Skocz do zawartości
IGNORED

Program do pomiarów charakterystyki cz.

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cadam

(Konto usunięte)

Bawiłem się programami do pomiarów elektroakustycznych takimi jak SpeakerWorkshop Arta i innymi. Te programy są dobre lecz mają jedną wadę polegającą na tym, że nie chcą współpracować z wejściem mikrofonowym karty dźwiękowej. Jaki jest dobry darmowy program do pomiarów charakterystyki przenoszenia zestawów głośnikowych, działający z wejściem mikrofonowym karty dźwiękowej?

Bo te wszystkie programy działają z wejściem liniowym więc w czym problem, jak to wada? Bo chyba nie przepięciu jacka w inne gniazdo? Zresztą nie wszystkie kolego karty się do pomiarów nadają.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Gość cadam

(Konto usunięte)

Chcą podłączyć mikrofon elektretowy bezpośrednio do karty dźwiękowej a to można zrobić kożystając z wejścia mikrofonowego. Żeby podłączyć elektret do wejścia liniowego potrzebny jest przedwzmacniacz.

Ja działam na wejściu mikrofonowym plus wzmocnienie karty muzycznej :) Nie mam jiga.

Pomiary wychodzą całkiem sensowne. Korzystam ze SpeakerWorkshop'a i TrueRTA.

Jakieś osłabienie pojawia w najwyższych tonach, ale to drobiazg.

Mikrofon ma połączony kanał lewy z prawym.

Zrobiony 5 minut temu pomiar moich drugich monitorków (Vifa D19TD + ARN150) z pochyloną przednią ścianką :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie polecam używania wejścia mikrofonowego w tym celu - szczególnie w taniej karcie może mieć mocno zniekształconą charakterystykę częstotliwościową. Sprawdzałem kiedyś u siebie w laptopie - całkowicie wycięte wysokie tony - nie pamietam od jakiego progu, ale na pewno w pasmie akustycznym. Często zdarzają się wysokie szumy i zniekształcenia intermodulacyjne dodatkowo zamazujące obraz widma. To są wejścia przeznaczone dla mikrofonów kiepskiej jakości np na potrzeby telekonferencji, a nie pomiarów laboratoryjnych.

Karta SoundBlaster Live 24bit, czyli prawie to samo co X-Fi.

Nie chce mi się instalować oprogramowania, bo bym sprawdził czy zintegrowana karta działa.

Na takich ustawieniach zaczęło mi to poprawnie działać. No i jeszcze w trakcie pomiarów ustawiamy markery czasu.

Ogólnie to powinien być jig. Nie wiem czy rozwiązanie bez jiga można polecać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania - całkiem niezły wyszedł Ci teh pomiar - utrzymać się w zakresie 5dB to niezły wynik nawet w komorze bezechowej, a co dopierow w mieszkaniu. Masz pokój adoptowany akustycznie? Interesuje mnie też bliżej nieopisany na wykresie zakres niskotonowy.

pozdrawiam

psamp7777

Czas pomiaru jest tak krótki, że odbicia od ścian mają dość małe znaczenie :) Od tych 500Hz pomiar wychodzi (u mnie) sensownie. Ale całego pasma się tak nie zmierzy. Niskie tony trzeba mierzyć w polu bliskim - jak najbliżej membrany głośnika.

cadam

W nagrywaniu zaznaczony mikrofon, ustawiony na max. (włączone wzmocnienie).

W odtwarzaniu wszystko wyciszone, prócz Wave (połowa głośności) i głównego suwaka (zaczynać od minimalnych wartości).

No i powtarzam - ja nie mam jiga. Z jigiem inaczej cała ta zabawa wygląda.

Mikrofon to wkładka Panasonic WM61A + aluminiowa rurka z marketu budowlanego :)

Na końcu gniazdo RCA. Ważne by rurkę zaokrąglić na brzegu.

Musiałem lekko przewiercić, powiększyć średnicę tej rurki i wkładka weszła na wcisk.

Ukryta Zawartość

post-17766-100005016 1242390894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla porównania poprawności pomiaru.

Wykres (rozciągnięty, by było czytelniej) woofera Visatona ze strony producenta i mój pomiar.

Z powodu małej odgrody silniej się zaznaczył baffle-step. No i pomiar poniżej powiedzmy 300 - 500Hz należy zrobić w polu bliskim.

Myślę, że jak na pomiar bez jiga to całkiem dobrze :) Do projektowania filtrów w zupełności wystarcza.

Ukryta Zawartość

post-17766-100005011 1242391494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Zrobiłem mikrofonem od Skype pomiary charakterystyki przenoszenia głośniczków komputerowych.

Do pomiaru wybrałem opcję FarField i wyszło jak na rysunku 1.

Wykonałem też pomiar OnAxis i jest on na rysunku 2. Widać że na drugim rysunku jest coś nie tak.

Dlaczego pomiar OnAxis nie wychodzi?

post-4784-100004998 1242397894_thumb.jpg

post-4784-100004999 1242397894_thumb.jpg

Przy OnAxis trzeba sprawdzić czas pomiaru. Zrobić pulse response i ustawić markery czasu, tak żeby obejmowały cały impuls.

