Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Sttaf - klon

kuzyn55

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie wyszły :)

A tam z tyłu na komodzie to co to za sprzęt? Jakieś monobloki?

To DAC i wzmaczniacz wiecznie grzebane:)

Już czas zrobić jakieś nowe kolumny. W międzyczasie przewinęło się przez system kilka różnych głośników i już wiem, że bardzo lubię dzwięk polipropylenów (wcześniej miałem Seasy XP).

Pewnie będzie coś na tym głośniku (albo na 18-tce- może Seas Idunn albo jakaś linia transmisyjna?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Ponieważ kilka osób zrobiło już klony Sttafów, to chciałbym się z nimi podzielić modyfikacją GDWK 11/100, którą wykonałem już jakiś czas temu. Wnioski są bardzo pozytywne, więc polecam ją również tym kolegom, którzy mają ten głośnik w innych zestawach.

Równocześnie wszystkich tych kolegów, którzy pragnęli by w tym miejscu podzielić się głębokimi przemyśleniami w rodzaju: z gówna bicza nie ukręcisz czy też innymi, ale podobnymi w treści bardzo ładnie proszę, aby nabijali sobie liczbę postów gdzie indziej.

Do wykonania zmian, prowadzących do poprawy sybilantów odtwarzanych przez ten głośnik zainspirował mnie Troels Gravesen modyfikując D2010-8513. Jego opis modyfikacji jest w załączniku pdf.

Modyfikacje polegają na:

1. Usunięciu ferrofluidu

2. Przyklejenia podkładki filcowej pod kopułką (foto 1.)

3. Pomalowanie kopułki żywicą damarową

Pierwsze dwa punkty chyba nie wymagają komentarza. Jeżeli chodzi o żywicę, to kupiłem 100 g za 4 pln na znanym portalu aukcyjnym. Terpentynę do rozpuszczenia żywicy kupiłem w markecie budowlanym. Użyłem roztworu 30 % (30 g żywicy na 70 g terpentyny). Malując kopółkę trzeba uważać, aby nie zamalować zawieszenia.

Polecam wykonanie tych modyfikacji.

Ukryta Zawartość

post-21311-0-06811600-1419162810_thumb.jpg

post-21311-0-48730400-1419162822_thumb.jpg

post-21311-0-00025800-1419162834_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

Nie, zostawiłem. Pierwotny plan zakładał, żeby zrobić modyfikacje, które można potem cofnąć. Oczywiście pomalowania kopułki na można cofnąć, ale można za niewielkie pieniądze kupić nową jak również można kupić ferrofluid. Dlatego krzyżaka nie wycinałem.

Kuzyn murzyna

Nie, zostawiłem. Pierwotny plan zakładał, żeby zrobić modyfikacje, które można potem cofnąć. Oczywiście pomalowania kopułki na można cofnąć, ale można za niewielkie pieniądze kupić nową jak również można kupić ferrofluid. Dlatego krzyżaka nie wycinałem.

Witam

Panie Szanowny

jak Pan chcesz po experymentowac to kup podobne jak te kopolki wysokotonowe i opisz wynik:

Ukryta Zawartość

Jest to made in China wersja do wysokotonowca z tonsilu 8 ohm 100W wykonana z metalu membrana na zawieszeniu textylnym.

C.D.

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

,

Ukryta Zawartość

Po awarii w moich Wharfedale Pacific PI-20 glosnika wysokotonowego planuje zakupic tytanowa kopolke od sprzedajacego na Ebayu :

Ukryta Zawartość

wersje 4 Ohm.

pozdrawiam Xtr71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Z mojego punktu widzenia Twoja propozycja ma istotną wadę. Całkowita wymiana kopułki wiąże się ze zmianami w zwrotnicy, a przede wszystkim ze zmianą brzmienia zestawu. A mnie brzmienie Stefków odpowiada. Chciałem jedynie poprawić odtwarzanie sybilantów i to mi się udało.

Kuzyn murzyna

Z mojego punktu widzenia Twoja propozycja ma istotną wadę. Całkowita wymiana kopułki wiąże się ze zmianami w zwrotnicy, a przede wszystkim ze zmianą brzmienia zestawu. A mnie brzmienie Stefków odpowiada. Chciałem jedynie poprawić odtwarzanie sybilantów i to mi się udało.

Witam

Odpowiem tak :Nic na silowo nie proponuje mam pare ciekawych propozycji do zaaplikowania w wasze stefki-klony Jesli Pan Szanowny chce opisze na privie.

pozdro Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• 2 tygodnie później...

tego typu kopułki sa od pewnego czasu masowo dostępne na portalach aukcyjnych. GDWK 11/100 ma kopułkę na złączach podobnych do takich jak miały kiedyś Visaton DTW 110NG Obecnie Visaton ni eprodukuje tego głosnika a po 1990 roku kopułki do 25FLL wyglądają tak jak te na zdjęciu z e-baya i tak samo jak do głosników Tonsil GDWK 10/80/19. Dlatego w Polsce sa sprzedawane jako kopułki do tych GDWK. To wcale nie znaczy że one pasują do GDWK 10/80/19 a jedynie że da się je na nich zamocować. A co wyjdzie z tego to najstarsi górale nie potrafią powiedzieć.

