Skocz do zawartości
IGNORED

Jakaś fajna gitara klasyczna.

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Genialny duet Rodrigo y Gabriela!!! ogień, sypią się wióry szaleństwo - ta płyta przebiła wszystkie gitarowe w mojej kolekcji - zerknij na moją recenzję w opinie ;-)

Janusz Strobel - rodzimy wirtuoz - płyta Wierny sobie - super wykonanie + kompozycje własne

Friday Night in San Francisco - genialny koncert 3 szaleńców - coś w rodzaju koncertu stulecia

pozdrowienia!

Co do "FNiSF" - hm, owszem, lubię tę płytę, ale muszę zauważyć, że jest ona bardzo mocno przereklamowana. Czasami ci panowie zapominają, że grają muzykę i zaczynają bezsensowne wyścigi, które często kończą się chaosem - fałszami (i to fatalnymi!) i gubieniem rytmu. Szczególnie słychać to w wykonaniu Paco de Lucii. Na dłuższą metę - męcząca płyta, nie jestem w stanie przesłuchać jej w całości za jednym razem.

Co do gitary klasycznej - krótkie hasła do google: Los Angeles Guitar Quartet (bo gitara klasyczna to nie tylko gitara solo), John Williams (bo to prawdziwy muzyk, a nie ten klezmer od marsza imperialnego ;), Łukasz Kuropaczewski (bo coś z naszego podwórka też musi być).

I wielu innych, jest ich tylu, że aż nie wiadomo, kogo wymienić, żeby innych nie skrzywdzić ;)

A tak w ogóle to witam, bo to mój pierwszy post na tym forum.

parmenides, 3 Cze 2009, 22:49

>segovia.

Zgadzam sie Andres Segovia przez wielu uwazany za mistrza gitary.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

StarkSound, 4 Cze 2009, 04:44

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam i znam. W SACD nawet to mam :)

Ukryta Zawartość

Polecam: Trace Bundy (Adapt i Solomon's Splendor), Andy McKee, Aras (z Bela Fleck), Tommy Emmanuel (może nie wszystko, ale są "momenty"). Gitara rządzi - aha no i California Guitar Trio! Jeszcze mam cudowną moim zdaniem płytę pt. Masada Guitars, składanka kawałków nagranych przez gitarzystów współpracujących z Johnem Zornem - piękna rzecz. Jak już tym śladem, to niektóre dokonania Marca Ribot są całkiem całkiem.

Carlos Heredia Gypsy Flamenco sacd - excellent !!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Rosenberg Trio - wszystko! No i cały jazz manouche, czyli granie wyrosłe z tradycji Django Reinhardta. Więc Bireli Lagrene, Alma Sinti, John Jorgeson i wielu innych...

muzyka łagodzi obyczaje

Polecam te trzy plyty :

Ukryta Zawartość

post-1026-100003036 1244469978_thumb.jpg

post-1026-100003037 1244469978_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>to nie tylko gitara solo), John Williams (bo to prawdziwy muzyk, a nie ten klezmer od marsza

>imperialnego ;)

klezmer powiadasz? a widziałeś waćpan choć pierwszą strone partytury wojen gwiezdnych? dla mnie ktoś kto to pisał to kawał niezłego muzyka. Prawdziwego. A marsz imperialny... ostatnio grałem ten kawałek w jego własnej transkrypcji na pianino. Zaręczam że nie jest to prosta sprawa a całość zrobiona bardzo profesjonalnie.

Drugi pan Williams ma u mnie wielkiego plusa za nagrania bachowskich suit. najlepsze jakie słyszałem.

paco de Lucia to świetny gitarzysta ale jak sam przyznał nie zna nawet dobrze nut i wszystkie te jazzowe nagrania to improwizacje własciwie i czasem zapędza sie tam gdzie nie powinien. Osobiście gitare traktuję dokładnie tak samo jak fortepian - żeby zagrać coś sensownego nie trzeba robić mgły na klawiaturze czy gryfie dlatego też nie lubię większości gitarzystów jazzowych a z klasyka kłopot jest taki że na gitarę nie napisano zbyt wielu dobrych utworów i gitarzyści maja trochę problemów z repertuarem. Polecam też Pełecha - świetny gitarzysta ale jego kariera jakoś się zatrzymała. gdyby był podobnej klasy pianistą to pewnie byłby gwiazdą a tak jeździł czasem po wiejskich salkach z koncertami.

Witam :)

Ja polecam płytkę Wima Mertensa... Sin Embargo... tylko gitara akustyczna i nic więcej... no i przyjemnośc dla uszu:)

Gorąco polecam:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

RYG to moje dzisiejsze odkrycie :-) Qoobix mi ich podpowiedział i jestem również pod wrażeniem. Zaczynali w meksykańskiej kapeli Trashmetalowej, potem sprzedali wszystko (piece, elektryki, itd.) i kupili akustyczne wiosła. No i wiosłują, i to nieźle.

kOLEGA jedank wyraźnie klasycznej gitary szuka, więc może trza by wyprowadzić ten wątek do osobnego? I tam dyskutować o Los Angeles Guitar Quartet, Al'u di Meola, McLauglinie + de Lucia i innych energetycznych szaleńcach gitarowych?

Powrót po dłuższej przerwie...

Al di Meola

Paco de Lucia

John Mclaughlin

każdy z osobna

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.