Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Akai robiło dobre wzmacniacze?

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w tytule, posiadaczy, użytkowników tej firmy proszę o opinie (z Akai obecnie mam tylko gramofon, ze wzmacniaczami nigdy do tej pory nie miałem do czynienia)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

https://www.audiostereo.pl/topic/52841-czy-akai-robi%C5%82o-dobre-wzmacniacze/

Akai i kenwood :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )Verst%E4rker&her=test&is_get=1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

no ale jak on się ma do budżetowych wzmaków Rotela, Cambridge Audio, porównywałeś kiedyś?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Pozwolę się nie zgodzić z tym, że Akai robił bezpłciowe wzmacniacze. Sam posiadam od ponad 2 lat ich wzmacniacz am-u02 i spisuje się całkiem nieźle w pokoju 11m2 ma wystarczającą moc aby dać kopa altusom i pociągnąć ładnym nie rozlazłym basem. Ogólnie fajny wzmacniacz z niebanalnym designem:)

witam

skusilem sie kiedys na jeden z modeli tej firmy,jaki to byl model nie pamietam,ale wiem ze byl oparty na kondach elny i sporym trafie(z jakies 400w),stopien sterujacy na stk sanyo,stopien mocy sanken,niby wysokiej jakosci podzespoly,ale gralo jak radio AMATOR

kiepskie pasmo,slaby bas,a gdy sie go podkrecilo stawal sie nachalny i wrecz wk***iajacy,sopran byl jednym wielkim zlewkiem wszystkiego-jednym slowem bardzo slabo

odluchiwany byl u mnie na kolumnach isophon t430 i phona lanser

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

AM-U 02 to jest jakas pomylka Akai. Nie dosc ze suwakowy potencjometr to jeszcze trojstopniowy kontur. Dzwiekowo tak sobie. Mialem toto jakies 15lat temu. Dzwiekowo znacznie lepiej a przede wszystkim bardziej liniowo gral AM-U 210 na STK. Co do modeli pozniejszych zwlaszcza uznanych za "legendarne" to wszystko zalezy od tego co kto w zyciu slyszal i jakie ma porownanie. Dla mnie dzwiek jest mydlany i bez wyrazu. Rotel to zupelnie inna klasa dzwiekowa.

disco jak zwykle pełna profeska:-)

WILU

po poznańsku chcesz im dać z "laczka"?:-)

Miałem kiedyś hopla na pkcie Akai. Do dziś mam Akai Cd-55, ale ze zmienionym przetwornikiem. Co do wzmaków, to cóż, miałem Am-75 - jest mi trudno ze względu na sentyment do marki coś pisać... Wtedy głównie sprzedawano ten wytłuszczony napis DIGITAL ... W każdym razie po Akai jechałem kawał drogi do takiego sklepu w Poznaniu niedaleko Dworca Zachodniego. Taka mała kanciapa gdzie można było powąchać Akai i Yamaha. Może ktoś pamięta jak sie ten sklep nazywał? Dla mnie na przełomie lat 80/90 to był szczyt, przyjeżdżałem tam spod Ostrowa Wlkp., żeby powąchać....

W tym sklepie koło dworca kupiłem swój magnetofon Akai którego potem opchnąłem kumplowi

_WILU_

co do tego kopa żeby go dać altusom to po części się zgadzam jednak jak na tak powiedzmy to sobie szczerze tanią w zakupie konstrukcję mają całkiem przyzwoite niskie tony co nie zmienia faktu, że góra jest tragiczna.

Wracając do wątku widzę, że odbywa się tu swoisty lincz nad firmą Akai. Panowie nie ma co porównywać tej firmy do firm z tradycjami jak chociażby Rotel, jednak sam Akai wśród konstrukcji innych firm półki niskiej jest myślę propozycją co najmniej do rozważenia.

opozdi zgoda co do góry ! co do basu, kwestja osobista czy ktoś lubi muzykę czy jak mu się coś tam po regale przesuwa ja tam preferuje np AEGIS ONE a i nie rzadko przy cenie altusów w kieszeni coś funduszy zostanie. Ale najważniejsze to być zadowolonym z tego co się ma.

_WILU_

cieszę się, że doszliśmy do jakiegoś porozumienia;) widzisz to nie jest tak, że mi te altusy odpowiadają jakoś szczególnie po prostu narazie mam takie głośniki i wolę to niż niejedno marketowe badziewie "made in china". Jak tylko będę miał kasę to na pewno kupię jakieś fajne monitorki ale to już odbiegamy nieco od tematu;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lincz nad firma Akai? A co to przepraszam Akai to owczesny VoiceKraft? Totalny low-end?

Polka Denona Sony czy Pioneera. Firma ktora miala w swojej historii konstrukcje wybitne w swojej klasie cenowej aczkolwiek nie byly to wzmacniacze. Magnetofon GX 95 to juz historia. Cdek CD 93 takze. Do tego mozna dolozyc modele CD 73 i CD 79 grajace naprawde dobrze. Takze zupelnie niezle magnetowidy VHS. Bodaj w 1998 roku firma Akai oglosila bankructwo i skonczyly sie inwestycje. Jesli sie nie myle to obecnie produkuje klimatyzatory.

Może źle się wyraziłem a propos tego linczu i ogólnie Akai'a, ale trochę go na początku za ostro potraktowaliście jeśli chodzi o ich wzmacniacze. Fakt były konstrukcje słabe, ale też bywały dobre może nie wyszło im do końca ze wzmacniaczami, jednak nie jest tak, że wszystkie ich konstrukcje wzmacniaczy są do bani.

Strasznie się czepiasz discomaniac71, próbujesz za wszelką cenę postawić na swoim. Ta rozmowa staje się coraz mniej przyjemna, a zaczyna zmieniać się we wzajemne wytykanie błędów w wypowiedziach dlatego idę już spać, więcej życzliwości dobranoc:)

W latach 90 tych miała całe serie wzmacniaczy z oznaczeniami 2 cyfrowymi czyli AM- xx od niski modeli AM-17 do prawie referyncyjnego AM-95 . w pierwszej połowie tej dekady pojawił sie model dzielony za ok 10.000 DM a wyższe serie czyli te z 9 i 7 z przodu miały modne wtedy wejścia cyfrowe . Ostatnim modelem był AM-1100 z 1998 - miał to byc poczatek nowej generacji ale bankructwo w 1999 r .zakończyło historie marki . mam wielki sentyment do tej marki ale integry chyba sie nie wyrózniały na tle budżetowej konkurencji

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

opozdi jak masz cos konkretnego do powiedzenia to postaraj sie to uargumentowac zamiast sie mnie czepiac. Wlasnie o argumenty poprosilem. Niestety jak widac nic z tego. Marek powiedzial wszystko za mnie. Akai Professional powstalo w 1984 roku. Obecnie wykupila je firma Numark.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.