Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Dali 104

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem ciekawy czy w kolumnach Dali 104 można przeprowadzić jakieś proste modyfikacje polepszające jakość brzmienia.

Kolumny te grają u mnie z lampką MC10L.Czy wymiana kopułkowego tweetera na wstęgę Philipsa/Visatona coś da czy może lepiej kupić nowe kolumny ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/52764-modyfikacje-dali-104/

W Dali 104 masz woofery z historycznej serii C Vify i odpowiadającą im jakością kopułkę D26TG tegoż producenta. Zwrotnice są strojone specyficznie, priorytetem nie było uzyskanie równego, spójnego brzmienia, tylko jak najwyższa efektywność. Dlatego kolumny... bądźmy szczerzy - drą ryja. Oczywiście nie z każdym wzmacniaczem, ale neutralne to one nie są. Skrzynki też nie są wzorem solidności, a bassrefleks jest strojony wysoko. Za wysoko. Przetworniki choć cudowne nie są, to są jednak na tyle przyzwoite że miożna z nich uzyskać całkiem sensowne brzmienie. Wobec cen jakie teraz 104 uzyskują na rynku wtórnym bawienie się w ich tuning można uznać za całkiem sensowne. Przerabiałem kiedyś takie kolumny. Da się z tego uzyskać całkiem satysfakcjonujące rezultaty.

Czyli wnioskuję że to brzmienie to wina zwrotnicy ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Kiedys modyfikowałem 104 dla kolegi . Wytłumiłem obudowy mata bitumiczna , obłozyłem 3mm płytą HDF a na to fornir mahoniowy , zrobiłem podstawki wymieniłem okablowanie i elementy zwrotnicy i wyszły z tego Livig Voice , których pierwowzorem były właśnie Dali 104 .Kolesie z Living Voice kiedyś byli dealerami Dali i modyfikowali duzo tych głośników . Teraz i klony sprzedają po 10 tys ;p pod własna marką .

Fajnie grają , niezbyt neutralne ale detaliczne szybkie , jasne , otwarte .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100005712 1241761263_thumb.jpg

post-3970-100005713 1241761263_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-3970-100005712 1241761263_thumb.jpg

post-3970-100005713 1241761263_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Dokręciłeś te płyty MDF do boków kolumn, czy źle rozumuje :) ?

Sorki, HDF ale czy HDF to nie przypadkiem panel podłogowy ?

Miałem kiedyś takie kolumny i je modyfikowałem. Są one bardzo specyficznie zaprojektowane.

Po pierwsze nie zastosowano tzw. BSC (kompensacji wplywu obudowy) Stąd tez Dali 104 "szczyciły się" wysokaef ektywnościa, która podniecali się nawet recenzenci. Niestety ta efektywność byla mierzona dla 1 kHz, dla tonow niskich zas- wypadaly przecietnie.

Brak BFC powodowal, ze przy sluchaniu bez zadnej korekcji, środek byl podbity ok. 4-6 dB )

Po dugie, tunel ktory byl zamontowany blisko glosnikow, promieniowal mocno na ok 200Hz i 1KHz

Po trzecie zbyt wysoka czestotliwosc podzielu jak na MTM

Po czwate slabe wytlumienie i scianki rezonujace

Sugestie:

Przeprojektowac zwrotnice, uwzgledniajac BSC O ile pamietam, cewke zwiekszylem z 220mH do 900 mH

a kondensator z 22 do 10u Dalo to -6dB na 2.5kHz

Obnizajac f pozialu nalezy zastosowac zwr. 3-polowa dla wysykotonowego.

W ogole w MTM nalezy barzo zwracac uwage na cz. podzialu, odleglosc T-M i faze. Unaczej w miejscu podzielu bedzie bardzo nierownomierna charakterystyke promieniowania dla cz. podzialu.

Warto zmienić w nich standardowe okablowanie na zwykłe 2.5mm kable głośnikowe ?

• 1 miesiąc później...

Mam jeszcze jedno pytanie, w oryginalnych Living Voice Auditorium to czarne to podsatwka przyklejona / przykręcona do kolumny czy to jest przedłużenie obudowy (jedna bryła) ?

W auditorium to podstawka która nie jest na stałe połaczone z reszta obudowy . Okablowanie warto wymienić ale te kawałki od terminali do zwrotnicy też . No i dźwiek sie może troche zmienić - np wymiana mulących drutów do głosnika wysokotonowego na godziwej jakości skrętkę ( np IXOS ) spowoduje wzrost ilości wysokich tonów a to juz może byc ,, bolesne " . Ale w torze wooferów na 100% warto wstawić coś dobrego i niedrogiego - np DNM Reson albo jakieś Audioquesty czy Kimbery - najlepiej aby to były kable solid core .

...there is no spoon...

Czy kable głośnikowe V/d Hul,Oehlbach,Monster się nadadzą ? Bo mieszkam w Holandii a tu takich kabli jest najwięcej.

No i h.. prawą kolumne strzelił, zmianiałem okablowanie i przy tweeterze w prawej kolumnie przy "+" trochę za mocno rozgarzałem i roztopiło się to do czego jest przymocowana ta blaszka od "+" i głośnik nie działa.Znalazłem używaną Vifę niedrogo,ale to model D26TG-35 (oryginalnie jest D26TG-47-06) i nie wiem czy się na da.

Membrany są takie same, natomiast masz tam inny front i dodaną komorę za magnesem. Możesz podmienić samą membranę (ostrożnie). Tweetera od Dali i tak nigdzie nie dostaniesz bo w tej wersji były produkowane wyłącznie na potrzeby Dali.

A w ogóle, to nie kombinuj za dużo, bo Twoje kombinacje często nie wychodzą na zdrowie Twoim sprzętom ;-)

czołgista , spokojnie . Rozkręć ten głośnik . Popatrz na wszystko chłodnym okiem i dojdziesz do wniosku ,że troche kleju załatwi sprawę . Drucik od cewki można orzylutować , zaczep przykleić i już . Robiłem to wielokrotnie , nie tylko ty masz z tym pecha ;p .

No i jesli cewka jest ta sama jak twierdzi McGyver to kup te z allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wymień . Będą jak nowe . W sumie to i tak okazja . Twetery Vify za niecałe 50 PLN ? To skandal przy wysokim kursie EUR . Bierz bo sam kupię .

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Problem zlokalizowany, puścił ten drucik od cewki tylko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.