Tutaj jest ta sprawa dość dobrze wyjaśniona. W ogóle tam jest bardzo dużo informacji na temat SW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Zrobiłem też pomiar charakterystyki programem ARTA tym samym mikrofonem i jak widać na rysunku wykres jest bardzo podobny do tego ze Speakerworkshop. Moim zdaniem program ARTA jest bezkonkurencyjny. Przewagą Speakerworkshopa jest możliwość symulacji zwrotnic.

Może zrobimy grupowe zamówienie na licencję wielostanowiskową do ARTA?

http://www.audiostereo.pl/ARTA_30055.html

post-4784-100004997 1242399613_thumb.jpg

Robisz pomiar Pulse Response. Otwierasz okno pomiaru i przesuwasz myszką dwie pionowe linie, ustawiając czas pomiaru w granicach powiedzmy od 4-10ms.

Im krótszy czas tym teoretycznie mniej przekłamany pomiary przez wpływ pomieszczenie. Jednak im krótszy czas tym krótszy zakres pomiaru.

Tak czytam to czytam i widzę, że słabo u was z tymi pomiarami.

Amplituda ma być równo na 16K inaczej bzdury wychodzą w pomiarach przetestowałem to nie raz. 20 to za dużo stanowczo. Suwaki muszą być tak ustawione od wyjścia i wejścia sygnału żeby były na mniej więcej jednej wysokości, a nie jeden niżej drugi wyżej.

Kolega józef ma SB live i na tym pomiar zrobi ale to co piszą koledzy o jakiś audigy itp to sobie o pomiarach mogą pomarzyć. Miałem chyba z 4 modele i żadna się nie nadawała. Audigy 1 audigy 2 i 4 i coś jeszcze, raz że mają popierdzielone to z suwakami, że się dwoma nie operuje a 3 bo ma wejście liniowe połączone z innym wejściem. I opóźnienia tych kart też pozostawiają wiele do życzenia jak i wysokość amplitudy do pomiaru mikrofonem. Nie wspominając że karta np. audigy 2 audigy 2 nie równa sobie bo rożnie wydania były. Jedyna sprawdzona i działająca z SW prawidłowo to SB live 5.1 reszta to loteria.

Co do kalibracji to ta z tej strony co podał kolega józef jest przestarzała i nie aktualna. Kiedyś karty miały wbudowane wzmacniacz ponad 1W i dlatego np. w tych tutorialach każą zwierać w jigu z konektory jedne a w drugie miernik wsadzać i kalibrowąć.

Poprawną konfiguracja i kalibracja jest tu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I przypominam że zanim się zrobi pomiar jakim kolwiek mikrofonem trzeba mieć do niego plik kalibracyjny, który należy załadować w programie mierzącym SW ipt. Dlaczego a dlatego, że żaden mikrofon na świecie nie ma idealnie prostej charakterystyki i trzeba ją "sztucznie" wyrównywać plikiem.

Pomiar mikrofonem od skype to porażka bo on ma spore ograniczenia w mierzonym paśmie i brak pliku kalibracyjnego.

Dodam jeszcze do tego co powiedział kolega józef że trzeba mieć naprawdę spore pomieszczenie wtedy sobie można markery ustawić na 4-15ms i pomiar wychodzi mniej przekłamany i mniej poszarpany ale to trzeba mieć pomieszczenie takie w jakim miałem okazje mierzyć. Fotka ukazuje 3/4 powierzchni pomieszczenia w czasie przygotowywania sprzętu do pomiaru.

Trzeba mieć z 18-20m2 na 10m2 wychodzi to tragicznie.

Moja opinia jest taka że pomiar bez jiga to porażka jest.

post-9392-100004994 1242407271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz kondrax pisałem, że nie polecam takich rozwiązań :)

Biorąc pod uwagę wielkość pokoju mierzę w odległości znacznie mniejszej niż standardowy metr.

Mnie przede wszystkim interesuje zakres od nawet 1kHz w górę. Widać wtedy jaka jest kompensacja baffle-stepu. Doskonale można sobie zobrazować sumowanie się krzywych filtrów. Góra, dół i suma na jednym wykresie. Do takich zabiegów jak widać jig nie jest (chyba) potrzebny.

Porównaj sobie wykresy tego Visatona. Tragedii nie ma :) Osłabione wysokie tony - pewnie mikrofon nie był idealnie prostopadle względem membrany.

cadm,

Fizyka wszędzie jest taka sama. SW albo Arta w zupełności ci wystarczą. Wybierz, opanuj, używaj. A mikrofon to podstawa, tego żadnym programem nie przeskoczysz. Wkładka panasonica na allegro kosztuje < 20 PLN, do tego kawałek rurki i po sprawie.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Zmierzyłem napięcia na stykach wejścia mikrofonowego. Na styku Right napięcie wyniosło ok 4V na styku Left 1,8V. Wkładkę panasonika podłączyłem tylko do styku Left i masy.

Jozef jak Ty podłączyłeś u siebie?

post-4784-100004982 1242426650_thumb.jpg

Tu masz sposób połączenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cadam

(Konto usunięte)

Z linku wynika żeby w przypadku dwukońcówkowego elektretu zewrzeć lewy i prawy wejścia mikrofonowego - ja nie jestem do tego przekonany i podłączyłem tylko lewy. Czy ktoś może podać elektryczny schemat ideowy budowy wejścia mikrofonowego karty dźwiękowej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.