Skocz do zawartości
IGNORED

Charakter brzmienia Kimber 4tc.

Audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Ze wspomnień po 4tc pozostał u mnie dobry bas i przestrzeń. Brak było za to wypełnienia i barwy. Kabel z jednej strony brzmieniowo efektywny, z drugiej- efektowny, a z trzeciej- efekciarski. Ale wady wychodzą jedynie przez porównanie do czegoś lepszego i jeszcze lepszego, bo w swojej cenie to świetny kabel.

Pozostaje mi sie zgodzić. Uważam też osobiście że jest dużo lepszy od dwa razy tańszego DNM Reson (może poza barwą średnicy)

choć główna zaleta TC to bardzo nisko schodzący bas, i chyba nawet lekkie podbicie tego pasma. i właśnie to mi pasuje. reszta brzmienia co najmniej bobra lub bardzo dobra, oprócz pojawiających sie czasem szpilek na wysokich tonach i tej barwy w średnicy. mi akurat sprzet to zupełnie niweluje :) miodzio

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

Bardzo dobre kable - nawet dla wyczynowców. TC 4 nawet nie próbowałem słuchać, kupiłem niebieskie TC 8 do dwóch systemów. Ostatecznie w kablach nie chodzi i tzw. detale, albo wyrazistą górę, rozjaśnianie - tylko spójność przekazu.

Konfekcja musi być bardzo dobra - jeśli nie jest takowa (łatwo schrzanić), lepiej jest stosować gołe kable i czyścić co jakiś czas.

• 1 miesiąc później...

4tc jest cienszy bo jest teflonowym izolatorze 4 pr nie wiec jest grubszy, pr moze brzmiec gladziej w niektorych systemach bo nie pokazuje pewnych aspektow jest raczej chlodny, w twoim przypadku jezeli 4 tc wali ci po uszach zamienilbym na vdh cs 122 to dobry ciemny drut do ostrych systemow i tu uwaga rewelacja ze asrebrnym interkonektem, wiem co mowie przetrenowane niejednokrotnie

zgadzam się w 100% mam van den hula zdecydowanie do jasnych systemów nic nie zabierze , tylko lekko wygładzi , dobry kabelek , nie stosować w Nadach takie moje zdanie , chyba że masz krzyczące kolumny
  • 4 miesiące później...

Bardzo dobre kable - nawet dla wyczynowców. TC 4 nawet nie próbowałem słuchać, kupiłem niebieskie TC 8 do dwóch systemów. Ostatecznie w kablach nie chodzi i tzw. detale, albo wyrazistą górę, rozjaśnianie - tylko spójność przekazu.

Konfekcja musi być bardzo dobra - jeśli nie jest takowa (łatwo schrzanić), lepiej jest stosować gołe kable i czyścić co jakiś czas.

Ostatecznie w kablach chodzi nie tylko o spójność przekazu, ale o detale podane w sposób harmonijny, chodzi o pokazanie faktury dźwięku, o pokazanie barwy na basie, pokazanie barwy talerzy i wszystkich faz uderzenia czy muśnięcia w np. w Ride. I tego wszystkiego oprócz spójności przekazu Kimber TC nie ma.

Owszem zgadzam się że nie sposób znaleźć w tej cenie lepszego kabla, bo relacja cena/jakość jest b.dobra, ale nie czarujmy się, to nie jest neutralny kabel i w tych cenach nie znajdziecie porządnego kabla.

Mój wpis jest po żeby ochłodzić nieco marzenia posiadaczy TC. Wszystkie recenzje są zawsze zdeterminowane jakością do ceny, a nic nie piszą o bezwzględnej jakości wyrobu. Czytający je nigdy nie może odnaleźć się na skali i przez to popełnia błędy, za dwa lata kupuje następny, potem znowu...

4TC jest świetny do okablowania kolumn po jednej żyle.

ale nie czarujmy się, to nie jest neutralny kabel i w tych cenach nie znajdziecie porządnego kabla.

Qed Ruby :)

Wyparł mi Albedo Air 1 z rodowanymi widłami i Equilibrium Aurora .

Inny przykład - Hot Line Blue Spiral .

Napisano wczoraj, 13:56

Dałeś jedną żyłę na niskośredniotonowe?

Tak , do tweetera , średniotonowaego i jak midwoofer nie jest mocno prądożerny jak i odległość nie jest duża to też .

Napisano wczoraj, 18:49

Ruby Anniversary czy Ruby Anniversary Evolution?

Anniversary

Tak , do tweetera , średniotonowaego i jak midwoofer nie jest mocno prądożerny jak i odległość nie jest duża to też .

Anniversary

Może spróbuję. Oby nie było jak z Linn'em,który przez chwilę zaskakuje,ale potem doceniasz jeszcze bardziej XLO np Ultra czy Audiomica Dolomit Ref

Tu chodzi jeszcze o kilka spraw.

Kabel z czasem nie powinien tracić swoich właściwości.

Kimbera znam od lat . Kawałek 4VS mam od jakoś 1997r i nie skorodował .

A można się zdziwić ile kabli po kilku latach jest wręcz czarnych w środku :)

Do okablowania wooferów daje Qeda SILVER ANNIVERSARY XT

Qed jest srebrzony to też korozja mu nie grozi . Do tego jest sztywny - mniej będzie drgał / efekt mikrofonowania.

Mam od długiego czasu 8TC. Świetny neutralny kabel. Nawet nie myślę o jego wymianie. Porównywałem w tym przedziale cenowym i był bezkonkurencyjny. Domyślam się, że do mniejszych głośników (dwudrożnych) 4TC będzie równie dobry.

Jak komuś gra ostro i słyszy jakieś "szpilki" to na pewno nie wina kabla, kabel żadnych szpilek nie generuje :) Może inny kabel by je zamaskował, ale to wg mnie ślepa uliczka.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.