Skocz do zawartości
IGNORED

O co chodzi z tymi przeklętymi kablami?

13gusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeglądam forum w poszukiwaniu informacji o kablach, ale porządnego podsumowania znaleźć nie mogę. A mam wiele pytań, które nie pozwalają mi dokonać wyboru do mojego zestawu - Onkyo Integra A-8850, Dx-6850 i B&W 602.5. Oto one:

1. Jaka jest istota grubości kabli? Która będzie odpowiednia do ww. zestawu stereo?

2. Czym się różnią kable estradowe od tych nie-estradowych?

3. Czy wtyki bananowe poprawiają jakość/zmieniają charakter dźwięku? Jeśli tak, to czy liczy się w nich coś innego poza materiałem?

4. Czy bi-wiring daje lepsze efekty od zwykłego podłączenia? Czy może zamiast bi-wiringu zastosować kabel z 4 przewodami?

Dodam, że w temacie kabli jestem całkowitym laikiem (co widać po pytaniach), dlatego będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś zechce mi co nieco wyjaśnić, bo jak na razie mam jeden wielki mętlik w głowie...

hmmm, trudne pytanie, zahacza zarówno o fizykę, jak i metafizykę, subiektywizm pojmowania, indywidualną percepcję Słuchacza i naprawdę wiele innych.

Ale, mimo iż z kurtuzaji czasami mówią inaczej, to podobnie jak w seksie, zarówno grubość jak i długość ma jednak znaczenie...

A jakie -to naprawdę znajdziesz na forum, jak poszperasz :)

pzdr

1: Zestaw nie ma nic do znaczenia. Kabel ma mieć jak najmniejszą rezystancję. Nie zastosujesz jednak szyn. Gdzieś jest granica zdrowego rozsądku. 2,5 mm2 wystarcza.

2: Tym czym profesjonalne urządzenia od domowych. Te same zasady jak wyżej. Dodatkowo: mocne (czasami wzmocnione) a na pewno solidniejsze pokrycie zewnętrzne. Dobrze zwijalne na szpule, czyli odpowiednie parametry giętkości, itd. Zaciski.

3: Bananki nic nie modyfikują. Stosuje się solidne dobrze „wrzynające” się w gniazdo. Samo połączenie linki z barankiem powinno być solidne.

4: Tak mówią. Ale Twoje rozumowanie jest słuszne. 4 przewody (po dwa na bananek) o tych samych przekrojach da ten sam efekt. Zjawiska naskórkowości i nieliniowość kabli jest tak znikoma, że nie ma uzasadnienia ciągnięcie osobnych kabli dla góry i dołu pasma do kolumny. Aczkolwiek nawet powstają na ten temat rozprawy pseudonaukowe.

Co innego Bi-amping.

Reszta zależy od Ciebie. Czy uwierzysz opinii kablofili na forum. A może usłyszysz kable? Zawsze miej wówczas szacunek do nie słyszących kabli co i ja czynię w drugą stronę.

no moze do 3 pytania to poza materialem liczy sie stycznosc wtyku z gniazdem we wzmaku i z kablem. wiecej chyba nic...

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

13gusia, 22 Kwi 2009, 20:13

>1. Jaka jest istota grubości kabli? Która będzie odpowiednia do ww. zestawu stereo?

Minimum 2,5mm^2.

>2. Czym się różnią kable estradowe od tych nie-estradowych?

Estradowe są lepsze. Bo:

a) często muszą przenosić sygnał na duże odległości a nie głupie od kredensu do ściany.

b) są mocne, nawet opancerzone, bo po nich się chodzi, jeździ i na nie się zRuca.

>3. Czy wtyki bananowe poprawiają jakość/zmieniają charakter dźwięku? Jeśli tak, to czy liczy się w

>nich coś innego poza materiałem?

We wszelkiego rodzaju złączach m.cz. liczy się tylko powierzchcnia i pewność styku. Wtyki bananowe mają te "parametry" lepsze od zacisków sprężynowych.

>4. Czy bi-wiring daje lepsze efekty od zwykłego podłączenia? Czy może zamiast bi-wiringu zastosować

>kabel z 4 przewodami?

Wg. mnie to są wszystko głupoty.

Na poważnie, to np. o grubości (i znaczeniu jej dla dźwięku) kabla jest wiele sprzecznych teorii, obserwacji i opinii.

Ale często doradzaną jako wystarczającą grubością kabla jest 2,5mm.

Co do bi-wiringu i 4 kabli, to właściwie to samo - bi-wiring, czyli połączenie osobnym kablem sekcji nisko i wysokotonowej w kolumnach, czyli podwojenie normalnej ilości połączeń, wypisz-wymaluj wychodzi na 4 kable...

A czy to lepiej gra - znowu kontrowersyjne odpowiedzi są. W skrócie obi-wiringu przeczytasz np. na stronie www.xlo.com.pl w dziale porad.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Ale czegoś nie rozumiem - skoro 2,5mm wystarczy, to po co kable 4 czy 6mm? I co do estradówek - warto wybrać je do domowego stereo?

