Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo za 2 tys - Yamaha Pianocraft ?

pilot0608

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Myslałem, ze poradze sobie sam, ale widze, że bez napisania postu się nie obejdzie...

Mam 2k, ale mogłbym do zbierać jesli będzie trzeba.

Aktualnie mam Altusy 140 oraz ampli Pioneera i mam juz dość tego szajsu :((( Chiałem kupic w końcu coś o kilka klas wyżej

Z tego co widze w moim zasięgu jest tylko PionoCraft E 810, ale martwią mnie 13cm głosniki niskotonowe, w Altusach jest co prawda 30cm, a i tak nic z tego nie ma...:( Nie miałem okazji słuchać nigdy porządnego sprzętu i powątpiewam w to jak takie malutkie głośniczki zagrają głąsniej. Mój pokój ma 20m z hakiem, ale jest to poddasze więc duży strasznie nie jest, ale te głosniczki...no nie wiem...powiedzcie co sądzicie. Sprzęta ma być tylko do muzyki głównie rock i pop.

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/54577-stereo-za-2-tys-yamaha-pianocraft/

Cześć!

Tak się składa, że mam Pianocrafta od kilku miesięcy, według mnie do małego pokoju jest idealnym sprzętem, nowym, jeszcze za w miare sensowne pieniądze. Kolumny to chyba najmocniejszy element tego zestawu co zresztą pewnie wyczytasz też na tym forum, ja w swoich wymieniłem kable wewnętrzne na jakieś lepsze - minimalna poprawa słyszalna, szczególnie w zakresie niskich tonów.

Nie mam nic wspólnego z ta aukcją ale łyknął bym coś takiego na Twoim miejscu, reszta (1500zł) na jakieś fajne kolumny może nawet używane, a piano sobie odpuść zwykła troche mocniejsza mini wieża nic ponad to.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potem, możesz wymienić elektronike na lepszą a kolumny Ci zostaną.

Ukryta Zawartość

A jakie kolumny? Podłogowe czy podstawkowe? Czy lepiej jest kupić podłogowe za +/- 1500 czy monitory za +/- 2200?

Z podłogowych czytałem dobre opinie w tej cenie, o Tannoy F4 i nawet podobają mi się.

Z podstawkowych np. PARADIGM TITAN MONITOR V6 tez mi sie podobają.

I teraz pytanie co jest lepsze, analogicznie względem ceny, lepsze chyba są te monitory dobrze myśle?

Nie wiem czy postawic na Dobrej Klasy Monitory, czy kupić Średniej Klasy Podłogowe...

Yamaha Piano Craft do ponad 20 m2 to raczej niezbyt dobry pomysł, szczególnie, że słuchasz rocka i pop.A ten amplituner Onkyo, jakkolwiek niezły, to nie wiem czy będzie o tyle lepszy od Pioneera, aby go było warto kupować, gdybyś nie miał wzmacniacza i odtwarzacza CD, to na pewien czas byłoby to dobre rozwiązanie.Myślę, że na początek kup jakieś podłogowe kolumny.Używane za ok 2kzł. już naprawdę fajne znajdziesz.Na przykład szukaj w ogłoszeniach audiosteo, na Allegro, ebay, albo tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w zależności od tego jakie kupisz następnym krokiem będzie pewnie wymiana wzmacniacza na lepszy, ale myślę, że nowe kolumny nawet z Pioneerem powinny zagrać jakościowo o niebo lepiej niż Altusy.

Początkowo może Ci tylko brakować tego "bumienia", które niektórzy mylą z niskimi tonami, ale jeśli szukasz jakościowo lepszego dźwięku....

Napisz jeszcze co zamierzasz, co wybrałeś.Ja albo ktoś na forum, postaramy Ci się pomóc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno zdecydować, podłogowe, czy monitory.Tak, jak wyżej napisałem podłogowe wydają mi się rozsądniejszym rozwiązaniem do Twojego pomieszczenia i muzyki jakiej słuchasz.W tej klasie cenowej monitory nie zapewnią Ci tak niskiego zejścia basu jak podłogówki, choć są oczywiście wyjatki.Monitorki jednak na ogół dają lepszą przestrzeń, łatwiej też "znikają" z pomieszczenia.Piszę o pewnych ogólnych tendencjach.Musisz też pamiętać, że do monitorów potrzebne będą standy.Na byle jakich kiepsko zagra a lepsze trochę kosztują.Paradigmy do rocka będą dobre, choć w moim odczuciu są to specyficznie brzmiące kolumny.Ale jeśli lubisz energię i wykop, nie szukasz neutralności i ładnej barwy, to będą w sam raz.Napisz co chciałbyś osiągnąć w brzmieniu, co lubisz, jakie granie.

