Skocz do zawartości
IGNORED

CD-analogowy,ciepły,muzykalny do 2tyś

brodawid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu myślę nad nowym źródełkiem w planach było "intubacja" mojego Denona 1450ae ,później myślałem o dac -i nadal myśle na wypłate chce wypożyczyć od MrElektronik dac;a lampowego zobaczymy

Na domiar dobrego dostałem awans więc wpłynie troszkę gotówki nieopodatkowanej prze moja kobietę więc bedzie można coś pomysleć :)

Jesli chodzi o preferencje dzwiękowe to tak jak w temacie ciepło analogowo muzykalnie ,wszystko co analityczne, suche,precyzyjne, jest mi obce !

Może kwota nie jest zbyt wysoka ale niedawno wywaliłem kupe kasy na wzmaka lampowego więc ....

Zastrzegam, że opieram się na informacjach z Audio-Video, natomiast w ostatnim teście niedrogich cedeków brzmienie, któego oczekujesz zostało przypisane NAD-owi 525bee, testowało go niezależnie 2 redaktorów w 2 systemach i ich opinie były bardzo zbieżne - "lampowy" dźwięk.

Kup sobie DAC Beresford TC-7520 i kabelek cyfrowy zgodny ze standardem Twojego CD, a Denona użyj jako transportu. Do 2kzł ciężko coś nowego grającego z sensem kupić.

Może Roksana Caspiana? Zawsze bardziej ceniono CDka niż integrę Caspiana - jest cieplejszy, analogowy i dość gęsty.

Druga propozycja to Naim CD3 (starsze, ciężko dostępne CDki), i dość niesforne w aplikacjach - najlepiej grają jednak z Naimem (i w takich aplikacjach należy je testować).

Jest też nieco droższy Sonneteer Byron - jest dość ciężki w brzmieniu, z przygaszoną górą - ale to właśnie dla tych którzy (jak np. ja) nie koniecznie potrzebują nietoperzowych częstotliwości. A i większa część (niestety) wzmacniaczy dziś jest albo jasna, albo neutralna - i tam takowy CDk się sprawdzi.

Ewentualnie jakąś chińszczyznę - te często grają także ciepło, czasem mają także bufor lampowy na wyjściu (czy jak to tam nazwać).

Odpuścił bym Cambridge (jasno, bez wypełnienia), Rotele (grają trochę jak Technicsy), Nady (nuda - nic się nie dzieje)...Oczywiście pisałem o tańszych modelach.

Ostatnio był na allegro MHZS CD-88F - poszedł za 1,9K.

Super okazją był Unison Research Unico CD - poszedł za 2,7K.

Trzeba szukać czegoś na lampach ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

lampa na wyjściu nie koniecznie jest gwarantem ciepłego brzmienia tym bardziej taka na styl bufora a MHZS- nie ma najlepszych opini hmm widzę że poszukiwania będą trudniejsze niż się spodziewałem ale króliczka trza gonić dalej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może to czytam że bardzo ciepły i barwny :)

A Linn Genki słyszałem-nie zachwyca szczególnie wyglądem :)

Ukryta Zawartość

W tej cenie to może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Słyszałem i czytałem pozytywne opinie na temat musical fidelity

Ale ta REGA mnie bardzo zainteresowała wpisuje sie z tego co czyatm idealnie w moje preferencje dziwiękowe

artPaw, 28 Mar 2009, 09:55

>cześć

>są dwie zasady

>pierwsza i ostatnia:

>nie czytaj tylko słuchaj.

Święte słowa !!!!...

....ale jest jedno jak się nie ma możliwości trzeba czasem dokonać zakupu w ciemno chcąc iść do przodu w tym sporcie czasem trzeba zaryzykować Ja kupuję z rozwagą sprzęt który później udaje mi się odsprzedać czasem z zyskiem więc gra warta jest świeczki:)

Beresforda TC-7520 możesz wypożyczyć od GRADO__Fana (Allegro) bez konsekwencji. Nie spodoba się, to oddasz, a jest to właśnie takie granie, jakiego szukasz. Inne wyjście, to daj komuś zlampizować CDka, albo niech Ci lampucerę po przeróbkach zaimplementuje. Dobrze zrobiona goni DACe i CDki za kilka tysi. Tyle, że tego nie posłuchasz dopóki gość roboty nie skończy.

Czy nie przedobrzysz z miluchym dźwiękiem? Zastanów się.

Jest Sonus Faber, jest lampa i jeszcze do tego analogowe, muzykalne źródło (oby nie nazbyt!)? Różnie bywa...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A tak na prawdę na prawdę to mam w dupie cały ten audiodebilim szukam sprzętu który bedzie grał może nie naturalnie,nie neutralnie ,podbarwiony,przcieplony i poszczególne pasma i...w ogóle ale!! będzie sie muzyki słuchało z przyjemnością i to każdego rodzaju!!! w większości audiofilkich sprzętów np rock brzmi jak jazgot słuchać się nie da!! a o gorzej nagranych płytach nie wspomnę co to kur..wa ma być a sama istota słuchania muzyki

Popieram przedmówcę, chociaż zgadzam się że może być zbyt kremowo, jeśli jednak nie będzie to ciesz się muzyką i jej jakością. O to chodzi! No bo przecież nie o stereotypy(że coś gra ostro, albo że coś jest do dupy chociaż raz się to tylko słyszało).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

brodawid, 29 Mar 2009, 20:17

Nie ma się co na dobry sprzęt obrażać,a tym bardziej niepotrzebnie unosić.Znam kilka systemów które brzmią na prawdę wyśmienicie i nie rujnują przy tym płytoteki,ich właściciele to zazwyczaj bardzo cierpliwi ludzie,którzy miesiącami,niekiedy latami dobierali komponenty,akcesoria....Słucha się z przyjemnością nawet i tych nie tak doskonałych realizacji a przy tych dobrych pokazują prawdziwą klasę i to w każdym repertuarze.Trzeba lubić się w TO bawić,takie hobby...

