Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor i glosniki - b. maly pokoj.

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedlugo sie przeprowadzam i bede prawdopodobnie wynajmowal pokoj w domu w UK (teraz mam caly dom wiec swoboda jest wieksza a warunki sa lepsze). W zwiazku z tym chcialbym czesc swojego sprzetu wyslac do Polski i stworzyc bardzo-budzetowy pokoj do ogladania filmow. Pokoj ma 9m2 (dluzszy niz szerszy) wiec w zaden sposob nie bedzie tego mozna nazwac pomieszczeniem do kina domowego. Xbox, odtwarzacz cd, wzmacniacz mam. Jako glowne zrodlo obrazu planuje zlozyc komputer HTPC oraz dokupic DVD lub Blu-ray. Teraz pora na niewiadome:) Bede stal przed zakupem TV i glosnikow.

TV: Odleglosc nosa od TV ok. 2m. TV ma sluzyc do ogladania DVD, DivX oraz mkv. Z racji wielkosci 37" plazma odpada. Pozostaje 26"-32" LCD. Co kupic zeby DivX i DVD wygladalo ladnie? Nie chce przy tym wydac duzo pieniedzy bo w Polsce jestem ok. miesiac rocznie.

Glosniki: Tylko stereo. Celowo nie umieszczam tematu w zakladce stereo bo nie uporam sie z poprawnym rozmieszczeniem itp. Mysle o glosnikach podstawkowych. Podlaczone bede pod wzmacniacz NAD C325BEE. Muzyka jakiej slucham U2, DM, T-Love, Garbage, INXS, A-ha itp itd. Czyli krotko mowiac rock. W chwili obecnej posiadam podlogowki Mordaunt Short MS906 i jestem z dzwieku bardzo zadowolony. Czy glosniki musza byc postawione na stojakach czy moga stac na polce, komodzie itp?

Podsumowujac przystepny cenowo TV, sklaniam sie ku 32" LCD ladnie wyswietlajacego DivX (z DVD i mkv nie powinno byc problemu) - wiem ze to tylko w Erze:) oraz solidne glosniki podstawkowe. Co do cen to umowmy sie ze bez szalenstw. Glosniki prawdopodobnie kupie uzywane jeszcze w Anglii, TV raczej w Polsce.

W Londynie bede skladal zestaw wielozadaniowy czyt. komputer + wiekszy monitor (TV) + glosniki 2.1 komputerowe:(:( Coz takie zycie.

Na koniec pytanie co do TV. Jak komputer znosi rozdzielczosc LCD 1366x768? Jaka rozdzielczosc ustawia sie na pulpicie?

Z gory dzieki za rady. Jestem otwarty na propozycje ale zdaje sobie sprawe ze w pokoju 9m2 nic sensownego sie nie wymysli.

https://www.audiostereo.pl/topic/54370-telewizor-i-glosniki-b-maly-pokoj/

odnośnie HD ready na plazmach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hmm, u mnie jest właśnie plazma 37" z tą niską rozdzielczością i obraz z lapa przez hdmi z mkv jest rewelacyjny. rozdzielczość naprawdę nie ma tutaj takiego znaczenia dużego znaczenia (natywne full hd). wysyłam z lapa 1280x720 i gra. oczywiście do codziennej pracy takie rozwiązanie nie jest zbyt wygodne bo czcionki nie są już tak ostre jak powinny, ale filmy nic nie tracą. może zobrazuje jak to wyglada na przykładzie filmu 720p. stojąc ok 1m od tv widać wszystkie szczegóły itp. jednak kiedy oddale się na 2-2,5 metra obraz traci na szczegółowości, tzn oko już nie widzi tyle ile z bliska. myślę, że z 4-5 metrów ciężko byłoby rozróżnić mkv od dobrego dvd.

