Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 440 vs Onkyo 595

Gość redburrak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość redburrak

(Konto usunięte)

Witam serdecznie, poradzcie burrakowi... Yamaha rvx440 za ok 1250 czy onkyo tx-ds595 za 1400złociszy do przeciętnego pokoju 20mkw, do przeciętnej KodyAV706. Oba ampli nowe. Sporo ryłem po forum, na temat Yamahy opinii mnóstwo, ale to Onkyo mniej popularne. Jakby Was tak ktoś postawil pod ścianą, kazał wybierać i za żadne skarby nie chciał dorzucić kilku stów na lepszy model- co byście wybrali? tak szczerze. Z góry burraczane podziękowania.

https://www.audiostereo.pl/topic/5438-yamaha-440-vs-onkyo-595/

Witam

Obecnie mam YAMAHE 1300, ale jakieś 2 lata temu miałem właśnie ONKYO 595 i byłem z niego bardzo zadowolony. Jeśli wystarczy ci system 5+1 to wez ONKYO, ten model jest bardziej na poziomie YAMAHY 640 (niestety tylko 5+1) oczywiście ONKYO.

Gość redburrak

(Konto usunięte)

Jestem realistą, 5.1 wystarcza. Gdyby nie wystarczało nie byłoby problemu :). I tak przez pewien, być może dłuższy czas będzie to 5.0. Nie mam do Yamahy większych zastrzeżeń, słuhałem jej na dużo lepszych kolumnach niż moje, ale jakiś diabełek szepce mi do ucha, że Onkyo zagra lepiej, np. w stereo. Albo go z Waszą pomocą pokropię święconą wodą, albo dam się skusić.

Postawił bym na Yamahę. 4-5 miesięcy temu też miałem ten broblem. Wybrałem Yamahę. Onkyo gra OK., ale to nie jest tak, że z zasady lepiej odtwarza stereo. Musisz posłuchać. Ja po odsłuchu wybrałem 440 - stkę. Nie bez znaczenia jest równiez to, że Yamaha to nowszy model i lepiej wyposażony.

Pzdr.

mam doswiadczenie za paroma jamahami (KD i zwykly sprzet stereo) jak i onkjo (juz tylko KD). osobista reflexja - sprzet jamachy do stereo gra bardzo sympatycznie, wrecz popisowo, jednak w przypadku KD bardziej mi do biustu przypadl onkyo. osobiscie oceniam ze jamaha ma znakomita klarownosc, wysokie i srednie tony sa bardzo milusie (nie ostre, da sie tego sluchac godzinami) jednak brakuje mi dynamiki i basu. onkjo z kolei nie ma juz tej czystosci jamahy w srednich i wysokich, ale za to kompensuje to dobra dynamika i swietnym basem.

bedac osobiscie milosnikiem glebokich efektow (poprostu lubie slyszec i czuc jak samolot w filmie laduje), bardziej wpadl mi w ucho onkyo. co oczywiscie nie umniejsza walorow odzywczych yamahy - jest to rownie dobry sprzet. ale co zawsze powtarzam - nie to jest dobre co jest uwazane za dobre, a to co sie podoba.

Mam Onkyo dokładnie ten model (czarny) zakupiłem w Media za cene 900 zł. Sprzęt jest super Yamaha może i ma 6.1 kanałów lecz ten dzwiek i rozmach rekompensuje starate jednego kanału.Pobór mocy jest dużo większy w Onkyo 380w.Nie zastanawial bym się nad wyborem.

jeśli myślisz wyłącznie o kinie domowym, amplitunery są na tym samym poziomie, jeśli jednak w równym stopniu ważne jest audio CD, Yamaha wypada lepiej w testach. Reasumując całościowo wygrywa Yamaha. Najlepszy dokonany wybór to byłby model Yamahy 640 lub starszy 630, który aktualnie cenowo będzie na poziomie modelu 440. powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.