Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić bas w CA AZUR 640A

Rezyslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Jedynie w gazetowych opiniach stoi,że modele 640 posiadają wspaniały bas. W rzeczywistości grają dużo jaśniej i płycej. Końcówka na pewno cos poprawi, jednak jeśli przedwzmacniacz będzie w miarę wydolny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość

(Konto usunięte)

Niestety kiedyś porównywałem wzmacniacz CA Azur 640A i MF E10, źródło było to samo, czyli CA Azur 640C ver. 2. Niestety jeżeli chodzi o bas to rzeczywiście nie miał porównania do MF. W MF głęboki, mięsisty, trochę rozlazły, natomiast w CA szybki, punktowy, ale bez tego wykopu. Plusem CA była wg mnie analityczność dzwięku, no ale mięsistego basu rzeczywiście brakowało. Taka chyba już jego charakterystyka...

Zmień ustawienie kolumn ... to na początek.

A tak na marginesie... co Ci nie odpowiada w basie JPW ML910? Może to one są winne a nie CA?

Te kolumny są b. łatwe do napędzenia, wątpię więc aby CA miał z nimi problem.

A pomieszczenie? Gdy zmienilem pokoj bylem zszokowany jak bardzo budzetowy zestaw (CA340 i Monitor Audio 6) moze zagrac - przy niektorych, dobrze nagranych kawalkach bas jest wrecz idealny - tzn taki jak lubie:-) - wyobraz sobie ze usiadlbys tuz przy wielkim basowym wzmaku Ampega gdzie niski dzwiek powoduje ze uderzenie w struny jest jak walniecie piescia w brzuch.

Po tym doswiadczeniu zdecydowanie przekonalem sie jak bardzo duzo zalezy od warunkow w pokoju odsluchowym. Wiec ja bym radzil sprawdzic ustawienie kolumn i pomieszczenie bo mozesz niezle sie zaskoczyc.

Pozdrawiam

D

wiem , że to co napiszę może zostać uznane za herezję , ale co tam

1. Jeżeli ten 640A jest po gwarancji to

a) kupić 2 szt Black Gate 10uF i wymienić wejściowe kondesatory ( żadnych MKP.MKT )-koszt 35zł

b) wymienić 4 sz kondensatorów 220uF/50V na Panasonic FC bądź Nichicon KZ ( jesli wejdzie )-10 zł

c)wymienić kable wyjściwe wzmacniacza , te do zacisków na tylnej ściance na Audio Questa CV4

- 50zł ( 0,5m)

d) nie konieczne ale możliwe - wymienić 8 kondensatorów filtrujących zasilanie 2200/50V na Panasonic FC badź Nichicon KZ tej samej pojemności

daĆ POGRAĆ WZMACNIACZOWI KILKA GODZIN , CO JAK CO ALE BAS POWINIEN DRAMATYCZNIE SIĘ POPRAWIĆ

A nie lepiej poprostu kupić jaki dobry sub i uwierzcie że wszystko jest ok. Ja posiadam taki sam zestaw tylko z kolumienkami Dali Concept 6, do tego gra sobie Velodyne cht-10r i wogóle nie narzekam na bas a sub gra na całkowitym minimum ale wystarczy by w bardzo dobrym stopniu uzupełnić pasmo o najniższe częstotliwości.

Pozdrawiam

Bas żeby wogóle grał ustawiam na +2(niestety),do jakości basu nie mam nic ale rzeczywiście nie schodzi do dolnych rejestrów.Wczesniej w zestawie miałem Pioneera SA 706,leciwy piecyk ale bas dużo cieplejszy niż w 640.Kolumny też mi odpowiadają tylko po zmianie pieca okazało sie, że z basem nie jest tak różowo.Zastanawiam sie nad bi-ampingiem:góra i srodek pasma z CA a bas przez końcówkę mocy.Tylko czy przy takiej konfiguracji nie stracę dotychczsowych atutów CA o których wcześniej pisaliście.Podsumowując bawić sie w bi-amping z końcówką czy wymienić wzmacniacz?

a) kupić 2 szt Black Gate 10uF i wymienić wejściowe kondesatory ( żadnych MKP.MKT )-koszt 35zł

b) wymienić 4 sz kondensatorów 220uF/50V na Panasonic FC bądź Nichicon KZ ( jesli wejdzie )-10 zł

c)wymienić kable wyjściwe wzmacniacza , te do zacisków na tylnej ściance na Audio Questa CV4

- 50zł ( 0,5m)

d) nie konieczne ale możliwe - wymienić 8 kondensatorów filtrujących zasilanie 2200/50V na Panasonic FC badź Nichicon KZ tej samej pojemności

Czy zmiany jakie zaproponował dodo przyniosą wymierną korzyść w basie czy szkoda fatygi,tuningował ktoś 640-kę?

tadeo, 26 Mar 2009, 22:19

>Nie do końca z tym CA ,840 trochę kosztuje ale to całkiem inna "szkoła brzmienia".

fakt jest dużo lepszy i bas niższy. Ale z drugiej strony za tę cenę......?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.