Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Akai robiło dobre wzmacniacze?

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71

Wyraziłem swoje opinie na temat Akai'a powyżej i nie rozumiem czemu tak się do tego przyczepiłeś. Chcesz jakiś dowodów na prawdziwość moich słów tylko po co? Przecież to tylko opinia, jedna z wielu i po to jest właśnie forum, żeby każdy mógł wyrazić własną. Skończmy już te przepychanki, bo z kolejnego tematu zaraz zrobi się bagno.

Akai to przede wszystkim dobre kaseciaki, szpulowce + parę dobrych modeli cd + przynajmniej jeden dobry model tunera :). A czy ktoś słuchał tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

Widzisz discomaniac71 nie jestem znawcą tej firmy wyraziłem tylko swoją ogólną opinię. Wracając do tematu tutaj kolega wyżej wspomniał coś o odtwarzaczach cd. Jakimi modelami warto by się było zainteresować?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

opozdi ogolna opinie formuluje sie na podstawie odsluchow konkretnych modeli ktorych Ty nie potrafiles wymienic.

CD:

CD 73

CD 79 (top model z polowy lat 90-tych)

CD 93 (w zasadzie nie do zdobycia)

CD 1100

Z tym ze pierwsze 3 kosztowaly znacznie drozej od ostatniego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trzeba jednak przyznać, że wygląda "bajerancko" lekko, ale porządnie.

Ukryta Zawartość

Dobra discomaniac71 zakończmy już te przepychanki bo oprócz tego, że rozwalają wątek to nic do niego nie wnoszą. Dzięki za listę odtwarzaczy myślisz, że opłaca się któryś z nich zakupić czy lepiej poszukać w podobnych cenach u innych firm? Chodzi mi szczególnie o model CD 1100. Na razie słucham muzyki z komputera zwykle we flac. Czy taki odtwarzacz poprawi znacząco jakość słuchanej muzyki?

Ten CD-1100 stoi już na allegro z pół roku :]

Ja ot tak z ciekawości kupiłem w końcu CD-57, nie żałuję, u mnie gra lepiej od Denonów, Soniaczy, Yamah czy Technicsów w tej cenie. Detalicznie na średnicy, niemuląco, ze znakomitą przestrzenią, nie zabija dynamiką ale za to gra kulturalnie, niekrzykliwie. Kupiłem go by w przyszłości posłużył jako napęd dla zewnętrznego DACa, pierwsze próby już były, z Thetą IIIczką bez zastrzeżeń :)

I love the sound of crashing guitars

Spróbuj DAC-a, myślę, że kupno używki CD Akai to jednak już mały anachronizm, no chyba, że ktoś ma słabość do CD, wtedy to inna rozmowa:-)

(miałem kiedyś niski model Akai CD 32, dźwięk zacny jak za tą cenę)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dzięki za odpowiedź jarex tylko czy w granicy ceny takiego cd Akai'a 200-250zł można kupić jakiegoś sensownego dac'a do kompa? Kiedyś myślałem nad beresfordem TC-7520 z USB tylko, że to wydatek rzędu już ~1000zł:/

myślę, że za 200 - 300 złotych ciężko (jeśli w ogóle) kupić DAC-a, dlatego odpowiedź sama się klaruje

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ja mam od '89 roku Akai CD-55 z dodatkowym dac-kiem od Stelmacha (można korzystać ze starego, ale tylko na wyjściu regulowanym, więc to już nie to co pierwotnie), pod pewnymi względami bije to yamahe CD2000, z której obecnie korzystam, zależy od systemu i co kto lubi.

Ale może dobrą alternatywą dla kompa jako źródła byłby jakiś networked media player plus dac? Są tacy którzy to rozwiązanie sobie chwalą. Dochodzą np. plusy z możliwości odtwarzania plików 96/24. Sam sie zastanawiam czy nie pchnąć yamahy na rzecz najwyższego CD CA Azur który ma wejscia cyfrowe albo dokupić dac-a akceptującego taki sygnał. CA wypuściło też osobny dac, ale nie pamiętam ceny

czuję sarkazm;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

CD 79 ma bodaj KSS 210 za grosze podobnie niektore tanie modele. CD 93 ma ponoc KSS 123 A juz niedostepny a CD 73 na pewno KSS 151 A takze nie do kupienia. CD 73 i CD 93 maja naped oparty o pomysl firmy TEAC.

