Skocz do zawartości
IGNORED

WSTĘPNY PROJEKT - UKOŃCZONY!!!

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Właśnie razem z bratem skończyliśmy wstępny projekt naszej salki kinowej!:) już wcześniej pare razy konsultowałem z wami co zastosować a czego się wystrzegać, i między innymi dzięki pomocy kilku z Was wygląda to tak jak wygląda. Chciałbym żebyście się wypowiedzieli co ewentualnie zmienic lub co dodać. Docelowo tyły mają być zawieszone wyżej, kwiatki wstawiliśmy raczej dla zabawy, ale to miejsce wydaje się (przynajmniej pod kątem wizualnym) dobre. Podstawki też docelowo będą trochę inne. Proszę się też nie śmiać z modeli kolumn, były wykonane na szybko nie chodzi nam przecież (przynajmniej w tym przypadku) o detale:). Reszta jest zgodna z prawdą siany są odwzorowane co do cm, pokój może się wydawać trochę większy niż to jest w rzeczywistości, a to dlatego że zwiększyliśmy kąt widzenia, dzięki czemu można więcej uchwycić, niestety optyka ulega trochę zakłamaniu. Największy problem mam ze stropem, nie wiem jaki będzie miał wpływ na brzmienie (jakiś na pewno będzie miał), nie wiem czy w związku z tym powinienem go czymś obudować, czy powiesić półki, lub jeszcze coś innego?!

dokładne wymiary pokoju:

dł:5.44m

szer:3,88m

wys:2.25m

strop:

L.szer:60cm głębokość:30cm

P.szer:50cm głęb:30cm

belka głęb:30cm wys: 15cm

odległość słuchacza od:

przednich kolumn 4.4m

od bocznych:1.5m

od tylnich:80cm

z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi i uwagi.

ps. sory darek2 że nie wysłałem Ci tego wcześniej, ale doszedłem do wniosku że po co slać Ci coś co i tak za chwilę będziesz mógł zobaczyć na forum :), twój komentarz oczywiście mile widziany!

ps2. oczywiście wszelkie prawa zastrzeżone!!!

tak to ma wstępnie wyglądać:

[obrazekLUKASZ-74125_1.jpg] [obrazekLUKASZ-74125_2.jpg] [obrazekLUKASZ-74125_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-242-100006582 1170254369_thumb.jpg

post-242-100006583 1170254367_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/5159-wst%C4%99pny-projekt-uko%C5%84czony/

-

[obrazekLUKASZ-74127_1.jpg] [obrazekLUKASZ-74127_2.jpg] [obrazekLUKASZ-74127_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-242-100006579 1170254374_thumb.jpg

post-242-100006580 1170254372_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i ostatnie:

[obrazekLUKASZ-74129_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hi,

na obrazkach wyglda to ladnie, ale w praktyce podejzewam ze spotkasz sie z nastepujacymi problemami

a) pionowy center na stojaku ograniczy wysokosc ekranu (ile miejsca ci zostalo?) -> przy tej odleglosci kanapy od ekranu potrzebujesz na wysokosc netto 125cm + czarna rama/maskownica

b) tylne glosniki/center w tym ukladzie "sluchawkowym"

xajas

www.jaschiks.com

A czy nie będziesz zbytnio "przygniatany' przez głosniki boczne, które tu robia właściwie za tylne, plus srodkowy tylny ? może zastosować manewr ze skierowaniem tylnych-bocznych głosników do góry jak to jest często zalecane i co pozwoliłoby na rozproszenie dźwięku. innym rozwiązaniem byłoby umiejscowienie kanapy blizej ekranu.

pozdrawiam

xajas->

- napisałem wcześniej że wszystko jest odwzorowane co do cm, dlatego też ustawienie nie powinno się różnić od tego w rzeczywistości. Już piszę wymiary, ekran na obrazku ma 1x2m + ramka(widoczna na zdjęciu). Wysokość ściany to 225cm, wysokość przedniego centralnego (u szczytu) to 80cm tak więc na ekran zostaje ok. 145cm, myśle więc że nie będzie problemu żeby wstawić ekran o dł.125cm.

- no i właśnie z tym mam lekki problem!:( będe próbował zmieniać ustawinie, może dobry efekt uzyskam jak postawie je bliżej rogów. Nie mogą one jednak stać bliżej ściany ponieważ dzwięk będzie się odbijał od stropu, chociaż może to spowodować ciekawy efekt?! jednakże tyły słyszalne będą tylko dla ludzi siedzących na kanapie, co mi osobiście nie przeszkadza.

andrzej->

tylni głośnik docelowo będzie odsunięty(okno będę uchylał tylko w pionie), jeszcze o jakieś 50cm, z tym ustawieniem w góre to szczerze przyznam pierwszy raz się spotykam. Napewno wystąpił by problem podstawek, ale jak by to wpłyneło na dzwięk???

narazie to dzielenie skory na niedzwiedziu, ale wyjsciem na tyly to skierowanie ich w kierunku sciany w celu osiagniecia bardziej dyfuzyjnego brzmienia (co z dipolami?)

