Skocz do zawartości
IGNORED

perełki kolekcji winyli!

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie swoje winyle najbardziej cenicie, lubicie, hołubicie? ;)

Do mnie wczoraj dotarło oryginalne japońskie tłoczenie "The Wall", z obi w stanie idealnym. Ręce się trzęsły ze szczęścia ;))))

ale i podoba mi się na mojej półce:

Meddle MFSL wciąż zafoliowana

King Crimson "In the court.." wersja half-speed, zafoliowana

Dark Side Flojdów - wydanie MFSL i też ProUse japońskie...

https://www.audiostereo.pl/topic/52893-pere%C5%82ki-kolekcji-winyli/

u mnie zafoliowana płyta nigdy nie będzie miała rangi "perełki", to jakiś oksymoron jest ;-)

a najbardziej lubię Gong "Camembert Electrique", do tego stopnia, że dzieciom pozwalam nastawiać bo też lubią, płyta się od tego może i poniszczy, ale to piękne rysy będą

adamgdansk, 13 Maj 2009, 17:37

>zafoliowane bo czekam na lepszy gramofon ;))

ja dlatego m.in. nie hulam z drogimi wydaniami, bo człowiek się nad nimi trzęsie, a tak to jechane, grać, nie patrzeć ;-)))

ale te "mint" boxy różne z poważną szanuję i zostawiam na specjalne okazje, z takich to np. Bach/Gould Wariacje Goldbergowskie i Well-Tempered Clavier

Czajkowski - 6 symfonia. Nagranie z 1958 roku. Tłoczenie japońskie wykonane z pominięciem wielu ogniw pośrednich, normalnie stosowanych w procesie kopiowania taśmy na płytę lakierowaną. Proces jest nazwany The Super Analogue Disc. Płyta rozfoliowana, grana może trzy, cztery razy. Jokość płyty tak dobra, że szkoda na niej kłaść igły.

DSOTM Pink Floyd wydane w 30 rocznicę. Jedni chwalą, inni ganią. Mojej nigdy nie słuchałem w całości. Jedynie pierwsze sekundy, te z biciem serca. Żadnych trzasków. Stoi rozfoliowana i suży głównie jako eksponat.

Canned Heat - Boogie with Canned Heat - płyta tak grana, że aż pofałdowana, mnóstwo rys ale prawdziwa płytka z lat 70 !

Blood, Sweet and Tears - III - dokładnie to samo !

Jim Morrison - An American Prayer - wydanie promocyjne - "nie do sprzedaży", kawałek legendy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witajcie.

U mnie perełką jest np. ANDRZEJ KURYLEWICZ QUINTET - GO RIGHT.

Polskie Nagrania 1963, gruba, ciężka.

Płyta brzmi tak, że większość audiofilskich tłoczeń 180g się chowa.

Polecam, bywa na Allegro.

Ja w swojej kolekcji najbardziej cenię płytę Zbigniewa Seiferta 'Passion', którą udało mi się kupić na ebay za 5USD nigdy nie graną. Nie jest to jakaś wybitna realizacja, ale muzyka mnie wciąga a fakt posiadania tak dobrze zachowanej starej płyty daje mi podwójną radość.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

no właśnie, kupicie sobie nowe egzemplarze, w razie czego; poza tym, po pobycie czynnym na tym forum, chyba wiecie jak zestawic sprzęt, żeby Wasze klejnoty (płytowe:)) sie zbytnio nie podrapały; dla potomnych chcecie to zostawic; nie docenią:)

Coś w tym jest! W początku lat 80-tych, kiedy był nagły wysyp polskich winyli rockowych, kupowałem po dwa egzemplarze co cenniejszych tytułów. Do dziś przetrzymuję nigdy nie grane; pierwszy Maanam, pierwszy Lady Pank, pierwszy Marek Biliński, Brygada Kryzys, pierwszą Republikę itp. To chyba zboczenie jakieś.

A później Wasi potomkowie sprzedadzą to za grosze,albo co gorsza-wyrzucą na śmietnik.

