Skocz do zawartości
IGNORED

gainclone na pojedynczym LM3886

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

arturp, 4 Maj 2009, 19:18

>WIELE CZYTAŁEM O TYM ŻE BY-PASSY NIE MAJA SENSU W GC ALE TU SIĘ SPRAWDZAJĄ .

Hmm.Też kiedyś bawiłem się bocznikami w GC.Próbowałem MKT, MKP,MP, olejowe , różnego rodzaju elektrolity.Faktycznie były chwile uniesienia i wydawało mi się że znalazłem złoty środek na dobry dzwięk.Niestety skończyło się na tym że boczniki pousuwałem.Ale wszystko zależy od tego jakiej prezentacji się oczekuje i jaki jest sprzęt towarzyszący.No ale ja LM3886 się nie bawiłem, tym bardziej z lampowym pre ;-)

3886 jest troche inny niz 3875 . Ma więcej energii za to gorszą górę . 3875 może grać tylko z pasywką a 3886 wymaga dobrego preampu ( moim skromnym zdaniem ;p )

...there is no spoon...

• 4 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie do Kolegów , czy ktoś z Was wykonywał ten wzmacniacz wg projektu ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Pytanie może banalne,ale jakich producentów elementy najlepiej w konkretnych miejscach zastosować (rezystory,kondensatory),jaki WO oprócz 627 sprawdzi się w tym preampie.Czy warto stosować DC servo i mute i jaki jest ich wpływ na jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No nie wiem ... to DC servo to chyba troche przerost bo LM nie ma wiekszych problemów z ofsetem , mute - o tyle na pewno ze ten C który jest w tym obwodzie wg mnie jest porzadany , przedwzmacniacz ( jak komus nie wystarcza wzmocnienie napieciowe sekcji z LM ) moze byc taki lub inny byle sie dobrze "zgrywał" z koncówką. Można zakładac że pre tu pokazany dobrze zgrywa sie z LM ale to oczywiscie również kwestia gustu , operacyjnego i drobnych zmian w jego aplikacji , poprawnosci połaczenia poszczegolnych sekcji.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam i pozdrawiam.

Tak sobie strugam w wolnych chwilach gacka na 3886 i mam dwa pytanka o rzeczy których nie rozumiem w schemacie. Projekt z AVT w miejscu kondensatora c5 zakłada 2*2,2uF. Co oznacza owo 2* ??

I drugie pytanie, w data sheet nationala w tym samym miejscu jest bipolarny 22u - a w avt elektrolit 10u.

Którą wersje zastosować i dlaczego, data sheet podaje wzór na obliczenie tego kondensatora i 22u jest tu jest tu jaknajbardziej poprawne - jednak czy nie powinien to być elektrolit? 22u bipolarny ciężko dostac, jakoś taki nietypowy....

Ukryta Zawartość

post-19961-100002018 1245522469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W pdf-ie opisującym ten kit z AVT jest sporo objasnień na temat wartości elementów tego układu i ich roli . Wartość kondensatora C13 nie jest kluczowa , możesz wstawić 10uF i 22uF , oznaczenie 2* to chyba informacja ,że ten kondensator 2,2uF jest opcją i nie musisz go stosować . Tak naprawdę to C13 też nie jest konieczny - robiłem układ bez niego ( zastap zwora i jest OK ) o ile pamietam on tylko nieco zmniejsza DC offset ale u mnie bez niego było w jednym kanale 3,9mV a w drugim jeszcze mniej .Może byc elektrolit .

Idąc dalej możesz :

- zastąpić zworą R11 lub wstawić tam rezystor rzędu 220 omów do 2k

- zastapić zworą kondensator C1 jesli używasz przedwzmacniacza lub twoje żródło ma na wyjściu kondensator ( wtedy będa dwa , a po co )

- C3 - nie lutuj ( i nie wstawiaj zwory )

- R1 może mieć wartość 50K - 100K

- R3 i R7 nie musza miec takich wartości - wazne aby ich stosunek wynosił 1:20 do 1:30 . Możesz np dać R3 1k a R7 20K lub 25K lub 30K . Ich stosunek wyznacza wzmocnienie LM3886 .

- R5 moze byc w granicach 22K-47K

- C19 moze byc nawet 100uF - jego pojemnośc decyduje o tym jak długo działa Mute podczas właczania i wyłaczania ( przyznam ,że przy 47uF czasem słyszałem trzask podczas uruchamiania ale przy 100uF juz nigdy )

- C7 i C9 nie sa konieczne ai ch wartośc jest absolutnie drugorzędna - np od 100nF do kilkudziesięciu mikrofaradów ( to tylko bocznik ).

- C15 i C17 sa ważne . Jeśli dajesz dodatkowe kondensatory przy mostku prostowniczym to w tych miejscach możesz wstawic nawet 10uF cz 22uF ( wazne aby były wysokiej jakości ) Jesli nie chcesz doawać kondensatorów przy mostku to możesz tu wstawic nawet do 10 000uF , jesli tylko wejda na płytkę .Polecam jednak w tym miejscu kondensatory rzędu 100-470uF/50V lub 63V i cos w stylu BG STD , Nichicon Muse KZ , Panasonic FC , Elna Silmic itd . Ten kondensator ma wyraźny wpływ na dźwiek .

