Skocz do zawartości
IGNORED

Przezroczysty kabel głośnikowy

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem tych tasiemek u artPaw, fajnie grają.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Piotrek_kotek, 12 Maj 2009, 16:02

>Niby 4N uznawana jest za nie utleniająca się, no ale jak kto woli ja uważam że trzeba było by

>rzeczywiście zastosować OCC lub miedź N6-8 jak wspomniał Elberoth jeśli już ktoś by chciał mega

>dobrą taśmę i izolacje wymienić na teflonik.

Z moich rozmów z różnymi producentami kabli wynika, że w kablach głośnikowych teflon nie jest niezbędny do osiągnięcia dobrego brzmienia (w przeciwieństwie do IC). Tak więc teflonem za bardzo bym się nie przejmował.

Gotowe kable Goertza z konfekcją można kupić w Akkusie za ok 400zł / 2x2,5m. Co prawda 400zł to nie 25zł, ale nie trzeba się przynajmniej babrać z konfekcją. Do 25zł trzeba jeszcze doliczyć koszt dobrej klasy widełek - Goertza widły to 260zł / 8szt. Można pewnie zrobić bardziej budżetowo na jakiś chińskich bananach.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

zawi, 12 Maj 2009, 11:32

>Szukam "przeźroczystego" kabla głośnikowego w cenie do 1 kzł.Przezroczystego tzn. nie wnoszącego

>nic od siebie.Innymi słowy nie szukam korektora brzmienia!!!!

>Proszę o Wasze propozycje.

Oj giną moje posty, giną ... moderatorzy mają widocznie tanią radochę z usuwania ich... Spoko, zawszę mogę powtórzyć :)

Zwykły kable miedziany 2,5 mm2 zapewni ci wystarczającą przezroczystość. Tasiemki tu proponowane na szczęście są w miarę tanie, ale generalnie nie ma żadnego uzasadnienia dla ich "lepszości", chociaż niewątpliwie dobrze się chowa pod dywanem, żona zawsze doceni :)

Gość

(Konto usunięte)

>Szukam "przeźroczystego" kabla głośnikowego w cenie do 1 kzł.Przezroczystego tzn. nie wnoszącego

>Proszę o Wasze propozycje.

Oj giną moje posty, giną ... moderatorzy mają widocznie tanią radochę z usuwania ich... Spoko, zawszę mogę powtórzyć :)

Zwykły kable miedziany 2,5 mm2 zapewni ci wystarczającą przezroczystość. Tasiemki tu proponowane na szczęście są w miarę tanie, ale generalnie nie ma żadnego uzasadnienia dla ich "lepszości", chociaż niewątpliwie dobrze się chowa pod dywanem, żona zawsze doceni :)

XYZPawel, 12 Maj 2009, 20:44

>Zwykły kable miedziany 2,5 mm2 zapewni ci wystarczającą przezroczystość. Tasiemki tu proponowane na

>szczęście są w miarę tanie, ale generalnie nie ma żadnego uzasadnienia dla ich "lepszości", chociaż

>niewątpliwie dobrze się chowa pod dywanem, żona zawsze doceni :)

Pawełku uwielbiam Twoje wpisy. Mistrzu głęboki pokłon dla twej osoby!!!! :)

pozdr

W Rosji jest gość wyrabiający kable wyłącznie z miedzi wykorzystywanej w Niemczech hitlerowskich, w nadajnikach radio Siemensa... Gościu uważa że tylko taka miedz, słuszna ideologicznie, istne nordycka się nadaje do high-endu.

Cena nie jest mi znana.

Elberoth, 12 Maj 2009, 20:27

>Do 25zł trzeba jeszcze doliczyć koszt

>dobrej klasy widełek - Goertza widły to 260zł / 8szt. Można pewnie zrobić bardziej budżetowo na

>jakiś chińskich bananach.

Może zacytuję swój post wyżej - Tylko nie bananki (a juz napewno nie chińskie i w dodatku z niku itp badziewi), jako zaczepki proponował bym gruby srebrny drut przylutowany na stałe do przewodu w krztałcie literki U (jako widełki) - wydatek też kilku złotych a złącza najwyższej jakości. (który będzie o niebo lepszy od miedźianych widełek za jakąkoliwiek cenę)

I przypuszczam że całość konfekcji wraz z kablami nie przekroczy wówczas 50zł

Każdy kabel w jakiś sposób wpływa na brzmienie,trudno tutaj mówić o totalnej przeźroczystości bo nie ma takiego kabla. Nie ma wzorca kabla głośnikowego w Sèvres.

Trzeba słuchać i dobierać kabelki pod swój gust.

Filut, 12 Maj 2009, 20:36

>A ja proponuję abyś najpierw wypożyczył (jeśli masz taką możliwość) na próbę kabel Chorda model

>"Epic Twin".

dobry kabel , radze zrobic odsluch

czy

do tasm Gertza trzeba montowac dodatkowo kondensatory ?

wg producenta kabli supra ważniejsza jest impedancja a pojemność nie ma znaczenia bo całe kolumny są traktowane jako elementy pojemnościowe, tak czytałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

Gość

(Konto usunięte)

>Proszę o Wasze propozycje

Wystarczająco przezroczysty będzie zwykły kabel 2,5mm2. Masz wątpliwości: zrób sobie test ABX.

[czytać szybko, bo moje posty szybko znikają]

adamb575, 12 Maj 2009, 17:53

>Czy ktoś z Was słuchał różnych rodzajów taśm? np, Alpha core , jantzen, polink, srebrne,są różnice

>brzmieniowe?

Alpha core wydaje cichy szelest i czasem trzeszczy na zwojach jak się je zagina, jantzen wydaje głuche odgłosy jak się rusza po dywanie, srebne skrzą wysokimi jak się po nich chodzi .... są różnice.

alphacore żadnych szelestów nie wydają -przynajmniej MI2.

Do Alphacore używa się RC link (kondensator+rezystor)-nie jest to jednak reguła.Wszystko zależy od aplikacji w jakiej pracuje alphacore-ja nie używałem RC Link.

Goertz podobnie jak Mogami nie jest do wszystkich systemów-i tu nie chodzi o to że zagra źle tylko o to że może wogóle nie zagrać bo wzmak zacznie zachowywać się niestabilnie.Po to jest m.innymi RC Link do Goertz.

Goertz robi z tych taśm jeden wielki kondensator, co nie musi spodobać się każdemu wzmacniaczowi. Lepiej chyba kupić dwie oddzielne żyły, i puścić je osobno - wtedy przynajmniej można wybrać który parametr będziemy "optymalizować".

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

majkeljot, 13 Maj 2009, 11:43

>...jeden wielki kondensator ???

>Sory, ale jaką to pojemność masz na myśli?

pojemnosc ogromna , jak na kable do wzm pomiedzy dwiema tasmami

michal stabro, 13 Maj 2009, 11:52

>pojemnosc ogromna , jak na kable do wzm pomiedzy dwiema tasmami

tzn mógłbyś jakiś konkret podać w jakiejś jednostce, bez relatywizmów typu ogromna

artPaw, 13 Maj 2009, 12:05

>chociażby 2-5 nF

>wetknijcie taki okrakiem w terminale głosnikowe i posłuchajcie

No to gratulacje. Ten kabel musi mieć zatem ze dwa kilometry. Teraz rozumiem skąd te słyszalne różnice.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.