Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD-63 zawiesza się

macc666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problem z odtwarzaczem jak w temacie (w którym swoją drogą sporo nagrzebałem), mianowicie podczas odtwarzania zawiesza się tzn. na wyświetlaczu pojawiają się wszystkie znaki , i nie reagują żadne klawisze, zastanawiam się gdzie szukać problemu , czyżby win był procesor ?

https://www.audiostereo.pl/topic/50596-marantz-cd-63-zawiesza-si%C4%99/

Pisząc nagrzebałem miałem na myśli tuning ( wymiana opampów , kondów w zasilamiu + boczniki , kondy w filtrze wyjściowym , kondy w torze audio i filtrujące zasilanie, wywalenie muting i odsprzęgnięcie do masy ,na wyjściu polipropyleny zamiast elektrolitów , wymiana rezystorów w torze , wymiana stabilizatorów , dodatkowy stabilizator dla daca ), zastanawiam się czy przyczyną problemu może być ten stabilizator dla daca bo nie obciążylem go na wyjściu rezystorem jak to zalecają.

A kto CI kazał robić wszystko na raz??? mało kiedy odpalenie maszyny po takich dużych zmianach daje prawidłowe funkcjonowanie. Poza tym co to za tuning zrobić wszystko na pałe. A jak coś bedzie Ci pierdzieliło to nawet nie będziesz wiedział co. miałem kiedyś taki myk ze niby wszystko ok a okazało się że jeden z tantali miał przebicie. I cały dzień dochodziłem o co chodzi. Bo CD wariował. NIe rób tak .. chyba ze jesteś zarąbisty macher.. a to przepraszam :)

Szukaj czy się coś w trakcieodtwarzania za mocno nie grzeje (jakiś stabilizator) i czy nie spada któreś napięcie zasilania (stabilizowane) lub nie jest za niskie.

Objawy wskazują raczej na jakieś problemy z procesorem sterującym i jego zawieszanie się.

Ja bym jeszcze obstawił jakiś zimny lut na zasilaniu. Albo faktycznie padniety stab. Po wymianie wszystkich kodndow jeśli były świeże poszedł większy prąd i mogło się coś zadziałać

staniu777, 9 Kwi 2009, 00:36

>Ja bym jeszcze obstawił jakiś zimny lut na zasilaniu. Albo faktycznie padniety stab. Po wymianie

>wszystkich kodndow jeśli były świeże poszedł większy prąd i mogło się coś zadziałać

Kondensatory nie mają tu znaczenia. Weź serwisówkę i posprawdzaj napięcia. Jak napięcia są w porządku to należy sprawdzić działanie układu reset procesora. POZDRAWIAM:)

Nie wiem czy jest to możliwe (aż w takim stopniu) ale jeśli napięcia zasilania się zgadzają...

Dając stabilizator i różne kondy mogły pojawić się wzbudzenia zasilania na tyle duże że procesor głupieje a tak to trochę wygląda. Weź na dobry początek powróć do pierwotnego stanu (bez tego dodanego staba) jak nie pomoże to ja bym poszedł gdzieś na oscyloskop i zasilania posprawdzał. Może trochę dramatyzuje ale... od tego bym zaczął.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.