Skocz do zawartości
IGNORED

co będzie lepsze?

Michael_Corleone

Rekomendowane odpowiedzi

Te parametry niewiele mówią. Prawdopodobnie lepszy będzie ten pierwszy, ale bez gwarancji.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ten pierwszy, bo większa moc strat oznacza więcej elementów pracujących w klasie A lub większe prądy polaryzacji tranzystorów, co jest korzystne z punktu widzenia zniekształceń skrośnych i poniekąd brzmienia.

Mam dwa wzmacniacze:

1. Rotel RA-840BX2 2x50W/8ohm przy max. poborze prądu 310 W

2. Onkyo Integra 2x110W/8ohm przy max. poborze prądu 320 W

... i wolę brzmienie tego pierwszego, czyli Rotela (więcej szczegółów, lepsza scena, lepsza kontrola basu). Zatem wieksze straty - jak widać - wystepują w przypadku Rotela i tu się potwierdza to, co napisał michelangelo na temat strat - idzie to w parze z lepszym dźwiękiem.

<><

Zazwyczaj tak, ale spotkałem się też z bardzo dobrze brzmiącym wzmacniaczem w praktycznie czystej klasie B. Natomiast zgodzę się że statystycznie większość w klasie A lub głębokiej AB gra lepiej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

może się dołączę.

1. Ile prądu zużywa wzmacniacz o poborze np. 300W gdy odtwarzany jest w miarę cicho?

3. Ile prądu pobiera przy dość cichym graniu wzmacniacz Cambridge Audio 740A, który ma podany pobór mocy 750 W ? .

3. O ile mniej prądu zużywa 300 W integra ( w tym przypadku będąca jako przedwzmacniacz) spięta z inną integrą 200 W ( jako końcówka mocy)? Czy ta ostatnia wówczas pracuje pełną mocą?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może rozwieję trochę wątpliwości:

1. Głównie tyle ile wynika z prądu spoczynkowego płynącego przez tranzystory mocy + niewielki procent pozostałych części wzmacniacza + straty w transformatorze.

Przykładowo mój sony (napisane z tyłu 330W) pobiera 80-90W w spoczynku

3. - jw.

3. - jw.; nie ma znaczenia co i jak pospinasz, wszystko i tak pracuje normalnie.

:-)

Ten drugi wzmacniacz ma tylko max. 2 x 80 W i ani wata więcej. Po prostu marketingowcy podrasowali go trochę w swoich materiałach.

A co do tego który gra lepiej - to nie wiadomo, bo nie od samych watów zależy jakość generowanego przez wzmacniacz dźwięku !

Wydaje mi się, że nie masz racji. Yamaha AX-930 jako European Model pisze max pobór 600W. W przypadku General model o którym mowa pisze 250W. Trafo i w jednym i drugim musi być takie samo, gdyż obydwie wersje ważą idealnie tyle samo 15kg. Gdyby ten drugi miał dwa razy słabsze trafo byłby lżejszy. Rzekomo moc w General model jest maksymalną mocą wysterowania 2 kanałów oddawaną przez wzmacniacz (bez wliczania tego co przetwarzane jest w ciepło)

Wzmacniacz 2x130W/8ohm przy max. poborze prądu 250W?

Pobiera 250W a oddaje 260W? Czyli jeśli dobrze myślę. Ten wzmak jest sam w sobie antystratny, bo sam dodaje od siebie. To ja poproszę schemat. Zrobię sobie xx takich i będę ciągnął 20W z gniazdka na mój cały system :)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.