Zestrojenie systemu wymaga odrobiny zaangażowania,nie wystarczy kupić "ogwiazdkowany" w czasopismach zestaw,nie wystarczy niestety też kupić elektroniki polecanej na forum która bywa,że jest dobra..ale sprawdziła się po prostu z innymi elementami,w innej akustyce,z innymi preferencjami właściciela.

Wspomniany tutaj wcześniej CD Unison Research,który został sprzedany na allegro za 2,7tys-ktoś napisał,że to niesłychana okazja.No nie wiem-przecież ten sam odtwarzacz wisiał wcześniej w ogłoszeniach na forum przez tydzień-dwa za...1,8k.Nikt się widać specjalnie nie zainteresował.

Słuchałem go-za sumę poniżej 2k to był hit cenowy.

Z tego co piszesz wnioskuję,że słuchałeś źle skonfigurowanych systemów lub tych dobranych pod jeden-dwa gatunki muzyczne,najtrudniej złożyć system uniwersalny,jazz akustyczny,wokalny z ciężkim rockiem często nie znajdują wspólnego mianownika w jednym zestawie.Gra dobrze albo jeden gatunek albo drugi.To jest dosyć spore wyzwanie i wymaga niestety sprawdzania kolejnych elementów tylko i wyłącznie w swoim pomieszczeniu do słuchania,nie w salonie,nie u kolegi,nie na Audio Show.Inaczej moim zdaniem się nie da.Tym bardziej,że krótkie odsłuchy (nawet 1-2h) nic wielkiego o elektronice nam nie powiedzą,ot takie pierwsze zapoznanie.

Jeśli nie masz zamiaru się "męczyć" przez jakiś czas aby dojść do własnego brzmienia to kup po prostu budżetówkę i słuchaj muzyki,zabawę w audio zostaw innym.

l'enfant sauvage

Spoko. I tak nie ma szans, żeby WSZYSTKO Ci zagrało. Jak w jednym gatunku będzie miodzio, to w drugim gorzej. Możesz sobie wypośrodkować, albo iść zdecydowanie w jedna stronę. Tak będziesz niezadowolony i tak również. Tylko trzeba wybrać...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

mozna zlozyc system ktory zagra dobrze ( dla nas ) duzy zakres plyt ktore posiadamy ale wymaga to wiecej wysilku niz "ustrzelenie" kilku okazji na necie - czasem naprawde tansza droga jest wycieczka do sklepu ktory ma bardzo duzo sprzetu i wybranie z oferty na podstawie kilkudniowych odsluchow - mozna sie zdziwic jakie mozna "zlozyc" brzmienie z kilku niedrogich klockow majac ich mase do wyboru - efekt bedzie lepszy niz wydanie duzo wiekszej kwoty na klocki ktore ktos tam slyszal albo przeczytalo sie recenzje

piter z, 29 Mar 2009, 21:25

...czasem naprawde tansza droga jest wycieczka do sklepu ktory ma bardzo duzo sprzetu i wybranie z oferty na podstawie kilkudniowych odsluchow -

mozna sie zdziwic jakie mozna "zlozyc" brzmienie z kilku niedrogich klockow majac ich mase do wyboru...

Owszem. Ale w tym wypadku proponuję posłuchać w sklepie, a kupować poza nim. Za resztę jechać na weekend lub wczasy:)

Octavarium wyłożył pokrótce o co chodzi:) Ni ma lekko!

Najgorsze, że wady, niedociągniecia brzmieniowe sprzętu odnajdujemy niekiedy po tygodniach, miesiącach słuchania. Czasami absolutnie przypadkowo...

A odnajdujemy je praktycznie zawsze, jeśli tego chcemy!

szczeze mowiac to teraz juz nic niekupuje w sklepie - coz wiekszosc produktow ktore mnie interesuja jest tam poprostu nie do kupienia - ale jakbym szukal zestawu stereo w cenie kilka kzl za element to obecnie poszedlbym do sklepu i kupil nowe ( wiadomo ze sklepy sa skore do upustow ) za niewiele wiecej niz mozna znalesc sprzet uzywany a jakby sklep mial ceny ktore mnie niezadowalaja to poprostu niezawracalbym glowy - inaczej czulbym sie troche jak oszust ( w sumie bylbym )

mysle ze warto wspierac sklepy ktore oferuja dobre ceny i sa zyczliwe - czasem wole zaplacic troche wiecej w sklepie niz kupowac cos w internecie i modlic sie aby przesylka dotarla w calosci/dotarla wogole i zeby w razie problemow niemiec klopotow z gwarancja ( przejechalem sie juz dwa razy i wiecej chyba niechce )

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jesli muzyka najwazniejsza to ze starszych bralbym pod uwage Marantza CD 80 lub wyzsze z TDA 1541A na pokladzie a z aktualnie produkowanych Docet Lector seria 05,06 niestety 07 to juz wieksze piniadze ale warto...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.