Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie na odsłuch we Wrocławiu???

Thorgal

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym byście mi podpowiedzieli gdzie warto udać się na odsłuch we Wrocławiu. Aktualnie stoję przed wyborem kolumn, liczę się z wydatkiem do 6000zł (jeśli chciałbyś mi pomóc w wyborze zajrzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Chciałbym móc posłuchać Eposów M15.2 i Focal Chorusów 726, dobrze by było móc też wypożyczyć je za kaucją do domu. W grę wchodzą tez inne głośniki w tej cenie, które moglibyście mi polecić.

W celu uniknięcia kryptoreklamy możecie podawać lokalizację salonów, wtedy nikt nie powinien sie czepić. Jestem z Wrocławia, więc powinienem sie zorientować, a w razie czego dopytam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podjedz na Powstancow Sl ,,Moje Audio,, byly Combit czesto sa tam uzywane podlogowki i nie tylko , mozna posluchac na miejscu oraz w domu za kaucja.

Nowych Eposow posluchasz w Visatex przy Pl 1 -go Maja a maja tez inne marki np AE.

robix

Jeszcze jest top hi fi na ul. widok tuż przy kazimierza wielkiego mają tam m.in. b&w, vienna acoustic i jest też salon w magnolii gdzie można posłuchać np kolumn dalii. A jeśli jesteś zainteresowany czymś używanym to są też handlarze których ofertę można znaleźć na allegro jeden jest przy sienkiewicza można tam często coś ciekawego trafić.

pozdr

Strefę dzwięku, Kluczborska zdecydowanie polecam! Panowie znają się na rzeczy, mi nawet w domu prezentację zrobili! Top hi fi na ul. widok - arogancka obsługa, pierwsze pytanie o kolumny, jakie zadali, to nie do jakiej muzyki/pokoju, tylko "za ile"! he, he. Beznadzieja

A w Visatexie na pytanie o Hd650 pewien pan odpowiedzial ze nie maja tych sluchawek bo supermarkety je sprzedaja po zanizonej cenie. Czy cos takiego, zreszta nawet odsluchu Grado nie zaproponowal;)

Byłem dziś w strefie i wstępnie umówiłem sie na odsłuchy na przyszły tydzień. Niestety nie prowadzą Eposa, nie mają też Chorusów 726 ani 8xx, więc zacznę on 716. Poza tym posłucham triangli i monitorów audio, a resztę się zobaczy. Na odsłuch Eposów wpadnę na 1-go Maja.

Dzieki za pomoc!

Thorgal

>Thorgal, 20 Maj 2009, 13:42

....posłuchaj też xaviana w "Moje Audio"....dźwięk szlachetny, a stolarka (w tym przedziale cenowym) paluszki lizać....pozdrawiam - Andrzej.

>Thorgal, 20 Maj 2009, 16:06

.......te z nowej serii (modele z 2008) są raczej uniwersalne....ale ostatecznym sędzią jest własne ucho...dlatego polecam osobiste odsłuchy....

Zamierzam, ale wstępnie skreśliłem Xaviany bo w rankingach figurują jako kolumny wybitnie do klasyki i muzyki kameralnej, a ja jednak lubie czasem wrzucic coś czadowego na ruszt.

polecam strefę dzwięku sa goscie solidni.

A co pozostałych to fakt Żenada.

Recenzjami sie nie przejmuj masz uszka to słuchaj zadne namowy tez Ci słuchu nie zastąpią TO TY masz byc 100 procent pewien swojego systemu nie recenzent czy gosciu w sklepie który byc moze tydzien temu sprzedawał w innym sklepie marchewkę....a w C.V napisał: mam doswiadczenie w handlu"

Jeśli będziesz w Visatexie to przygotój się na to że obsługujący jest bardzo specyficzny. Nie kieruj się jego gustem i poglądami tylko własnymi upodobaniami.

Strefa dźwięku jest ok, w Moje Audio można trafić coś ciekawego z używek, nie ma problemu z pożyczeniem sprzętu do domu, porozmawiaj z Krzysztofem.

Top Hi fi pożyczają za pełną kaucją, nigdy nie miałem z tym problemu, proponuję posłuchać najpierw czegoś na miejscu ze swoją elektroniką by wstępnie określić co pożyczyć do domu.

