Skocz do zawartości
IGNORED

zespół RUSH

Gość karpusx@poczta.onet.pl

Rekomendowane odpowiedzi

jestem fanem tej kapeli od momentu jej powstania . ich najlepsza twórczość to lata70-80.

w tedy nagrawali na czarnych płytach . wiec posłuchaj ich na gramofonie brzmia rewela.

natomiast jest prawdą ,że nie wszystkie ich płyty cd sa dobrze nagrane. przykład -ostatnia ich płyta -tragedia. myśle że powodem jest polska firma która te płytę u nas przegrwa i sprzedaje. słuchałem tej samej płyty wydanej w niemczech -ogromna różnica na korzyść tej z niemiec. nastepna sprawa to inżynier nagrania .dawniej był to terry brown . facio wiedział jak kapela powinna brzmiec . obecnie wydaje mi sie ,że brak im pomysłu na muzyke oraz sensowna zmianę brzmienia. w ogóle temat jakości płyt to temat rzeka . ja nie kupuje płyt od poskich producentów -prezentowana przez nich jakość to niestety - dno.jeśli można ci doradzic to sprowadzaj płtyt przez internet za zaliczeniem pocztowym lub przez kogoś z zachodu. co do sprzętu to słucham ich na nad c-340 c541 kol av 503 kabel -inter.kimber,ast 200.Rush dobrze brzmi-wg mnie konkretniej i spójniej - na Rotelu z dzielonymi końcówkami seri 9 -kolumny quadral. słuchałem też koncert rushu na marantzu kolumny hecko-tez było czadowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/551-zesp%C3%B3%C5%82-rush/#findComment-12710

Rush który znam i dość lubię, to płyty z przełomu lat 70 i 80, np Exit Stage Left, Moving Pictures, Power Windows. Zaawansowany mixing, ściany dźwięku, dużo gitar, nie jest to rewelacyjnie nagrane, ale posłuchać można, czemu nie. Raczej nie na budżetowych angielskich monitorach. Myślę, że głośniki podkręcające krańce pasma i ukierunkowane na dynamikę i bas będą najlepsze. Paradigm, JBL i podobne.

https://www.audiostereo.pl/topic/551-zesp%C3%B3%C5%82-rush/#findComment-12721
  • 39 lat później...

Reaktywacja wątku 551. A co ! Po kilkukrotnym odsłuchu najnowszej płyty S & A stwierdzam, że po raz kolejny zespół dowiódł, że nadal ich dyskografia stanowi solidny zestaw numerów. Jakoś mi się "Węże i Strzały" skojarzyły z "Rapture of the deep" DP. Obie całkiem dobre płyty kultowych kapel. Choć propozycja Kanadyjczyków znacznie ciekawsza.

Ja z całej dyskografii najbardziej lubię:

2112 (1976)

Permanent Waves (1980)

Moving Pictures (1981)

Exit Stage Left (1981) - jedna z najlepszych koncertówek jakie słyszałem

Signals (1982)

Po w/w umieszczę najnowszą, podoba mi się.

Wspomniany wyżej zespół SAGA - również polecam, choć znam tylko dwie płyty.

Pozdrawiam

Panowie proponuję jeszcze raz założyć temat w zakładce "MUZYKA"

Zespół zasługuje na to ;)

Ostatnia płyta jest najlępszą od lat i zarazem wtórną do bólu...ale mi to pasuje bardzo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mój ulubiony okres to od Signals -> do Presto.

Power Windows mogę słuchać do końca świata i tego i tamtego,

po prostu CHMURA, ŚCIANA i co tam można jeszcze dodać...

dla mojego ucha MISTRZOSTWO ŚWIATA, ORGAZM SŁUCHOWY !!!

Płyty CD RUSH były juz tu krytykowane na forum wielokrotnie. Podobno niebawem pojawią się remastery na SACD więc może w końcu można będzie posłuchać tej wspaniałej kapeli w dobrej jakości.

tylko rush amp!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A z jakiego to powodu ( mam nadzieje ze nie finansowego ...) nie zgadzaja sie na SACD ???!!!

W Japonii wyszly wersje SHM-CD pierwszych albumow Rush .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jacekm, 24 Wrz 2009, 22:04

>A z jakiego to powodu ( mam nadzieje ze nie finansowego ...) nie zgadzaja sie na SACD ???!!!

>W Japonii wyszly wersje SHM-CD pierwszych albumow Rush .

