Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy z interfejsem USB

prezydent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam w szkole zamówioną prenumeratę Elektroniki praktycznej więc wolnym czasie czytam sobie. W czasie czytania wpadłem na

Projekt wzmacniacza słuchawkowego z interfejsem USB. Bardzo zainteresował mnie ten projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym go wykonać lecz najpierw chciałbym zasięgnąć rady na ten temat. Opinie itp.

Już na samym starcie mam problem. Otóż nie wiem gdzie dostać wszystkie części w ludzkiej cenie. Ile razy zamawiałem sample przechodziły one w status 'rejected' Digikey i inne sklepy z częsciami mają drogą wysyłke do Polski.

Gdyby zebrała się większa grupa ludzi to by można wykonać zamówienie zbiorowe tylko by musiał się zgłosić jakiś koordynator/skarbnik z zaufaniem.

Chciałbym się też dowiedzieć jak będzie z podpinaniem tego sprzętu do preampa, czy jakiejś końcówki mocy. Nie znam się na tym. Da radę bez przeróbek zrobić wyprowadzenia np. 2xRCA?

post-23434-100008178 1239202521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu w EP jakiś fajny projekt. O kostki pytaj kolegę efekt02, zresztą na alledrogo sprzedaje pod tym samym nickiem. Jak jest z dostępnością zaprogramowanego mikrokontrolera/wsadu ?

Pisałem do niego wiadomości przez wiadomość na allegro. Niestety nie odpisał.

Ten mikrokontroler jest dostępny nawet w sklepie AVT w cenie 4,50

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak jest z zaprogramowaniem ale czytałem że da się zaprogramować samemu takim programatorem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z kupnem i zaprogramowaniem problemu nie ma. Sęk w tym, że potrzebne jest oprogramowanie sterujące skompilowane pod tego proca (wsad). Co do pytania czy można dorobić wejścia RCA (bo chyba o to Ci chodziło) to niestety, ale jest to niewykonalne. Jest to moim zdaniem bardziej DAC ze wzmakiem słuchawkowym niż odwrotnie. Układ jest tak skonstruowany, że wymagał by zbyt wielu przeróbek.

ja nie odpisuje - ciekawe :)

moze mialem za duzo na glowie, albo przez przypadek usunalem maila - widocznie 27 folderow juz nie wystarczy :)

wsad jest na CD dolaczonym do gazety - tfu, nigdy go nie ma jak zawsze...

napisz PW do autora -> tomek_j

RCA - no problem, wystarczy odpowiednio dobrac wzmocnienie buforow

Z wyjściem RCA to problemu nie ma. Ja myślałem, że autorowi chodzi o wejście. Moje przeoczenie. Jednakże myślę, że wyjście powinno być za TPA (niska impedancja) lub przed ale z oddzielnego desymetryzatora.

@efekt02 napisałem 2 wiadomości z konta mihkli na allegro....

Jeszcze minute temu miałem napisać że nie dostałem na nie odpowiedzi ale wpadłem na pomysł żeby poszukać tej wiadomości w folderze spam. Wybacz efekt02. Ceny masz korzystne. Będę szykował u Ciebie zamówienie.

Wsad jest na płycie. Posiada on rozszerzenie .hex. Mogę wstawić go na forum.

@Muzg nie chodziło mi o wejścia. Chodziło mi o wyjścia. Żeby można było podpiąć na wyjściu zamiast słuchawek to jakiś amplituner czy GainClone. Może dla Was to banalne pytanie ale ja się na wzmacniaczach DIY w ogóle nie znam. Dopiero od jakiś 2 tygodni zabieram się za planowanie i budowę swojej twierdzy dźwięku.

1. Ok. Może mi ktoś narysować schemat takiego wyprowadzenia?

2. Jakie rezystory kondensatory będą miały wpływ na dźwięk. A które wystarczy że kupie najzwyklejsze?

W projekcie zastosowano bardzo dobre elementy. Nie podoba mi się jednak znaczne uproszczenie filtru dolnoprzepustowego za DAC-iem. Tutaj powinien być filtr co najmniej drugiego rzędu. Znakomity układ TPA6120 będzie przez to "karmiony" śmieciami z przetwornika. Regulacja na drodze cyfrowej to też niepotrzebny kompromis. W tak dobrym układzie powinien być tłumik analogowy sterowany cyfrowo. Ogólna koncepcja dobra i ciekawa, ale można by zmienić kilka szczegółów.

• 1 rok później...

