Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w budowie kolumn

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam spory problem w budowie kolumn. Już tu sie kiedyś rozpisywałem na temet tego co chcę zrobić. A więc posiadam 4 głośniki Vistaon AL170 i 2 KE25SC. Miałem robić na nich kolumny ale wyjechałem i temat umarł. Mam włożone teraz po 2 Al170 i 1xKE25SC do prowizorycznej obudowy 39 litrów, przypadkowy tunel BR i zwrotnice która jest dodana jako załącznik. Głośniki krzyczą aż głowa boli. Nie znam sie na konstruowaniu kolumn. Jak dla mnie za sztywny dźwięk z tych Visatonów płynie. Ponieważ słucham duzo muzyki elektronicznej jak BJORK, DEPECE MODE ale też mnóstwo muzyki filmowej (jak wiecie muzyka filmowa to kazdy gatubnek muzyczny) poszukuje projektu na kolumny uniwersalne i chcę gotowego projektu na zwrotnice i obudowy - z wykonaniem nie będe miał problemu. Najlepiej byłoby jakby ktoś miał i podrzucił mi jakis projekt na visatonach które posiadam ale jestem tez skłonny sprzedac visatony i zakupić inne głośniki - jakiś sprawdzony pełny projekt.

Projet jaki poszukuje ma współgrać z kultowym wzmacbniaczem SONY TA F6B a jako żródło narazie gra mi komputer na karcie muzycznej sound blaster live. Mam 18 m2. Polećcie coś ciekawego. Może coś z usherów na głośnikach Usher 8935A i np T9930 jakies monitory albo wolnostojące. licze na wasza pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12839-100006568 1240826829_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52552-pomoc-w-budowie-kolumn/

Trzeba zmienić elementy w torze wysokotonowym.

Za krzykliwość dźwięku odpowiedzialne są okolice 4kHz - częstotliwość rezonansu kanału ucha.

Proponuję zmniejszy ten pierwszy kondensator z 5,6uF na 4,7uF lub nawet 3,9uF.

Rezystor 0,82ohm można zmienić na 2,2uF - ściszając tym samy wysokie tony.

Cholera z błędami napisałem... poprawka :)

Proponuję zmniejszyć ten pierwszy kondensator z 5,6uF na 4,7uF lub nawet 3,9uF.

Rezystor 0,82ohm można zmienić na 2,2ohm - ściszając tym samy wysokie tony.

Dzieki kolego za podpowiedź ale zmiana z ostatniej chwili wygląda tak że rezygnuje całkowicie z Visatonów. Tak jak pisałem za chłodny dźwięk do muzyki elektronicznej. Rozmawiałem z człowiekiem z firmy AKKUS który polecił ich zestaw X3. jest to ponoć ciepłobrzmiący zestaw która ma całkiem niezły fundament basowy. A co wy mi możecie powiedzieć na temat tych zestawó? Oczywiście jeżeli możecie polecić inny dobry zestaw(projekt obudowy i zwrotnicy) to czekam z niecierpliwością. Myśle o kolumnach z jedną 18tką i tweeterem ewntualnie monitory jezeli dały by rade do 18m2

A więc wiem już że nie będe robił wolnostojących kolumn bo niedługo będzie przeprowadzka i nie będe miał gdzie postawić konstrukcji wolnostojącej. A więc napewno będą to monitory. Jeżeli miałby ktoś projekt zwrotnicy do jednego AL170+KE25SC to zanim bym je sprzedał spróbowałbym na nich sklepac monitory. może akurat by mi się spodobał dźwięk a póżniej ewentualnie usupełnił bym dźwięk dorabiająć do tego zestawu jakiegoś suba.

Jeżeli nie to proszę o sprawdzone konstrukcje monitorów takich do 20 litrów.

cadam:

Dzięki za projekt. Ostatnio własnie przeglądałem kilka projektów na SEAS-ach np ten:

Ukryta Zawartość

Zależy mi na ciepłogrających monitorach z dużą ilościa detali i w miarę niskim rezonansem.

Ukryta Zawartość

Może takie cuś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wprowadziłeś tamte zmiany, o których pisałem ? Pewnie nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ten sposób będziesz kupował i sprzedawał, a muzy jak nie było tak nie ma. Na czym jest ten zamulacz z Akkusa?

