Skocz do zawartości
IGNORED

Charakter brzmienia Kimber 4tc.

Audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

• 33 lat później...
Gość sammuel

(Konto usunięte)

Dobra kontrola basu, przestrzen i detalicznosc tez, ale moim zdaniem malo delikatnie eksponuje góre, co czasami moze przejsc w natarczywosc przy mniej wyrafinowanym sstemie - dobrze sie sprawdzi w cieplo brzmiacym systemie, nie polecam do ostrych klocków:-)

Witam

Kimbera 4tc mam od dłuższego czasu i na prawdę jest to fajny kabelek.Tak jak powiedzieli przedmówcy, czysty,dosć dynamiczny,świetny bas(kontrola), co do wysokich tonów to powiem,że są dźwieczne świetnej jakości jak na tą cenę.Jednak najlepszym atutem tego kabla jest "BAS".Ja gram z lampą i dosć ciepłym analogowo brzmiącym spokojnym odtwarzaczu.Także, zgrał się z całością.Dodam jeszcze,że w domu miałem kilkanascie innym kabli z różnego przedziału cenowego, co tu dużo pisać KABEL NAPRAWDĘ JEST DOBRY.

Mam teraz w/w kimbera w domu .I własnie- jestem zachwycony dynamiką , kontrolą basu , natomiast w górnych partiach kabelek brzmi zbyt jasno i ostro , wysokie tony są słabe i natarczywe i nie jest to kwestia zbyt jasnego systemu (wręcz przeciwnie) po prostu kabelek w górnych partiach brzmi raczej cienko . A i scena nie specjalna pomimo cz.eksponowania średnicy. Porównywałem z dwoma modelami XLO , Flatline Gold , jakimś Sonic Linkiem i problem pojawił się taki.

Szukam kabla brzmiącego tak w górnych i średnich partiach jak XLO a w dolnych partiach i o takiej dynamice jak Kmber 4tc . Nie chciałbym aby kabel ocieplał brzmienie , wręcz przeciwnie mógłby nawet nieznacznie rozjaśnić ale nie w sposób Kimbera. Może ktoś zna taki kabelek ?

Pozdrawiam Wojtek

A więc tak:

1. XLO PRO 600 (zielony) - doskonała góra i średnica ; bas już nieco gorszy (nie aż tak jak w flatline gold) - bas niby jest całkiem ok i jak trzeba to potrafi nawet zejść dosyć nisko ale brakuje mu dynamiki , może tez trochę poprawności no i tego kopa jaki posiada Kimber.Ogólnie brzmienie b.przyjemne i kulturalne bezżadnych wyostrzeń .Przypuszczam że ten kabelek uporządkuje nadmiernie jasny system. W Krakowie propozycja ceny jaką mi zaproponowali to 113 zł / m . Mam ten kabelek teraz w domu i słucham naprzemiennie z Kimberem 4TC i sam nie wiem który podoba mi się bardziej . Kimber świetnie sobie radzi w rocku , XLO natomiast to rewelacja do jazzu i muzy poważnej. Jeżeli byśmy porównywal iKimbera i w/w XLO pod względem detaliczności czy ilości informacji w przekazie to XLO bije Kimbera na głowę.

2.XLO Ultra 6 (fioletowy)- Chyba najlepszy kabelek jaki słyszałem do tej pory ( nie słyszałem zbyt wiele więc moja opinia może nie być w pełni wiarygodna) , co nie zmienia faktu że nie jest to do końca to czego szukam. Kabelek doskonale zrównoważony , bas dużo lepiej kontrolowany niz w poprzedniku , góra i średnica równie rewelacyjna a scena miodzio - muzycy czają się wszędzie . Kabelek niesamowicie precyzyjny ( nawet w Slayerze można wszystko rozróżnić , można usłyszeć na płytach posiadanych od zawsze - rzeczy których nigdy się nie słyszało. Niestety ta precyzyjność może tez być wadą zarówno przy płytach gorzej nagranych jak i przy stylach muzycznych potrzebujących odrobiny "brudu". Kabelek nie posiada takiej dynamiki jak Kimber gdyż prawdopodobnie mniej wnosi od siebie co nie zmienia faktu że pomimo b.nisko schodzącego basu i stosunkowo niezłej jego kontroli czuje się czasem niewielki niedosyt zwłaszcza w "mocnym uderzeniu" . Kabelek nie jest tani ,w wersji "najchudszej sztywnej" kosztuje ok. 220pln/m.

