Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolumn podstawkowych

opozdi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem nowym użytkownikiem i zastanawiam się właśnie nad zmianą kolumn. Do tej pory grają u mnie odrestaurowane altusy 110 jednak coraz bardziej zaczyna drażnić mnie ich dźwięk. Góra pasma jest przy niektórych utworach nie do zniesienia.

Szukam więc kolumn podstawkowych przede wszystkim z ułożoną nie nachalną górą pasma. Jeśli chodzi o resztę pasma to chciał bym żeby grało to chociaż ciut lepiej niż w altusach.

Cena jaką dysponuje jest bardzo mała bo w granicach 300zł (naturalnie chodzi o używane kolumny). Czy w ogóle przy tym pułapie cenowym opłaca się kupować cokolwiek?

Moje propozycje to:

-Eltax symphony

-Fonus classic

-Heco victa 300

-Jamo studio 110

Chciał bym wybrać właśnie spośród tych kolumn doradźcie mi proszę które się nadają ewentualnie, które byście odrzucili.

Informacje dodatkowe:

-pokój 11m2

-muzyka głównie rock (tak więc dynamika musi być)

Pozdrawiam i proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/52800-pomoc-w-wyborze-kolumn-podstawkowych/

Z tych co wymieniłeś wybrałbym 3-drożne Jamo Studio 110, na pewno nie Eltaxy.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Aha, i nie oczekuj w cenie do 300zł cudów, ale te Jamo jak wyrwiesz za około 250zł, to będziesz na pewno zadowolony.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Sądzisz, że te kolumny poradzą sobie w rocku i nie będzie niesmaku? Może lepiej odłożyć zakup pomęczyć się jeszcze z altusami i wtedy kupić coś porządniejszego?

Ps. Co myślisz o heco?

Ja bym poszukal w uzywkach mozna trafic Eltax Libarty 1+, badz Monitor

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1391-100005569 1241939952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-1391-100005569 1241939952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dziękuję wszystkim za pomoc w takim razie chyba po prostu jeszcze pomęczę się z altusami odłożę więcej pieniędzy i kupię coś porządniejszego co da mi radość ze słuchania na dłuższy czas.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:)

Musisz być też przygotowany na to, że żadna z tych konstrukcji nie będzie miała takiego basu (który jest dość istotny w rocku) jak Altusy. Ja ostatnio słuchałem u znajomego pierwszej płyty Rage Against The Machine na tych Jamo Studio 110, na początku trochę mi brakowało kopa na niskotonowym, sytuacja poprawiła się radykalnie gdy podnieśliśmy głośniki na wysokość około 110cm nad podłogę, przy wyższej głośności pokazały pazur, którego się nie spodziewałem po głośnikach za 250zł.

opozdi

Tanie ,uniwersalne głośniki do pomieszczenia jakim dysponujesz...moim zdaniem jedne z lepszych monitorów do 1000 zł.Przednia ścianka płyta mdf o grubosci 2,5 cm,metalowy kosz i układ magnetyczny do tego grają niesamowicie witalnie,repertuar-uniwersalne.Ostatnio były na Allegro za 400zł ,ale nie wiem czy się sprzedały?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

No Panowie nie liczyłem na taki odzew:)

wojt_81:

piszesz, że monitory nie dadzą rady jeśli chodzi o bas. Ja cały czas uważałem, że do pokoju 11m2 moje altusy są za duże a co powiedzieć o pełnowymiarowych podłogówkach...

Sądzę (choć może się mylę), że na pewno znalazły by się jakieś monitory, które w takim metrażu zagrają pięknym basem i dobrą, lecz nie nachalną jak w przypadku altusów górą. Wiadomo - 300zł to nie jest kwota z którą można poszaleć dlatego odkładam zakup na bliżej nie określony czas i wtedy kupię już coś porządnego

Ukryta Zawartość

masz 21h zeby pozyczyc dwie stowy i miec udane kolumny :)... nooo albo odpusc sobie juwenalia w tym roku to pozyczac nie bedziesz musial :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 500- 600 zł kupsz monitorki avance które są na markowych przetwornikach vify i dają sporo frajdy ze słuchania muzyki. Niezłe brzmieniowo sa stare 503 podłogowe (słabej jakiosci lekkie obudowy ale przetworniki i dzwiek naprawdę niezly ).

Ukryta Zawartość

za 300 zł to bez problemu kupisz Yamahy NS-g30. Zachwalam je, ale dotychczas nie mogę się ich pozbyć. Dopiero RLS Elara je zdeklasowały (ale ciężko je porównywać), a miałem tannoy f2, wharfedale 9.1, kolumny z manty V5 na vifach, kefy Q15.2.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Do dziś używałem Eltax Monitor III ładnie grały, poszły do ludzi:)...no i basik też był przyzwoity jak na takie maleństwa.... można je wychaczyć za około 300-400PLN używane...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.