1. Każda "istota grubości" byle przewodziła i nie opierała sie za bardzo i na zdrowy rozsądek

większa niż grubosć włosa ;)

2. Tym czym zwykły Hummer od opancerzonego.

3. Najlepszy efek daje podłączenie gołych kabli lub widełek ale najważniejsze aby kabel miał

optymalny styk czy to z widłami czy bananami. Materiał, z którego jest zrobiony wtyk jak i

gniazdo ma znaczenie. Przecież nie oprawimy kabla w byle cienką aluminową blaszkę. Banany ze

słabych jakosciowo materiałów potrafia zdegradować dźwięk, a i zostać w gnieździe ułamawszy się

wczesniej.

4. Daje jeśli akurat w takim układzie wszystkie okoliczności będą sprzyjajace. Nie dają jeśli

nie słychać różnicy in plus. Należy próbować i sie nie zrażać. Niekiedy dobra zwora da lepszy

efekt niż Bi - wiring zrobiony z kiepskich źle dobranych kabli.

Wszystko do kupy ma jakieś tam "słyszalne" znaczenie. Bez prób i błędów nikt o tym nie będzie nigy przekonany.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czyli w 'jakości' dźwięku nie ma różnicy między 2,5mm a 4mm?

Nie to nie tak, może mieć znaczenie ale nie musi ;)

Jest ale praktycznie nie słyszalna. Im większy opór kabla tym proporcjonalnie większe tłumienie przy częstotliwościach gdzie kolumna ma minima impedancyjne i mniejsze tłumienie tam gdzie są maksima (oczywiście zmiana impedancji przy każdej częstot. wprowadzana przez kabel jest stała np. 0,3 Ohm ... ale np. 0,3 Ohm to stosunkowo niewiele dla 32 Ohm ale wiele dla 3 Ohm a jak wiadomo takie wahania w kolumnach pasywnych bywają).

ps. grubszy kabel ma większą pojemność - czyli działa jak kondensator o proporcjonalnej objętości

Jeśli przesyłasz ten swój drogocenny sygnał audio z wzmacniacza do kolumny, która stoi tak pewnie ze dwa metry dalej, to 2.5mm to już prawie nadto.

Jeśli jednak musisz sygnał przesłać do kolegi po drugiej strony ulicy, powiedzmy parę domów dalej, to trzeba się wykosztować na coś z grubą miedzią:) I wtedy tak, usłyszysz różnicę między 2.5mm a 6mm.

Gusia:

Czytaj ze zrozumieniem. Było o różnicy między 2,5 a 4 mm2. Im grubszy tym lepiej.

Kompromis. . .

Idę o zakład, że nie usłyszysz dla typowych głośności, jak zamienię kabel na 1,5 mm2.

13gusia, 22 Kwi 2009, 21:05

>Co to dokładnie znaczy? Zapewne zależy to od warunków... W takim razie - czy na moim sprzęcie

>wystarczą kable 2,5 czy 4? Długość - ok. 2m.

2,5 mm są optymalne (grubszy nie znaczy bezwzgl. lepszy)

OK, kwestia grubości rozstrzygnięta ;)

Czy któryś z Forumowiczów mógłby mi polecić sprawdzone kable do 40zł/m? Dodam, że niczego w dźwięku mi nie brakuje, niczego nie chcę 'wyostrzyć' ani 'zatuszować'.

To znaczy co chcesz. Nie masz kabli w ogóle? W takim wypadku Twoje pytanie ma sens ;)

Mam najtańsze cienkie miedziaki. Ale wiem, że przy lepszych kablach można więcej usłyszeć (zrobiłem ślepy test 4 interkonektów od 5 do 200zł). Dlatego chciałbym kupić sprawdzone przez kogoś doświadczonego kable głośnikowe, żeby poprawić jakość brzmienia mojego zestawu. Ma ktoś jakieś propozycje?

13gusia - kojarzy się z Agusia, a w "O Mnie: student"- czyżbyś chciał wpłynąć na ilość życzliwych postów ze strony innych forumowiczów?

Wracając do tematu. Jak już wiesz IC (interkonekty) grają (w sensie mają wpływ na dźwięk) różnie, tak samo kable głośnikowe. Napisz ile masz floty (pieniędzy) i co chcesz uzyskać poprzez wymianę kabli głośnikowych.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Mieć mam, kwestia ile chcę wydać. Potrzebuję 2x2m. Grubość ustalona w tym temacie - 2,5mm. Cena do 40zł/m - uważam, że do mojego sprzętu droższe kable będą już za drogie - mylę się?

A nick Gusia to żadna próba manipulacji, po prostu ksywka z liceum ;)

Napisał, że nic nie oczekuje ;)

Ja ze swej strony proponuje Mogami The Pure 36zł/m - moje pierwsze doswiadzczenie z "prawdziwym" kablem, zaskakujące po przejściu z przysłowiowego kabla od lampki nocnej.

A co chcę uzyskać? Chcę więcej 'smaczków', szczegółów. Wiem już, że kabel ma znaczenie i mam wrażenie, że kable, które obecnie mam blokują w pewnym stopniu możliwości mojego zestawu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.