Albo jak Wam się chce bawić tak jak filtelista z którejś tam wersji Kieślowskiego ,przelejecie Wasze uwagi do notatek,że ta a ta płyta warta jest tyle i potem wyciągnie ktoś wniosek,że jak chcesz ją ruszyć,to ją rusz,ale za 300 zł.

Ja bym w to nie wchodził...Nasz czas jest teraz,potomni sobie poradzą,bo mogą mieć inne fijołki w głowie:-)

Np.karty,dziewczyny,wino i coś tam jeszcze...

Aha,miało być o perełkach.

Fela Kuti-made in Nigeria,pofalowana,telepie ramieniem,ale gra i ma moc afro-funk jak należy.

Może jeszcze United Future Organization-wydanie special edition i tzw.first press ,made in Japan(pierwsza płyta tej kamandy).

No i może jeszcze 23 Skidoo-maxi singiel z nagraniem Coup,made in England.Podobno rarytas kupiony za 20 zł. na english e-bay,zresztą niedawno.

A chciałbym mieć płyty Kryzysu i Deadlocka'a wydane przez Barclay we Francji,ale na razie mnie nie stać,bo za drogo chodzą na aukcjach różnych.

Ale kiedyś je kupię!!!

Dopplereffekt - Gesamtkunstwerk [international Deejay Gigolo Records] pierwsze wydanie 2x12" plus 7"

Hollertronix - Hollertronix #2 [money studies] i kilka innych płyt z money studies, które są rzadkie i dobre.

Acid Test - Acid Test Ltd [Playhouse] płyta wydana na rocznice playhouse, limitowana.

Noto - Sonar Endless Loop Edition 3 [Raster-Noton] 800 sztuk wydanych.

Scott Tuma & Mike Weis - Taradiddle [Digitalis Recordings] 400 sztuk.

Drekka - Tracking Shot (Wide) [Morc Records] 51 sztuk.

????

I&I, 17 Maj 2009, 23:28

>A chciałbym mieć płyty Kryzysu i Deadlocka'a wydane przez Barclay we Francji,ale na razie mnie nie

>stać,bo za drogo chodzą na aukcjach różnych.

>Ale kiedyś je kupię!!!

A to ten Deadlock wznowiony ostatnio przez "W moich oczach" niefajny?

Można mieć tę płytę za 35 PLN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobnie jak "1991" Izraela (na pomarańczowym winylu :-) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z dedykacją dla Yula:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

>kubedes

Dzięki za info,ale Deadlock jest niefajny,bo właśnie nie z 1981 roku,a ja chciałbym mieć oryginalny obiekt westchnień młodego punk rockowca z tamtego czasu.

Do tego może uda się wylicytować na e-bay z napisem Solidarność-to byłaby dopiero gratka..Tak czy owak chodzi o winyl wyprodukowany właśnie w tamtym czasie.

Izrael mam,bo wtedy w 1991 roku wyszło to tylko na cd i kasecie.A tak na marginesie to polecam wszystkim tę płytę.Świetnie brzmiący winyl ,no i muzyka jakiej już nigdy Izreal nie nagrał,chociał ostatnio próbował,ale z marnym efektem.

Ale ta ostatnia uwaga nadaje się bardziej do wątku Polskie płyty,a jakość tłoczenia ,czy jakoś tak.

Pozdrawiam!

Witam,

nie mam zbyt wiele takowych perełek, na pewno dwa albumy na to określenie zasługują:

1. Keith Jarrett - wydanie 10 LP, niezwykłe opracowanie graficzne, muzyka z konecrtów w Japonii.

2. Mark Knopfler - wydanie 2 LP limitowane, numerowane.

Ukryta Zawartość

post-22995-100003949 1243278916_thumb.jpg

post-22995-100003950 1243278916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

guras, 19 Maj 2009, 13:19

>Pearl Jam, Binaural. Zawsze ten album chciałem mieć na winylu, zdobyć go było dość ciężko.

>

>BTW, czy ktoś z forumowiczów potrafi wyceniać wartość płyt?

ten portal umie w miarę dobrze.

np ten binaural:

Ukryta Zawartość

oczywiście ceny bywają przesadzone czasem.

Ukryta Zawartość

????

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.