I dlatego właśnie o kopułkach Tonsila są takie dziwne opinie bo dziwne żeby jakiś jeszcze był oryginalny.

• 4 tygodnie później...

......

Polecam wykonanie tych modyfikacji.

Maść damarowa nie zrobiła z Tonsila supergłosnika- dalej za mocno szczeleści.

Ale ogólnie te kolumienki nie sa złe. Spośród ostatnio słuchanych mają największą zawartość muzyki w muzyce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powodem jest za niska aplikacja tego głośnika. Wszystko jedno, czy to będzie:

Ukryta Zawartość

czy też:

Ukryta Zawartość

a było na ten temat już dużo wcześniej w wątku. One mają zalecane min. 4,8 kHz,

a są zmuszane do pracy już od 3,3 kHz. Mało jest zastrzeżeń do reszty pasma,

ale właśnie kopułka często jest krytykowana. Sam głośnik jest dobry, ale do trzech dróg

z dużo wyższym podziałem. Były tu propozycje bardziej liniowego Monacora,

który bez problemów pracuje od 2 kHz np. DT-300 w układzie zwrotnicy np. takiej:

Ukryta Zawartość

czyli spokojnie można go wstawić nawet po małej obniżce częstotliwości podziału,

zyskując dużo lepszy, pozbawiony agresji czy szeleszczenia dźwięk.

Tyle, że to już jest raczej GMO, a nie klon...;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

One mają zalecane min. 4,8 kHz,

a są zmuszane do pracy już od 3,3 kHz.

Tonsil nigdy nie podawał zalecanej częstotliwości podziału, bo nie oferował unitów dla DIY. Producenci którzy zalecają częstotliwość podziału podają również dla jakich stromości filtrów dedytkują. W tonsilu nic takiego nie było. 4,8 kHz to była częstotliwość podziału z filtrem 12db/okt za którym mierzono moc znamionową. Wystarczyło dla głośników GTC zastosować inny filtr pomiarowy z podziałem 5 kHz i zamiast mocy znamionowej 80W robiło się 130W

GTC 11/100 miał w karcie katalogowej podane pasmo od 3000 Hz ale można go odciąć nawet od 2000 Hz z odpowiednim filtrem jak zresztą prawie każdy współczesny. I jak prawie każdy będzie brzmiał wtedy znacznie gorzej.

3,3 kHz to nie jest dla tego głośnika żaden problem.

Przyczyny mogą być inne. Kiedy jeszcze Tonsil istniał i publikował wykresy z pomiarów w komorze bezechowej było widać ze ten głośnik ma duży spadek spl poniżej 10 kHz. Może to wynik jakiegoś odbicia fal wewnątrz napędu? Tego się nie da skompensować zwrotnicą. Moza zrobić zwrotnice 2 rzędu która się dobrze wyrówna do 10 kHz ale powyżej będzie wyraźny wzrost na wykresie. Ale nie na wszystkich pomiarach było tak samo, prawdopodobnie głośnik miał kilka modyfikacji w całym okresie produkcji.

Były tu propozycje bardziej liniowego Monacora,

który bez problemów pracuje od 2 kHz np. DT-300

Pozostałe GDWK - czyli 10/80, 10/8026 (ten sam wygład co w MITE inny materiał kopułki) czy wspominany 10/80/19 - są bardziej liniowe od proponowanego Monacora. A Monacor DT-300 jak i najtańszy DT-99 ma słabą powtarzalność parametrów więc nie wiadomo na co się trafi przy zakupie.

GDN 13/40/2 też nie wymaga podziału przy 2000 hz. Może pracować do granicy swojego pasma i nie podbarwia na wysokich, więc można go filtrować 3,5 kHz .

Bardziej byłbym ciekawy czy te głośniki dla Totema to rzeczywiście jest wersja dostępna w sprzedaży? Bo w przypadkach tonsili oznaczenie modelu jeszcze o niczym nie przesądza

10/8026 (ten sam wygład co w MITE inny materiał kopułki) czy wspominany 10/80/19 - są bardziej liniowe od proponowanego Monacora.

Kup sobie te glosniki i zmierz, to zobaczysz, ze nie sa takie liniowe jak Ci sie wydaje.

Bardziej byłbym ciekawy czy te głośniki dla Totema to rzeczywiście jest wersja dostępna w sprzedaży? Bo w przypadkach tonsili oznaczenie modelu jeszcze o niczym nie przesądza

Oczywiscie, ze to samo.

Kup sobie te glosniki i zmierz, to zobaczysz, ze nie sa takie liniowe jak Ci sie wydaje.

Pomiar 10/80 był na tym forum chyba nawet i większość głośników pod względem liniowości mógł zawstydzić.

Czy dziura nie zmieni parametrów głosnika?

Jakich można oczekiwać zmian w dzwięku?