Mając dwa Al170 pokusiłbym się o zestaw 2.5 drożny. Trzeba by sięgnąć do forum internetowego Visatona. Kiedyś widziałem tam coś podobnego.

Zbliżony koncepcją do X3 Akkusa jest Visaton VIB 170AL. Także na forum Visaton.de była wersja KE (z tą ceramiczną kopułką). Sam głośnik raczej jest z tych lepszych. Stosowany był przez Radicona-Amplifikatora w kolumnach Eltera Alumina

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak piszą, basu im nie brakowało.

Ukryta Zawartość

Ja bym jeszcze spróbował zwiększyć cewkę do 1,1 lub 1,2mH przy okazji zmniejszenia kondensatora w wysokotonowym o którym pisał Józefkania. Z samego wykresu niewiele wynika, widac jedynie niewielkie ok. 2db podniesienie zakresu 5Khz wzgledem sasiednich podzakresów. Tu trzeba zrobić lekki dołek do -3bd i powinno byc dobrze. No i obudowa dla AL170 powinna być większa. Moim zdaniem tak 45 litrów na oba głosniki.

Piszesz, że słuchasz DM. Wiedz o tym, że płyty "Exciter" i "Playing the Angel", wraz z tą obecną płytą są potwornie skompresowane i nie nadają się do audiofilskich odsłuchów.

Zmień wartość tego kondensatora dla kopułki. Różnica w brzmieniu będzie jak niebo a Ziemia.

Panowie bardzo dziękuję za odzew. Cała historia z tymi kolumnami powstała dzięki mojemu koledze który miał mi na tych głosnikach zestroić świetne zwrotnice. Niestety gość wyjechał i cały projekt szlak mi trafił a ja zostałem tylko z drogimi głośnikami bez jakiekolwiek wiedzy budowania zwrotnicy. Męczę się już z tym ponad rok. Dlatego mimo tego że są to dobre głośniki mam ich dość!. I dlatego najchętniej zrobiłbym jakieś gotowe sprawdzone kolumny z gotowym projektem zwrotek i obudowy. Nie dziwcie mi się.

jozefkania

Patrzyłem na tego linka i wiem że VIB170 to coś podobnego ale ja mam wysokotonowca KE25SC a nie G25FFL więc nie chce jak zwykle podejmować się prób, kupować nowe elementy do zwrotnicy bo tak naprawdę nie wiem jak to zagra na oryginalnej zwrotce z VIB. A ja już jestem zbyt mocno zmęczony żeby jeszcze w to inwestować pieniądze i wcale nie być pewnym że to zagra dobrze. Pobawie się tymi kondziorami jak będą w domu to dam znać czy coś się zmieniło.

"Exciter" i "Playing the Angel" tym płytą poświęcam akurat bardzo mało czasu na odsłuch bo wiem że nie najlepiej są nagrane

Qubric

Właśnie mam już dość kombinowania i chce słuchać muzyki na kolumnach które będą grały a nie na takich co je poprawiać cały czas trzeba.

Przeszukałem całe forum VISATONa i znalazłem właśnie projekt zwrotnic które są w moim pierwszym wpisie na górze i w moich kolumnach teraz. Żaden więcej projekt nie był na 2xAL170 + KE25SC.

kooniuszy, 2 Maj 2009, 14:41

>Niestety gość wyjechał i cały projekt szlak mi trafił

Trzeba było tak od razu :)

Koszt zwrotnic to w Greltonie ze 100zł z przesyłką. Cewka 2,2mH rdzeniowa, drut 0,8 mm. Wystarczy na początek. Więc jakiś majątek to nie jest. Zrobiłem przed chwilą symulację w Boxsimie i różnica między KE25SC a G25FFL jest bardzo mała, z tym filtrem dla VIB170. Dokładnie to G25FFL gra 1,5 dB ciszej w okolicach 7kHz. Inne drobne różnice po 1dB. To nie są powody, by nie spróbować takiego schematu. Lepszego prawdopodobnie nie znajdziesz.

