Skocz do zawartości
IGNORED

Super sieciówka 230V ....

Grzegorz_G

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kabelek taki rzeczywiście poprawi dźwięk i rozbuduje scenę dźwiękową, skoro 1,5m dalej w ścianie położony jest zwykły miedziany drut YKY za 2zł/mb ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52899-super-sieci%C3%B3wka-230v/

W mojej ocenie kable sieciowe mogą mieć wpływ na dźwięk - pozytywny lub negatywny.

Na odwiecznie zadawane pytanie jak to jest możliwe skoro zaraz wcześniej w ścianie jest "zwykły" kabel, w moim systemie odpowiedź jest prosta. Kabel w ścianie nie interferuje w moimi intekonektami i kablami głośnikowymi, bo nie ma z nimi styku. Ale kable sieciowe od sprzętu już tak. Przy rozbudowanym systemie, z tyłu, za szafką ze sprzętem jest tzw "makaron", czyli obok siebie kable sygnałowe, sieciowe i głośnikowe.

U mnie zastosowanie kabla sieciowego z ekranem spowodowało wyraźnie mniejsze buczenie sprzętu lampowego w głośnikach.

Zrobiłem też inny eksperyment. Po wyjęciu przewodu sygnałowego z przedwzmacniacza, abliżyłem jego końcówkę do zwykłej sieciówki. W głośnikach pojawił się wyraźny przydźwięk. Kiedy zrobiłem ten sam eksperyment z kablem wyższej jakości z dodatkowym ekranem tego efektu nie było. Dla mnie wniosek jest taki, że nowe sieciówki mniej sieją zakłóceniami i to mi wystarczy. Wszystkie sieciówki kosztowały mnie 300 zł, więc chyba warto, nawet gdy nie słyszy się poprawy w brzmieniu.

Widzisz Grzegorz_G@ taki kabelek może zlikwidować buczenie w kolumnach. A to jest bardzo ważne. Poza tym jest o 30% tańszy i ma wysyłkę za darmo czyli frie. Czy rozbuduje scenę muzyczną to nie wiem ale tam od ciebie do Łukowa nie jest daleko to możesz podjechać i się zapytać.

Mnie tam on się podoba tylko ja mam inny problem. A mianowicie nie mam takiego kabla i kolumny nie chcą mi buczeć. Więc nie mam motywacji do kupna tego kabelka.

Ja jestem bardzo sceptycznie nastawiony do kupowania samych kabli sieciowych bez podłączania ich do jakiegoś porządnego filtra (kondycjonera) o czym z resztą pisałem w szyderczym wątku o wymianie licznika, nie mniej pisałem jak najbardziej poważnie. Ja ten problem rozwiązałem u siebie w ten sposób, że oddaliłem i spiąłem ze sobą osobo wszystkie kable zasilające oraz sygnałowe. Ponadto kupiłem 10mb kabla z podwójnym ekranem i porobiłem interkonekty na miarę. Generalnie jestem w tej dobrej sytuacji że zebrałem sobie topową wieżę Onkyo i dzięki temu nie ma problemu z rozmieszczeniem kabli zasilających. Wszystkie zasilające wchodzą do klocków z tej samej strony a sygnałowe z drugiej.Odlegość zasilających i sygnałowych jest w tej chwili w granicach 20-40cm. Gdybym koniecznie chciał coś jeszcze poprawić to wymieniłbym kable na stałe wychodzące ze sprzętu, dał gniazda, i zasilające również zrobiłbym na miarę a otrzymaną wiązkę owinąłbym taśmą aluminiową, którą bym dodatkowo uziemił. Jednak dotychczasowe czynności porządkowe z tyły mojego sprzętu powodują brak sensu dalszych działań.

Gość

(Konto usunięte)

Milimetr, 14 Maj 2009, 09:03

>Zrobiłem też inny eksperyment. Po wyjęciu przewodu sygnałowego z przedwzmacniacza, abliżyłem jego

>końcówkę do zwykłej sieciówki. W głośnikach pojawił się wyraźny przydźwięk. Kiedy zrobiłem ten sam

>eksperyment z kablem wyższej jakości z dodatkowym ekranem tego efektu nie było. Dla mnie wniosek

>jest taki, że nowe sieciówki mniej sieją zakłóceniami i to mi wystarczy. Wszystkie sieciówki

>kosztowały mnie 300 zł, więc chyba warto, nawet gdy nie słyszy się poprawy w brzmieniu.

taniej jest ręcznie poodsuwać kable sygnałowe od zasilających...