Zmieni. I żadnych istotnych, poza niewątpliwym pogorszeniem chłodzenia i efektami zmiany układu pola - prawdopodobnie osłabienia Bl. Jeśli kogoś interesują eksperymenty może zacząć od zmiany materiału tłumiącego pod kopułką. Stosowane wypełnienia były różne - były krzyżaki osłaniające, a czasem kula z twardego plastiku, były jakieś watoliny do wytłumienia czasem tłumienie materiałem przylegających do kopułki od spodu w jej centralnym punkcie Monża się zabawić umieszczając różne rodzaje i ilości materiałów tłumiących pod krzyżakiem

Klon klon klon ja do swoich mite wsadzilem visatona sc 10n i jest ok.Powiecie lipa bo to nie glosnik itd. ale zmienilem zwrotke w galezi wysokotonowej i mysle ze jest b. dobrze.Nie szelesci nie sypie i nie warto inwestowac w lepszy.Jest to dobre polaczenie a nie bede robic mezaliansow bo toz to zwykle monitory na zwyklych glosnikach.Koncowka dmucha je az milo...

Czy dziura nie zmieni parametrów głosnika?

Jakich można oczekiwać zmian w dzwięku?

Oczywiscie, ze zmieni parametry, bo usuwa sie czesc rdzenia, ja wiercilem 14mm wiertlem, ale mozna zrobic mniejsza srednice, a od strony membrany rozwiercic stozkiem. Oczywiscie trzeba z tylu glosnika dorobic mala komore zamknieta. Operacja na obnizenie znieksztalcen glosnika i dzwiek staje sie zdecydowanie lepszy. Zmienia sie to nieszczesne zapiaszczone brzmienie gdwk na lagodniejszy, lepszy dzwiek.

O ! nareszcie rozsądny głos yaro666

Dyskusje o parametrach, że Tonsile są świetne - mają się nijak do rzeczywistości.

Skoro kopułka sypie piachem i szeleści, to dowód, że jest źle zaaplikowana i tyle.

Wystarcza głośnik, który pracuje niżej i gra tak, jak powinien; nawet za małe pieniądze.

Inwestując więcej można naprawdę mieć dobre kolumny,

nie oglądając się na zagadnienia "czystości rasowej" ;-) czy mezaliansu.

Do tego robiąc doktorat z mechaniki wielokrotnego składania i rozkładania głośnika,

który na to chyba nie zasługuje.

A w końcu zdolności manualne też się liczą i dobrze je rozwijać.

Powodzenia. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Idac za ciosem nie zawsze teoria idzie w parze z praktyka.Czasem warto sprobowac tweeter podlaczyc w fazie i porownac.U mnie jest w fazie i jak pisalem jestem zadowolony i wkoncu nie rozkrecam co chwile kolumn bo cos znow gra zle.A przerobka na visatona to kilka stolarskich prac i jest lepiej.I wyglada zupelnie tak samo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akustyka Głośniki Systemy Nagłośnień

42-500 Będzin

ul. Fornalskiej 21a

(032) 267 67 78

(032) 267 46 63

Polecam przejrzec oferte czasem jestem tam osobiscie kupowalem kondy Jantzena 2.7 mikro do mite ale teraz to historia.Maja tez duzo obudów pod konkretne glosniki .

No widzisz ja kupowalem po 9 zet ale trzy lata temu z reszta bralem towaru za 400 zl to moze inaczej liczyli ale sklep ok.Tylko przez telefon czasem nie maja ochoty rozmawiac.W ogole na sklepie maja rozne ciekawe drobiazgi ale pewnie jestes daleko od nas...

• 3 tygodnie później...

Powodem jest za niska aplikacja tego głośnika. Wszystko jedno, czy to będzie:

Ukryta Zawartość

czy też:

Ukryta Zawartość

a było na ten temat już dużo wcześniej w wątku. One mają zalecane min. 4,8 kHz,

a są zmuszane do pracy już od 3,3 kHz. Mało jest zastrzeżeń do reszty pasma,

ale właśnie kopułka często jest krytykowana. Sam głośnik jest dobry, ale do trzech dróg

z dużo wyższym podziałem. Były tu propozycje bardziej liniowego Monacora,

który bez problemów pracuje od 2 kHz np. DT-300

Nigdzie nie znajdziesz zalecanego podziału dla głośników Tonsil. 4.8 kHz to była częstotliwość filtru dla którego podawano moc znamionową głośników wysoko-tonowych Tonsila.

Pasmo podawano różnie w zależności od typu głośnika i kierunku sprzedaży. Były wiec dla GDWK11/100 podawane pasma od 3 kHz w niektórych katalogach Tonsilu lub dla GTC11/100 od 2 kHz w niemieckich pismach dla hobbystów.

Kopułki Tonsila z celulozy są dość twarde i maja charakterystyczne chrypiące brzmienie. Nie wszystkie - miałem takie wersje GTC10/80/19 które brzmiały "gładko".

GDWK10/80 z Totem Mite jest bardzo liniowy, na pewno bardziej niz Monacor DT-300, który na dodatek nie trzyma parametrów wiec nie można dostać dwóch jednakowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.