Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza stereo i kolumn

BoguszekP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem pierwszy raz na forum i z góry przepraszam za wszelkie niedociągnięcia. Od niedawna planuję zakup sprzętu audio. Chciałbym za około 4000 zł kupić wzmacniacz stereo i kolumny (nowe). Pomieszczenie wielkości 37 m2. Słucham rożnej muzyki i zaznaczam nie jestem audiofilem. Dotychczas zastanawiałem się nad HK 980 i kolumnami JBL E 80. Może wiecie też gdzie można dokonać odsłuchu w okolicach Torunia? Najlepiej jak by można podłączyć w późniejszym czasie amplituner kina domowego z dodatkowymi kolumnami. Za wszelkie informacje z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/54567-wyb%C3%B3r-wzmacniacza-stereo-i-kolumn/

Na dzień dzisiejszy więcej muzyki, ale i czasem trafi się jakiś film. Muzyka różna pop filmowa, czasami zdarzy się i poważna. Najlepiej gdyby i słuchanie muzyki i oglądanie filmów można by połączyć w jednym sprzęcie, ale wiem, że z tym budżetem to nie możliwe.

tu poczytaj,powinno pomóc podjąć decyzję kino czy stereo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o Harmanie i Jbl zapomnij,kolumny mogą być np takie

Ukryta Zawartość

a wzmacniacz używkę za 1500 zl kupisz już dość dobrą

Ukryta Zawartość

tu komis

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o ampli Technics SA DA 20 EK nówka! Wiem, że firma już nie zajmuje się produkcją klocków tylko gramofonami, ale mam namiary na ten model, który nadal zalega w sklepie. Brak mu jedynie pilota. Jest też kwestia ceny 2 799 zł, ale poszedł by za 1000 zł może i mniej. Biorę pod uwagę też taką ewentualność. Z drugiej strony obawiam się, że taki sprzęt, który mimo, że nie był używany jak się zakurzy to nie jest dla niego zbyt dobre. Nie wiem czy gra warta świeczki. Od 2000 r. użytkuję CD Technics SL-PG 590! Podobno z tego co czytałem ten sprzęt był w stanie pogodzić funkcję wzmaka stereo i kina domowego.

BoguszekP

Nie ma czegoś takiego jak pogodzić stereo i KD. TZN: zależy co ci wystarczy bo zwolennicy są hi-fi kina domowego lub tego i tego.

Często czytam w "o mnie" że maja dwa systemy, jeden tylko do stereo a drugi tylko do kina, czasem to jest wzmak stereo i podłączony wzmak na trzy kanały , centr i surr.

Z technicsem daj sobie może spokój, kup nada, rotela, inne, a posuniesz się w dźwięku znacznie dalej.

Jak się sprzęt zakurzy to się przedmucha nawet odkurzaczem i to nie problem.

Może też warto się zastanowić nad gotowymi zestawami Denona, Yamahy, Onkyo i co tam jeszcze produkują z tych systemów, sposób jest jeden, musisz posłuchać.

Spakuj tego CD co masz i jedź to tego Torunia, tam na pewno też ci podłączą co można dopasować do twojego CD.

AHA!, nie wierz we wszystko pierwszemu lepszemu sprzedawcy i bądź podejrzliwy, bo są różni, a jak wyczują że amator to oni już tobą zakręcą żebyś u nich kupił.

2-3 sklepy to minimum.

W takiej sytuacji zdecydowałbym się na sam wzmacniacz stereo z kolumnami, raczej sprzęt nowy. CD Technicsa także planuję kiedyś zmienić. A z tych przytoczonych modeli jakie byś zaproponował do przesłuchania (może jakieś konkretne modele) i z jakimi kolumnami.

Sony ES, był rekomendowany do Jazzu o ile dobrze pamiętam, w czasie kiedy one weszły na rynek ja tylko mogłem powzdychać. Wersje ES były mocno chwalone za dźwięk.

Komisowych rzeczy nie znam ze słuchu.

Zapakuj cedeka i w drogę, od razu posłuchasz innych cd coś cię może zainteresuje i usłyszysz możliwości odsłuchiwanego sprzętu.

I pytaj na jakich kablach to gra i sobie zapisz.

