Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd 16 - Pomocy przy wyborze IC

horak

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Posiadam przedwzmacniacz 206 i końcówkę mocy 406 Advance Acoustic + Monitor Audio RS6 + źródło Marantz CD16 + kable głośnikowe Real Cable BM 250T + 2 najgorsze IC jakie mogą być za 8 pln z marketu łączące końcówkę z przedwzmacniaczem i CD z przedwzmacniaczem - je trzeba wymienić i tu was proszę o radę jakie IC oczywiście używane mogę kupić do 150 pln, a jeśli dopłata będzie warta to może trochę więcej ??

Niedawno pisałem w innym wątku, że czekam na zamówionego Marantza cd 16 i dzisiaj właśnie dojechał z czego bardzo się cieszę bo jest naprawdę w stanie nienagannym. Jak go zobaczyłem to się zdziwiłem bo zbudowany jest pancernie, pracuje bezszelestnie, czyta płyty w sekundę, niesamowite wrażenie robi szuflada - majestatycznie się wysuwa i jest naprawdę potężna, i w moim egzemplarzu jest wymieniony kabel zasilający na gniazdko sieciowe więc mogę się pobawić z kablem sieciowym - przepraszam, że tak piszę ale jeszcze nie ochłonąłem. Mam jednak problem ponieważ po podłączeniu, Marantz gra nie wiele lepiej niż moje dotychczasowe dvd - jakiś słaby model 6 letni Panasonic. W tym CD w porównaniu do dvd dzwięk jest mocno stłumiony, mniej ekspresyjny. Za ten stan rzeczy obarczam IC zarówno od źródła jak i końcówki. Powiedzcie czy mam rację ? Jeśli tak to proszę o rady jakie IC kupić, jakie przetestować czy powinna być poprawa ? - moim zdaniem znacząca ponieważ jest to najsłabszy w tej chwili element chyba bardzo degradujący dźwięk ale chce poznać wasze zdanie i propozycje. DVD zadowoli się każdym IC, a w przypadku tego źródła mam wrażenie, że jak włoży się jakiś badziew to z dzwiękiem jest gorzej niż z dvd.

https://www.audiostereo.pl/topic/52989-marantz-cd-16-pomocy-przy-wyborze-ic/

Marantz generalnie brzmi miękko więc nie spodziewaj się za dużo (żeby nie powiedzieć niczego) po zmianie sygnałówek. Kup cokolwiek z podwójnym ekranem i nie przepłacaj. Jeśli jednak chcesz wydać to nikt Ci tego nie zabrania. Za jakiś czas mam nadzieję polubisz ten dźwięk i stwierdzisz, że jest on bliższy naturalnemu gdy go porównasz z wieloma innymi „szczegółowszymi” i bardziej dynamicznymi odtwarzaczami.

Tego Marantza nigdy nie słyszałem, ale zaryzykuję opinię że wymiana IC Ci nie pomoże. Kabelkami zacznij się bawić, kiedy brzmienie Twojego zestawu będzie Ci się podobać na IC za 8PLN.

Mam bardzo małe doświadczenie ze sprzętem stereo i w zasadzie cały czas słuchałem muzyki przez dvd - chyba bardzo się do tego dzwięku przyzwyczaiłem, przez miesiąc miałem CD Denona DCD1500 AE ale nie pasował mi zupełnie ten odtwarzacz. W Marantzu co mnie cieszy jest duża różnica między dzwiękiem z dvd. Jednak jak dla mnie Marantz jest bardziej stłumiony, wyciszony, nie gra tak ostro, bardziej analitycznie i neutralnie, ciepło i spokojnie. Nie znam fachowego słownictwa więc opisuje swoimi słowami - może właśnie taki dźwięk jest bliższy prawdziwemu - muszę się z nim oswoić, dobrze wszystko porównać i dopiero wyciągnąć jakieś wnioski bo chyba za szybko to zrobiłem ( słuchałem go z 1 godzinę - na więcej nie miałem czasu).

• 10 miesięcy później...

z mojego doswiadczenia - a sluchalem roznych sprzetow nawet na najhtanszych interkonektach no name - moge stwiwerdzic ze to wina ODTWARZACZA CD - jesli dzwiekowo wydaje ci sie niewiele lepszy od DVD panasonic to znaczy ze po prostu jest to kiepski CD i tyle

ja podlaczylem kiedys DVD yamahy tanszy i DVD denon z wyzszej serii - i roznica byla bardzo duza na kozysc DENONA - nizealeznie od interkontektu = przy takiej wartosci sprzetu sprawy kabli nalezy wlozyc miedzy bajki !!!

Witam. Discomaniac71 ma rację. Kupiłeś jeden z najlepszych odtwarzaczy cd. Słuchałem różnych cd tej firmy w różnych konfiguracjach. Spróbował bym kable Audio Note, Nordosta, Transparent Audio, być może Siltecha i napewno Van den Hula. Do wyboru do koloru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.