Skocz do zawartości
IGNORED

Moja pierwsza lampa...

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym zacząć swoją przygodę z lampą.Obecnie gra u mnie nad AV 316 i jakaś estradówka 9999W .

Kolumny to Dali 104 albo Technics SB-440.Mieszkam w Holandii i mam do wydania max. 500€.

Zastanawiałem się nad Yaqinem albo Music Angelem.Niestety z elektroniką jestem na bakier i żadnych przeróbek nie będzie.

Co polecacie dla początkującego ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/50619-moja-pierwsza-lampa/

Cena to oczywiscie 500 euro. Obojetnie czy nowy czy uzywany.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Dzięki za szybką odpowiedź , to jest coś warte ? :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest jakiś music angel, model nieznany dla mnie, chyba ze zmienionymi lampami z KT88 na EL34B

Ukryta Zawartość

Eee, a te t.ampy to nie w większości estradówki ? Bo pytałem wujka Google i jako pierwsze rezultaty wyskoczył mi jakieś estradówki.

P.S jakiej firmy kupić lampy ? Philips,Mullard,Svetlana czy coś innego. I czy coś się stanie jak złapie lampę za bańkę ?

sav, 7 Kwi 2009, 12:30

>A lmapy to w wiekszościpiece gitarowe.

Sav wkrotce zniknie , szkoda sava niezly byl z niego herbatnik.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

McGyver, czy te lampy

Ukryta Zawartość

będą odpowiednie w miejsce chińskich (fabrycznych) 6N1

??

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

czolgista778

Dali 104 maja chyba dosc wysoka efektywnosc na poziomie 93dB, wiec powinno byc OK. Poza tym na ostatnim spotkaniu kilku osobnikow w Poznaniu prezentowalem swoj wzmacniacz i widzialem, ze towarzystwo bylo dosc zaskoczone, a pozniej bardzo pozytywnie sie o nim wypowiadalo.

Pozdrawiam

Poczytaj przedostatnia strone watku "Poszukiwany audiofeel z Poznania" w zakladce stereo.

Dzięki za info, czy na wzm. lampwym da się słuchać muzyki typu DJ Tiesto ? czy kiszka? Bo przeważnie słucham Stinga, Celline Dion, Enya, JM Jarre ale zdarza mi się słuchać Ambientu i DJ tiesto.

No DJ Tiesto to takie "techno" jest :)

A lampka mi się od razu z gitarą kojarzy, ahh Dire Straits :)

To mój pierwszy wpis więc na początku witam wszystkich.

Pozwolę się podpiąć do tematu bo też zacząłem poszukiwania mojej pierwszej lampy.

Pytanie do McGyvera...zaciekawiło mnie stwierdzenie nt. 6W lampy do muzyki którą również osobiście preferuje (Tool, Dream Theater jak i damskie wokale Tori Amos). Moje kolumy to Elac FS 68 (89dB)....

Pytanie: 'Elacowcy' sugerują mocny wzmacniacz i lampę KT88, z drugiej strony twoja 6W lampa?

Nie ukrywam również, że pytanie ma podtekst finansowy i gdybym się uparł to stać by mnie było na np. Yaqina MC-10L ale dlaczego nie spróbować czegoś innego:) Jak finansowo kształtuje się twoja lampka vs chińczyk? Czy mógłbyś napisać coś więcej o twojej konstrukcji?

W którą stronę iść?:)

Mniejsza moc nie oznacza automatycznie niższej ceny. Mój wzmacniacz to ukraiński Phase, ale...

egzemplarz dla DIY-owca, bo został "skrzywdzony" przez poprzedniego właściciela i teraz non stop się psuje. I psuł się będzie dokąd go w końcu nie odrestauruję jak należy. A to czasochłonne.

Tu jest pokazane co mu zrobili źli ludzie:

Ukryta Zawartość

Ze wzmacniaczy dla zwyczajnych ludzi może to by tak zagrało:

Ukryta Zawartość

a może to:

Ukryta Zawartość

Ale pewności nie mam, nie słuchałem tych konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to prawda, że do lampy są potrzebne efektywne kolumny? 90db +

Nie. To uogólnienie. Owszem, do niektórych lampowców są potrzebne takie kolumny, ale ... to wręcz wyjątki. Znakomita większość lampowców napędza z palcem w d... również i niskoefektywne kolumny. Ja np. z sześciowatowej lampy poganiam trudne do napędzenia kolumny na Scan-Speakach o efektywności jakieś 85dB.

17m, i możliwe są głośności niemalże koncertowe. Poza tym Rochu weź pod uwagę że 6S4S (czyli sowiecka wersja 2A3) to co innego niż 300B.

Lampy 300B nigdy nie udało mi się polubić, a 2A3 od pierwszego kontaktu wywarła na mnie jak najkorzystniejsze wrażenie.

No u mnie będzie ciężko z pomieszczeniem, ma może jakieś 7-9 m2 . i od strony okna spadzisty sufit.Kolumny mam za uszami

Czy to że kolumny mam za sobą a nie przed sobą jest problemem ?

Tak, bo masz tylko głośniki surroundowe ;-)))

Musisz jeszcze dokupić telewizor, amplituner z DTSem, DVD lub blu-ray, kolumny frontowe, center, subwoofer, i dopiero wtedy będziesz miał kino domowe z prawdziwego zdarzenia.

;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.