W strefie dźwięku obsługa miła, posłuchać czego się chce można z czym zechce. Posułach bym tam konstrukcji ESA a nie nastawiał się tylko na te Focale.

Co do Visatexu nie dość, że gość wpiera swoją muzykę a nie tą co ja przyniosłem, której słucham na co dzień. To już na wejściu gada, że mu ciężko zejść na dół i robić odsłuchy jak nic nie będę dziś kupował, że przychodzą setki klientów posłuchać a nie kupować a on tylko przepina i lata, łaskę robi.

Nastawiałem się na jednego klocka żeby posłuchać przez tel mnie ściemnił, że go ma a na prawdę miał ale serie niżej, przyjechałem a tam nie ma jego, chciałem NAD C352 a posłuchałem C315 i wpierał mi ze to samo. A to gadanie o tym Creeku to już mnie tak wkurzało, że masakra. Mi się co innego podobało a on, że creek i creek i creek. Ogólnie niby miły ale to chyba ja wybieram a nie on sprzęt a on ma mi zaproponować i umożliwić wybór.

Co do top-hifi byłem tam raz, mówić się trzeba telefonicznie parę dni wcześniej, eliminują w ten sposób masy słuchających z ulicy, co tylko posłuchać a w życiu nie kupić. Był tam wtedy to było z ponad rok temu taki młody gość i taki starszy. Ten młody poświęcił mi chyba z 2 godziny prawie, przepinaliśmy wszystko co się dało, widać że mu się chciało, że się tym pasjonuje. A ten starszy nie maiłem za dużego kontaktu z nim ale widać, że taki średnio miły był.

Z ciekawszych rzeczy jak dla mnie to w strefie dźwięku ESA (konstrukcje na Scan Speakach + te na peerlessach ale bez kopółki XT), w top-hifi Proac jak jeszcze mają bo dawno nie byłem.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Hehe Piotr z Visatexu rzeczywiscie musi byc juz znudzony i zmeczony klientami co ida do niego na odsluch a i tak pozniej kupuja uzywki lub z zagranicy:)

Xaviany graja kapitalnie koniecznie posluchaj.

Wczesniej zapomnialem o Strefie Dzwieku za co przepraszam bo salonik zacny a ludzie nadzwyczaj mili i rzeczowi:)

Zycze udanych i przemyslanych zakupow!

robix

Myślę, że to nie zmęczenie tylko harakter, ten człowiek tak ma. Dotego dochodzi niezwykle wysokie miemanie nt własnej wiedzy, doświadczenia i nieomylności, czyli zwyczjane zarozumialstwo.

Trzeba też być świadomym, że nie jest obiektywny w swoich opiniach tylko promuje to co sam lubi. Jak sie to już wie można tam iść i słuchać.

ESA napewno warto posłuchać, w strefie dźwięku zawsze 2,3 modele stały.

IMHO Xaviany sa obecnie bardzo neutralnymi kolumnami, nie określiłbym ich z pewnością jako przeznaczonych do plumkania i klasyki. Mialem w domu przez 3 tygodnie Giulie i graly bardzo rozny repertuar z bardzo dobrym rezultatem. Krotko mowiac decyzja o zakupie zapadla. Z pewnoscia warto Xavianow posluchac, takze tych tanszych.

Zdaje mi sie, ze widzialem tez na Powstancow jakies JmLaby uzywane, sa w Twoich typach, więc moze warto sprobowac sie umowic na odsluch.

pozdrawiam Andrzej

• 2 tygodnie później...

Dobra, jestem juz po pierwszych odsłuchach. Byłem w polecanym miejscu, czyli w "Strefie Dźwięku".

Faktycznie obsługa bardzo miła, życzliwa i kompetentna. Myślę, że także mogę polecić to miejsce.

Minusem dla mnie było to, że (ze względów lokalowych i zapewne bodżetowych) w salonie dostępne są modele "tańsze" i "droższe". Trochę brakuje za to tych, z przedziału cenowego mnie interesującego. Tak więc zamiast słuchać Focal Chorus 726 i MA RS8, słuchałem Chorusów 716 i Monitorów RS6. Odsłuchiwałem też IQ70 KEF'a, ale nie było już 90-tek. Szkoda, ale i tak już dużo więcej wiem.

