Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto jeszcze kupować magnetofon ?

delta

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię nagrywać. Mam już nagrywarkę CD. Czy warto jednak zainwestować ok. 1000-1500 w jakiś używany ale dobrej klasy (a nawet bardzo dobrej) magnetofon kasetowy - np. Akai GX-95MkII - do 1 tys. PLN lub jakiś lepszy Nakamichi ?

Pewenie ,że tak.polecam Nakamichi ,od Akai dużo lepszy.Sporo tego jest na niemieckim Ebayu,a 1000zł to chyba raczej wystarczy.Był tu kiedyś wątek o kaseciakach i był tam link do strony z wszystkimi modelami Nakamichi jakie były produkowane.Dobre też są starsze Revoxy i Tandbergi.

Niezbadane sa wyroki boskie. Kto przewidywal ze nastapi renesans winyli? Digital jest moze prefekcyjny i niesamowicie wygodny ale brakuje w nim duszy i ciepla. Kaseta to jednak dalej analogowe brzmienie i czasem warto je sobie przypomniec. Czesto nagranie z kasety brzmi przyjemniej ( nie mowie ze lepiej) niz z CD. Pamietajcie za zostalismy wyposazeni w analogowe a nie w digitalowe uszy :D.

• Redaktorzy

Za najlepszego Nakamichi uważany jest GR-7 (raczej lepszy do domu niż Dragon). Ale to koszt mniej więcej tysiąca Euro. Sam natomiast używam Akai GX-95, i jest ok. Są jeszcze topowe serie Pioneera, Aiwy, lub SONY ES. Też niedrogie rzeczy, a solidne. Niezłe zabawki.

Panowie, a Tascam? Widziałem kiedyś (na obrazku) 122 MkII. To model studyjny (do zamontowania na racku) ale kosztuje podobno niewiele więcej niż amatorski magnetofon kasetowy wyższej klasy. Wygląd - cudo. Posiada wszystkie możliwe regulacje, jakie wymyślono w dobie analogu.

W studiu, gdzie pracuję, świeci na kolorowo jego cyfrowy następca. Też niczego sobie, ale brak mu już tego analogowego czaru.

Studer ReVox z ser.700,ot co!Telefunken tez robi b.d.studyjniaki!Ale wydawanie nkasy w obecnym czasie?!Kaseciaki zawsze byly kompromisem,bo szpulowce byly znacznie lepsze,ale byly bardzo drogie!A obecnie seryjne cdr i tak sa lepsze od kaseciakow!Chociaz maja swoje mankamenty!

A Jaki model AIWY wsród deckow oczywiscie jest uwazany za referencyjny, najlepszy?? i co jest on wart. bo przeciez AIWA tez robila wysmienite decki. a tak nawiasem ja osobiscie posiadam DENONA DRM-700A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... i miłej lektury :)

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Widzialem kilka ogloszen na niemieckim e-bay'u, jak wspomnialem ta sliczna nagra sns, ale byly tez ciekawe Revox'y b77, ktorych szukam w stanach, ale jakos bez rezultatow. W niemczech, podejrzewam, jest ich wiecej na rynku. Natomiast to co jest godne zainteresowania w obecnym swiecie zamknietych krazkow w prostokatnych pudelkach, to Nagra IV-S. W ostatnim dziesiecioleciu coraz wiecej tych urzadzen zostalo zastapionych cyfrowym rejestrem (w produkcji filmowej) i pojawia sie obecnie w ogloszeniach i przy iskrze szczescia mozna faktycznie dokonac zakupu zachowujac racjonalny budzet. I jest sie pozniej czym cieszyc. Obok zalet jakosci zapisu mechanika jest wspanialym dodatkiem do jak wspomnialem nudnych nowoczesnych klockow. Polecam.