Zresztą na tym poziomie nie ma lepszych czy gorszych schematów - są tylko różne brzmienia :)

No tak to całkiem możliwe że ten właśnie projekt widziałem na forum Visatona. Wydaje mi się że taki schemat zwrotnicy jest własnie jako pierwszy projekt w Boximie?

Jeśli chcesz mieć detalicznie brzmiące kolumny to zapomnij o taniej elektronice i skompresowanych nagraniach. Bez tego nie wydobędziesz z nich nawet odrobiny ciepełka.

Skoro wolisz bardziej uspokojone w brzmieniu kolumny nie używaj głośników z twardymi membranami bo ciężko je zestroić.

Ja bym jednak próbował wystrugać coś z tych Visatonów (monitory też można na nich zrobić, straci się trochę dołu pasma ale można zrobić VIB 170Al z niewielkimi przeróbkami, w mniejszej obudowie).

PS. Na łatwiejszy do okiełznania monitor polecam Tonsila GDN 17/100 z Seasem 27TFFC. Można to zestroić tak żeby miało głębię i nie było krzykliwe. Będzie tanie, niewielkie (obudowa około 15 litrów). Ale pamiętaj że coś jest za coś, bas nie będzie zamiatał podłogi ani wydawał niekontrolowanych pomruków, nie będzie też bardzo suchy - da się z tego wydobyć coś pośredniego o zawartości basu typowo monitorowym. Mnie akurat brzmienie Depeche Mode na takim układzie całkiem podchodzi, choć czasem wolę trochę ostrzej z większą prezencją.

Poprawka... W Boximie jest jako projekt referencyjny układ 3 drozny ze średniotonowym AL 130M. I dokładnie taki polecam, bo to najłatwiejszy sposób eliminmowania ostrości brzmienia. A poza tym Depeche Mode brzmi naprawdę agresywnie, jak kiedys słuchałem tego z LP to ni eprzeszkadzało. Później z CD dopiero poczułem jak wieloma agresywnymi elementami elektronicznymi jest nasycona.

Dajcie już spokój z DEPECHE MODE. To nie jest jedyna muzyka której słucham. Zdecydowanie więcej słucham BJORK. Muzyka z filmu K-Pax, amercican beuty, city of angel, i wiele innych soundtracków pozaczepianych o praktycznie każdy rodzaj muzyki. Enigma, Myslovitz, Schiller, Radiohead, Coldplay. Wymieniłem teraz dokłądnie do czego będe potrzebował kolumn które mam w końcu kiedyś skończyć:)

Qubric

Z tym tonsilem to raczej Cię poniosło. Nie zamierzam się cofać w rozwoju.

poszukalbym gg do borysa z diyaudio, zna te glosniczki na pamiec i zwrotke ma zlozona do tego napewno dobra... nie chce mi sie wierzyc ze nie pasuja Ci te glosniczki troche... Jak zwrotka przypadkowa to nie dziwie sie ze to nie gra..

konstrukcje borysa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz jakis watek z al-170 i pomiarami borysa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123

Dzięki ci bardzo za ten wpis. Z Borysem skontaktuję się na pewno bo rzeczywiście z tego co poczytałem ma on spore doświadczone co do tych głośników. Poprawiłeś mi humor. Te głośniki nie są pewnie złe ale jak już pisałem walczę z nimi już prawie 2 lata więc dlatego jestem zły i zmęczony. Jeżeli dostane jakąś sprawdzoną zwrotkę do nich to pewnie sobie je zostawię. Jeszcze raz dzięki

>Te głośniki nie są pewnie złe ale jak już pisałem walczę z nimi już prawie 2 lata...

A Tonsile byś zestroił w tydzień i słuchał do dzisiaj :)

P.S.

