Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  247 członków

Vincent Klub
IGNORED

Klub miłośników marki VINCENT

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Nurek napisał:

a dysponujesz może schematem 237? albo instrukcją serwisową? 🙂

Niestety nie.O elektronice mam blade pojęcie, więc robiła mi to firma.

• 1 miesiąc później...

Witam Wszystkich.

Przymierzam sie do zmiany wzmacniacza. Mam od paru lat  'Yamahę ax 900', i chociarz odpowiada mi jej  dźwięk, to już mi się znudziła, poza tym nie ma pilota. Przymierzałem się do ' Yamah as-1100 i do as-2100', bo mają piloty, i pewnie podobny do 'ax-900' dzwięk ...., - martwi mnie to,że nowsze wzmacniacze mają mniejszą moc, do której jakoś przywykłem. Obecnie (też już parę lat) mam kolumny 'B&W dm 14', z których jestem zadowolony - jednak one według mnie, żeby poprawnie grały potrzebują dużo mocy. Nie poradziły sobie z nimi : 'Pionner sa 708' i  'Sony es 555 mk2'. Bardzo dobrze grały z 'HK 665 vxi' i właśnie z moją obecną Yamahą ( Harmana, pozbyłem sie, bo wiecznie w nim coś, to trzeszczało, to którys klawisz działał tylko na jeden kanał... i wiele innych rzeczy grało mi w nim na nerwach...). Przeczesując internet trafiłem na Waszą Stronę, i bardzo zaciekawiły mnie wzmacniacze firmy 'Vincent', szczególnie dwa modele : - 'SV 234' i 'SV 238'. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że te wzmacniacze nie mają wejść gramofonowych, a ja w większości słucham muzyki z płyt winylowych. Co robić?... 

,

15 minut temu, jarbarek napisał:

Witam Wszystkich.

Przymierzam sie do zmiany wzmacniacza. Mam od paru lat  'Yamahę ax 900', i chociarz odpowiada mi jej  dźwięk, to już mi się znudziła, poza tym nie ma pilota. Przymierzałem się do ' Yamah as-1100 i do as-2100', bo mają piloty, i pewnie podobny do 'ax-900' dzwięk ...., - martwi mnie to,że nowsze wzmacniacze mają mniejszą moc, do której jakoś przywykłem. Obecnie (też już parę lat) mam kolumny 'B&W dm 14', z których jestem zadowolony - jednak one według mnie, żeby poprawnie grały potrzebują dużo mocy. Nie poradziły sobie z nimi : 'Pionner sa 708' i  'Sony es 555 mk2'. Bardzo dobrze grały z 'HK 665 vxi' i właśnie z moją obecną Yamahą ( Harmana, pozbyłem sie, bo wiecznie w nim coś, to trzeszczało, to którys klawisz działał tylko na jeden kanał... i wiele innych rzeczy grało mi w nim na nerwach...). Przeczesując internet trafiłem na Waszą Stronę, i bardzo zaciekawiły mnie wzmacniacze firmy 'Vincent', szczególnie dwa modele : - 'SV 234' i 'SV 238'. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że te wzmacniacze nie mają wejść gramofonowych, a ja w większości słucham muzyki z płyt winylowych. Co robić?... 

,

Jeśli chcesz Vincenta to ja polecam SV 236, ale trzeba dobrać odpowiednie lampy no i jeśli główne źródło to gramofon, musiałbyś dokupić preamp phono. Vincent ma dużo mocy i nie miałem nigdy problemu z napędzaniem nawet wymagających głośników. Warto również wziąć pod uwagę inny hybrydy jak Unison Research.  

jarbarek a słuchałes bezposrednio tej yamahy as2100? to już jest konkretny wzmak na lata. Ma wszystko na wyposażeniu jesli chodzi o wejscia-wyjscia xlr zbalansowane, na samą koncówke mocy itd i dzwiękowo rewelacja, zbudowana pancernie,dużo w necie znajdziesz na jej temat.

Nie słuchałem Yamah ani as-1100, ani as 2100. Być może wystarczy "mocowo"  'as 2100' do moich głośników (B&W dm 14),  a nie chcę ich narazie zmieniać. Bynajmniej 'Sony TA - F 555 ES mk2', przy mocy około 100 watów na kanał, grał nijak, był ... - aż nie chcę więcej nic pisać, bo jest bardzo chwalonym wzmacniaczem. Spróbuję gdzieś posłuchać Yamahy

• 2 tygodnie później...

Pytanie mam dotyczące sterowaniem głośnością za pomocą pilota, dotyczy modeli z cyfrą 237, słyszałem że jest problem z precyzją wyregulowania głośności, zbyt duże skoki pokrętła są !

To prawda ? Czy to już historia ?

Jeśli tak to od jakiego modelu to poprawiono ?

W dniu 26.02.2025 o 06:41, paweljagus napisał:

W 237mk2 nie poprawili tego. Jest to trochę denerwujące przy cichym słuchaniu.