Musza stac na stojakach?

xajas

www.jaschiks.com

jeszcze drobiazg

sam co prawda ustawilem elektronike z przodu (brak miejsca z tylu) ale gdybym mial wybor, przestawilbym rack do tylu (przeszkadzajace migoczace lampki znikaja z pola widzenia, krotki kabel do projektora).

xajas

www.jaschiks.com

xajas,

odnosnie dipoli, zrezygnowałem z tej możliwości ponieważ:

1)zastosowanie identycznych kolumn na przód i tył jest w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem, konsultowałem to z wieloma żródłami i utwierdzili mnie w tym przekonaniu.

2)nie mam miejsca, i przeszkadza strop!

3)cena

muszą stać na stojakach, bo na czym innym miały by stać? pomijam tu wszelkie półki itp. Tam i tak nic innego nie będzie stało, tak więc nie widze przeszkód żeby ustawić kolumny na wysokich podstawkach, tak po za tym to jest przecież najwłaściwsze miejsce dla głośnika podstawkowego.

"sam co prawda ustawilem elektronike z przodu (brak miejsca z tylu) ale gdybym mial wybor, przestawilbym rack do tylu (przeszkadzajace migoczace lampki znikaja z pola widzenia, krotki kabel do projektora"

też stanąłem przed tym dylematem. Ale gdybym ustawił sprzęt blisko projektora, to musiałbym więcej wydać na kable do przednich kolumn, a one są bardziej kosztowne. Lampki rzeczywiście przeszkadzają ale chce kupić szafke na sprzęt z ciemną szybą, wtedy problem zniknie.

dzięki za zainteresowanie tematem

A może po prostu pomysl o THX-ie ? w tak trudnym do nagłośnienia pomieszczeniu chyba dobrze byłoby zastosować takie gotowe rozwiązanie. Tym bardziej że amplituner chyba ma taki certyfikat, ale dokładnie nie widać na zdjęciach. Fakt że efekt byłby mocny (inny), ale ostatnio nawet Yamaha wymiękła w tym temacie, więc może warto.

andrzej,

O systemie thx raczej nie myślę, mój ampli. nie posiada certyfikatu, to samo się tyczy subwoofera, dlatego nie ma sensu składać reszty systemu według wzorców thx. Do tego dochodzi wysoka cena, i słaba jakość odtwarzania muzyki. Pomieszcze rzeczywiście jest trudne do nagłośnienia, ale dla 3-4 osób siedzących na kanapie, napewno uda mi się znależć rozsądne rozwiązanie, no właśnie tylko jakie ?!

hi jesko,

sorry ze jestem taki upierdliwy z tymi tylami, ale z tymi dwoma argumentami

2)nie mam miejsca, i przeszkadza strop!

3)cena

bym sie nie zdodzil.

Zakladajac ze masz odrobine umiejetnosc majsterkowicza, ktore naprawde sa potrzebne dla zrealizowania takiego projektu, mozna znalezc ciekawe rozwiazania DIY. Nie jestem pewny jaka klase caly zestaw glosnikow reprezenzuje, ale mimo to podziele sie pomyslem ktory od dawna kolacze mi w glowie.

Poniewaz jestem "mistrzem w zastosowaniu/implementacji elementow niezgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem" wymyslilem sobie odpowiednie dipole wykonane np. na wzor takich jak te:

Ukryta Zawartość

to nic innego jak pudlo z dwoma koaxialnymi glosnikami. Glosniki takie (koaxialne) 13cm albo 16cm mozna dostac tanio jako zestawy do zabudowy w samochodzie i to przeroznej jakosci/cenie (po czesci za EUR 40,- za pare ze zwrotnica) np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli za ok EUR 120 mam zestaw dwu dipoli, ktore smialo mozesz porownac z solidnymi produktami "fabrycznymi"

Jesli chodzi o miejsce to optymalny punkt zawieszenia takich dipoli to te dwie waskie boczne krawedzie scianek po lewej i prawej stronie kanapy.

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas->

ciekawy pomysł. Sęk w tym że nie mam doświadczenia w budowaniu głośników, i jestem pewien że moje pierwsze diy będzie dalekie od ideału, istnieje więc duże ryzyko że wtopie kasę. Ale pomysł z dipolami rzeczywiście jest dobry, dzięki nim dzwięk nie odbijał by się od stropu, i dodatkowo więcej osób, bo oprócz miejsc na kanapie można by wstaić do przodu jeszcze jakiś fotel albo dwa. Musze nad tym pomyśleć niestety głośniki dipolowe musiałbym kupić firmowe a to sporo kosztuje.

Wiem że to jest gdybanie ale jeżeli zeszliśmy już na temat tyłów, to wczoraj zajżałem na stronę dolby, zalecają żeby gł. boczne były oddalone do tyłu o jakieś 30stopni od słuchacza, czyli głośniki musiałbym wtedy przesunąć blisko rogów pokoju. i załóżmy że, dodatkowo trochę przesunę kanapę do przodu(jakieś 10-20cm), wtedy ten manewr daje mi 2m do boków i ponad 1m do tynego centralnego. Ale tak jak mówie to są tylko pomysły, wszystko wydzie w praniu.

