Skocz do zawartości
IGNORED

Brzmienie yamahy-sucho czy melodyjnie?

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowilem dokupic jeszcze jedne AE Neo1 i rozbudować system na wielokanałowy

Monitorki sa wedlug mnie bardzo udane i uważam ze nic nowego za 800zł co bedzie lepsze sie nie kupi

AE maja metalowe membrany zatem graja raczej neutralnie, daleko im do melodyjnosci

Jestem nastawiony na kupno amplitunera yamahy 6060 (661) ale boje sie ze zestaw moze zagrac zle

Slyszalem troche opini ze jamahy graja ostro i sucho z malenkim zapasem basu co z agensisami zagraloby fatalnie moim zdaniem

gdzie indziej znow ludzie wychwalali brzmienie yamszek piszac ze graja bardzo melodyjnie

Nie mam mozliwosci odsluchu wiec prosze o opinie odnoscie brzmienia

Mialem wczesniej okyo 505 ale to nizsza polka niz 661 i tam nie bylo sucho w zasadzie ok ale bas dudnil jak cholera

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/54575-brzmienie-yamahy-sucho-czy-melodyjnie/

Sucho? - nie, raczej sucho to nie gra.

Skoro dudniło na ONKYO to domyślnie będzie dudniło na każdym innym ampli bo to wynika z char. pomieszczenia i kolumn. Aby bas nie dudnił to koryguje się poprzez Audyssey / YPAO (nie znika głęboki bas i nie ma rezonansów słyszanych jako dudnienie). Oczywiście korekcja porządnie zadziała tylko jeśli jest to pełna wersja (niskie modele nie mają EQualizacji).

wiesz co

mam teraz wzmaka od kumpa i dudnienia nie ma

po prostu wzmaki maja lepsza kontrolę basu

To onkyo co mialem to najnizszy budzetowy model taki jak teraz onkyo 506

yamaha 661 wchodzila na rynek jako juz wyzszy model niz to onkyo 505 co mialem

kosztowala cos pod 2000zł onkyo kosztowalo 1100zł

dzisiaj widac to dobrze porownujac onkyo 506 i yamahe 663

dokladnie to samo

ale nie wazne po co sie nad tym rozwodzę

Domyslam sie Kyle ze Ty masz yamahe i dlatego piszesz ze nie gra sucho?

Ja nie jestem audiofilem ale potrafie zauwazyc roznice w brzmieniu sprzetow

Tak na chlopski rozum yamaha kontrole basu powinna miec lepsza niz onkyo gdyz to juz polka wyzej

Jak myslisz w polaczeniu z agensisami nie bedzie sucho i tranzystorowo?

bo bardzo sie tego obawiam

pozdrawiam

u kumpla bylem co ma z AE1 reloopa i porazka

Jest wykop, dynamika,detalicznosc i przestrzeń ale wszystko jest zbyt surowe nie melodyjne wogole

Po podlaczeniu monitorow do starej koncowy mocy sony wszystko zagralo cieplej i melodyjniej

Nie denerwujcie sie ze pytam o brzmienie, ale ,a, dosc daleko na odluchy do salonow

poza tym bardzo mili panowie pracownicy mi sie nie p[odobaja ze swoim podejsciem i zyczliwoscia wiec wole nawet w ciemno wierzyc forumowiczom

Chce tylko wiedziec czy yamaha gra krzykliwie, sucho i kluje w uszy sopranami, serwujac minimum basu

czy moze sankeny do czegos zobowiazuja?

AE maja kapitalna wedlug mnie stope perkucji.

Jest mocna i szybka wiec nawet bardziej kluchowato grajacy basem wzmak wiele nie zepsuje

Z reloopem kumpel ma tak ze im glosniej tym wiekszy jazgot i nie chce sie sluchac

Ja potrzebuje odrobine muzykalnosci i ciepla(nie zeby odrazu lampowego) naprawde odrobine aby to gralo a nie skrzeczalo

pozdro

Witam napewno Yamaha nie gra krzykliwie,ani sucho .Mozesz smiało kupic ten model.Ja miałem pare Yamah i jakies doswiadczenie posiadam,ostatni model to RX-V 640,i naprawde załuje ze go sprzedałem,kupiłem Cambridga i powiem ze Yamaszka bardziej mi sie podobała.Pozdrawiam

Miałem dwie Yamahy RXV 340 i 559,Panasonica He70 ,HK AVR3550 obecnie Onkyo 606 i z tych wszystkich ampli dzwięk Yamahy podobał mi się najmniej.Był suchy,zero basu to było takie klepanie a nie granie,kazali grać to grało-jak umiało... Bez suba nie mogłem tego słuchać.Nie jestem żadnym audiofilem,wyrażam tylko swoją opinię.

