bo wiem jak kiedyś grał z denonem.

i wlasnie ta magiczna srednica i szczegoly zawsze przenoszone byly nawet na zewn DAC, tak samo jak na wyjsciach analogowych! Kazde porównanie czegokolwiek konczy się uśmiechem kumpla a moim... "no żesz kur..."

opteron: zdecyduj się, CD czy transport? Jeśli transport, to wydać możesz znacznie mniej, dźwięk i tak zależny będzie od przetwornika. Wystarczy cokolwiek, co uznasz za solidnie zbudowane, ładnie wyglądające i noszące miłą twemu oku markę ;)

kazik-t, 6 Cze 2009, 09:14

>masz problem z głowy, poprostu kup ten model denona i już.

To nie tak kup, on był modyfikowany przez Piotrka608, potem ja w nim dłubałem ze dwa lata po trochu. Oczywiście jest to jakieś wyjście...

Teo

Obojętne, jesli to będzie CD to musi mieć wyjście cyfrowe ale to raczej nie problem. Ma po prostu grać w tej cenie najlepiej.

Wracając do AVM, obok thety wydaje się być najciekawszą propozycją gdyż... mamy tam zastosowany transport komputerowy, czyli zajebiście szybki dostęp do utworów, napęd bezszczotkowy, odczyt do bufora itd. Miał ktoś z nim styczność? Albo chociaż fotki wnętrzności, nigdzie nie moge znaleść.

Teo z tym "dźwięk i

>tak zależny będzie od przetwornika. Wystarczy cokolwiek, co uznasz za solidnie zbudowane, ładnie

>wyglądające i noszące miłą twemu oku markę ;)"

to trochę przesadziłeś :-)

Jak na razie to najmniej audiofilski denon z plastikowym transportem rozpieprzył DP-X9010, XA-5ES, VRDS10x, cedeki na osławionym SF-P101, oraz tanie DVD z wyjściem cyfrowym. Tak więc sądze że BARDZO wiele zależy od napędu.

Gość

(Konto usunięte)

>Wracając do AVM, obok thety wydaje się być najciekawszą propozycją gdyż... mamy tam zastosowany

>transport komputerowy, czyli zajebiście szybki dostęp do utworów, napęd bezszczotkowy, odczyt do

>bufora itd.

czy masz na mysli tego z allegro ?

sam napęd dvdrom nie świadczy o sukcesie, poza tym, widzę bardzo często odsprzedawane cd avm na ebay z inf. o rzekomo naprawionym, konserwowanym, czy wprost wymienionym laserku. Te cd, to dość nowe konstrukcje a już tyle spraw wokół lasera ? I jeszcze sprawa samej konstrukcji. CD1 ważyły ok12-14kg , CD3 ok 5-6kg, w środku obudowy hula wiatr. Czy samo stosowanie dvdrom wymusiły takie zmiany, czy na lepsze...

kazik-t, 6 Cze 2009, 09:50

Tak, chodzi o ten z allegro. Fakt że KSS151 w 2560 zagrał gorzej niż kss240 z zegarem mrelektronika i kilkoma trikami w zasilaniu, kss273B z krążkiem dociskowym też jakoś bez rewelacji, już MFA2CD z lclock był lepszy na syfie SF91. Trudno tutaj znaleść jakąś zależność, na pewno dobry zegar jest jednym z najważniejszych modów w urządzeniu.

Wiem że zastosowanie takiego czy inneg napędu nie świadczy o sukcesie ale odczyt w wyprzedzeniem i obszerny bufor mogą dawać pewną nadzieję.

Przychylam się do tego Co napisał kolega TEO i na pweno wybór transportu CECa będzie dobrym rozwiązaniem pod warunkiem,że reszta systemu pozwoli pokazać potencjał tego transportu.Oczywiście potrzebny do tego dobry przetwornik .

Może być z tej samej serii CECa ,albo Theta (którą sam osobiście używam)i polecam.

Gość

(Konto usunięte)

właśnie to jest ciekawe, że sam typ lasera ma wpływ na dźwięk. Przynajmniej tak to wygląda a na potwierdzenie powiem, że kiedyś posiadałem system teac h500 w którym występują trzy wersje cdków. z literką i,c, i CD bez literki. Posiadają niby taką samą konstrukcję lecz lasery są inne. Każdy przez to gra inaczej. Co do nadziei, to też takie miałem, i wszystkie sprzedałem :)

opteron, 6 Cze 2009, 09:34

>Tak więc sądze że BARDZO

>wiele zależy od napędu.

I tak i nie. Oczywiście napęd ma znaczenie, ale słyszałem już tak różnie brzmiące transporty wyposażone w identyczny mechanizm, że nie wzsnuwał bym z tego faktu zbyt daleko idących wniosków.

