Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilia i alkohol

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

Zydel, ja nawet ciebie nie nazwalbym w ten sposob. Zydel, co lezy najwyzej? Naprawde nie potrafie zgadnac co wlewasz pod swojego folklorystycznego wasa. W mojej dzielnicy w sklepach nie ma whiskey w takiej cenie.

Widzisz Zydel, mnie bardziej smakuje ta za $25.- Ja wiem ze w pewnych segmentach spolecznych (tez charakterystyczne dla Rosjan i osob pochodzenia z wyzwolonych republik) postawienie jak najdrozszej flaszki brandy jakimkolwiek kosztem jest wrecz religijnym priorytetem. Nie chodzi tutaj naturalnie o sam trunek, ale o gre pijanych ogierow, gdzie ocena wartosci czlowieka jest poddawana nie testowi inteligencji, ale zaplaconej cenie za butelke w welwetowym pudelku. Zydel, nawet jak zaplacisz tysiac papierow za jakiesz szklo, twoja hierarchia spoleczna wbrew pijackim wuzjom - nie ulegnie zadnej poprawie. Wrecz przeciwnie.

Zydel, nie wstydz sie, wszyscy czekamy z zapartym tchem. Zydel, poniewaz jestes moim przyjacielem pomoge ci z ortografia. Pisze sie "brandy", nie "brendy", podobnie jak "single", nie "sengle". OK?

oj zydelek cos ty sciemniasz :)

1.Aberlour 30 year old jest tylko 70cl

2.kosztuje 220funtow co daje jakies 432 dolary za 70cl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie. Kupowałem na JFK (lotnisko Kenedy). Kupiłem również i 10letnie- te już po 38$ za litrową butelkę (na lotnisku w wolnocłowym) i własnie sobie sączę. Jak kupie aparat- bo stary sioę zepsuł to zamieszczę fotki:)

"ABERLOUR sengle higland malt scotch whisky aged 30 years :):) Na Long Island w monopolce 250dudków, ja kupiłem trzy buteleczki litrowe na JFK w wolnocłowym po 120dudków (okazja) :):)"

Zydel, ja wiem, ze mozesz nie zrozumiec znaczenia tych prostych slow, ale...zydel, you some fucked up dude.

Zydel, ty analfabeto... musisz zapamietac, ze tak jak jest ci trudno wyrazic slowami swoje proste mysli, ktore ci sie pojawiaja pod luznym deklem w stanie trzezwym, teraz jestes napruty i juz kompletnie niezrozumialy.

A taki był fajny wątek dopóki się tu Koledzy se swoimi napierdalankami

nie przenieśli. Napuśćcie sobie do basenu kisielu i tam się bawcie.

Przegranego proponuję jeszcze powłóczyć za SUVem, założyć mu

rękawiczki, polać Single Maltem i podpalić.

Miłego Dnia!

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

Dla miłośników włoskich win i samochodów - 2w1: Alfa Romeo Bianco Monferrato DOC Scrimaglio 2005

Kraj: Włochy

Region: Piemont

Apelacja: Monferrato DOC

Producent: Scrimaglio

Butelkowanie: b.d

Grona: Chardonnay / Sauvignon Blanc

Pojemność: 750 ml

Opis smakowy:

Przejrzysty, błyszczący, intensywny słomkowożółty kolor z delikatnymi zielonymi refleksami. Intensywny bukiet z typowymi dla Souvignon Blanc nutami owocowo-kwiatowymi.Pełne, bogate, wyraźne wino o długim, trwałym finiszu.

