Skocz do zawartości
IGNORED

AMPLI do 5 tys. pyt do sprzedawców :)

wnukers

Rekomendowane odpowiedzi

witam, potrzebuje kupić amplituner kina domowego i nie mogę się zdecydować moje typy to:

1. onkyo 905 bo ma 2 wyjścia hdmi i ogólnie "full wypas" lub 805 bo 2 tys tańsze a nie wiem czy różnice wielkie

2. Yamaha 863 lub 1900 bo ponoć najlepsza w KD choć nie wiem jak sekcja wizyjna

3. Pionier 1018 lub LX 51 nie wiem czy warto dopłacać do LXiksa czy nie różnią sie tylko obudową

4. marantz 6003 lub 7002 bo ładnie gra.

ampli głównie do filmów głównie z laptopa przez hdmi i tunera sat przez component, ma mieć wzorową sekcje wizyjna, skalowanie do 1080p również z componenta, usb na przodzie byłoby dodatkowym atutem, dts hd i dd true hd musi być

w sumie nie musi kosztować ok 5 tysi jak będzie za 2,5 tys starczy może jeszcze na blureja

Pytanie oczywiście skierowane do wszystkich mających doczynienia z ww sprzętem

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/51233-ampli-do-5-tys-pyt-do-sprzedawc%C3%B3w/

Zapewne opinie z Forum skreślą Pioneer`a.

Poleciłbym LX60 (50 i 70 są z tej samej linii).

Jakoś dziwnie, jak robiliśmy odsłuchy z kolegami, zmieniali zdanie o Pionku.

Żeby było zabawniej, w stereo, przykryty szmatą podczas odsłuchu; był wyróżniony :).

I nie podniecam się tymi certyfikatami (THX, bardziej Air Studios). Trzeba zwyczajnie posłuchać w trybie PURE DIRECT. W KD po autokalibracji jest znakomity.

Sam tor wideo jest raczej przeciętny. Nie wnosi nic złego, ale nie ma przewagi nad konkurencją. Dobrze współpracuje poprzez HDMI z HDTV (HDMI control).

W zasadzie po pół roku używania nie mogę się do niczego przyczepić. Należy jedynie pamiętać, że ściągnąłem go wówczas za (w przeliczeniu) 2600 PLN. Jakbym miał wydac obecne 4500 PLN to zastanowiłbym się.

Do filmów to wziął bym to, co będzie w rozsądniejszej cenie. Do koncertów i stereo natomiast pokusił bym się o zabranie 2-3 płyt CD swoich, osłuchanych i podjął w ten sposób decyzję.

Na pewno OSOBIŚCIE, muzycznie skreślił bym Onkyo - dla mnie ma martwe średnie tony, i jest jasny. Choć te wyższe modele mniej niż serie 5xx.

Yamaha zrobiła na mnie brzmieniowo wrażenie od modelu 1900 - poniżej jest średnio.

Pioneer LX ma raczej na pewno nieco lepsze komponenty bo gra lepiej niż seria 10xx. Choć przepaści nie ma, więc dopłacamy też za "Piano".

Może pomyślał bym nad Harmanem 255,355. Lub poszukał modeli ze starszej gwardii - lecz tam brak dekoderów HD. Harman ma to co mnie się w KD podoba - jest maszyną z wykopem. A to się bardzo chwali podczas projekcji filmów. A i niektóre modele w stereo nieźle sobie radzą.

Reasumując do filmów wziął bym maszynę która będzie w przystępniejszej cenie, będzie posiadać to z czego faktycznie skorzystamy na co dzień. Grunt by nie było to urządzenie ospałe, bez dynamiki - i tu zahaczę o Marantza. Jak można zrobić najtańsze modele amplitunera które grają "neutralnie". To chore. Na tym poziomie cenowym ta ich neutralność zamienia się we flaki z olejem. Kino domowe winno mieć werwę, dynamikę a nie udawać Hi-Endu z górnej półki.