- R1 i C11 możesz zastapic zworami ( to tylko zabezpieczenia przeciw wzbudzaniu )

- cewkę L1 zastap zworą - to tez tylko zabezpieczenie które w wiekszości wypadków nic nie wnosi a tylko stanowi dodatkowy słaby element toru

Ważne - jakośc brzmienia tego układu zalezy od jakości zastosowanych elementów - głównie R11 , R7 ,C15 , C17 oraz R3 .

...there is no spoon...

Pomyłka , napisałem :

- R1 i C11 możesz zastapic zworami ( to tylko zabezpieczenia przeciw wzbudzaniu )

a powinno być :

- R9 i C11 a po drugie NIE NALEZY TAM NIC WSTAWIAĆ ! ŻADNYCH ZWOREK ! inaczej będzie zwarcie .

Sorka .

...there is no spoon...

Wielkie dzięki za obszerne wyjaśnienia. Widzę, że zasady jakimi trzeba się kierować przy tym projekcie są typowe dla gainclone'a. Też wyznaje zasadę, że wszystko powinno być proste jak się da - ale nie prostsze.

Sięgnąłem po ten bardziej rozbudowany projekt AVT z powodu niezbyt stabilnej pracy gacka na lm3875 w konfiguracji P. Daniela jaki ostatnio zrobiłem. Miałem spory przydźwięk sieciowy, oprócz tego wzmacniacz wzbudzał się na wysokich częstotliwościach (jeszcze akustycznych) co działo się powyżej granicy słyszalności nie wiem, bo nie mam odpowiednich przyrządów aby to zmierzyć. Oprócz tego z obu głośników dochodził dosyć głośny szum. Do tego kontrola niskich tonów pozostawiała bardzo wiele do życzenia.

Prawdopodobnie te problemy wynikały w sporej części ze źle zaprojektowanej płytki - mostek zbyt blisko układu, błędnie poprowadzona masa i brak uziemionej obudowy. Teraz jednak już dmucham na zimne i chcę rozbudować tą "minimalistyczną" o elementy które poprawiają stabilność. Jeżeli się da, będę je stopniowo z toru usuwał i zobaczymy :)

R5 dobrze jest dobrać tak, by prąd wypływający z końcówki MUTE wynosił 2mA. W praktyce koło 15k, zależnie od napięcia zasilania. To zapewnia lepszą pracę układu poprzez całkowite otwarcie tranzystorów podających prąd na wejściową parę różnicową. Wtedy C19 powinien mieć 220uF lub 330uF. C5 ma być foliowy, MKT lub MKP, 2* oznacza chyba 2 szt. równolegle, chcoć jeden chyba zupełnie wystarczy obok elektrolita.

Witam,

Ja kupiłem coś takiego i grało to całkiem przyzwoicie,zwłaszcza bas i dynamika, jednak od kilku dni ,przy włączaniu słychać w jednym kanale pisk,który ustaje,ale podczas słuchania muzyki,własnie w tym kanale ,pojawiają się trzaski.Próbowałem poprawiać luty,ale nic nie dało. Czy mógłby ktoś odpłatnie sprawdzić, co jest z nim nie tak ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuj zamienić miejscami opampy, jeżeli to nic nie da to prawdopodobnie któryś z LMów jest do wymiany. Ale też nie zapominałbym o sprawdzeniu napięcia zasilania opampów przy włączaniu.

• 2 miesiące później...

Przez przypadek odkryłem receptę na dobre brzmienie tego układu . Do tej pory uważałem,że 3886 gra dobrze tylko z preampem lampowym . Jednak , któregoś dnia doszedłem do wniosku ,że stosowałem rezystory metalizowane ( zawsze na wejściu i w sprzężeniu zwrotnym ) Dale , PRP , Welwyn itp. W dwie godzinki wylutowałem metalizowane i wstawiłem Allen Bradley - kompozyt weglowy , bezindukcyjne . Wymieniłem też Kondensatory przy kościach z Rubyconów ZL 680uF na Panasoniki FM 270 uF . To co sie dało polutowałem p2p . Kilka godzin wygrzewki i zagrał świetnie , nawet ze zwykłą pasywką . Im dłużej gra tym jest ciekawszy . Przy okazji przetestowałem zasilacz stabilizowany i przynosi dodatkową poprawę dźwięku , trzeba tylko połaczyć masę układu z zerem sieciowym bo inaczej brumi Warto tez poczekać aż układ się rozgrzeje bo wcześniejsze próby ze stabilizacja dla tego LM-a dały kiepski efekt . Zastosowanie stabilizacji w zasilaniu dało wyraźny wzrost klarowności średnicy , poukładało przestrzeń i wyostrzyło lokalizację , poprawę nasycenia barw , górą się nieco oczyściła . Ciekawie zmienił sie bas - jest go mniej i nie ma takiego mięsa jak w wersji z typowym zasilaczem ale dzięki temu nie przeciaga i nie dudni .

W sumie to chyba koniec tego wątku . Teraz kusi mnie wersja z trzema równoległymi LM3886 na kanał ;p

Załaczam schemat stabilizowanego zasilacza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.