---> XYZ Paweł

wój sceptycyzm odnośnie kabli jest ogólnie znany, ale na pewno masz rację. Poodsuwanie przewodów to podstawa. Ja zdecydowałem się na wykonanie dedykowanych sieciówek jeszcze z innego względu. Mam system połączony przez kable RCA i tworzyła się pętla masy. W tej chwili część sieciówek nie ma podłączonego przewodu uziemiającego. Poza tym zadbałem by wszystkie sieciówki miały prawidłową polaryzację w całym systemie. Co jeszcze? Parę godzin fajnie spędzonego czasu na zrobieniu czegoś ciekawego :-)

Ten temat był kilkukrotnie poruszany - ale chyba warto powtórzyć że wpływ kabli sieciowych jest tym mniejszy im lepsza jakość zasilacza - nie tylko pod względem stabilności i wydajności zasilania, ale także pod względem filtrowania śmieci dostających się do urządzenia poprzez sieć energetyczną.

Nie neguję wpływu działania kabli sieciowych na dźwięk bo wiem że taki istnieje i sam niejednokrotnie to słyszałem, ale zawsze w takich przypadkach zadaję sobie pytanie - to w takim razie za co użytkownik płaci w tych drogich urządzeniach? Nie dość że wykłada się kilka kzł za klocek, to jeszcze takie urządzenie wymaga drogiej sieciówki bo zasilacz tylko wygląd ma audiofilski, a działanie typowo budżetowe... to nie jest uczciwe podejście.

A odsunięcie interkonektów od kabli sieciowych to taki elementarz dobrego audio :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

"zasilacz tylko wygląd ma audiofilski, a działanie typowo budżetowe..." - niekoniecznie, możesz mieć całkiem porządny żołądek, a jednak jak zjesz coś ciężkostrawnego to boli :D Podobnie z zasilaczami - im mniej pracy im zapodasz do wykonania, bo częściowo to załatwia sieciówka, tym lepiej ;D

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 14 Maj 2009, 12:36

>Ten temat był kilkukrotnie poruszany - ale chyba warto powtórzyć że wpływ kabli sieciowych jest tym

>mniejszy im lepsza jakość zasilacza

warto, to powtórzyć, że kable sieciowe NIE MAJĄ ŻADNEGO wpływu na dźwięk, to warto.

Ok, jak ktoś w pobliżu spawa to się zgodzę. Ale były na forum opisywane przypadki drogich urządzeń które w warunkach normalnych (!) zniekształcały dźwięk (!!!) gdy nie zastosowano wypasionego kabla. A to jest już chore, bo świadczy o dziadowskim wykonaniu zasilacza.

A czy ktoś podłączał w swoim sprzęcie zamiast dedykowanego firmowego kabla sieciowego ( nie jakies firmowe za setki złotych) zwykły zasilający kabel komputerowy ?

Czy była różnica?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przez ostatnie dwa tygodnie miałem okazję bezpośrednio porównywać "działanie" tych samych kabli sieciowych, raz to poprzez listwę sieciową raz to przez kondycjoner .Nie mam możliwości podłączenia sprzętu bezpośrednio "do ściany" odległość ok.3-3,5mb.

Kondycjoner to mój Gigawatt LC-3SE a listawa to Fadel Hotline /kolegi/.

Nie dośc ,że sieciówki wpływają na brzmienie to urządzenia "pośredniczące" do których są podłączone potrafią czasem jeszcze bardziej odciskać swoje piętno na brzmieniu zestawu.

sittek ja zrobiłem trochę odwrotnie. Zastąpiłem "dedykowaną" sieciówkę od chnola która była z linki 3x1,5mm2 na sieciówkę Lappa i była mała różnica. Potem kombinowałem z różnymi oplotami z YDY 3x2,5mm2, zasypywanie, skręcanie i inne historie i różnie to wpływało na brzmienie. Teraz zmieniłem strategię, zamiast oplotów puściłem żyły osobno z innego przewodnika niż zwykły drut z kabla prądowego i zagrało tak, że warto było siedzieć kilkadziesiąt, a może już kilkaset godzin próbując zrobić własnego Veluma :D Wyszło lepiej niż Groneberg Quatro Reference, a to jeszcze nie koniec moich pomysłów :)

Co do tego, że po co sieciówka skoro w ścianie i tak jest kilkanaście/kilkadziesiąt metrów zwykłego druta to moja odpowiedz jest taka, że ta sieciówka jakby filtruje nie potrzebne śmieci. Dla porównania podłączyłem do zwykłej sieciówki coś takiego

Ukryta Zawartość

w karcie katalogowej w pdf-ie jest schemat tego co wpiąłem między ścianę a sieciówkę i rozwaliło mi scenę i kompletnie zniekształciło pasmo.

Czyli co? Filtr popsuł a kawałek sieciówki polepsza barwę i scenę? Może to nie wiarygodne, ale ja takie wnioski z tego wyciągam. Nie wierzysz zapraszam.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.