Piszę z doświadczenia podczas pracy z kinem domowym m.in.

dzięki za porady. łudziłem się że że napisze ktoś bierze onkyo 905 bo na ten model jestem "napalony"(głównie na skalowanie do 1080p "raona") i mógłbym go mieć za ok 4500zł ale zaś model 805 przy cenie 2600zł też kusi niestety nie wiem co tam siedzi w "wizji" i nie mam możliwości sprawdzenia ale chyba faroduja.co do pionka nie znalazłem LX 60 w sprzedaży a porównywałem 1018 i lx 51 na stronie pioneera i różnic nie widzę ale taka różnica w cenie za wykończenie piano ? podpytam może jeszcze o yamahę 1900 i HK 255 i 355 a mianowicie o procesor obrazu bo na tym mi zależy najbardziej "który lepszy" nie mam możliwości sprawdzenia więc zaufam Wam.

Pozdrawiam i liczę na konkretne "strzały"

właściwie to nie wiem ale kiedyś gdy kupowałem moje pierwsze kino przesłuchiwałem kilka zestawów w tym denona było jeszcze onkyo i maranzt właśnie denon mi nie spasował onkyo takie sobie bez polotu zakupiłem marantza bo muzycznie był THE BEST i tak niesmak do denona pozostał, dodam że były to modele z niższej półki nie wiem jak wypasy z denona się mają

moje pierwsze i drugie to byla Y i to wysokie modele... najpierw jakis amplit z serii 7 a pozniej DSP-A2... mialem dosc... pionek byl cienki i nie gral w ogole wiec tej marki juz nie biore pod uwage. do onkyo mam podobne podejscie jak Ty. Marantz z tego co czytam nie zbiera zbyt pochlebnych recenzji ale nie slyszalem nigdy... denon mi odpowiadal. nie znam innych modeli ale 3806 do kina jak dla mnie byl wystarczajacy a nie jest mi wszystko jedno jak gra... nie namawiam ale dla swego spokoju moze warto rzucic okiem... HK to jak dla mnie odpustowe swiecidelko wiec za sam wyglad odpadl - wybaczcie milosnicy HK:)

Wszystko co kolega chce to będzie w Onkyo 805 za rozsadne pieniadze wiec i na bluraya zostanie, choc jestem pewien, że Denon 3809 bedzie lepszy ale i tez i ze dwa razy drozszy.

kolega chce skalowanie do 1080p, a tego onkyo 805 akurat nie ma.

Tylko pojawia się pytanie o sens skalowania w ampli a zwłaszcza o sens skalowania z componenta do 1080p. Mam wrażenie, że rzeczywiście znakomita sekcja video w wysokich ampli denona jest "nieco" przeszacowana cenowo

bo kolega mysli ze skalowanie zrobi mu z obrazu sd jakosc hd a moze nawet nie bedzie musiał kupowac bluraya bo mu poprzerabia dvd na hd dvd lub bluray ;)

uwazam to za total bzdure mam przecwiczone skalowanie na tosce ,procek reona potem yamaszka procek faroudja

i nie powiem obraz sie z lekka poprawia :) troszke łagodzi pikseloze ale do hd to mu brakuje 100 lat swietlnych ! takze zastanow sie nad tym

Jak to nie skaluje, jak wyposażony jest w Faroudja DCDi ("skaluje wszystkie źródła standardowej rozdzielczości do rozdzielczości 1080p do wyjścia HDMI, lub do 1080i do wyjścia komponentowego video")

Nieprawda. Scaler do 1080p w HDMI ma onkyo 875 oraz 905, 805 nie ma, ma jedynie deinterlacer. Może natomiast wypuszczać 1080i/p jeśli dostanie sygnał 1080. Co ważne - jeśli dostanie bardzo wysokiej klasy sygnał w standardzie HDMI 1.3 Deep Color to go nie zepsuje, tylko przepuści w tej samej formie z zachowaniem głębokiej czerni, a z tym różnie bywa w amplitunerach...

ok, dziękuję wszystkim za sugestie i opinie, co do obrazu wiem że z SD nie otrzymam HD ale wiem że niektóre ampli zrobią lepszy obraz niż inne ampli mam na myśli właśnie "raona" i ciekaw jestem w jakich ampli on "siedzi" ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.