Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI AMPITUNER Z AUTOKALIBRACJĄ?

macbreslau

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zabawę z kinem domowym dopiero zaczynam i jestem zielony w tej kwestii.

Na początek chcę kupić amplituner z autokalibracją do 1000zł, Yamacha, Denon, na Onkyo raczej mnie nie stać.

Zależy mi na autokalibracji, ponieważ mam niepozytywną akustykę w pokoju.

Pokuj mam słabo wytłumiony i słychać echo, w dłuzszym czasie nie mam szans na wytłumienie pokoju.

Nie wiem czy sprzęt za 1000zł da sobie radę z moją akustyką, więc liczę się też z amplitunerem za 2000zł.

Pomóżcie!

https://www.audiostereo.pl/topic/50621-jaki-ampituner-z-autokalibracj%C4%85/

Z pewnych można polecić Denon 1908 , 1909 , Yamaha 661 , 663 , 765 , Onkyo 606 (lub wyższe modele tych firm).

Odradzam niskie Yamahy (4xx, 5xx) które mają (jeśli mają) obcięte YPAO bez korekcji akustyki praktycznie (brak EQ). Nie wiem jak tam z niższymi denonami i onkyo (czy też nie są obcięte z najważniejszego elementu kalibracji)

Wyrównuje pasmo na podstawie pomiarów. YPAO używa do tego 7 punktowego EQ parametrycznego (ustawia częstotliwość dla każdego punktu, nachylenie filtra i oczywiście natężenie). EQ regulowane na podstawie pomiarów to podstawa korekcji akustyki pomieszczenia - bez tego to tak jak by korekcji zupełnie nie było.

To ja już bym wolał model 661 o innej nazwie (nie wiem czym się poza tym różnią)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. Pioneer 818 jest słabiutki brzmieniowo (i ma szumiące wentylatory) ... poprawnie grające pionki zaczynają się gdzieś od modelu 1018/1017

Ukryta Zawartość

Ampli musi swoje ważyć ... Yamahy 3xx-5xx , Pioneery 4xx-9xx ważą 8-8,5 KG ... Yamaha 661 , Pioneer 1018 ważą ponad 11,5 KG.

Co do jakości kalibracji ... w tańszych pioneerach jest 5 punktowy EQ graficzny (bardzo niedokładny) ... w Yamaha 661 jest 7 punktowy parametryczny (nie dość że dokładniejszy to jeszcze ma więcej punktów korekcyjnych). W Pioneer 1018 jest 9 punktowy graficzny.

Wentylatory ... no właściwie to nieprecyzyjnie się wyraziłem ... wentylator jest jeden i jest umieszczony w przedniej części amplitunera (na radiatorze końcówek mocy). Tak samo jest w modelu 418 i 918.

Pod jaki wzgl. ? Lepsze wypełnienie basu , większa dokładność. W końcu Yamaha 661 ma tak z 1,5x więcej mocy (Pionek 5x ~40W , Yamaha 661 5x~60W - oczywiście w pomiarach)

Recenzja pioneer 818 ze zdjęciami wentyla :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Test Yamaha 661

Ukryta Zawartość

... jak widać mamy 5x62 W a w Pioneer 818 mamy 5x42W - wyraźna różnica w mocy.

Ukryta Zawartość

Można manualnie regulować np. odległość kolumn ... akurat się nie bawiłem w modyfikację po YPAO, więc nie wymienię wszystkiego co można zmieniać ... po prostu YPAO dobrze wszystko samo poustawiało (ale trzeba dbać o absolutną ciszę podczas pomiarów i dobrze trzymać mikrofon ,,, nie przysłaniając go i w dobrej pozycji)

mike_caleb, 8 Kwi 2009, 16:36

>Kyle, widze że mocno cięty na Pionka jesteś ;).

>

>Wszystko co piszesz prawda - poza szumiącym wentylatorem - no, chyba że tylko w moim trafił się

>bezgłośny :)

Może faktycznie trochę "hardkorowo" podeszłem ... po prostu Piooner 818 to ta sama "klasa" co Yamaha 563/463 (czyli najniższa). Yamaha 661 to bardziej Pioneer 1018. A co do wentylatorów ... ja wolę wielki radiator i brak części mechanicznych ... a szum to znam raczej z modelu Pioneer 917 .

Najniższy jest dużo słabszy model 418. 818 to mocowo to samo co 918 - minus pobieranie dźwięku z HDMI, gniazda do "łańcuchowego" połączenia innych urządzeń Pioneera i kilka innych mniej istotnych bajerów.

To nie tak, że 818 jest na dnie łancucha pokarmowego ;)

Nie narzekajcie na Pionka. On jako jeden z pierwszych wprowadzał nowości w sprzęt budżetowy (autokalibracje, HDMI,). Osobiście w KD mam do czynienia z VSX-LX60. Tu autokalibracja jest mocnym punktem. Niestety obecnie mocno poszedł w górę:(.

Jeżeli taka jest w niższych modelach to polecam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.