Skocz do zawartości
IGNORED

radiatory !

Gość JacekPlacek nie zalogowany

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wiem czy uda mi sie trafić w koniec dyskusji, ale jeżeli można to jedna drobna uwaga. Kęty produkują też w swojej walcowni w Tychach profile do obudów silników indukcyjnych. to piekne aluminiowe walce o średnicy kilku/kilkunastu /dziesięciu cm najeżone orzebrowaniem na zewnątrz. Może da sie kupić niepocięte odcinki, lub gotowe, też chyba niezakrótkie. postawine pionowo warunki do oddawania ciepla miałyby idealne. część walca na zewnątrz ma płaską powierzchnię (np na gniazda i regulały)- moim zdaniem gotowiec.

pozdrawiam

a wzmacniak na zdjęciu to piekny byk-fakt.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-94635

Oto obiecane zdjęcie profilu A6023 przed i po anodowaniu.

To była próba. Teraz muszę przeszlifować i nawiercić wszystkie 8 sztuk, a potem dać do anodowania.

Cena ok. 12 zł/szt.

Krzysiek

[obrazekLUKASZ-95688_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-95688

Witam.

Proces ten zwie się chiba oxydowaniem (czyli pokryciem powierzchni tlenkami aluminium). Jeśli chodzi zaś o otwory to wierciłbym je raczej później ponieważ ww. operacja poważnie narusza struktury gwintu. Dobra powymądrzałem się :-)) Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-96275

>chrisx

Ciekawe czy anodujesz w tym samym miejscu co ja,bo o ile mnie pamięć nie myli to jesteś z Wrocławia.

Jak nie chcesz się dzielić tą informacją na forum to napisz na maila (jeśli masz oczywiście ochote).

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-96293

Dziwne ale jak kiedyś szukałem anodowania na terenie Archimedesu to dowiedziałem się ,że nie ma tam takiego zakładu.Ja anodowałem w takim zakładzie jak się jedzie na Leśnicę (Pracze Odrzańskie chyba dzielnica się nazywa).Dzięki za info.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-98100
  • 3 tygodnie później...

Witam serdecznie

muszę przyznać ze bardzo miło czyta sie Wasze porady i wskazówki.

Postanowiłem dodac cos od siebie - a może i komuś ja pomogę.

====

Sprawa ma sie tak

obecnie składam taki wzmacniacz również w klasie A podobny do ALEFA 4

ale oparty na tranzystorkach bipolarnych MJ15003

Ukryta Zawartość

cała konstrukcja jest autorstwa niejakiego J.L.Hood'a

Ukryta Zawartość

mój amp chodzi na starcie na 2,3 A prądzie mając pod sobą 4 tranzystorki

w stopniu wyjściowym PUSH-PULL.

kazdy z nich oddaje max. 40 WATT co wymaga dośc dobrego chłodzenia

zakładając pracę w takikch warunkach muszę odprowadzić nieco ponad 160 Watt

co przekładając się na temperature wychodzi całkiem sporo.

odnosząc się do wielu wypowiedzi dokładam także i swoją stwierdzając iż

Polscy produceci nie podaja takich informacji jak "rezystancja termiczna"

co sprawia niemały problem konstruktorom

========

Ja zrobiłem to tak - jeśli bedziecie mieli jakieś uwagi to mile widziane :)

Zorro - podawał iż profil A6023 o długosci 200 mm odnaleziony przez niego u Fischera

ma około 0.4 *C/W.

ja poszedłem dalej policzyłem w przyblizeniu powierzchnie czynną radiatora

powierzchnia czynna owego radiatora jest w przyblizeniu S=3650 cm2 przy masie własnej 8,16kg/m

Ale ktoś zapyta sie czemy tak ? - już mówię:

W pólprzewodniku cieplo powstaje na zlaczu, stamtad przenoszone jest glównie na obudowe, a pózniej poprzez radiator do otaczajacego powietrza. Takie przenoszenie ciepla mozna porównac z przeplywem pradu przez przewód elektryczny. Analogicznie do elektrycznej rezystancji (R = V/A), odpowiada jej rezystancja termiczna (K = °C/W)

Nastepujacy prosty wzór moze posluzyc do obliczania radiatora:

Tj - T amb = P x ( Kj - m + Km - h + Kh)

gdzie:

Tj= temperatura zlacza

Tamb= temperatura otaczajacego powietrza

P= moc wydzielana w pólprzewodniku

Kj-m= rezystancja termiczna miedzy zlaczem a obudowa, wartosc ta powinna znajdowac sie w danych technicznych elementu podawanych przez producenta.