Yamaha RX-V340 i RX-V559 to dość wyraźnie inne ampli ... więc skoro wkładasz je do jednego worka to .... hmmm ... na pewno ich słuchałeś ? :P

Ja miałem Yamahę RX-V350 a teraz mam RX-V661 - te dwa ampli to inne światy. Na RX-V350 poza klepaniem a nie basem były jeszcze szumy (fatalny DAC) i na prawdę suche granie. Na RX-V661 jest bas (który nawet po podbiciu nie zamienia się w klepanie/nie zniekształca się w przeciwieństwie to RX-V350), praktycznie zero szumów na 661 (o niebo lepiej niż na RX-V350). Dodatkowo bi-amp "uspokaja" dźwięk a kalibracja YPAO pogłębia bas przy okazji usuwając dudnienie (wynikające u mnie z powodu akustyki pomieszczenia).

Witam

Posiadam yamahe RX-V 861 i do tego kolumny tonsil mistral. Jeśli chodzi o dźwięk to jest przyjemny. Jeśli cicho słucham to o 2db lub 4db podbijam bas i dźwięk jest ciepły. Przy głośnym słuchaniu basu jest dosyć nawet przy ustawieniu wszystkich regulacji na zero lub włączam pure-direct.

Jedno co mogę powiedzieć to bas na pewno nie jest dudniącu. Jest sprężysty,taki jak lubię.

Dla porównania mam uniampa. Jest to końcówka DIY która jest raczej chwalona i powiem szczerze że trudno mi dosłuchać się różnicy pomiędzy tą końcówką a ampli yamahy. Napewno uniamp troszkę ostrzej gra,ale to jest prawie niezauważalne. Yamaha troszkę ociepla brzmienie.

I jeszcze muszę coś dodać. Wzmacniacz, to wzmacniacz. Jeśli jest sprawny i ma porządny transwormator zasilający przynajmniej 400W to zagra dobrze. Prawie cały charakter brzmienia zależy od głościków i źródła dźwięku/nagrania. Takie są prawa fizyki, elektronika dziś jest na wysokim poxiomie więc nie problem jest zrobić dobrze grający wzmak. Inna sprawa to głośniki poniewarz jest to element elektro/mechaniczny przetwarzający prąd elektryczny na fale akustyczną i tam jest największa strata jakości. W najleprzych kolumnach wykorzystywane jest najwyrzej 20% tego sygnału który daje wzmacniacz, reszta idzie w straty. To powinno dać pogląd na to na co w audio najwarzniejsze.

No tak epoka inna,ale w brzmieniu tak kolosalnej różnicy już nie było.Yamaha 559 Ypao nie miała.Jeśli ypao sprawuje się tak dobrze jak Audyssey2EQ w Onkyo to możesz śmiało brać tą Yamahę.

wczoraj byłem na odsłuchu ESA vivace 3 z moją yamahą 3800.Słuchałem różnej muzy : dire straits , Jopek , siakiś jazz oraz i inne ( w tym czysto instrumentalne ). Wrażenia pozytywne jedyna rzecz do której miałbym obiekcje to lekko dudniący bas ( trudno powiedzieć dlaczego )oraz trochę ostra góra.Wiem że wybór kolumn to zawsze kompromis więc chyba się zdecyduje . Dodam że yamaha praktycznie "wyszła z kartonu" kupiłem miesiąc temu ale nie miałem okazji przetestować więc te "anomalie dźwiękowe" może biorą się z tego.Odsłuch w całosci na opcji direckt

pzdr

Moja yamaha ociepla dźwięk, jednak przede wszystkim wg mnie zależy to od kolumn, Magnaty bardzo ciepło, AE evo 3 mniej muzykalnie raczej neutralnie, Celestion f2 jazzowo, bluesowo - kawiarnianie,

skoro yamahy maja raczej tendencję do ocieplania dzwięku to z neutralnymi Acoustic Energy Neo 1 powinna zagrać dobrze

Eh tam zawsze mozna jakiegos wzmaka dac na preout i będzie git:D

dziękuje bardzo serdecznie wszystkim za wyrażenie jakże ważnych dla mnie opini

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

ja mam yamahę v-350 oczywiście po podłączeniu było klepanie,ale przy aktualnym ustawieniu jest potężny,wzmocnił się bas jak wymieniłem odtwarzacz dvd pioniera na sony :)a też chciałem wymienić tam amplituner:) kable głośnikowe jak i łączące te segmenty mają jakiś tam wpływ.dzwięk natomiast jest dła mnie mało precyzyjny,kwestia gustu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.