Mysle ze najlepiej byloby gdybys wybral sie do najblizszego salonu audio, tam mily (albo i nie:P) pan zapyta cie o preferencje muzyczne i o budżet i przedstawi ci kilka zestawow. Wtedy mozesz wrocic na forum i mniej wiecej bedziesz wiedzial co ci sie podoba a co nie i bedzie mozna dalej dyskusje prowadzic i bedzie o wiele latwiej. Tak to sobie mozna gdybac. Zapamietaj ze opinie nie grają!! Pozdr

Posidasz budżet 4000zł.. Do czego będzie przeznaczony ten sprzęt? Czy do głosnego słuchania czy do prawdziwego słuchania muzyki?

Żadnych techniksów za taką kase wybierając w używkach zakupisz dużo lepszy wzmacniacz;] Moje propozycje:

1.Roksan Caspian używka ok 2500-3000

2.Naim Nait 5i używka podobnie coś ok 2600

3.Audiolat, Nad.

4. Jeśli nie ptrzebujesz dużo mocy a czyste i przestrzenne brzmienie to rozejrzyj sie na allegro bo możesz wychaczyć Sudgena A - to już klasa A więc warto- a wzmacniaczyk bardzo przyjemny ;]

Co do Kolumn- hmm jeśli szukasz do grania to klucz jest bardzo blisko a mianowicie fabryka Audio Academy. Ale- Musisz posłuchać odsłuch możliwy w Łodzi;] do 3000 jest kilka konkurencyjnych pozycji lecz tylko (konkurencyjnych) - nie lepszych;]

Witam! Obecnie jestem po przesłuchaniu wzmaka Yamaha A-S 700 z kolumnami Mision 33i, Marantza PM 7003 z kolumnami Elac Fs 57, 58, 68 i Yamaha NS 7900 i 8900. Przesłuchałem również Rotela RA 05 z kolumnami Mision 33i. Biorę też pod uwagę Nada C 355 BEE, ale nie wiem z jakimi kolumnami (nie mam go gdzie przesłuchać). Jak uważacie która konfiguracja cechuje się najlepszymi parametrami odsłuchu bo ja już sam nie wiem. Ja skłaniałbym się w stronę Marantza i Rotela lub Nada. Pozdrawiam!

BoguszekP, 5 Cze 2009, 12:01

Czym się kierować?

Trochę jestem zdziwiony? Odsłuchałeś właśnie parę kompletów i zadajesz nam pytanie który lepszy?

Więc jeśli nie wiesz to wybierze ten który najbardziej Ci się podobał. I brzmieniowo i wyglądem.

Wszystkie mają pre-out ( NAD nawet dodatkową parę ) oraz drugą parę wyjść głośnikowych więc pozostaje tylko dźwiek i wygląd.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Warto się zainteresować za te pieniądze - wprawdzie używany, ale naprawdę bardzo przyjemnie grający wzmacniacz. Zaznaczam - sprzedawcą nie jestem ja ani nikt z moich znajomych !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Zdecydowałem się na wzmacniacz Rotel RA 04 i kolumny podstawkowe B&W 685! Zastanawiałem się nad Rotelem RA 05, który różni się od tego niższego modelu tym, że ma pilota. Cena RA 05 jest o 900 zł wyższa od RA 04. Wszystkie bebechy ma te same to sobie pomyślałem, że co będę przepłacał. Kiedyś nie było pilotów i ludzie jakoś funkcjonowali. Będę miał chociaż okazję od czasu do czasu ruszyć się z kanapy. Pozdrawiam!

Jesli tak to moze poprzednika RA 01

Ukryta Zawartość

Tu dostaniesz rachunek, gwarancje i jesli sie nie spodoba to chyba mozna zwrocic.

Chyba , ze RA 04 , o ktorym piszesz masz dobrej cenie i nie warto.

Pozdr

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

jezuś 950 zł za RA-01 ....toż to jest stary model, sam szukałem wzmaka w polsce ale odpuściłem bo z tymi cenami to jest mocna przasada , na szczęście mam znajomych w UK i rotela RA-04 NOWEGO można juz kupić za 1100zł z przesyłką w przeliczniu na pln-y... RA 1062 - 2500zł gdzie u nas 3500zl... może te nasze są jakieś wyjątkowe, dlatego cena jest o 1/3 wyższa... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.