Myślę, że powinieneś się zdecydować czego szukasz w brzmieniu, bo przedstawiony na wstępie CEC i Theta to zupełnie różne szkoły dźwięku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

roro-szu, 6 Cze 2009, 10:41

>Przychylam się do tego Co napisał kolega TEO i na pweno wybór transportu CECa będzie dobrym

>rozwiązaniem pod warunkiem,że reszta systemu pozwoli pokazać potencjał tego transportu.Oczywiście

>potrzebny do tego dobry przetwornik .

>Może być z tej samej serii CECa ,albo Theta (którą sam osobiście używam)i polecam.

co to znaczy dobry przetwornik ?

używasz transportu cyrusa do którego powiadają że lepiej pasuje audionemesis zaś o thecie mówią że to słaby dac...więc sam widzisz jak to jest z polecaniem czegoś. Być może w twoim systemie drzemie nieodkryty potencjał ...:)

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 6 Cze 2009, 10:58

>>Tak więc sądze że BARDZO

>>wiele zależy od napędu.

>

>I tak i nie. Oczywiście napęd ma znaczenie, ale słyszałem już tak różnie brzmiące transporty

>wyposażone w identyczny mechanizm, że nie wzsnuwał bym z tego faktu zbyt daleko idących wniosków.

to zdecyduj sie czy transport ma znaczenie czy nie , bo jak sam piszesz ma i to kolosalne , ale nie wyciągaj z tego daleko idących wniosków.

:)

Transport jak najbardziej ma znaczenie, natomiast pisałem o tym aby nie wyciągać zbyt daleko idących wniosków z zastosowanego napędu (mechanizmu).

transport = Theta, CEC, Wadia itd

mechanizm = Philips CDM, Sony KSS, Sanyo SF-P itd

Przepraszam, jeżeli nie wyraziłem się dostatecznie precyzyjnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 6 Cze 2009, 11:37

Pisałem "transport" mając na myśli całe urządzenie, TO ma OGROMNY wpływ na brzmienie bo (albo przede wszystkim) aplikacja się liczy. Dlatego plastikowy KSS240 potrafi wygrać z SOAD70A, DLBA2Z002B, KSS151 z cudami typu VRDS itp.

Elberoth, 6 Cze 2009, 10:58

>Myślę, że powinieneś się zdecydować czego szukasz w brzmieniu, bo przedstawiony na wstępie CEC i

>Theta to zupełnie różne szkoły dźwięku.

Ciepła, przestrzeni i głębokiej sceny.

Theta?

Dlaczego nie zrobisz sobie klona Shigaraki, albo czegoś w tym stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

???

Ukryta Zawartość

Mc gdybym chciał robić moda to X9010 nadawałby się do tego świetnie, zwłaszcza że przerobiłem go pod głowicę SOHOT3 ale po prostu nie chce mi się, jak pomyślę ile rzeczy w denonie się robiło, wracało, zmieniało a jak człowiek dojdzie do czegoś to go kur... sprzedałem, powiedziałem że już nie prędko komuś zrobię taki prezent. Zresztą ludzie kupują oczami a nie uszami więc... to stracona kasa a ja lubię zmiany.

Ukryta Zawartość

post-1122-100003209 1244291794_thumb.jpg

post-1122-100003210 1244291794_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-1122-100003207 1244291813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To raczej szukałbym jakiegoś CECa lub Audiomeca'i. Theta Data Basic oferuje dźwięk bardzo dynamiczny, żywy, rytmiczny, ze świetnym basem, ale nie jest tak ocieplona i zmiękczona jak np wyższe CECe (TL-1, TL-2). Tego taniego CECa u siebie nie miałem, ale zakładam że jakieś tam pokrewieństwo brzmieniowe istnieje.

opteron

Moim zdaniem w DP-X9010 wystarczyło dać lepszy DAC choćby Thetę Va. W moim nie dłubanym Kenwoodzie takie zestawienie było bardzo udane. Dżwiek był czysty dobra przestrzeń, realizm mikroplankton.Ważny też był kabel łączacy DAC-a z napedem i DAC-a ze wzmacniaczem tak że zmiennych sporo.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 6 Cze 2009, 18:35

DP-X9010 jest dobry, ale trudno się cofnąć jak się cos lepszego miało... Ale nie martw się, nie takie bolidy się kładły przed denim :-) Nie będę zmieniał dac-a skoro wiem jak jeszcze można iść do przodu na obecnym.

Elberoth, 6 Cze 2009, 18:10

Dzięki Ci za wskazówki, mi chodzi o coś co zagra dalszymi planami, budując scene szczególnie w głąb. Takie mam upodobania :-)

Pozdrawiam

Panowie, może ktoś potwierdzić przypuszczenia Elba co do harakteru CEC-a TL51X?

Przyznam że nie szczególnie pasuje mi top loader ale może uda się do tego przyzwyczaić... Jeśli będzie warto ofkors.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.