Skocz do zawartości
IGNORED

problem - prędkość nagrywania w Burrrn

szquar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przy wypalaniu płytek audio cd z flac'ów ustawiam najniższą prędkość zapisu czyli 1, mimo to podczas nagrywania w okienku wyskakuje mi informacja że płyta jest nagrywana z prędkością 8. Jaka jest więc prędkość z jaką nagrywa się płyta (czasowo jest to ok 10 minut, wiec chyba wypada że jednak 8x). Jak można o jednoznacznie ustawić?

Z tego co wiem to im mniejsza prędkość tym mniej błędów, dlatego też pytam.

Liczę na pomoc szanownych forumowiczów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

witam wszystkich,

w sumie to mój pierwszy post tutaj.

Co do meritum -- masz prawdopodobnie nagrywarkę w laptopie i jest to najniższa prędkość z jaką nagrywarka jest w stanie nagrać tę płytę.

rzeczywiście używam lapa, nie wiedziałem że nagrywarka może mieć najniższą prędkość nagrywania inną niż 1x.

puki co będę więc musiał nagrywać na takiej prędkości

dzięki za info

pzdr

hmm zapewne jest tak jak piszą koledzy ...

lecz też mam nagrywarkę w laptopie i próbowałem nagrywać z prędkością 1X 2X (tak z ciekawosci) ...

nagrywa normalnie

inna sprawa, że płyty CD-R (współczesne) nie zawsze są dostosowane do tak wolnego nagrywania, może to rzutować na nieprawidłowy odczyt lub jego brak

audiokarma.org

wg magików powinno się odczytywać z małą prędkością (do 4X), a nagrywać z większa (16, 24)

(w audio video dali screeny gdzie widać, że płyta nagrana z prędkością 40x ma dużo mniej błędów niż ta sama płyta nagrana 4x.)

marcinw899, 27 Maj 2009, 17:04

>wg magików powinno się odczytywać z małą prędkością (do 4X), a nagrywać z większa (16, 24)

>(w audio video dali screeny gdzie widać, że płyta nagrana z prędkością 40x ma dużo mniej błędów niż

>ta sama płyta nagrana 4x.)

true ale przy założeniu, że płyta CDR jest przystosowana do dużych prędkości tj. np. x52 - za mała prędkość "przepala", jak ktoś ma zachomikowane stare płyty np. słynne granatowe verbatimy x4 to nie należy nagrywać ich więcej jak podaje oznaczenie

>>wg magików powinno się odczytywać z małą prędkością (do 4X), a nagrywać z większa (16, 24)

>>(w audio video dali screeny gdzie widać, że płyta nagrana z prędkością 40x ma dużo mniej błędów

>niż

>>ta sama płyta nagrana 4x.)

>

>true ale przy założeniu, że płyta CDR jest przystosowana do dużych prędkości tj. np. x52 - za mała

>prędkość "przepala", jak ktoś ma zachomikowane stare płyty np. słynne granatowe verbatimy x4 to nie

>należy nagrywać ich więcej jak podaje oznaczenie

płyty na jakich nagrywam to verbatim azo crystal, przystosowane są do prędkości 52x. Czyli rozumiem że z jakością nagrania powinno być wszystko ok?

osobiście lubię verbatim crystal azo - są trwałe (dane nie znikają po kilku latach jak np. z esperanz), niezawodne (na kilkaset płyt nie miałem ani jednego odpadu) i tanie

najlepiej poświęć parę płyt na nagraj to samo z prędkościami x8, x12, x16 itd. i znajdż optymalną prędkość przy której ilość błędów jest minimalna dla Twojej nagrywarki

> majkeljot

Rozumiem że jeżeli nero podaje ze błędów c1=0 i c2=0 to znaczy że płytka jest idealnie nagrana? Czy w ogóle taki stan jest niemożliwy i coś źle robię?

Wygląda na to że mój napęd również tego nie potrafi, przy próbie przeprowadzenia testu wyskakuje info że napęd nie posiada takiej opcji... puki co będę więc wypalał na najniższej dostępnej prędkości a w przyszłości zaopatrzę się w porządną nagrywarkę.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.