Dzisiaj jeszcze byłem w Visatex'ie na placu Jana Pawła II. Człowiek, który ten salon prowadzi to kompletny zapaleniec Eposa i z kolumn, które ma, zdecydowana większość jest tej marki. Mówił, że wprowadzi też Kef'y, bo a - poprawiły się, b - zbyt wielu klientów lubi coś "misiowatego" :) Z klocków widziałem Creeka, Cambridge'a, Linn'a (chyba kolejna słabość)... Na pewno nie posłucha sie tu wszystkiego. Gość ma swoje zdanie i wizję salonu, ale przy tym bardzo dużą wiedzę i kompetencje. Sam nie ukrywa, że będzie starał sie przekonać do Eposów i chyba dla niektórych może być w tym irytujący, ale ogólnie jego podejście ("prosze posłuchać") jest jak najbardziej ok.

On także próbował przekonac mnie do zmiany wzmacniacza. Ma zamiar "pokazać mi różnice". Odsłuch wkrótce.

• 2 tygodnie później...

Ja tez swojego czasu odbyłem tournee po salonach AUDIO we Wrocławiu w poszukiwaniu kolumn do mojego sprzętu. Znam tylko następujące poważne sklepy gdzie naprawdę można posłuchać sprzętu i o nim porozmawiać z kompetentnymi sprzedawcami będącymi często pasjonatami tego tematu:

1. Moje Audio - Powstańców Śląskich 118 53-333 Wrocław tel. (71) 336 52 67

2. Audio Video Design - Magnolia Park ul. Legnicka 58 54-204 Wrocław Tel.: (71) 316 16 79

3. Top Hi-Fi, Wrocław ul. Widok 2/4, (71) 343-08-42

4. Strefa Dźwięku - Kluczborska 26 50-322 Wrocław tel. (71) 321 44 66

5. Visatex - Plac Jana Pawła II 7 50-079 Wrocław tel. (71) 3443853

Może komuś się przyda to zestawienie i szczerze polecam odbyć takie tournee. Każdy z tych punktów ma swoje wady i zalety ale każdy warto odwiedzić. Ja po wielu odsłuchach zmieniłem nieco zdanie o kilku produktach. Wyobrażenie i opinie innych mają się nijak do konfrontacji odsłuchowej. Nie ma się też co uprzedzać do nieznanych marek czy modeli - tylko słuchać, słuchać słuchać... bo warto!!!

A co do samych produktów do do mojego małego finału przeszły Monitor Audio RS8 i Dali Ikon 7.

Ja tez teraz odsluchuje Monitor Audio RS8 a przede mna odsluch Eposa m 22i.

RS8 mialem okazje sluchac z Advance Acoustic MAP 305, MCD 203 MKII (lampa na koncu). Nie powiem, nie bylo zle. Nie jestem jakims zaawansowanym audiofilem i dzwiek byl ok.

Potem RS 6, 8 z Creekiem Evo Integra i CD sie udalo posluchac i - jak dla mnie - to bylo lepsze. Bo i muzyka do sluchania rozna. Wiec na teraz stoi RS8 z Creekiem no i wybieram sie niebawem na odsluch Eposa m22i.

Po odsluchach koniecznie napisz, jak bylo!

• 2 miesiące później...

Cuż, mam już za sobą kilkadziesiąt godzin. Wycofałem się już z prób znalezienia czegoś do moich klocków Pioneer'a, przynajmniej w tym przedziale cenowym. Uznałem, ze nadają się one do sypialni więc poszukam do nich jakichś małych kolumienek na ścianę, tańszego=adekwatnego do możliwości elektroniki (sugestie mile widziane). XQ 40 ładnie z nimi zagrały, ale jak już pisałem w odpowiednim temacie, za ten price mozna miec i zgrabne kolumny i używaną lampę, a jak postawi się na dźwięk i zwiększy trochę budżet...

We Wrocku odwiedziłem już chyba wszystkie salony. Znalazłem wspólny język z panem Piotrem (pozdrowienia) i tam robię zakupy (ostatnie szczegóły są do dogrania). Będzie duuuużo lepiej (acz tez sporo drożej) niż się spodziewałem. Dla mnie miał czas i absolutnie nie wygląda na znudzonego. Zdał nawt test u mojej zony :) I jest pomocny, co dla amatora takiego jak ja, jest bardzo ważne. dalej twierdze, że to specyficzne podejście do słuchania muzyki, nie z wszystkim moge się zgodzić, ale polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.