>

Ukryta Zawartość

Pewnie niektórym sie narażę, ale gdyby był łatwiejszy dostęp do wydań japońskich, to SACD wogóle nie było by potrzebne.

Ale co fakt to fakt, Rush raczej nie ma pozycji "miłej dla ucha" - brzmienie większości płyt jest raczej dębowe z małymi wyjątkami np. 2112, Counterparts. I na nic się zdadzą słodzące CD-ki, wzmaki czy kolumny. Wg mnie sprawa indywidualnych preferencji.

Ukryta Zawartość

Ja bym nie przesadał z tym brzmieniem in minus. Generalnie jest dobrze a nawet całkiem dobrze poza pierwszymi wydaniami Hold Your Fire,Presto i Roll the Bones co do których mam mieszane odczucia.

SHM-ki rzeczywiście graja o niebo lepiej.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przeciez dostep do wydan japonskich jest bardzo latwy !!

Wystarczy posiadac karte kredytowa i juz zamawiasz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

Sacd jak i winyle beda potrzebne dopuki znajda sie na nie nabywcy ...

Plyty w dwoch formatach audio HD tzn SACD i DVD Audio , brzmia duzo lepiej od CD , nawet te RUSH !!

Na DVD Rush - Chronicles , mozna uslyszac jak mogly by brzmiec ich plyty w audio HD - jest wersja dzwieku w DVD Audio , a zapewniam ze brzmia bardzo dobrze ...

Ukryta Zawartość

Oj Panowie Panowie. Uwielbiam Rush i polecam płyty wydawane w Kanadzie - to coś zupełnie innego niż edycje amerykańskie, japońskie, europejskie i Bóg wie jakie jeszcze. Szkoda tylko, że ich tak niezwykle mało (12 tys tłoczeń od dnia premiery do sprzedania ostatniego egzemplarza). No i oczywiście wydania fan klubowe. Grają jakoś inaczej - nie wiem czy lepiej. Takie trochę fanowskie VOO DOO

Pozdro

Nie myśl - słuchaj.

• 2 miesiące później...

Rush zajmuje szczególne miejsce w moim światku muzycznym. Poznałem ten zespół chyba w 1980 roku, czyli jeszcze w epoce winylowej.

Pierwsze płyty, które wpadły mi ręce to Hemispheres i Permanent Waves... i już wiedziałem, że to wielki zespół. Następna - Moving Pictures rzuciła mnie na kolana. Do dziś uważam ten krążek za najlepszy w całej dyskografii. Z wcześniejszych dokonań nadal świetnie wytrzymują próbę czasu: A Farewell to Kings i 2112 - zamykający pierwszy, bezsyntezatorowy okres grupy. Póżniej zespół ulegał coraz większej "elektronifikacji", ale wszystkie pozycje aż do Hold Your Fire są OK. Następne już niestety bardzo nierówne (z wyjątkiem znakomitego moim zdaniem Counterparts z 1993 r).

Ale np. taki Vapour Trailes - tragedia pod każdym względem. Mimo iż wydany po 6-letniej przerwie, to słychać że Panowie nie doszli do siebie po wielkiej tragedii, której doświadczył Neil Peart.

Snakes & Arrows - może być, ale to już nie ta muzyka... Siłą zespołu są wciąż znakomite koncerty.

Znakomite na DVD - R-30 i z ostatniej trasy też, słabszy - In Rio, ze względu na słabą jakość dźwięku i przesadnie wyeksponowaną spontaniczną publiczność, która zamula muzykę.

Czemu Rush nigdy nie zawitał do Polski? Wciąż na to czekam.

Jeśli chodzi o najnowsze remastery płyt CD, to moim zdaniem brzmią gorzej niż stare oryginały z lat 80-tych firmy Polygram, które posiadam do dziś. Remastery są głośniej nagrane, ale to wszystko. Spece od remasteringu coś skopali w przestrzeni dźwięku.

Pozdrawiam wszystkich fanów nie tylko zespołu Rush, ale w ogóle dobrej, starej muzyki. :)

RUSH najlepiej brzmi na zywca,widzialem ich w Pradze w 2004 i w Londynie w 2007,miejmy nadzieje,ze zagraja u nas,polskie korzenie pana Lee do czegos chyba zobowiazuja.Jeszcze jedno,uwielbiam ich poczucie humoru i dystans do siebie,swiadcza o tym fimiki wyswietlane podczas koncertow a nawet wystroj sceny.Zapomnialbym dodac,miejsce koncertu LODZ ATLAS ARENA,no to do zobaczyska.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.