Przede wszystkim nie jestem maniakiem, audiofilem, czy coś w tym stylu...Podłogowych kolumn raczej nie chce zewzględu na to, ze mam troche mało miejsca, te 24m to mam zapchane, meblościanka, 2 biurka, 2 duże łóżka i stolik...tak, że jakies lepsze monitory dadza rade i nie powinienem być zawiedziony :) A i wolłabym jednak sprzęt nowy kupić. Tak na poczatku myślałem o Piano i moze jakiś inne monitory do niej Paradigm czy B&W...ale jesli mówicie, ze lepiej pełno wymiarowe klocki to sie zastanowie...ehhh:/

Jak już powiedziano Piano do ponad 20mkw. to nienajlepszy pomysł. Co prawda sam używam Piano w 20m, ale nie na fabrycznych monitorkach lecz z dużymi podłogówkami. I to dopiero moim zdaniem ma sens. W Twoim przypadku jednak poszukałbym innego zestawienia, najlepiej z II ręki, z kolumnami podłogowymi (ew. większymi monitorami z midwooferem w okolicach 18-20cm).

Luxmany i winyle 

A myślisz, że monitory to potrzebują mniej miejsca niż podłogowe ?Przecież je też trzeba gdzieś ustawić i dać im trochę miejsca wokół.Nie zamierzasz chyba upchnąć monitorków do półek z książkami.Tak to możesz się pożegnać z dobrym dźwiękiem.I musiały by mieć ponadto port bassrefleks z przodu albo w grę wchodzą wówczas obudowy zamknięte.Chyba że w tak trudnych warunkach monitory studyjne typu ADAM, ale to już sporo większe pieniądze.

No nie absolutnie nie do półek...Ale z monitorami mialbym mniej kłopotu niz z podłogowymi :)

Te Paradigmy MONITOR V6 chyba nie były by złe w koncu to juz marka, Jaki amplituner musiałbym kupic do nich? Skoro odradzacie PianoCraft?

zostaw piano w spokoju, bo 'moda' na ten zestawik powoli się kończy

zainteresuj się okolicami mini denona

np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + monitory za 400 zł (tannoy, mission, ae) i masz zestaw co najmniej jak piano za mniej niż 1300

ewentualnie:

Ukryta Zawartość

jestem pewien, że będziesz zadowolony

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chłopaki fajnie gadają apropo 20m2 i wydolności piano, ale bardziej tu chodzi o mozliwosci kolumienek wobec metrażu, inna sprawa, ze trzeba wziac pod uwage skosy, czylizmniejszenie kubatury

jezeli chcesz bezpieczengo wyboru, ktory spowoduje, ze bedziesz sie cieszycl i muza i brzemieniem, to bierz to Piano, wez tez z allegro tannoye M 2.5, a kolumienki z piano sprzedaj (chodza po około minimum 400 zł, bo to dobre kolumienki). Tannoy M 2.5 załatwi Ci wydolność w basie i fajnie się zgra z trochę ostrym profilem grania przez piano - moim zdaniem bezpieczne zestawienie, gustowne i dla radości, a potem, może kiedyś zapdaniesz na chorobę i zaczniesz szukać czegoś większego, silniejszego, droższego, na razei nie ma po co

aha, i dajcie spokój z tymi pudłekami onkyo (wszystko w jednym) itp. - po co to komu? no i te MourdantShorty z nowej (chińskiej) linii, ktore nie mają nic wspólnego z dawniejszymi (czyli ładnym i neutralnym graniem, choć być moze niekoniecznie monumentalnym i podbitym skarajch, jak obecne)

gwoli ścisłości: 1. piano to też jest 'wszystko w jednym' jakby nie patrzeć

2. nikt onkyo nie polecał

3. zaproponowałem DZIELONY zestaw denona, który nowy kosztuje połowę tego co piano i też śmiało można go z Tannoyami łączyć

No fakt, spojrzałem na zdjęcie z linka i mi się skojarzyło z Onkyo, co jeszcze do niedawna tak samo można było kupić.

Co do ceny, to nie dwa razy, tylko nowe piano kosztuje około 400 zł więcej, ale po co nowe? chociaż warto dołożyć.

No i to "wszystko w jednym" to chyba nieporównywalne. Rozumiem, że i radio i wzmacniacz i odtwarzacz, no ale to nie to samo. Zresztą choćby pod względem możliwości i jakości grania.

aha i mam na myśli dwuczęśiowe Piano, te jednoczęsciowe, ma za małe głośniki, kompltenie inne możliwości w nagłaśnianiu i w rpzypadku wzmacniacza zdolnosći do oddwawania mocy (siły i szybkości wpadania w kompresję)

Zainwestuj w Zestaw Denon102 plus kolumny za tyiaka-Polecam Paradigmy do Twojej muzy.