Km-h= termiczna rezystancja miedzy obudowa a radiatorem, wartosc zalezy od powierzchni styku, jakosci, wielkosci, jak równiez rodzaju wykonania. Ta wartosc powinna byc podana w danych technicznych.

Kh= rezystancja termiczna radiatora. Jest to rezystancja termiczna miedzy powierzchnia radiatora i otaczajacym powietrzem (powierzchnia styku radiatora z powietrzem).

Sporządziłem doświadczalny wykres zależności powierzchni do rezystancji i wyszło mi tak jak poniżej na rys.

=======

Osobiście bazuje na radiatorku oferowanego przez DACPOL (www.dacpol.com.pl)

typu RS 200 - gdzie 200 to wysokość w [mm]przy masie własnej 9,3 kg/m

po dokładnych obliczeniach mój radiatorek ma około S=5500 cm2 co daje 0,3 *C/W

zakładając moc doprowadzoną do niego czyli 80 Watt (jedna para) otrzymam temperaturę około 25 *C powyzej temp. otoczenia

- całkiem przyzwoicie

=======

Aspekt pierwszy - wymiary

nie bez kozery podałem wysokość radiatora - ma ona wpływ na sposób chłodzenia

gdyż (co ważne) - im wyższa wysokość (nie do przesady) tym wieksze podciśnienie u dołu co powoduje

wiekszą prędkośc przepływu powietrza i tym samym wiekszą zdolnośc do odprowadzenia ciepła.

te warunki podyktowane są przez prawa fizyki gazów a nie samego materiału z

jakiego wykonany jest radiator. Dlatego zazwyczaj podaje się rezystancję termiczną dla radiatora w położeniu pionowym

gdyż przy tym ustawieniu najnizszy jest współczynnik (F) decydujący o prędkości grawitacyjnego przepływu powietrza.

Czasami stosuje się chłodzenie wymuszone tzn. wspomagane wiatrakami co nie jest stosowane w sprzęcie audio zbyt czesto

=======

Aspekt drugi - masa własna

podałem masy własne kazdego z radiatórów ponieważ jest to czynnik równie wazny co inne.

wieksza masa oznacza większą bezwładnośc radiatora jako urządzenia które decyduje o warunkach pracy półprzewodników.

cięższy albo jak kto woli radiator o wiekszej masie bedzie miał dłuższy czas przejęcia całej energii półprzewodnika

co moze odbić się na bezpieczeństwie całego układu. Podczas ostrych warunków pracy moze dojśc do przegrzania

samego półprzewodnika a co za tym idzie uszkodzenia całego układu.

Zakładając 40 Watt wydzielanej Mocy na tranzystor temperatura jego złacza sięgnie nawet do 80*C co dla wskazanego tranzystorka

jest całkiem dobry wynik, gdyz przy tej temperaturze jest on zdolny oddać nawet do 160 Watt - zapas mocy wystarczy

=======

Aspekt trzeci - kolor

duzo jest tutaj wspominane o Anodowaniu lub czernieniu radiatorów.

To dobrze ze jest ten temat poruszany choć może i nie kazdy wie ze koor ma takze znaczenie w skuteczności odprowadzania ciepła

Moze jednak wyjaśnię - kazda barwa ma własne ciepło właściwe które sumuje się z ciepłem właściwym materiału z jakiego

jest wykonany radiator. Oczywiście najnizsze ciepło właściwe ma kolor czarny :) co ma nie tylko skutek pozytywny technologicznie ale

i praktycznie oraz wizualnie.

Tylko szkoda ze zabieg ten tyle kosztuje

mało skutecznym sposobem jest pokrywanie radiatorów czarnymi farbami i lakierami - nawet cienka warstwa lakieru matowego

w kolorze czarnym może przynieść gorsze parametry samego radiatora niż zwykły "srebrny" kolor żeberek po "kretowaniu"

tym samym farba zbyt grubo nałozona izoluje ciepło a chyab na tym nam nie zależy.

Z poważaniem Michał

[obrazekLUKASZ-106266_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106266

Wziąłeś pod uwagę to, że radiator jest w obudowie?

