Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz lampowy ze starego radia

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym poczuć magię dźwięku lampowego, wiem, że na początek całkiem fajnym rozwiązaniem jest adaptacja starego radia babci :) Chodzi mi tu o lampowe amplitunery stereo z lat 50 i 60'tych takich firm jak SABA, TELEFUNKEN, PHILIPS, GRUNDIG, NORDMENDE itp. Jakie polecacie i na co zwrócić uwagę szukając na np. Allegro? Pozdrawiam serdecznie. Marek

chmmm. z tego co wiem to pomiedzy roznymi firmami nie ma wiekszych roznic, jezeli chodzi o uklad. jest kilka rodzynkow, ale one kosztuja tyle ile chinski lampowiec.

wazne zeby byly sprawne, na tanich lampach. zazwyczaj siedzialy w nich EL84 i jakies ECC..

rozumiem ze interesuje cie stereo :)

takich jest troche mniej w sprzedazy.

przez ostatnie pol roku przegrzebalem kilka takich radyjek, i tu nie skupialbym sie na konkretnej firmie ale na faktycznym stanie radia.

w dwoch egzemplazach z lat 60-tych znalazlem totalnie wysuszone elementy (pomarszczone jak jablka) i pomimo to dzialalo. nie wiem jak.

popros o dokladne zdjecia bebechow bo to wazne do oceny stanu.

czasem sprzedaja jako uszkodzone a trzeba jedynie wymienic lampe itp.

znajdz model z latwo dostepnym schematem w razie czego.

polecam strone fonaru.

www.fonar.com.pl

kopalnia wiedzy o radiach i grupa zyczliwych co pomoga.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z opisu wyglada ze ktos odrestaurowal. jezeli sie na tym zna, to moze trafiles ciekawy kawalek. w P-P to moze meic niezlego kopa.

Ukryta Zawartość

Tak, chodzi mi o stereo, chcę móc podłączyć do tego CD i kolumny. Wiem, że trzeba będę je lekko zmodyfikować w tym celu. Dziękuję za link, obserwuję :). Pozdrawiam.

jezeli znasz niemiecki to podam ci linka do forum gdzie ktos odnawial taki model.

w wypadku wyjsc na 700Ohm to nie bylaby lekka modyfikacja, wiec warto sprawdzic. chyba ze chcesz miec wybitnie mocny wzmak lampowy do sluchawek wysokoomowych :)

Niestety nie znam niemieckiego na tyle, aby móc coś później modyfikować. Nie znam się też na takowej modyfikacji, potrafię wymienić pewne elementy, wstawić ewentualnie nowe gniazda, polutować przewody, ale na tym się kończy moja wiedza elektroniczna. :(

Radziłbym uważać na to radio. Widać, że lampy zastosowane to EL86, a nie EL84 (mniejsza anoda). EL86 często używana była jako wtórnik i we wzmakach OTL napędzała głośniki o wysokiej impedancji np. tak jak tu wspomniane 700 Om. Zresztą nie widać traf głośnikowych. Ilość lamp wskazywała by na ten fakt.

kolega chce tanio. w rowne kanaly po tylu latach w radyjku stereo tez nie wierze....

przy takich antykach to zawsze ryzyko, i trzeba czekac na okazje, czyli jakiegos nieswiadomego sprzedawce co ma fajny sprzecik i nie zazyczy sobie absurdalnej sumy za "niemiecki hajend" z lat 60-tych.

sprawdzilem to radio z allegro, to niestety OTL, wiec jezeli chcesz sprawdzic jak gra lampa to bedziesz zmuszony sluchac na oryginalnych radyjkowych glosnikach (co wcale nie musi byc najgorsze)

normalnych glosnikow bez glebokich przerobek nie podlaczysz. ponadto mialbys fajny sprzet na wysokoomowe sluchawki.

ale, jezeli radio poszloby za grosze, to moze warto pokusic sie o sklecenie traf wyjsciowych. tu niech sie wypowiedza bardziej doswiadczeni. ale te 700Ohm nie brzmi tragicznie (tak mi sie wydaje)

i przelozenie tego na 8 Ohm nie zajeloby wiele drutu chyba. ale to opcja tylko w wypadku gdyby poszlo za prawdziwe grosze.

Imacman, 4 Maj 2009, 17:32

>Czy Mante można poważnie traktować jako "wejście do świata lampy"?

To niebezpieczne pytanie:) Za chwilę możesz mieć w wątku spory na ten temat które nie skończą się zbyt merytorycznie:) Ale na poważnie:

przeciw: tanie chińskie elementy, mogą być zawodne, ale niezawodności kilkudziesięcioletniego wzmacniacza też nie można być pewnym,

za: jest całkowicie lampową konstrukcją, więc jest to "świat lampy", możliwość podpięcia standardowych kolumn bez przeróbek i dobry stosunek ceny do jakości, jeśli weźmiemy pod uwagę opinie forumowiczów z dwóch dość obszernych wątków na AS poświęconych tej mancie. Tyle ode mnie,dodam tylko że nie sprzedaję żadnej manty:)

moze najwazniejsze pytanie:

ile masz kasy?

bo byc moze zmiescisz sie z czyms lepszym niz radyjko babci.

poza tym jak trafisz na trefny model to mozesz sie zniechecic. a moje doswiadczenie jest takie, ze jak posluchasz dobrze technicznie wykonanego wzmaka lampowego to nie bedziesz szukal raczej tranzystora po tym.

Chwilowo budżet mam skromny, ale jestem oszczędny :) Ziarnko do ziarnka... :)a tak poważnie to do 2k, ale to w przeciągu pół roku. Wiem, że w tej cenie mogę kupić coś fajnego. Aniołek lub np YAQIN MC10L.

Imacman, 12 Maj 2009, 19:01

>No i sprawa się wyjaśniła:) zakupiłem YAQIN MC10L :)

W takim razie jak już trochę posłuchasz, pochwal się wrażeniami:)

No i oczywiście miłego słuchania:)

pozdrawiam,

Już bez dogrzania gra super, mój tranzystor idzie w odstawkę. To jest moja pierwsza lampa, może dlatego tak pieję z zachwytu :). W lampie jest coś niesamowitego i do tego robi swoim dizajnem super klimat w pokoju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zainwestuj 40pln, kup cztery sztuki sowieckich 6N1P z dawnej produkcji, to się znowu zdziwisz jak to potrafi grać. Chińskie 6N1 to się nadają raczej tylko do tego żeby sprawdzić czy w ogóle funkcjonuje ;-)))

:) A jak się już nasłuchasz to sprzedaj ten badziew i kup sobie na ebayu jakiś porządnie grający sprzęt np. philipsa z lat 50.

Widziałem dzisiaj na ebayu za około 500E wspaniały wzmacniacz, poszukasz - znajdziesz. może nie wygląda jak chińska choinka, ale przynajmniej gra normalnym dźwiękiem :). Gra bo powstał w firmie, która zaprojektowała do niego wszystko od początku do końca i nie majstrował przy nim Gandalf Szary i jego drużyna pierścienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.