Ew. kup Piano E410, E810 i jeśli kolumny CI nie przypasują(poczekaj przynajmniej tydzień aż zaczną grać) to wtedy sprzedasz je za 400zł i dołożysz i kupisz fajne monitory do 1 tyś, np. Paradigmy. Zagra to naprawdę fajnie. Jeśli chodzi o kable głośnikowe to kup tanie i dobre ProCab LS25 i jakiś interkonekt do 100zł, Sommer się na pewno sprawdzi, ew. też ProCab.

Mówi Ci to były posiadacz PianoCrafta, który go sprzedał ze względu na to że znalazłem inne mini które lepiej się zgrywa z moimi kolumnami Triangla. Oczywiście mam tu na myśli sprzęt nowy. Bo z używek na pewno coś fajnego też złożysz, tylko co będzie jak to przestanie grać po tygodniu(trzeba być tu ostrożnym) :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Miałem na myśli Denona 101 tego który jest na aukcji za jak się nie mylę około 900zł. Denon 102 to już cena nowego Piano Crafta, ale z firmowymi kolumnami gra inaczej, spokojniej. Więc ten Denon 101 plus kolumny do 1 tyś, albo tak jak mówiłem wcześniej PC.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Paradigm przerabiałem kilka lat wstecz. Kupiłem Monitor 3 zachęcony pochlebnymi opiniami. W domu zagrało to...jak takie "bum cyk":) Nie wiem jak teraz gra Paradigm i szczerze mówiąc mało mnie to interesuje:)

Tannoy 2,5 świetne w małych pomieszczeniach. Grały u mnie na starym Arcamie 7,tyle że w 10 m2. Było bosko dopóki nie przeniosłem tego do większego pokoju. Dźwięk zgubił masę,mikrodynamikę itp.

Zerknij na to.. i koledzy też niech coś się wypowiedzą..

Ukryta Zawartość

duet z pianocraftem sprawdzony.

Kolumny to diy na skrzynkach eltaxa. Zwrotnica to dokładny projekt kolegi lete. Kondensatory Mundorfa,cewki powietrzne,rezystory Millsa,okablowanie Jantzena.Głosniki to vifa M18wh i D25.

Ukryta Zawartość

Hmmm

Mimo wszystko kup Pianocrafta, bo to całkiem sensownie wydane wydane pieniądze. Pod jednym wszakze warunkiem. Nie kupuj E-810, bo to zestaw z DVD, które niestety moim zdaniem gra fatalnie, nie mówiąc już o tym ile trzeba czekać zanim sprzęt załaduje płytę. Ja tak zrobiłem i od ponad 2 lat moje dvd z zestawu odtworzyło może z 10 płyt. Obecnie do amplitunera Pianocraft mam podłączone Sony CDP 991 i w takim zestawieniu gra to przepięknie. Mam wprawdzie nieco mniejszy pokój (ok. 12 m2) ale nie narzekam na brak energii ;) Tak więc, jeżeli Paniocraft, to tylko i wyłącznie E-410.

Cięzko bedzie znaleść Tannoy M 2.5 a te nowsze F2? Chyba sie nadadzą co nie? W Kakowie jest sklep który może sprzedać piano z innymi głosnikami...troche to dziwne bo gość mi jeszcze powiedział ze jest Autoryzowanym Dealerem Audio Klanu...? W to to już nie wierze, zwłaszcza ze piano u niego kosztowało coś 1900...Nie wiem czy sie pakowac w takiego sprzedawce, czy kupic piano normalnie i opylić te głośniki...chyba zdecyduje sie na te druga wersje

naprawdę łatwo jest niektóre rzeczy zlokalizować

oto tannoye, których potrzebujesz ;)

Ukryta Zawartość

do tego zestaw denon

Ukryta Zawartość

i masz coś lepszego od piano moim zdaniem

a już kupować piano by łączyć z innym odtwarzaczem to jednak przegięcie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozpadlin, 3 Cze 2009, 11:38

>a już kupować piano by łączyć z innym odtwarzaczem to jednak przegięcie ;)

Poniekąd masz rację. Tak się złożyło, że jak kupowalem 2 lata temu Piano, w sklepie była tylko e-810 w bardzo dobrej cenie. Jakos nie pomyślałem no i kupiłem. Rozczarowanie przyszło już w domu. Mnie to jednak aż tak nie przeszkadza. Odtwarzacz SOny kupiłem praktycznie za grosze a zestaw gra naprawdę rewelacyjnie. Bardziej dynamicznie no i góra jest zdecydowanie bardziej przejrzysta i nie tak zapiaszczona jak z tego DVD Yamahy. Dlatego zwaracam uwagę, no chyba że ktoś chce mieć uniwersalnego graja i do muzyki i do filmów DVD i do DivX-ów. Szczerze mówiąc też zastanowiłbym się jako alternatywa nad Denonem 102, ale jak brałem Piano to różnica w cenie była bardzo duża (Piano E-810 1600 , Denon 102 2400)

Piano E410 i E810 grają tak samo...gdzie wy słyszycie różnice!!?!