A tak w ogóle to ciekaw jestem brzmienia tych kopułek.

nie wiem czemu wszyscy zachwycaja sie totem mite... a jak widze ze do totem mite ludzie wstawiaja cewki tasmowe i kondy za dziesiatki zlotych to naprawde tylko pogratulowac;) jako budzetowy zestaw to tonsil na dole ok.. ale gora fatalna nawet do budzetowego zestawu..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Hehehe - no widzisz Kooniuszy a na 17 Tonsila nie miałeś jeszcze :)))

Z tym „za suchy” toś dowalił. Akurat wszystkie metalowe Visatony które słyszałem brzmiały „sucho” czyli takie jak powinny. Na Audio Show był kiedyś ładny pokaz Visatonów tych na głośnikach AL. Ogólnie brzmiały SUCHO :)

Visaton to głośniki klasy Tonsila. Aluminiowe 13-stki i 17-stki Visatona odpowiadają technicznie plecionym 13-stkom i 17-stkom Tonsila. Tonsile mają trochę niżej break-up ale łatwiejszy do opanowania i nie tak kłujący w uszy jak Visatony. A są przy tym 4 razy tańsze. Więc jeśli cofaniem się w rozwoju jest słuchanie muzyki zamiast niesłuchania, to jesteś już naprawdę daleko w przodzie :))) Na razie nie masz nawet dobrego źródła wzmacniacza i nagrań, więc chyba jeszcze nie wystartowałeś w rozwoju ;)

Raz piszesz że „zero detali”cię nie zadowala, a kiedy masz już „detale”, to cię klują w uszy. Najpierw zastanów się czego chcesz.

Nie baw się w żadne 2 drożne na pojedynczym Al170 zwłaszcza podstawkowe. Al170 słabo nadaje się do podstawkowców i w pojedynku 1 na 1 ten Visaton nie wygra z Tonsilem w kolumience podstawkowej.

Jeśli dojdziesz do wniosku, że możesz mieć podłogowca, wtedy zainwestuj jeszcze w średniotonowego AL130M i zbuduj 3 drożną kolumnę. Taką która jest opisana jako przykładowa kolumna w Boximie. Jej dodatkowa zaleta konstrukcyjna to brak układów rezonansowych w zwrotnicy, które Visaton stosuje dla głośników AL170 w układach 2 drożnych. Z doświadczenia wiem, że takie układy ładnie wygładzają przebieg charakterystyki częstotliwościowej w pomiarach i symulacjach, ale zazwyczaj kiepsko brzmią ucinając wiele detali i wpływając na szeroki zakres pasma przenoszenia.

PS. Jakie miałeś konstrukcje na Tonsilach? Możesz przybliżyć ten wątek?

Należy dodać, że celulozowe woofery Visatona są niemal identyczne z głośnikami Tesli, a przy tym 3 razy tańsze.

Visaton to ogólnie sporo sobie śpiewa za głośniki. Nawet byle za te zwykłe, zrobione z blachy i papieru.

Qubric

Źal mi Cię

Zrób sobie kolumny na tonsilu jak tak go zachwalasz i podziękuję już za twoje wypowiedzi na tym wątku bo i tak nic konkretnego nie pisezsz oprócz kretyńskiego przechwalania jaki to ty nie uczony jesteś.

Kooniuszy, dostałeś ode mnie dość duzo porad na temat konstrukcji na aluminiowych Visatonach. To że zdradzasz swoją niewiedzę to już nie moja wina. Kolumny na tonsilach mam i grają lepiej od Visatona, z którym zresztą Tonsil też współpracował przy okazji budowy kolumn na rynek niemiecki. A ty za przeproszeniem o Tonsilach gówno wiesz, tak samo jak o Visatonach.

PS. Józefkania, Visatony AL miały nawet takie same wady fabryczne jak spotykane w Tonsilach - niecentryczne magnesy w tych które kupił Borysgo. Technologia i precyzja jest taka sama w obu firmach. Tylko cena Visatrona taka bardziej jak sucharków dla szczerbatych.

Oczywiście Tesla jest 3 razy tańsza. Bo tak nie wyraźnie napisałem :)

>Qubric

>

>Źal mi Cię

Co Ty za głupoty wypisujesz ? Nie umiesz projektować zwrotnic, to nie dziwne że nawet Tonsil Ci nie zagrał. Zwrotnica to podstawa ! Masz "super" Visatony i też Ci nie gra...

Najpierw mówiłeś, że ponad rok się męczysz z tymi głośnikami, potem że już prawie dwa.

Nie masz pojęcia o projektowaniu kolumn, to nie obrażaj ludzi, którzy mają pojęcie i wiedzę ma ten temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.