Skocz do zawartości
IGNORED

Morel mdt 37 plus eton Eton 7-360/37 HEX

hymek33

Rekomendowane odpowiedzi

Mam okazję kupić okazyjnie komplet wyżej wymienionych głośników. Jako że info w sieci o etonie są zdawkowe,a o morelu mdt 37 zupełnie brak, proszę o kilka słów tych,którzy mieli okazję posłuchać tych głosników. Jedyna znaleziona opinia na temat etona to ..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miałoby to grać z MA kt88.

Ukryta Zawartość

na tym Etonie masz jeszcze Ancient Audio Holography

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak gra powiem Ci za jakieś 2 tygodnie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

No i Adam HM2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Z tych wszystkich artykułów wynika,że Eton jest co najmniej dobrym głośnikiem,którego można byłoby "zgrabnie" zestroić pod kt88.

Myślałem jeszcze nad Scanem 18W8546-01,który ponoć pasuje do tej lampy. Zdaję sobie sprawę z faktu,że to dwie różne szkoły dźwięku,jak również(w moim wypadku) inne pieniądze.Czy warto dopłacić? Przyznaję,że nie miałem okazji posłuchać tego głosnika,choć chciałbym.

Gram na Etonie 7-360 i Founteku CD2.0 ze zwrotką szeregową od roku. Nie znam lepszego midwoofera, porównywałem m.in. z Accutonem i Excelem. Ma bardzo zwarty bas i neutralny środek, doskonale pasuje do lampy.

i fota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> areg, 6 Cze 2009, 11:05

Nie chcę jakoś za ostro nalatywać na ten zestaw, ale widzę w nim dwie rzeczy dość hmm... "niekonwencjonalne":

- długa wstęga na skośnej ściance - wyższa góra na tym ucierpi

- cztery rury BR - będzie więcej turbulencji i nieliniowości niż w jednym porcie o 4 razy większej powierzchni (2 razy większej średnicy) niż jeden taki mały i podobnej (może być nawet nieco mniejsza) długości - strojącej budę do takiej samej Fb.

witaj,

Zestaw miał być "niekonwencjonalny" - trochę na próbę, eksperyment

- nachylenie ścianki 7st a oś wstęgi na wysokości 90cm - nie zauważyłem żadnych ubytków w górze ( zwrotnica jest również regulowana w zakrasie tonów wysokich)

- 4 tunele właśnie mają przeciwdziałać turbulencjom - każdy z tuneli ma inną długość. Pozwala to na regulowanie basu. Nie wiem czy są turbulencje czy nie ale takiego basu z 18 jeszcze nie słyszałem. Poprzednio miałem na wooferze 2 x xt18 wh i ten na etonie jest bardziej zwarty, kontrolowany i nie odczuwam żadnych braków.

Kolumny bardzo przyjemne w odbiorze, płyty słucha się "od deski do deski"

A poza tym holografia jakiej nie miałem jeszcze u siebie :)

To na tyle w temacie :)

>> areg, 6 Cze 2009, 11:53

7deg to może tragedii nie ma, choć dla wstęgi ok. 12cm długiej górny koniec jest cofnięty względem dolnego o 1.5cm a więc prawie całą falę 20kHz (pół fali daje przeciwfazy) chyba że odsłuch jest nieco wyżej niż na wysokości wstęgi, wtedy efektywny kąt pochylenia zmaleje.

Co do rur różnej długości - kiedyś przysiadłem nad tym problemem i wyszło mi że to bez sensu. Rozumowanie jest takie:

- ciśnienie (wartość chwilowa) jest takie samo dla wszystkich rur, a więc siła działająca na słup powietrza w każdej rurze będzie taka sama (zakładając równe średnice)

- masa powietrza w każdej rurze zależy od jej długości - im dłuższa rura tym większa masa, a więc przy tym samym ciśnieniu mniejsze przyspieszenie a co za tym idzie - amplituda.

Tak więc krótsza rura będzie dymać jak wściekła (generując turbulencje) a w dłuższej - powietrze będzie się ledwo ruszać.