Wiem bo odsłuchiwałem oba..a e810 miałem. Jedyna wada to taka że dłużej odczytuję płyty(na starcie), jednak odczytuje wszystkie, to że Ci nie odczytywało to tylko i wyłącznie Twoja wina, widocznie nie potrafisz nagrywać i przegrywać płyt!

Witam

Z tym mini zestawem Denona to chyba jakiś żart...pianocraft gra lepiej niż 'pełnowymiarowe' klocki denona z serii 700,zresztą jest o tym na forum.Z mini zestawów lepiej od piano gra napewno Teac reference h500,ale jest nieco droższy,coś takiego:

Ukryta Zawartość

Natomiast co do kolumn w pełni zgadzam się z hymkiem33.Te konstrukcje na Vifach(coś a'la klony ostinato) są łatwe do wysterowania i znakomicie współpracują z pianocraftem.Żeby kupic kolumny o takim dżwięku w sklepie, trzeba by wydac ze 3-4tys.Kolega zastanawiał się tu nad Paradigmami,to myślę,że dośc powiedziec,że grają one lepiej niż Paradigmy studio 20v3(i to nie tylko moja opinia).

Ukryta Zawartość

DawidM, 3 Cze 2009, 14:08

>Jedyna wada to taka że dłużej odczytuję płyty(na starcie),

>jednak odczytuje wszystkie, to że Ci nie odczytywało to tylko i wyłącznie Twoja wina, widocznie nie >potrafisz nagrywać i przegrywać płyt!

A czy ja napisałem, że nie czytało??? Napisałem że długo to trwa, poza tym poza kilkoma praktycznie niedostępnymi płytkami mam oryginały (wiem, takie wariactwo). Nie mniej jezeli ktos zamierza kupic sprzet do sluchania muzy (zazwyczaj kazdy milosnik kina ma jakies dvd w domu) to uwazam za bezsens kupowanie E-810 a polecam E-410. Nie miałem okazji porównywać obydwu wersji razem, jeżeli jednak E-810 i E-410 grają tak samo to nie wiem skąd się bierze zachwyt na brzmieniem Pianocrafta. Owszem po zmianie zrodla gra to dobrze, wczesniej górny zakres byl nie do zaakceptowania.

muluc 12, 3 Cze 2009, 15:02

>Witam

>Z tym mini zestawem Denona to chyba jakiś żart...pianocraft gra lepiej niż 'pełnowymiarowe' klocki

>denona z serii 700

No nie mogę sie z tym zgodzić absolutnie heh, posiadałem piano i nie podobał mi się zupełnie.

Sukces..

'No nie mogę sie z tym zgodzić absolutnie heh, posiadałem piano i nie podobał mi się zupełnie.'

nie wiem jak gra owy 'Danon":),ale miałem okazję porównywać mojego brytyjczyka(Arcam7)- opinia tutaj

Ukryta Zawartość

,który był dzielonym 'klockiem' z PianoCraftem. jedyne ,(znaczne)różnice jakie zauważyłem oczywiście na korzyść Arcama była to dynamika. ale uznałem to za cechę bez znaczenia bo jeśli popatrzy sie przez pryzmat ceny to niestety Piano wygrywa. Barwa dźwięku,jak i inne aspekty brzmienia na porównywalnym poziomie.

Oczywiście postawienie Piano w zbyt dużym pokoju i pozostawienie przy nim firmowych kolumn to pomyłka:)Aby Piano zagrał należy bezwględnie zapewnić mu dobre kolumny. Wówczas pokaże co potrafi.

Dobranie kolumn... rzecz gustu. Ale myślę,że Paradigm to krok w bok. Tannoy,owszem. Firma kieruje się ..poprawną polityką cenową wobec klientów i zupełnie przyzwoity stosunek jakość-cena. Tyle,że nie model 2,5.Nie do 20 m2. Musisz ciut wyżej poszukać. Innymi słowy chyba przekroczyć budżet:)

A swoją drogą chciałbyś ,żeby było markowo,ładnie wyglądało i ładnie grało:) za 2 tysiace:)będzie trudno. Tym bardziej w tak dużym pomieszczeniu:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.