Koledzy, wybaczcie, ale pozwoliłem sobie na pewne podchwytliwe pytanie z tymi magnetofonami. Chciałem po prostu zorientować się, czy ktoś z Was, podobnie jak ja ma takie dziwne trochę hobby w postaci zbierania (a raczej usiłowania uprawiania zbieractwa) magnetofonów kasetowych, ot co. W mojej skromnej jak na razie kolekcji posiadam Akai GX-75, Nakamichi BX-300, Teac'a - V7010, AIWA Excelia XK-009 oraz Pioneer'a CT91a - poprzednika legendarnego CT-93 - czyli pierwszego magnetofonu kasetowego z Dolby S, który miał spopularyzować ten układ redukcji szumów.

W moich najbliższych planach "nabywczych" są dwa Revox'y B-215 oraz B215s oraz JVC V1050. Nie będę się rozpisywał o emocjach jakie bez wątpienia będą towarzyszyły mi, gdy w lipcu nabędę w Edynburgu Nakamichi Dragon - sorry Jozwa Maryn, ale muszę go mieć (CR7 może kiedyś też).

To tyle może o sobie, na początek. Czy są pytania ? :) - na koniec pozwoliłem sobie na pewien żarcik, prawda.

Ale do rzeczy - korzystając z okazji pozwolę sobie zaatakować Szanownych Kolegów pewną prośbą. Otóż poszukuję wszelkich informacji na temat magnetofonu Luxman-K-05 - NIE MYLIĆ Z K-5 !. Może któryś z Was ma jakieś informacje albo zdjęcia tego magnetofonu (sam osobiście mam ich kilka, ale proszę o więcej). Może macie jakieś przedróki testów tego sprzętu ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

>> Delta

Będąc w Stanach poznałem pewnego Hindusa z gatunku corporate yuppie, który miał dośc oryginalne hobby: otóż kupował on KAŻDY magnetofon kasetowy, jaki ukazał się na rynku (kraj pochodzenia, producent i cena nie grały roli). Interesowały go wyłącznie kaseciaki, za to wszelakiej maści: od profesjonalnych, przez audiofilskie placki, do zwykłych jamników. Zebrał tego grubo ponad kilka tysięcy. Starczyło, żeby zapełnić małą halę fabryczną.

Przypadek numer dwa (to juz nie z autopsji, wyczytałem w prasie): pewien Anglik skupuje używane magnetofony, które łączy jedna cecha - żaden z nich nie działa poprawnie. Usterka musi być dość oryginalna, żeby hobbysta zainteresował sie nabytkiem (np. naciskasz guzik stop, a magnetofon zaczyna przewijać taśmę). Pamiętam, że kiedy to przeczytałem, strasznie żałowałem, że nie dowiedziałem się o tym gentlemanie wcześniej. Dawno temu miałem magnetofon Unitry, który dosłownie żył własnym życiem. Bywało, że kiedy nacisnąłem play magnetofon zaczynał nagrywać. Czasami wydawał z siebie przeciagłe jęki. A ja głupi go wywaliłem. Tyle funtów przeszło koło nosa...

Jak widzisz, Twoje hobby jest całkowicie w normie.

Pzdr.

• 1 rok później...

Mój tata kupił magnetofon Teac V7010. Mamy problem z ustawieniem poziomu nagrywania, i zupełnie nie umiemy kalibrować taśmy. Masz może instrukcję do tego magnetofonu? W razie czego odpowiedź na adres prywatny [email protected].

• 1 miesiąc później...

Trochę stary wątek - wczoraj właśnie odebrałem Nakamichi BX-100 stan prawie idealny (podobno nie otwierany) wrażenie żrobił na mnie co najmniej tak samo dobre jak przed 10 laty mój BX - 1 .

Mogę tylko powiedzieć, że co jak co ale Pan Nakamichi potrafił robić magnetofony.

Witam panów!

Widze ze nie jestem jedyny - ostatnio nabylem RSB765 w stanie idealnym od pierwszego wlasciciela - mojego sąsiada i znam historie tego decka od poczatku...

Nie moglem pozwolic aby sie znalazl w jakims komisie, a w komisach widywalem GX75 z rozregulowaną - uszkodzoną od ustawiania podstawą glowic!!!

