Skocz do zawartości
IGNORED

O.S.T.R-Ja Tu Tylko Sprzątam. Winyl??

misha_kasparov

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie spora rzesza tubylców z racji wieku i preferencji muzycznych odrzuca na wstępie gatunek rap/hip-hop, dlatego też nie spodziewam się entuzjastycznych odzewów w tym wątku. W każdym razie, jeżeli ktoś zetknął się z tą płytą, ten wie, że muzyka na niej zawarta, to coś więcej niż czysto komputerowe biciki zrobione we FruityLoopsie przez jakiegoś pseudo rapera/muzyka.

No i pytanie odnośnie tej płyty. Od dłuższego czasu poszukuję tego tytuły na płycie gramofonowej, ale niestety... nakłady polskich płyt rap/hip-hop są tak niskie, że szczególnie nośniki winylowe wyczerpują się po 1 miesiącu od daty wydania :-( Przykre, ale prawdziwe. W dodatku, mało kiedy wytwórnia decyduje się na wznowienie nakładu.

Może więc ktoś z Was zna jakieś źródło, gdzie mógłbym ją nabyć? Oczywiście materiał z drugiej ręki również mile widziany.

Poniżej zamieszczam zdjęcie okładki - może ktoś się natknie w jakimś Media-Makrtcie lub innym sklepie:-)Jeśli tak by się zdarzyło od razu proszę o telefon(600 382 176).

Dzięki i pozdrawiam,

Michał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/50373-ostr-ja-tu-tylko-sprz%C4%85tam-winyl/

Z winylem będzie ciężko.

Obawiam się, że nawet jak znajdziesz, to CD może wypaść lepiej.

Chyba, że chcesz do DJ.

Płyty nie mam, więc nie mogę powiedzieć jak brzmi, ale na koncertach mi się podobało, choć stary dziad jestem ;)

"Pewnie spora rzesza tubylców z racji wieku i preferencji muzycznych odrzuca na wstępie gatunek rap/hip-hop"

może po części tak jest, jednak dla mnie muzykę (w ogóle sztukę) klasyfikować się powinno nie na gatunki, ale na to czy jest dobra czy zła,

bo tak jak znakomite potrafią być płyty z gatunku rap/hip hop (w zasadzie wszystko The Roots, Roots Manuva, L.U.C., czy O.S.T.R. właśnie), tak nie brakuje też badziewia (które gra emtivi i radio bzdet wypaczając pojęcie o gatunku),

ale identycznie jest z muzyką poważną czy jazzem...

...to tak troszkę nie na temat, bo tej płyty na LP nie widziałem...

>admirau< "Z winylem będzie ciężko.

Obawiam się, że nawet jak znajdziesz, to CD może wypaść lepiej.

Chyba, że chcesz do DJ.(...)"

Co do jakości, to wątpię, żeby była gorsza. Posiadam płytę O.S.T.R - "7" zarówno na CD jak i LP, no i wydanie gramofonowe zdecydowanie lepiej wypada. Dopiero niedawno dowiedziałem się, że czarne krążki naszych polskich wykonawców wcale nie są produkowane w kraju, lecz w państwach zachodnich, więc jakościowo są to krążki na "najwyższym" poziomie. Nie ma tutaj mowy o PRL-owskiej "Muzie" albo DDR-owskiej "Amidze" :-) Chyba, że masz jakieś podstawy do tego aby sądzić, że akurat to wydanie mogłoby wypaść gorzej, to podziel się swoją wiedzą.

>ArtiQjozefkania

Napisałem do Asfalt Records i otrzymałem odpowiedź, że takowa płyta na LP nie istnieje, za to jest EPka "Jak Nie Ty To Kto?", która zawiera część utworów z "Ja Tu Tylko Sprzątam" oraz kilka bardzo ciekawych instrumentali. Płytę już mam :) Mistrzostwo Świata to na pewno nie jest, ale jak dla mnie... miodek, mmm... :)

Poniżej zamieszczam zdjęcie tego stwora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sav- tobie chyba ten altus na twój pusty gar spadł.

Cóż mogę powiedzieć o OSTR'ym....wspaniały uliczny poeta...nieprzeciętny analityczny umysł (kiedyś ktoś powiedział że ostry ma syntetyczny umysł). Jak ktoś wyżej napisał to z wykształcenia skrzypek, dlatego też przewaznie jego bity są samplowane skrzypcami i innymi jazzowymi zaporzyczeniami, co sprawia że ta muzyka jest zawsze świeża i nieprzewidywalna jak jego freestyle. Ja się jego osobowością zaczarowałem i zainteresowałem jak zobaczyłem go w programie MTV Classic w 2001 roku (link niżej do tegoż programu)

A co do hip-hopu polskiego to niestety została po nim tylko metka...komercja + marketing sprawiły że zaczeli grać na festynach i piknikach...a przecież zaczynali w podziemiu. Jednak zostało jeszcze kilku prawdziwych na tej scenie...co nie zmienili majka na krawat i neseser ;)

W programie na TVP Kultura pt. "Studio R" przedstawiona została historia grupy "Paktofonika" gdzie muzycy którzy niegdys tworzyli ów kolektyw wspominali tragicznie zmarłego "Magika". Jeden z założycieki wtedy powiedział ku memu ogromnemu zdziwieniu że Czesław Miłosz swoim studentom cytował zwrotkę Magika z utworu Kaliberr 44 "Film" jako poetycki majstersztyk tworzenia metafor i personifikacji. Dziwne lecz prawdziwe. Dla osób nie znających tego o czym napisałem załączam ów tekst Magika.

Pozdrawiam

Oto ma wycieczka, MC do wewnątrz pudełeczka

Zagłębiam się w struktury, budowli z tektury

Wtem, kontemplacji mej procesy

Zakłócają zewnętrzne ekscesy pojazdem

Który zawraca koło głowy

Jego kolorowy, to mój głowy

A głowy mój to, kolorowy jego głowy

Koło zawraca, stój! Daj spokój

Myślenia toku nie prowokuj

Jeden moment, długa chwila

Coś mnie tu gila i łaskocze

Oto ma wycieczka, do wesołego miasteczka

Za rogiem, czeka na mnie śmiechu beczka

Ha, ha - ciasteczka

Są tak dobre, jak nigdzie indziej

A na miejscu pudełeczka

Wtem z impetem unosi, porywa

Diabelski młyn, co przede mną odkrywa

Obrazy czy dźwięki, kontrastu razy do potęgi

Szósty zmysł działa dla umysłu i ciała

To boskie Olimpu rozkosze

Łakoci, łaknę i proszę

Gdy brak mi, tak bywa

Wtem z impetem w dół, porywa

Diabelski młyn, co wszystko odkrywa

Oto ma wycieczka

Gdzie wypełnia się karteczka

Jestem za, w dniu narodzin człowieczka

Według Johna Locke'a, znów pryska powłoka

A na miejscu wesołego miasteczka

Stoją otworem podwoje

Gdzie pytajników roje

Troje przekroje

Ich badam

Nieujarzmioną mocą, poznania władam

Eureka! Unosi się kolejna powieka

Co ciąży - to krąży C.Z.K.

Bo za późno zobaczy to co widzę ja

Oto ma wycieczka, do końcóweczki kawałeczka

O miejscu którę będzie Mekką

Cztery - cztery kolebką

To nie bajeczka

Bowiem istnieje kraina

Gdzie wszystko jest NAJ

Więc zaczynaj

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.