Do tego - dając cztery rury o promieniu R dostajemy łączne pole powierzchni równe 4*pi*R^2 ale łączny obwód wszystkich rur jest równy 8*pi*R (a powierzchnia kontaktu powietrza w rurach ze ściankami portów jest proporcjonalna do łącznego obwodu)

Teraz dajemy jedną rurę o promieniu 2R. Powierzchnia jest też równa 4*pi*R^2, za to obwód - jest 4*pi*R a więc 2 razy mniejszy niż w przypadku 4-ech mniejszych rur. Co oznacza mniejsze tubulencje i nieliniowe straty.

Do tego - jedna rura o większej średnicy będzie mogła być minimalnie krótsza żeby dostać konkretne strojenie, to wynika ze wzoru na strojenie BR.

celowo nie ma - mam piękny kołnierz i tak miało zostać, podobnie jak w AA Holography. Absolutnie nie jest to podyktowane ograniczeniami technologicznymi tylko estetyką cała reszta włącznie z tylnym panelem jest podfrezowana.

podfrezowania nie robiś że ma byc ładnie zobacz jaka jest róznica z pod frezem i bez niego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>misiomor

w teorii na pewno masz rację ( nie wiem bo sie na tym nie znam wiec z góry zakładam że masz), ale ja właśnie słucham tych kolumn (z kt88) i jestem święcie przekonany że to słuszne rozwiązanie bo taki bas mi się podoba. Jak pisałem wcześniej miałem 2 osiemnastki ( też nie w kij dmuchał bo vify xt18) i jeden tunel i ciągłe problemy z basem.

Nie upieram się, ze to mądrzejsze, głupsze, starodawne, nowatorskie ect.. bo te kolumny mają mi służyć do słuchania muzyki a nie udowadniania czegokolwiek. Wiec nawet jeżeli pogwałciłem wszystkie prawa fizyki i akustyki to i tak mi się podoba jak grają :)

Pozdrawiam serdecznie

>> utopia., 6 Cze 2009, 13:55

Gwizdek jest dużo bardziej wrażliwy (niż midwoofer) na brak frezu - bo jest źródłem prawie punktowym a do tego emituje fale znacznie krótsze, bliższe długością grubości frontu czy kołnierza kosza.

>> areg, 6 Cze 2009, 12:50

Nie przypadkiem prawie nikt nie stosuje wielu portów - czasem widzimy dwa, a więcej - przypominam sobie że takie rozwiązanie było w "lodówkach" Tannoy Kingdom (3 rury), ale tam miało to słuzyć strojeniu kolumn pod pomieszczenie i gust słuchacza poprzez zatykanie kolejnych rur, co przestraja BR niżej.

Również pozdrawiam i przyjemnych odsłuchów życzę

Utopia, a Ty może zauważyłeś przypadkiem, że to MIDWOOFER nie jest wpuszczony, a nie tweeter? Koles z Twojego linku mierzy jakby kapeńkę co innego... Policz sobie też częstotliwości fal, dla jakich wystąpi dyfrakcja na 104-mm froncie tweetera i na 186-mm koszu woofera i jej stopień, przy danej grubości frontu. Zauważ też, że kosz jest tylko minimalnie węższy od przedniej ściany, więc dyfrakcja wystąpi w zakresie baffle-step i z tego tytułu jest korygowana przez filtr dolnoprzepustowy.

kolumny miały pomiary właśnie z kołnierzami na wierzchu i konstruktor (kolega hhf_pm) uwzględnił to w projekcie zwrotnicy.

Od godziny słucham chóru mnichów greckich z Meteorów i cholera zastanawiam się czy mam coś w lodówce aby zrobić poczęstunek dla nich jak skończą śpiewać bo mam nieodparde wrażenie że są u mnie w salonie a wiadomo mnich zjeść lubi :)

Pozdrawiam Sredecznie

misiomor, 6 Cze 2009, 14:22

>przypominam sobie że takie rozwiązanie było w "lodówkach" Tannoy Kingdom (3 rury), ale tam miało to słuzyć strojeniu kolumn pod pomieszczenie i gust słuchacza poprzez zatykanie kolejnych rur

I po to właśnie Areg ma 4 porty.

Zauważ też, że Areg ma BR-y z przodu, więc mocno słyszalne są rezonanse piszczałkowe, co przy jednym tunelu byłoby 4 oktawy niżej, niż jest teraz. Taki rezonans jest dużo bardziej słyszalny, bo tego zakresu nie wytłumia pochłanianie obudowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.