Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject 6 PerspeX + Sumiko Blue Point

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie ćwiczę takie oto zestawienie - gramofon Pro-Ject PerspeX + wkładka MC Sumiko Blue Point No 2. Jako pre Pro-Ject Phono Box SE.

Mam problem... z przesterowaną górą... jakąś taką szeleszczącą momentami... a momentami przesterowaną.

Sprawdzałem ustawienie wkładki szablonem - wydaje się być ok. Jest też rónowległa do płyty..nacisk 18 gram - zalecane przez producenta.

Np. różowa Madonna - Dramat... przesterowane wysokie - mam też CD - jest to specyficznie nagrane (dużo góry) ale nie przesterowane.

MAm też wrażenie, że na niektóryc płytach jest więcej wysokich w lewym kanale...

Dodam, że gramofon i wkładka są nowe.. Macie jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/51188-pro-ject-6-perspex-sumiko-blue-point/

Słuchałem takiej konfiguracji razem z pre Electrocompaniet ECP 1 i było doskonale.

Żadnych problemów z górą nie zauważyłem. Może warto wybróbować inne pre ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ahaja

Ty jesteś z Poznania? Może znajdziesz czas w weekend i wpadniesz do mnie:) Mama wrażenie, że to kwestia klibracji ramienia... Zmieniłem wkładkę na MM Goldring 1006 - i jest pełno sybilantów.

Chyba potrzebuje pomocy kogos doświadczonego,moczywiście odwdzięczę się:)

Gość vasa

(Konto usunięte)

rollins, 16 Kwi 2009, 09:45

>hmm jakie PRE proponujesz?

Nie chodzi mi o typ tylko o ten egzemplaż. Jedno z moich pre zachowywało się podobnie i okazało się, że jest uszkodzone. Jeśli masz możliwość podpięcia innego to pozwoli potwierdzić lub zaprzeczyć tej sugestii.

Co do sugestii to ja po wielu zmianach i wymianach mam teraz pre Q-audio.

Skoro budżet wynosi 3k to idealny będzie Electrocompaniet ECP 1.

Naprawdę dobre pre.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No właśnie testuje w domu PRIMARE R20 - jest lepiej niż na PRO-JECT'ie. Mam jednak jedno ale, nie mam filtra SUBSONIC i mi trochę membrany w głośnikach na niektórych płytach "latają".

Pytanie do znawców - kto zna nowe wydanie Michaela Jacksona "BAD" - czy na tej płycie jest dużo sybilantów - i generalnie jakaś taka dziwna góra... nie wiem czy u mnie coś nie tak, czy ta płyta jest tak wydana...

Generalnie np. Patricia Barber "Cafe Blue" - super... ale już Jackson...delikatnie powiem średnio...

Nie wpsominając już o Madonnie "różowej" - to jest dramat...

Płyty są różnie nagrane/zrealizowane i trzeba się z tym pogodzić.W grę wchodzi jeszcze masę rzeczy :gdzie wyprodukowano,nówka czy secondhand,kupiona na Allegro czy E-Bay,itp.Nie ma co się przejmować ,a jedynie pogodzic,że część płyt będzie grać jak chcesz,a inne wk***iać,ale i tak będziesz ich słuchać,bo tak musi być:-)

Ideałów nie ma ,a jak są to w małej liczbie.

Skoro masz glosniej w jednym kanale i problemy z sybilantami, stawiam na zle ustawiona wkladke - szczegolnie VTA i azymut. Przy zbyt wysokim VTA jest przesterowana gora. Inny sygnal na obu kanalach to albo azymut, albo nachylenie wkladki w lewo lub w prawo.

Czytales kalibracje wkladki chociazby ze strony RCM?

>>>rafko,

"...Inny sygnal na obu kanalach to albo azymut, albo nachylenie wkladki w lewo lub w prawo..."

Przechylenie wkładki w lewo lub w prawo (patrząc od frontu gramofonu) to właśnie błąd ustawienia azymutu. To może być oczywiście przyczyną "nierównego" stereo, podobnie jak źle dobrany antyskating.

>>>rollins,

Phono Box SE ma rzeczywiście silną górę pasma, ale w żadnym wypadku nie nazwałbym jej zniekształconą. Góry jest dużo, ale jest na szczęście czysta. Niemniej, jeżeli przepadasz za brzmieniem starych lamp, to ten przedwzmacniacz wybrałeś źle. Raczej Ci się on nie spodoba, nawet jak idealnie skalibrujesz ramię i wkładkę.

Elektryczne uszkodzenie przedwzmacniacza raczej nie wchodzi w rachubę, bo nie mógłbyś słuchać żadnej płyty, a jak sam piszesz na np. P. Barber jest dobrze. Reedycja "Bad" Michasia Jacksona nie nadaje się do krytycznych odsłuchów.

Przyczyną zbytniego wyeksponowania góry pasma może być oczywiście VTA (ramię za wysoko), może być za mała siła nacisku, może być także za duży przesięg. Doradzam eksperyment z cofnięciem wkładki w kierunku pivotu i ponownym wyważeniem ramienia. Generalnie nad kalibracją ramienia P-J trzeba się niestety trochę pomęczyć, powie Ci to każdy właściciel Pro-Jecta. Ale jak się już ustawi i dobrze wszystko pozakręca, to grają ładnie z wieloma wkładkami.

Pozdro,

Yul

Yul, 17 Kwi 2009, 14:43

>>>>rafko,

>"...Inny sygnal na obu kanalach to albo azymut, albo nachylenie wkladki w lewo lub w prawo..."