Pozdrawiam Wojtek

• 10 miesięcy później...
  • Redaktorzy

mam w swoim systemie (o mnie) 8TC i na razie jestem zadowolony. Porównywałem go z Nordostem i przy takiej samej szybkości jest zdecydowanie cieplejszy "na górze". Za to w porównaniu z XLO Pro 600 można zauważyć lekkie schłodzenie przekazu. Jeśli chodzi o bas to 8TC nie powala na rozlazłość w tym zakresie. Ogólnie jest to "drucik" ukazujący zarówno "aurę nagrań", mikrodetale jak i akustykę pomieszczeń/studiów nagraniowych. Kupiłem go po mocno okazyjnej cenie i prawdę powiedziawszy jeśli miałbym płacić cenę katalogową wybrałbym XLO Pro 600.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ja slucham na kimberl tc8 i jestem z nich bardzo bardzo zadowolony sa szybkie dynamiczne no i ten bas..... zaden inny kabel nie dal mi takiego basu jek ten. Niewiem jak sie sprawa ma w tc4 ale to ten sam kabel tylko ze cienszy a wiec pewnie niewiele sie ruzni dzwiekiem wdl mnie kimbrl tc zadzi... ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam

• 1 rok później...

A ja wlasnie, zachecony wszechobecnymi 'ochami' i 'achami', zakupilem 2x3m Kimber'a 4TC i... intensywnie go 'wygrzewam' w nadziei, ze... rewelacyjnemu wrecz 'basowi' dorowna z czasem... tak krotkim jak to mozliwe... drazniacy ostroscia 'sopran'... czy tak sie stanie ? Jezeli nie, to... czym go 'uspokoic' badz, w najgorszym razie, zastapic ? Wszelkie sugestie beda (bardziej niz) mile 'czytane'... :)

Serdecznosci

Tomasz

• 2 lata później...

Ja mam podobną opinię. Właśnie dzisiaj przyszły kable kupione na Ebay'u.

Mam małe pytanie. Czy Kimber 4TC są cieńsze od 4PR czy raczej kupiłem podróbę?

Na 4PR brzmiało to zdecydowanie lepiej. Mam na myśli sopran.

4tc to bardzo dobry drut ze szpulki. uzywam go do porownania z moim najtanszym glosnikowym w sklepie wszystko wpiete w dobry system... jak ktos chce lepiej bierze moj kabel ale placi 2000zl za 2x3m. czy warto samemu trzeba ocenic. tak czy siak kieddys taki kabel sam mialem i was rozumiem zaczynalem powazniejsza zabawe w hi fi wlasnie od 4tc i silver streak... bylo fajnie

4tc jest cienszy bo jest teflonowym izolatorze 4 pr nie wiec jest grubszy, pr moze brzmiec gladziej w niektorych systemach bo nie pokazuje pewnych aspektow jest raczej chlodny, w twoim przypadku jezeli 4 tc wali ci po uszach zamienilbym na vdh cs 122 to dobry ciemny drut do ostrych systemow i tu uwaga rewelacja ze asrebrnym interkonektem, wiem co mowie przetrenowane niejednokrotnie

Dzięki za odpowiedź. Trochę mnie to uspokoiło. Chyba się do tego kabla nie przyzwyczaję. Spróbuję jeszcze na innym wzmacniaczu. Myślę jednak że będę zmieniał kabel a nie wzmacniacz. Nemesis, jakie interkonekty miałeś na myśli?

spoko nie oplacalo by sie tc podrabiac jest relatywnie drogi a wyciaganie druta w teflonie tanie nie jest. latwiej podrobic cardasa ile tego teraz chodzi po swiecie ale to tylko wyglada. dzis mialem klienta z taka podroba w sklepie.. ten dopiero dostal kurwicy jak mu uswiadomilem co kupil dziadyga jeden co to chcial rabat a nie kabel.. niech terraz slucha co kupil

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.