Pozdrowienia dla tych co są choć trochę jeszcze konserwanytwni i lubią klasyczny sprzet!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poprawka: 15 lat temu kiedy konczylem studia moglem o nim pomarzyc - wlepialem nos w wystawe a sprzedawca byl taki dziwny ze powiedzial mi ze i tak go nie kupie wiec po co bedzie go pokazywal... Dzis wylecialby z pracy ale to byly inne czasy...

MARO

Jeśli jeszcze czytasz, miałem referencyjne AIWA AD F 770 i 990. Chyba pierwsze deckii z HX Pro, poza tym autobias i eq.

Po wymianie głowicy i lekkim grzebnięciu tu i tam rzeczona ajfka chodzi u odbarowanego nią kolegi od ... 1984.

• 5 tygodni później...

Oczywiście.

Jeśli się go używa jako podstawowego narzędzia pracy, nie są w stanie go zastąpić, żadne minidisc nagrywarki CD karty MP3 dosłownie nic . Od kilkudziesięciu lat żyłem z tym sprzętem i żyję tym sprzętem mogę mieć dziurawe

buty wyświechtane ubranie nie żreć nie pić nie palić ale magnetofon musi być i to w doskonałym stanie. Tylko mała uwaga na wstępie to co piszę dotyczy sprzętu reporterskiego i to naprawdę świetnej klasy jak Nagra czy serie Reportów Uhera [ konkretnie seria 4000 i seria CR-] Z serii 4000 mam 4000S Cr-260 AV Cr134

ITT 740 AV [schaub-Lorenz] czekają na mnie na Dolnym Śląsku Uher Report 4000 IC automatic dwa CR-240 AV

zaznaczam, że nie jestem kolekcjonerem, posiadany przeze mnie sprzęt nie został poddany procesowi balsamifikacji żyje i pracuje, przeważnie na taśmach chromowych wykonanych metodą Made in Chałupa z przeciętych na pół z kaset VIDEO2000 do 4000S i na węższe paski do kaset audio jest to rewelacyjny wielowarstwowy [dokładnie trój] materiał do nagrywania dżwięku. Wierzcie mi jak się pojawi jakieś przenośne

cudo to choćbym miał później z głodu zdechnąć kupię.To samo dotyczy mikrofonów na pełną ich szufladę tylko jeden dynamiczny ma charakterystykę dookólną reszta to obojętne czy dynamiki czy elektrety kardioidalną i superkardioidalną nie mam ani jednego z nerkową i chyba już nigdy mieć nie będę

Pozdrawiam Wszystkich razem z Ich Rodzinami

Zbyszek

witam! nie wiedzialem ze jeszcze jest tyle fanow kaseciakow! mam pytanie czy akai Cs-m3 to dobry model? stoi u mnie, jest w pelni sprawny, ale go nie uzywam, bo nie mam ani jednej kasty :). jestem juz z tego pokolenia, ktore na kasetach kupowalo smerfne hity, a plyty sa dla mnie chlebem powszednim! moj brat go trzyma, bo go lubi i ma do niego sentyment, a obecnie tez slucha tylko cd! chcialem sie tylko dowiedziec czy to jest dobry model?

Witam

Jest to jedno kasetowy deck stereo.

Utwardzana głowica [HD] pracuje na taśmach: normal, chrom,metal. Bardzo dobry bo prosty bez specjalnych dopałów, które lubią się psuć. Jeżeli jest zadbany i otoczony troską jest to sprzęt na długie jeszcze lata na Allegro mimo swoich zalet kosztuje jednak grosze około 50zł bierze się to stąd, że kiedyś był masowo produkowany

Pozdrawiam

Cud się stał pewnego razu... Otóż byłem dziś w Nowym Sączu i tam w sklepie elektronicznym przy rynku odkryłem całkiem ładny i składny (i nieużywany!) deck Pioneera za 750zł. A już myslałem, że takich rzeczy się nie uświadczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.