Witam wszystkich ,to mój pierwszy wpis :)

Ja też składam to cacko i jest ukończone w 99% czekam jeszcze tylko na zamówionego DIR9001. Całkowity koszt wyniósł dokładnie 212 złotych łącznie z kosztami przesyłek płytek od AVT i kluczowych układów scalonych forumowego kolegi Efekt02. Elementy pozostałe kupiłem za jednym razem w moim ulubionym sklepie w Gliwicach za kwotę łączną 70 złotych. Transformatory mam, jeszcze tylko szukam jak na razie bezskutecznie wsadu do PICa. Docelowo zamierzam (chyba) wysyłać symetryczne sygnały wzięte z przed TPA dla satelitek aktywnych. Jak dotrze ostatni element i uruchomię cały układ napisze jakie są moje subiektywne wrażenia z odsłuchu czy warto było te pieniądze wydać właśnie na ten a nie inny projekt.

Jeszcze uwaga odnośnie listy elementów na dokumentacji dołączonej do płytek , są tam błędy płytka konwertera: C2: 4700 uF/25 V ma być 2200 uF/25 V płytka wzmacniacza: C14, C28, C46: 2200 mF/25 V ma być 4700 uF/25V i zostaje niepotrzebna 1 sztuka 10uF/25 nie wiem już z której płytki.

Ukryta Zawartość

img0013jo.th.jpg

Pozdrawiam serdecznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Odkopuje

Napotkałem na pierwszy problem przy składaniu

Od spodu płytki konwertera należy przylutować dwa elementy jeden to kondensator C4 a drugi pod mikrokontrolerem?

Wie ktoś coś o tym "elemencie widmo"?

OK

A to TPA? Już go przylutowałem tzn same nóżki i doszedłem do tego że prawdopodobnie ten thermal pad od spodu tpa tez powinien być przylutowany!!??

Czy może on "wisieć" w powietrzu czy musi być połączony z masą?

Jeśli tak to czy wlewanie cyny przez te dziurki w pcb coś da? (mam zwykłą lutownice)

• 2 tygodnie później...

Sukces!

Maszyna chodzi dziękuje wszystkim za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bo7m.th.jpg 5x75.th.jpg

Martwi mnie tylko jedna sprawa coś jest nie tak chyba z moim PIC16F675 nie działa regulacja głośności. Może spece z AVT go źle/wcale nie zaprogramowali cały czas chodzi wszystko chyba na 100% regulacji bo w aimp-ie mam głośność skręconą na 2%.Nic nie daje zwieranie jednej czy drugiej nóżki do masy zupełnie bez jakiejkolwiek reakcji.

Na drugiej nóżce PIC 1,5V

Na trzeciej 3,3V lub czasami (nie wiem dlaczego) 100mV

Aktualnie PIC mam wyciągnięty i wszystko jest tak samo czyli tak jakby go zupełnie wcześniej nie było.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź czy masz przejście z PIC'a na pcm1796. 2-12 i 3-11.

Przejście oczywiście jest (sprawdzane igłą na wyprowadzeniach PCM).

Napięcie jest ale nic się nie zmienia.

Czy może być że ja go uwaliłem? Z początku zetknąłem oba wyprowadzenia ze sobą zamiast z masą!?

Zwarcie pinów 2-3, czy 12-11 nie powinno nic uwalić. Bez oscy możesz zrobić taki prosty test. Mierzysz napięcie na pinie 13 MDO. Podczas zgłaszania/zciszania, czyli zwarciu odpowiednich pinów PIC'a napięcia te powinny przysiadać. Podobnie na 12 MC. Jeśli tak się nie dzieje albo jest coś zwarte, albo pic nie działa.

• 3 tygodnie później...

Kupiłem drugiego PIC'a..........identyczne objawy

Posprawdzałem całą płytkę dwa razy a elementy, ścieżki związane z regulacją już chyba ze 1000

Doszedłem że tak, jak zewrę GP0 czy GP1 z masą robi się na GP4 3,3V

Znowu zwieram obojętnie GP0,GP1 i na GP4 robi się ok. 100mV

Kolejne zwarcie 3,3V kolejne ok.100mV kolejne 3,3V i tak w kółko

tak jakby były tylko dwa tryby, dziwne jest tylko to że gra cały czas tak samo głośno

jakieś pomysły?

Na wszelki wypadek sprawdź na PCM1796 czy MSEL ma stan wysoki?

Jest jeszcze kwestia pinu MDI/I2C ADR2. Nie bardzo widze ze schematu co z nim zrobili? Może jest tam jakaś zworka? Musiałbyś sam prześledzić. Ten pin ustawia drugi bit adresu I2c, więc jeśli będzie miał nieodpowiedni stan PIC się nie skomunikuje z PCM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.