Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem gramofon za 5 zł.

markam

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak myślicie, będzie on się do czegoś nadawał?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/53016-kupi%C5%82em-gramofon-za-5-z%C5%82/

Do czegoś na pewno, np jak pokrywa nie popękana to możesz z niej zrobić mini-akwarium, albo doniczkę ;) a tak serio, to pewnie trzeba mu założyć/wymienić pasek, no i dokupić wkładkę z igłą, ale nie wiem jaka pasuje do tego modelu. A poza tym za te pieniądze to zawsze warto spróbować. Jak naprawa okaże się nieopłacalna to specjalnie stratny nie będziesz.

Dokładnie tak.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie, proszę o rady. Ma to być myjka z osysaniem szczelinowym.

Jak wzmocnić napęd, aby dał radę? Myślałem o zastosowaniu większego silnika na 220 V, jednak nie wiem jak wykonać przekładnię. Pasek raczej odpada.

no, jesteś lepszy mój ostatni grat kosztował 30 zł i miał odłamany headshell, drugi headshell szybko się znalazł i teraz "gra i buczy", powiem więcej, gra i nie buczy :-D do tego stopnia, że zaczynam w niego inwestować... a ten Twój to może po prostu paska nie ma?

markam, 21 Maj 2009, 10:44

>Dokładnie tak.

>Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie, proszę o rady. Ma to być myjka z osysaniem

>szczelinowym.

>Jak wzmocnić napęd, aby dał radę? Myślałem o zastosowaniu większego silnika na 220 V, jednak nie

>wiem jak wykonać przekładnię. Pasek raczej odpada.

Ja mam "odsysacz szczelinowy" na zwykłym odkurzaczu :-) I nie ma szans - trzeba płytkę obracać ręcznie. Ale za to jest tanio i skutecznie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Diękuję. Wiele cennych informacji. Wynika z tego, że raczej tylko napęd ręczny wchodzi w grę.

Pomyślałem jednak sobie, że mógłbym użyć silnika od wyrzynarki umocowanego poziomo tak, aby oś znajdowała się bezpośrednio pod zewnętrzną krawędzią talerza. Na oś nałożyłbym zębatkę, najmniejszą z możliwych. Teraz wystarczyłoby w zewnętrznej krawędzi talerza, od spodu, naciąć zęby pasujące do tej zębatki. Docisk płyty lub śruba zaciskowa uniemożliwiłyby unoszenie się talerza i przeskoki przekładni. To tak teoretycznie, ale czy się sprawdzi?

• 11 miesięcy później...

Myjka prawie gotowa. Napęd elektryczny w prawo i w lewo tak silny, że trudno talerz ręką zatrzymać.

Jeszcze tylko napisy przy przełącznikach i lutowanie przewodów w środku. Prowizorycznie podłączona, działa.

Zdjęcia przedstawiają przedmiot bazowy, oraz prawie skończoną myjkę.

Ukryta Zawartość

post-15869-100006315 1272291111_thumb.jpg

post-15869-100006316 1272291111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koszt budowy ok. 50 zł. Jako napęd zastosowałem gotowy moduł od akumulatorowego pojazdu dla dzieci. Składa się on z małego silniczka i wielostopniowej przekładni zmniejszającej obroty silnika, a tym samym zwiększającej moc. Dorobiłem jeszcze koło pośrednie zamocowane na łożyskowanej osi. To koło, to część kółka od tego samego pojazdu. Koło pośrednie i wewnetrzny obwód talerza okleiłem elestycznym paskiem zębatym.

Ukryta Zawartość

post-15869-100006308 1272298793_thumb.jpg

post-15869-100006309 1272298793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-15869-100006305 1272298894_thumb.jpg

post-15869-100006306 1272298894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonanie bardzo amatorskie, gdyż nie miałem dostępu do specjalistycznych narzędzi. Używałem tylko wiertarki i imadła. Rura ssąca jest pokazana na kolejnych zdjęciach. Tymczasowo z tyłu urządzenia jest wejście dla końcówki zwykłego odkurzacza, oraz gniazdo sieciowe dla niego, aby można było go załączać z panelu myjki. Myślę o dobudowaniu od spodu myjki skrzynki, w której zmieści się zespół ssący od małego odkurzacza ręcznego na 230 V. Powiększy to wysokość obudowy, ale wygoda i estetyka na tym zyska.

Ukryta Zawartość

post-15869-100006300 1272299484_thumb.jpg

post-15869-100006301 1272299484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy myciu dwóch, trzech, lub pięciu płyt jednorazowo, nie powinno to mieć negatywnego wpływu na silnik odkurzacza. Płyn wyparuje zanim do niego dotrze, lub zwilży lekko ścianki węża i papierowy lub płócienny worek. Do większej ilości płyt można użyć odkurzacza przystosowanego do zbierania płynów.

Spróbuję się dowiedzieć, jaki typ urządzenia ssącego jest stosowany w fabrycznych myjkach, i w przyszłości może zastosować takie samo rozwiązanie. W końcu tam też jest jakiś rodzaj "odkurzacza" i gdzieś ten brudny płyn się zbiera.

markam, 27 Kwi 2010, 09:03

W myjkach, np. Nitty Gritty jest raczej normalny odkurzacz. Cała zabawa polega na stosowaniu odpowiedniego syfonu ściekowego. Płyn grawitacyjnie spływa do tacki znajdujacej się pod urządzeniem. Nie rozbieralem wiec nie wiem jak to wygląda, ale to nie powinno byc nic trudnego do odtworzenia w Twoim urządzeniu.

markam, 27 Kwi 2010, 09:26

Boję sie rozebrac, zeby nie stracic gwarancji - nie mam pojecia jak to jest oplombowane.

Może uda się znaleźć jakieś zdjęcia w sieci. Logicznie jednak rzecz biorąc, dla odpowiedniego cisnienia ten zbiornik lub srednica rur nie powiny byc zbyt duze. Stąd pewnie zalecenie nie mycia więcej niz 5 płyt za jednym razem, lub mycia bezpośrednio przed odsłuchem. W oryginalnych myjkach musisz dac płynowi czas na splyniecie do tacki, przepełnienie grozi uszkodzeniem silnika (swobodny cyt. z instrukcji obsługi)

No więc widzę, że nawet w przypadku profesjonalnych urządzeń jest jakiś tam, nieznaczny problem z gromadzeniem płynu. Jeśli zalecają mycie do 5 płyt, to spróbuję na początek także nie przekraczać tej granicy i stosować zwykły odkurzacz. Jak coś złego się stanie, będę myślał nad zmianami.

Dzięki za informacje.

whitesnake, jak będziesz kiedyś rozbierał, nie zapomnij o zdjęciach. Nie widziałem jeszcze wnętrza firmowej myjki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.