To co podaje producent jest prawdą, ale:

- radiator jest na wolnym powietrzu

- żebra nie są ustawione obojętne jak

Zawsze można dać wentylator np VAPO Sunona. Przy 7V zasilania i zamocowaniu na podkładkach gumowych totalnie go nie słychać.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106300

witam

Już postaram się odpowiedzieć

======================

- przyjmuję iż radiatory są zamontowane poza obudową tak aby umozliwić max ich wentylację, natomiast przy zamontowanych radiatorach w obudowie nalezy przyjąć min 15% spadek wydajności chłodzenia układu

- zakładam że wszystkie żebra są ustawione pionowo a od spodu radiatora istnieje prześwit conajmniej 50 mm

- co do masy radiatora może powiem inaczej - może być ona duża ale nie krytyczna w stosunku do masy samego półprzewodnika. Ciężar wlaściwy [g/cm3] inaczej masa włąsciwa nie powinna być zbyt wielka - czemu? - bo bo puszczając max obciążenie na element nie zdołasz przekazać tej energii w dośc dużym stopniu do otoczenia - czyli do materiału z którego jest wykonany radiator - a spali się złącze tranzystora. Dlatego np do tego typu zastosowań nie uzywa się radiatorów stalowych i zeliwnych - ich ciężar wlaściwy jest zbyt duży

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106390

Nie można napisać: duża masa dobrze, mała źle. To nie ma nic do rzeczy.

Kostka z alu o masie 2kg potrafi tyle co kształtownik o masie 0,5kg.

No własnie, radiator w powietrzu, pod spodem 50mm.

W rzeczywistości radiator leży na blasze w obudowie albo na płytce. Z dołu i z góry kilka otworów. Obok trafo który też dodaje "do pieca".

W takich warunkach można spokojnie dodać 30-50%.

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106405

>>Mixann

Coś z tym ciężarem, masą i ciężarem właściwym to przekombinowałeś ;-)

Chodzi raczej o współczynnik przenikania ciepła wewnątrz radiatora, a ten zawsze jest najmniejszym problemem (metale bardzo dobrze przewodzą ciepło) w stosunku do współczynników na styku tranzystor-podkładka radiator- powietrze. Najważniejsza jest powierzchnia przenikania ciepła między tymi powierzchniami. Im większa, tym większa ilość ciepła zostanie odprowadzona.

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106414

Witam

=====

>>_igod_ w pewnej części masz rację - ja nie chce przekonac nikogo ze "duzy radiator" to "zły radiator" - moze nie zrozumielismy sie - ja chcę zwrócic uwagę na to ze zbyt duży radiator w stosunku do powierzchni która oddaje ciepło czyli do elementu półprzewodnika - jest raczej nieporządany.

przykład z kostka 2kg jest dobry - wlasnie mi o to chodzi ze nie ma sensu zakładac wilekich radiatorów ciężkich o wielkich masach tylko po to aby oddać iles tam energii, skoro można załozyć radiatorek o mniejszej masie a bardziej wydajny i bardziej poreczny

>>jar1 z tym współczynnnikiem przenikliwości cieplnej masz rację - jest on bardzo duzy bliski jedności i w stosunku do róznych metali nie ma strasznie odbiegajacych wartości co zresztą wynika z budowy krystalicznej metali. Natomiast wspominając o masie własnej radiatora chciałem zwrócić na coś innego uwage.

Posłużę sie przykładem

mając dwa radiatory np o wymiarach 100x100x100 [mm] jeden wykonany z grubych zeber a drugi o takiej samej powierzchi i wymiarach tylko ze z zebrami cienkimi o mocnym rdzeniu i przykładając do nich takie samo źródło energii np mosfet oddajacy 50 Watt uzyskujemy całkiem dwa różne wyniki.

- ten sam materiał radiatora

- ten sam sposób przyłączenia mika + silikon

- ta sama obudowa tranzystora TO3

- ten sam kształt

- ta sama powierzchnia a w przypadku pierwszym temperatura ok 65*C a w drugim 55*C

i teraz jest problem- czym to wyjasnić?

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106518

Jakieś bzdury!

Jak radiatory mają inne żebra to nie mają takiego samego kształtu (i prawdopodobnie powierzchni). Czy liczba żeber jest taka sama? Czy opisujesz przeprowadzony eksperyment, czy tylko to sobie wymyśliłeś?

Jeśli żebra są grubsze to szybciej rozchodzi się po nich ciepło i chłodzą efektywniej.

Jeśli korpus (częśc gdzie przykrecone są tranzystory) jest grubszy, to łatwiej rozchodzi się ciepło po radiatorze i temperatury poszczególnych tranzystorów są sobie bliższe. to lepiej, bo tranzytory pracują w bardziej zbliżonych warunkach termicznych-lepsze sprzężenie termiczne.