Cena: 99,00 zł

(niestety nie miałem przyjemności, poza tym 100zł zdecydowanie wolę wydać na jekieś czerwone ;) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Listewski SUKTINIS godny trunek, w rozsądnych ilościach rozjaśnia średnicę, w przesterowanych ilościach zamula górę, a bas schodzi baaardzo nisko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Dzisiaj "na języki" trafiło portugalskie różowe wino Quinta Da Alorna Touriga Nacional 2005. Jest to półwytrawny trunek z dość egzotycznego szczepu (o czym wspomina sama nazwa - Touriga Nacional), ale dla miłośników winnych odkryć nie powinno stanowić to przeszkody (w końcu nie samym Shirazem się żyje). Wino należy podawać w tem 6-8 °C (część sprzedawców zaleca 10 - 12 °C), ale ze swojej strony zalecam zafundowanie mu co najmniej 30-45 min "oddychania" - zyskuje wtedy znacznie na bukiecie i kulturze. Skoro już jesteśmy przy walorach smakowych to na pewno warto zwrócić uwagę na nieprzeciętną ożywczość oraz perlistość, którą wyczujemy przy dłuższym potrzymaniu wina w ustach. Całe szczęście producent nie poszedł na łatwiznę i idąc przykładem tanich white zinfandel ( J&H Gallo czy Sutter Home) i pozostał po wytrawnej stronie zamiast półsłodkiej - kompotowatej manierze. Bardzo możliwe, że efekt ten powstał dzięki lekko wyczuwalnej nucie poziomki zamiast oklepanej i pospolitej nucie arbuza.

Spokojnie możemy podawać to wino zarówno jako aperitif, jako i dopełnienie potraw mięsnych, czy makaronów. Poza tym powinno przypaść do gusty przedstawicielkom płci pięknej a i ich panowie powinni być zadowoleni, bo szybko "uderza do głowy" ;)

Na koniec zostawiłem sprawę ceny - koszt to ok 40-50zł za butelkę, ale na prawdę warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

no i jak tak jedziemy "po kolorach" to teraz wypadło na białe. Tym razem totalny low end cenowy bo wino za 20 kilka plnów -Basonteli Vino de mesa. No i pomimo tego, że cieńkusz to na prawdę miło się go piło. :lekki, cytrusowy i niby półwytrawny, ale jednak zahaczający o półsłodki. Mocno cytrusowy, orzeźwiający i "niekwaśny" , co przy jego cenie jest zaskakujące. Przy pierwszym kontakcie smakuje jak świeży sok z winogron i z równą łatwością się go pije. Za to po spożyciu butelki na pewno nie będziemy czuli się jak po soczku ;) Polecam i nie tylko dla tego, że dobre bo tanie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Jak lekkie, cytrusowe ale wciąż pasujące do dania głównego to polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

no i w ostatniej chwili (w nocy dopadła mnie angina , więc tydzień mam z głowy -antybiotyk)udało mi się wczoraj spożyć ciekawe wino Proyecto CU4TRO 2001 - jest to kataloński wynalazek, na który namówiła mnie zaprzyjaźniona sprzedawczyni z ulubionego ostatnio przeze mnie sklepu z alkoholami ;) Pomimo tego, że preferuję wina z nowego świata to katalońskie ustrojstwo bardzo mi podeszło. Jest ciężkie, niesamowicie aromatyczne i brak mu wodnistości. Czyli wszystko to co dobre wino powinno reprezentować. Pomiomo swojej bardzo mocno zaznaczonej wytrawności jest jednak niezwykle jedwabiste i czaruje swoimi aromatami tak niezwykłymi dla win ze starego kontynentu. Będę musiał poszperać w necie i znaleźć jakie to 4 szczepy posłużyły do powstania tak świetnego i niedrogiego (ok 35zł) trunku. Barwa ma ciemnorubinową wpadającą we fiolet a podczas degustacji pierwsze skojażenie jakie miałem to - shiraz i to dobry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

neverland, 27 Lut 2007, 21:18

>Listewski SUKTINIS godny trunek, w rozsądnych ilościach rozjaśnia średnicę, w przesterowanych

>ilościach zamula górę, a bas schodzi baaardzo nisko.

No kurcze NEVERLAND trunek naprawde wysmienitu wlasnie kosztuje :).

pozdro

Lakers

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.