Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase E 211/212 /213

krzyżak

Rekomendowane odpowiedzi

Ja porównywałem najlepiej gra własnie E212 bo 213 została chyba troche "podoszczedzona"..ale ogólnie 213 miała jakąś taką kompresję na muzyce klasycznej(duze składy) oraz na hmm Depeche Mode..Violator jakos nie miał takiego kopyta..suma sumarum polecam 212.

Słuchałem wszystkich trzech, 211 kupiłem i mialem go ponad rok.212 było chyba najwiekszym nieporozumieniem Accu ,totez dosc szybko zaniechano jego produkcji stad dosc niewielka ilosc wyprodukowanycg egzemplarzy ,mało ich tez na rynku wtornym.Na 213 szkoda kasy...klon kolejnych tylko slabiutkie i wycofane wysokie tony. Jak juz sprzedałem 211 to posłuchałem starszego nich czyli 210 i on zdecydowanie grał najlepiej co dowodzi ze to jednak były najlepsze czasy dla STEREO.

Mam 211 i 206. 211 gra ciut mniejszym i mniej nasyconym dźwiękiem, ma też obfitszą górę. Przy torze wymagającym uspokojenia zdecydowanie 206 czy 207. Słyszałem tez 210 i w/g mnie jest gorsza i od 206 i 211.

XLR - y w nowszych, przynajmniej z Meridianem też dają iluzoryczną poprawę, jeśli w ogóle.

• 5 miesięcy później...

Ponoć 213>211>212.

Słuchałem 212 i 213 i oba mi się podobały, ale ostatecznie zdecydowałem się na nowy 213.

Co do ceny za 211, to uważam, że między 4-6 tys to rozsądna cena (w zależności od stanu). Ze wskazaniem na 5tys. Pozd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

nie słuchałem 11 i 13 - ale ostatnio dużo słuchałem 212 w różnych konfiguracjach z różnymi źródłami i różnymi kolumnami (być może nawet ten co pojawił się w ogłoszeniach - nie nadążam już za kumplem i jego koncepcjami). według mnie 212 jest wzmakiem nie posiadającym słabych stron - żadnego "nieporozumienia" tam nie słyszałem - znam dokładną opinię tranzystorka i nie mogłem się nadziwić skąd taka skrajna i nie przystająca ocena. Według mnie i pozostałych słuchających jest szybko, bardzo równo, liniowo, zwarcie. W zasadzie trudno coś o nim powiedzieć - jeden z bardziej neutralnych wzmaków w tej cenie jaki słyszałem. Inne były albo dosłodzone, dociążone od dołu, wyostrzone... ten zdaje się być idealnie wyważony.

Moja 212 z AkustyKami R1 i Thetą III zagrała b.dynamicznie, czysto i trochę dla mnie za jasno. Dla tego muszę zmienić źródło na coś odrobinę spokojniejszego. Accu 212 jest neutralny od ciepłej strony, ale muzykalny. Krawędzie są zaokraglone, a między nimi jest sporo treści.

Seba78, 5 Paź 2009, 21:13

>"nieporozumienia" tam nie słyszałem - znam dokładną opinię tranzystorka i nie mogłem się nadziwić

>skąd taka skrajna i nie przystająca ocena.

Najważniejsze są własne uszy. Kolega tranzystorek jest znany z wypowiadania bardzo skrajnych opinii. Widocznie ten typ tak ma.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 9 miesięcy później...

Mialem E-211, a teraz mam E-212. Accu 212 jest niewatpliwie lepszym wzmacniaczem niz 211. Jest duzo szybszy, i troche bardziej szczegolowy, i jasniejszy niz 211, choc firmowe podbarwienie oczywiscie pozostalo. Bioraz pod uwage krytyczne opinie na temat E-213, mozna chyba zaryzykowac stwierdzenie, ze E-212 jest najbardziej udanym modelem z serii E-2xx - oprocz nowej E-250, ktora ponoc bije wszystkie dotychczasowe urzadzenia z podstawowej polki Accuphase.

Spedzilem juz troche czasu z E-212 (wiekszosc nocy zarwana). Rożnice w stosunku do E-211 sa nastepujace: E-212 jest wzmacniaczem duzo szybszym; na E-211 wszystko gralo o wiele wolniej - nie istanialo cos takiego jak PRAT. E-212 jest pod tym wzgledem zdecydowanie lepszy. Tempo dzwieku jest odpowiednie, dzwiek jest dobrze rozlozony w czasie - dosc szybki i rytmiczny, choc oczywiscie caly czas nie jest to tempo np. Naima. E-212 jest tez troche bardziej szczegolowy - rozpoznaje dzwieki, ktore gdzies umykaly przy E-211. Troche lepsza jest tez kotrola basu, choc niestety caly czas jest obecne jego podbicie w srednim zakresie - no ale tak graja chyba wszsytkie Accuphase'y. E-212 pomimo, ze bardziej sczegolowy nie jest chyba ogolnie w sumie jasniejszy niz E-211. Wysokie tony na E-212 sa bardzo gladkie, na E-211 czasem potrafily zakluc. Ogolnie E-212 jest wzmacniaczem niewatpliwie troche lepszym niz E-211, choc nie mozna tu mowic o dramatycznych roznicach i caly czas poruszamy sie w obrebie specyficznej sygnatury brzmienia Accuphase.

Tu jest porownanie NADa Masters do E-213 (ponoc gorszy niz E-212, ale ja go nie sluchalem). Autor powstrzymuje sie od jednoznacznej oceny, ale miedzy wierszami stwierdza wieksza muzykalnosc Accu. Szkoda, ze tego NADa nie sluchalem - tez jestem go bardzo ciekaw.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.