Sam się zastanawiam nad wyborem. Jeżeli chodzi o 32 cale to nie widziałem za bardzo różnicy (pełne hd i gotowość do hd) na kanałach HD i demach. Różnica się pojawiła przy 42 cale. Więc pytanie czy dla 32 cale potrzebne jest aż tak Full HD? Nie wiem czy dobrze celuje ale LG, SAMSUNG, SONY, PANASONIC?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moim zdaniem full hd w 32" jest uzasadnione jedynie w przypadku korzystania z tv jako monitora ze względu na mała odległość pomiędzy tv a tv. w innym przypadku dopłacanie to 1080p jest bezpodstawne.

Kolegę Gummno może zainteresuje ten model?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

już od pewnego czasu zastanawiam się sam nad nim. Nie wiem jednak jak inne SAMSUNG, PHILIPS czy LG? Koledzy może się bardziej znają i wypowiedzą.

Ukryta Zawartość

Myślę że te 1800pln to max (ale rozważać mogę inne opcje > 1800) bo mam zamiar dokupić sobie jeszcze jakieś kino A/V lub ampli stereo z kolumnami. Pokój to 32m2, 6x5, TV będzie na boku 6m, od TV będzie około 3-4m. Nie chcę na razie ładować się w jakieś TV na 5k bo mieszkanie i tak wynajmowane a są inne wydatki. Co do kina to myślę 2k max., a tego Sony widziałem na własne oczy z lecącym na nim demo z MTV HD, gdzie obok stał też SONY w Full HD 40" i różnicy nie widziałem a obraz był miodzio. Z resztą co ja tam wiem jak jeszcze na "bańce" siedzę :D.

Panowie tu bardziej chodzi, ktory telewizor bedzie ladnie wyswietlal Divx/Xvid oraz DVD. Wiem ze to profanacja ale uzbieralo sie troche pozycji ktore ciezko dostac dostac na DVD lub kosztuja wiecej niz blu-ray.

Wszystko rozstrzygnie sie na dniach. Moze nie bede musial wysylac sprzetu do Polski i pozostane przy rozbudowie obecnego.

Co do LG. 32" plazma warta jest zastanowienia z uwagi na rozmiar. Wieksze LG odpadaja, wole juz Panasonica 37". Jakosc obrazu jest lepsza.

LG wkleiłem ze względu na

Odświeżanie obrazu 600 Hz

Współczynniki kontrastu dynamicznego 2000000 :1

Jasność ekranu 1500 cd/m2

Funkcje poprawiające jakość obrazu: Sub Field Drive , Dual XD Engine

Na żywo nie widziałem.

• 2 tygodnie później...

Panowie i Panie;)

Sprawa rozwiazana. Wywiozlem do Polski caly swoj sprzet lacznie z TV. Sprobuje wszystko ustawic inaczej niz planowalem i pokusze sie o instalacje 5.1. Obecnie ogladam filmy na monitorze 20.1" i slucham muzyki na glosnikach komputerowych 2.1 Logitech Z-4. Heh. Jak tylko powroce do wynajmowania mieszkania zaczynam zabawe w komletowanie calego zestawu od poczatku.

witam

Ja tez ogladam z 2.5 metra i mam ten telewizorek

Ukryta Zawartość

tylko nowszy modelz 32PFL5322/10 gdzie problemow z kontrastem juz nie ma

Nie znam sie na tv ale porownywalem z innymi telewizorami w przedziale cenowym do 2000zł(ja zaplacilem 1650zł rok temu)

i tutaj obraz wydal mi sie najlepszy

Wiadomo ze kolorow nie ma co porownywac do crt

Jednak w porownaniu do rywali moim zdaniem jest swietnie

Czern wiadomo nie jest idealnie czarna ale nie jest szara czy mleczna badz nawet granatowa jak skarza sie niektorzy posiadacze tv innych firm

Katy patrzenia jak na ta matryce super

przy okolo 100 stopniach obraz robi sie metniejszy jakby mleczny ale ponizej jest super

Obraz z dvd po euro bardzo dobry po hdmi zyletka

Jesli nie chcesz wydawac duzo pieniedzy a chcesz cieszyc sie dobrym telewizorkiem to sugeruje wziac pod uwage philipsa

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.