Cięższy radiator o tym samym cieple właściwym a więc z tego samego materiału, ma większą pojemność cieplną. To znaczy, że przyjmując tę samą energię, radiator podniesie swoją temperaturę o mniejszą wartość.

We wzmacniaczu w którym duży prąd, mocno rozgrzewający tranzystory płynie tylko chwilowo (klasa B) Cięższy radiator o tej samej powierzchni,mając większą bezwładność, bedzie mógł takie impulsy cieplne zmagazynowac zanim zdąży je wyemitować.

Odważę się postawić tezę przeciwną niż Mixann: "Cięższy radiator jest lepszy (choć często nieopłacalny)"

Dla tych, dla których wyrocznią są poczynania firm komercyjnych:

Porównajcie radiator w tanim Marantzu i np. Jeff Rowland Concentra

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106533

Czym cieńsze żebra i jest ich więcej tym radiator szybciej oddaje ciepło do otoczenia.

Nie zgadzam się więc ze stwierdzeniem:

"jeśli żebra są grubsze to szybciej rozchodzi się po nich ciepło i chłodzą efektywniej."

Teraz wszystko zależy od typu wzmacnacza.

Jeśli jest to typowa klasa AB 100W w zupełności wystarczy podstawa (tam, gdzie przykręcamy tranzystory czy cokoliwke innego) o grubości 5mm.

Jesli natomiast budujemy Alepha, alu o grubości podstawy szybko się nagrzeje i tranzystory się spalą. Tutaj najlepsze są profile rm/rf gdzie podstawa sięga 4cm.

Stosowanie tak potężnego profilu dla np. TDA mija się z celem

Ostatnio budowałem wzmacniacz na takim właśnie profilu:

[obrazekLUKASZ-106651_1.jpg]

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106651

Jeszcze jedno. Jak będziesz miał jakieś pytania pisz od razu na: [email protected]

albo proś tego cżłowieka do telefonu. Nie będziesz musiał tak jak ja przechodzić przez 10 osób zanim dotrzesz do tego jedynego ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106680

_igod_

Dzięki . No właśnie ten profil świetnie nadaje sie do wentylowania.

Szukam czegoś "mocnego"w odprowadzaniu ciepła, do zrobienia wzmacniacza do wozu transmisyjnego i nie tylko , z zasilaniem na 220V.

A może masz coś gotowego jakis moduł z zasilaczem bez obudowy ? Musi mieć min. 2x 100W w rms i mieć naprawdę dobrą jakość ( audiofilską ) ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106685

witam

=====

_igod_ masz rację w kwestii iż - "Jeśli żebra są grubsze to szybciej rozchodzi się po nich ciepło i chłodzą efektywniej" - jest błędnym rozumowaniem ze strony Foksika z pełnym szacunkiem dla niego.

w tej sytuacji własnie jest na odwrót a spostrzeżenie _igod'a_ co do samego kształtu radiatora jest trafne bo istotnie zbyt cienka i mała powierzchnia styku radiatora z półprzewodnikiem spowoduje jego przegrzanie zanim on zdąży oddac to ciepło, dlatego też radiator musi w miejscu zamocowania posiadac odpowiednia powierzchnie i masę.

Natomiast ilość zeber i ich grubość i kształt wpływa znacząco na oddanie ciepła z "rdzenia" radiatora

co do klasy to mówimy cały czas o klasie A gdzie obciążenie jest ciągłe i dość dobrze obciążające mocą tranzystory końcowe

z pełnym szacunkiem dla wszystkich forumowiczów ale mysl że nalezy wybrać pewne optimum co do wielkości radiatora jego stosunku masy do powierzchni czynnej.

Dla przykładu podam schematyczny rysunek radiatora o takim samym kształcie i takiej samej powierzchni czynnej ale pewnie o innej masie, z których tem zgrabniejszy będzie się sprawował lepiej.

myśle ze dobór radiatora to nie tylko wzgledy techniczne ale i praktyczne i estetyczne. Dlatego tez każda kanstrukcja musi być dobrze przemyślana nie zapominając głównie o aspekcie bezpieczeństwa.

Z poważaniem Michał

[obrazekLUKASZ-106699_1.jpg]

https://www.audiostereo.pl/topic/5249-radiatory/page/3/#findComment-106699
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.