Myślicie że powinienem jakoś obudować ten strop?

i jeszcze jedno pytanie trochę nie na temat tego forum. Znacie jakieś strony z ładnymi gniazdkami, i włącznikami prądu(np. z pilotem i ściemniaczem świtała)?

pozdro

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Ponizej zalaczam link systemow sciemniaczy Lutron. Pomimo ze mieszkam w stanach i cala gama Lutrona jest tez produkowana w USA, mialem troche klopotu z zakupem sciemniaczy do mojej nieruchomosci w Polsce bezposrednio z fabryki w Pensylwanii. W Polscxe jest podobno dystrybutor, ale nie mam tej informacji. Co do ich wyrobow, to podobnie jak ze wszystkim co jest znakomite, nie jest to tanie. Jezeli budzet ci pozwala, szczerze polecam. Najprawdopodobniej bedziesz musial sprowadzic z Londynu.

http://www.lutron.com/europe/products.asp?Lang=1

> Znacie jakieś strony z ładnymi gniazdkami

polski producent POLO

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ja tak tylko z jedna rada. Sluchalem tych dipoli Magnata kiedys w sklepie. Dzwiek typowo samochodowy, gora i bas, srodek uciakl i nie wrocil. Nie wiem jakim cudem w Audio dostało toto jakas wysoka ocene.

Gość marcino gościnnie

(Konto usunięte)

-> jesko

Projekt robi wrażenie - oby i w rzeczywistości tak wyszło, albo i lepiej... ;)

Ciekawy jestem, z jakiego programu korzystałeś, bo akurat jestem na etapie remontu i nie ukrywam, że wizualizacja to bardzo pomocna rzecz - tym bardziej, że moja wyobraźnia nie jest aż tak bogata :)

Pozdrawiam i życzę wiele zadowolenia z przyszłych projekcji domowych,

marcino

pomyliłem się trochę w obliczeniach. Odległość widza od :

-głośników przednich to 3,5m.

-gł. bocznych (po przesunięciu w róg pokoju- zamieszcze jutro zdjęcie) 2m

- gł. tylny 1m

myśle że teraz odległości są w miarę optymalne.

pozdro

robert dzięki, oczywiście jak skończe budowę zapraszam!!! oczywiśie jak dla ciebie wstęp gratis!:)

elfan mam nadzieje że na żywo będzie lepiej, oczywiście jak skończe budowę, zamiesze zdjęcia żeby można było porównać. A co do tyłów to niestety stropu nie wyrzucę, bo koszt takiej przebudowy równa się cenie budżetowego projektora. A tylko w ten sposób mogłbym optymalnie ustawić surroundy. Dlatego też muszę pójść na pewien kompromis, i obecnie kombinuje jak mogę.

jazz klima mi nie potrzebna! pomieszczenie znajduje się w piwnicy, ja potrzebuje więcej kaloryferów, bo narazie w zimie jest tylko 15stopni (przy włączonym kaloryferze na full). A te "plakietki" są obowiązkową pozycją w mojej przyszłej salce!:)

nawiązująć, znacie jakieś dobre tanie sposoby ocieplenia takiego pomieszczenia?

Pozdrawiam

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Jesko. Rob jak chcesz, twoja piwnica. W zakladce obok ktos podal fajny link (nie obraz sie prosze) o wiejskim tuningu, wiesz nalepki Pioneer, na "kredensach" (ucze sie nomenklatury) itd. Ale wg mnie ten DTS i Dolby to taki tani szpan. Nie lepiej poszukac w antykwariatach np oryginalnych plakatow przedwojennej/powojennej kinematografii? Oprawiajac na Hozej kilka plocien zwrocilem uwage na wydanie albumowe o polskiej sztuce plakatu, tej wczesniejszej, lata 1930-1970. Nie zamien piwnicy na boom box ze spojlerem.

Pozdrowienia.

bla bla bla! jakoś to co piszesz mnie nie rusza. A dts, dolby i tak zostaną. O gustach się nie dyskutuje, dla mnie plakaty jakiś staroci to dopiero bezsens! po co mi plakat czegoś, czego w życiu nie obejże? ma być u mnie tylko dla tego że to klasyka?.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

gratuluję, jest czego pozazdrościć, chętnie bym zobaczył końcowy efekt na własne oczy

na temat budowy własnej sali kinowej przeczytałem bardzo dużo, ale jak na razie dla mnie to pozostaje w sferze marzeń

trochę bym zmienił, ale chyba każdy zrobiłby to inaczej więc moje uwagi nie mają sensu, na pewno wiesz co robisz

odnośnie plakietek, po części zgadzam się z Jazzem (pierwszy raz!?), raczej bym takowego gadżetu nie zamieścił na ścianie, chyba że na prawdę bym miał czym się pochwalić; BTW gdzie można takowe zakupić?? pytam z ciekawości, zastanawiam się ile taki buzer może kosztować...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.