>

>Przechylenie wkładki w lewo lub w prawo (patrząc od frontu gramofonu) to właśnie błąd ustawienia

>azymutu. To może być oczywiście przyczyną "nierównego" stereo, podobnie jak źle dobrany

>antyskating.

Tak, przejezyczenie, mialem na mysli oczywiscie antyskating i azymut :)

rollins, 17 Kwi 2009, 10:11

>Terrapin

>

>ma regulację

No to reguluj. Objawy wskazują na złą regulację.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

no więc - przesunięcie wkładki daje efekt... chociaż mam wrażenie, że przydałoby się jeszcze... bardziej..ale nie ma takie możliwości... kończy się zakres...

obniżenie ramienia skutkuje zmniejszaniem wysokich tonów... jednak sybilanty nei znikają. Moim zdaniem jest ich zbyt dużo...robi się coś w rodzaju szelestu...

Co do PRE - to testuje też PRE PRIMARE - jest subtelniejsze, cieplejsze... nie rozwiązuje to jednak problemu góry oraz sybilantów.

dodatkowo na PRE Pro-Jecta na wszystkich kablach oprócz orygnalnego wkładka Sumiko piszczy, coś się wzbudza. Dziwne bo mam kabel gramofonowy PRo-JEcta ze środka oferty i na nim też się wzbudza. Pomaga ustawienie zworek na PRE na 220pF (w trybie MM). Dziwne bo Sumiko zaleca 100 pF...

jeszcze jedno... w specyfikacji gramiofonu mam podane Overhang 18mm, myślałem że to odelgłość igły o osi ramienia... ale to chyba powinno być tak 230mm

jak mam rozumieć ten parametr?

Hmm, czy to jest nowa wkladka? Moze jest cos z nia nie tak?

Czy gramofon nie stoi na jakims szkle I za blisko kolumn, w takiich

Sytuacjach potrafi sie pojawiac efekt mikrofonowania! Sprobuj postawic go na jakiejs sklejce.

Witam jako ze tez przerabiam ostatnio technike analogowa przyznam iz zagadnienia tu poruszane sa dla osoby nie w temacie ,,czarna magia,, i niestety odstraszaja od gramofonu wlasnie pewna trudnoscia zwiazana z jego ustawieniem.

Moje motto zyciowe to ze,, wszystko jest trudne zanim stanire sie proste,, wiec powoli z mozolem i uporem maniaka ucze sie tego wszystkiego z coraz wiekszym powodzeniem co skutkuje relatywnie lepszym brzmieniem uzyskanym na poszczegolnych wkladkach np Shure M97xE jest wredna wkladka w montazu oraz ustawieniu z racji na jej ksztlt i niewygodne plytkie otwory montazowe (wole te ktore biegna przez cala wkladke jak np. DL-103)na dodatek jest ,,nudna,, wkladka cokolwiek to znaczy nie celuje w moj gust.

Dzis po przeczytaniu linka podanego wyzej ustawilem w koncu przesieg taki jak powinien byc a wniskuje ze jest on mniej wiecej poprawny gdy srubki monazowe sa w polowie heandshella (tak bylo prawie zawsze) natomiast azymut na ramionach typu S jakie zwykle mam trzeba przekrecic wkladke nieco do osi szpindla by zgadzalo sie z szablonem RCM u ot takie spostrzezenia.

robix

Robix,

a Ty jeszcze masz doświadczenie i chęci do audiofilksiej zabawy,

ja jedyny gramofon miałem w 1987-88 roku (jakiś wyższy model "foniki"), i w nie pamiętam żadanej kalibracji wkładek itp., po prostu była zamontowana a jakości dźwięku nie byłem w stanie prawidłowo ocenić (wtedy diora to był dla mnie hi-end), i niedawno chciałem poszerzyć swoje źródła o gramofon i nakupić płyt z lat 80-tych (bajmy, lombardy, sbb itp.) bo taka muza zabrzmi na gramofonie najlepiej, poza tym magia tych oryginalnych wydań (pomijając obecny stan tych płyt), ew. później reszta mojej muzy (tj. lata 70)

myślałem że kupię za te np. 4k nowy gramiak podłączę IC i będzie grało,

a tu czy tam i jeszcz gorzej niż w stereo, bez zewn. preampu nie zagra, czyli już 2 IC, a potem dopasowanie wkładki, kalibracja itp.,

dziekuję bardzo rezygnuję z poważnego analogu, pozostanie cyfrowy jazgot remasterów cd wydanych przez metal mind productions, ale może tylko z sentymentu i dla zabawy kupię jakiegoś projecta debut SB phono, czyli z wkładką i preampem, i trochę tych tanich winyli z lat 80-tych, żeby poczuć trochę ten klimat,

przy okazji czy znacie, jakieś miejsca (antykwariaty) najlepiej na ślasku lub w małopolsce, gdzie można w realu kupić płyty winylowe jw. (tj. lombard

nie ma kontan allegro i nie zamierzam mieć

Oczywiscie ze mam a nawet mnie to bawi wiec cwicze juz 4 gramofon i mysle o nastepnym:)

Mam znajomych co woza gramiaki do ustawienia kiedys tez tak bym robil ale moja duma mi na to nie pozwala wiec wole sie nauczyc samemu by nie czuc sie jak burak w towarzystwie tych mondrzejszych:)

Nie rezygnuj z tego wciagajacego hobby jakim jest analog uczy pokory i odwdziecza sie dzwiekiem coraz lepszym wraz z przybywaniem wiedzy a to cieszy.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.