252 AKAI CD25 KSS210A

253 AKAI CD26 KSS210A

254 AKAI CD27 KSS210A

255 AKAI CD32 KSS210A

256 AKAI CD36 KSS210A

257 AKAI CD37 KSS210A

258 AKAI CD52 KSS210A

259 AKAI CD55 KSS210A

260 AKAI CD57 KSS210A

261 AKAI CD62 B0382258J

262 AKAI CD650 KSS210A

263 AKAI CD670 KSS210A

264 AKAI CD73 KSS210A

265 AKAI CD750 KSS210A

266 AKAI CD93 KSS123A

267 AKAI CDA30 B0372165

268 AKAI CDA305 B0387945

269 AKAI CDA305 KSS150A

270 AKAI CDA335 B0372165

271 AKAI CDA405 KSS123A

272 AKAI CDA7 KSS123A

273 AKAI CDA70 B0367214

274 AKAI CDM459 KSS210A

275 AKAI CDM459R KSS210A

276 AKAI CDM480 KSS210A

277 AKAI CDM512 B0387945J

278 AKAI CDM515 KSS123A

279 AKAI CDM600 KSS210A

280 AKAI CDM630 KSS210A

281 AKAI CDM659 KSS150A

282 AKAI CDM670 KSS210A

283 AKAI CDM770 KSS210A

284 AKAI CDM830 B0732758J

285 AKAI CDM830M B0732758J

286 AKAI CDM830M KP1

287 AKAI CDM959 KSS210A

288 AKAI CDN512 B0372165

289 AKAI MX105 KSS210A

290 AKAI MX520 KSS210A

291 AKAI MX550 KSS210A

292 AKAI MX570 KSS210A

293 AKAI MX650 KSS210A

294 AKAI MX670 KSS210A

295 AKAI MX750 KSS210A

296 AKAI MX950 KSS210A

297 AKAI PDX45 KSS331A

298 AKAI RX590 KSS210A

299 AKAI RX593 KSS210A

300 AKAI RX595 KSS210A

• 8 miesięcy później...

Odgrzewam wątek nieco.

Właśnie kupiłem wzmacniacz Akai AM-U22 na alle. Kupiłem go troche tak na piękne oczy (bo ładnie wyglądał :) ). Ma grac u mamy, której wyprowadzając się zabrałem Diorę WS-442 po gruntownym tuningu.

Zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że oba sprzęty to nie jest HI-end. ;)A nawet widzę że wzmaki tej marki nie są poważane.

Wie ktoś może cokolwiek na temat tego Akai? Nie ma nigdzie jego instrukcji użytkownika, na forum tez się nikt nie wypowiadał na jego temat.

• 2 tygodnie później...

Witam

Miałem takiego Akai am-u22.Przyjemne urządzonko.Jak kolumny mają wysoką skuteczność i jeśli dałeś ok 100 zł za w sprawny, to mamie wystarczy :) Dyskotek przecież robić nie będzie.Nasze mamy zapędów audiofilskich raczej nie mają :) Poza tym wygląda super,czerwone diodki,jest mały,tani... czego chcieć więcej :)

• 1 rok później...

Mała reanimacja tematu

Kupiłem ostatnio z ciekawości wzmacniacz Akai AM-35, jest to niski w katalogu i niedrogi model tej firmy, ale cóż się okazuje? gra zaskakująco dobrze w swojej klasie cenowej, są opinie, że wzmacniacze Akai nie mają dobrego basu, to jest tylko powierzchowna opinia, wg mnie wszystko zależy od tego jak jest zrealizowana płyta (słucham obecnie Deftones i "stopa" jest punktowa, daje solidnie po wątrobie - serio:-)

Wzmacniacz ma dużo powietrza, średnie i wysokie bywają przyzwoicie "ocieplone" (płyta "Up" R.E.M brzmi rewelacyjnie) nie tracąc szczegółowości, scena tez jest nienajgorsza.

Konkludując, kupiłem ten wzmak tylko z ciekawości, chciałem go potem sprzedać, ale myślę, że go sobie zostawię jako tzw "zapas", w cenie 200- 300 zł nie ma nic lepszego (wg mnie np Denon PMA-560 brzmi znacznie gorzej, jest suchy jak pieprz, w ogóle nie ma sceny).

Nie "jedźcie" po Akai, nie multiplikujcie stereotypów:-)

Moj Tato kupil ok. 1983r. uzywane, chyba roczne, sluchawki AKAI. Musialy kosztowac wtedy jakie $100. Tak fantastycznego brzmienia, prawdziwie 3 wymiarowej sceny, nie zaznam juz chyba nigdy. Pewne sciezki bylo slychac z tylu glowy, wewnatrz, i rowno po kika stop z lewej i prawej, po kolei: gitara, wokal, bas, bebny. Mialy nad glowa 1-calowy pasek cienkiej stali (nie plastyk czy guma) i lekkie gabki na uszy, wiec mniej sie pocily (uszka) niz w dookolausznych 1/2kg niemcach.

Za to jeden jego kolega co 3 m-ce kupowal wzm AKAI, by dopasowac do jakichs swoich elementow/segmentow i za kazdym razem natrafial na felerne sztuki. Pech? Dlatego najlepiej jednak zawiazywac grupy lokalne, szczegolnie w wiekszych miastach, kupowac po 10 wzm na grupe, potem sobie wymieniac rotele na nady i onixy na aury.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.