Do dziewiątej to tragedia, później jest lepiej.

Do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale nie o to chodzi. Od urządzenia za 10 tys zł. oczekiwałbym co najmniej popranego działania w zakresie podstawowych funkcji ! 

Tym bardziej jest to bolesne dla mnie ( w przyszłości ), że wszystkie dotychczasowe wzmacniacze które posiadałem/posiadam , miały regulację wręcz zbyt precyzyjną ! Mam cały czas na myśli oczywiście obsługę z pilota. 

Miałem kiedyś do czynienia z Nadem o podobnej przypadłości i bardzo mnie to irytowało przy cichym słuchaniu 😞

2 godziny temu, yamaha-mr napisał:

Do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale nie o to chodzi. Od urządzenia za 10 tys zł. oczekiwałbym co najmniej popranego działania w zakresie podstawowych funkcji ! 

Tym bardziej jest to bolesne dla mnie ( w przyszłości ), że wszystkie dotychczasowe wzmacniacze które posiadałem/posiadam , miały regulację wręcz zbyt precyzyjną ! Mam cały czas na myśli oczywiście obsługę z pilota. 

Miałem kiedyś do czynienia z Nadem o podobnej przypadłości i bardzo mnie to irytowało przy cichym słuchaniu 😞

i tu muszę Ci przyznać rację. Poza tym Vincent kiedyś kosztował ok 5 tys pln. Cena poszła w górę ale jakość wykonania nie. Całe szczęście, że ten wzmacniacz brzmi na prawdę uczciwie 🙂 

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

31 minut temu, Nurek napisał:

Poza tym Vincent kiedyś kosztował ok 5 tys pln. Cena poszła w górę ale jakość wykonania nie.

Jaka była cena np. chleba w czasie gdy Vincent kosztował ok. 5 tyś.? Jest coś takiego jak inflacja i nie można porównywać cen sprzed kilku lub nawet kilkunastu lat do dzisiejszych. Co się zaś tyczy jakości, to ja na swój egzemplarz nie narzekam. Owszem, są wzmaki o bardziej precyzyjnej regulacji głośności z pilota ale nie jest aż tak źle - uważam że problem jest nieco wyolbrzymiany.

Gra u mnie staruszek SV-233 i nowszy SV-237 bez MK. W obu sterowanie głosnością z pilota jest trudne. Miałem też SV-238 w nim było łatwiej ale za to grał jak dla mnie gorzej od 233 i 237.

8 godzin temu, rombalbina napisał:

Gra u mnie staruszek SV-233 i nowszy SV-237 bez MK. W obu sterowanie głosnością z pilota jest trudne. Miałem też SV-238 w nim było łatwiej ale za to grał jak dla mnie gorzej od 233 i 237.

A jaka jest największa różnica brzmienia pomiędzy 237 a 233? Możesz stwierdzić czy któryś jest zdecydowanie lepszy?

3 godziny temu, Nurek napisał:

A jaka jest największa różnica brzmienia pomiędzy 237 a 233? Możesz stwierdzić czy któryś jest zdecydowanie lepszy?

233 mam z początku produkcji, z prostokątnym "oczkiem" Gra jasno, ostro, z potężnym basem. 237 to wiadomo, hybryda i lampy ocieplają, zmiękczają. Trochę poczytałem i wymieniłem lampy na nieco lepsze.  Na codzień leci 237, 233 rzadko. Poza tym słuchałem kilku 233 i moja refleksja jest taka, że im nowszy ezemparz, tym gorzej gra.

13 minut temu, rombalbina napisał:

233 mam z początku produkcji, z prostokątnym "oczkiem" Gra jasno, ostro, z potężnym basem. 237 to wiadomo, hybryda i lampy ocieplają, zmiękczają. Trochę poczytałem i wymieniłem lampy na nieco lepsze.  Na codzień leci 237, 233 rzadko. Poza tym słuchałem kilku 233 i moja refleksja jest taka, że im nowszy ezemparz, tym gorzej gra.

A jakie lampy masz u siebie w SV 237? Ja mam 6N1P-EW Voshod i Gold Lion B759/12AX7. 

10 godzin temu, Nurek napisał:

A jakie lampy masz u siebie w SV 237? Ja mam 6N1P-EW Voshod i Gold Lion B759/12AX7. 

6N1P-EW Voshod zamieniłem na amerykańskie JAN-6BQ7A GE, a za szybkę Amperex Bugle Boy. Vincent SV-237, w wersji nazwijmy "premium" zamiast ruskich lamp wkładał właśnie te JAN-6BQ7A GE. Od czasu do czasu pokazują się NOS na Ebay.

Edytowane przez rombalbina
8 godzin temu, rombalbina napisał:

6N1P-EW Voshod zamieniłem na amerykańskie JAN-6BQ7A GE, a za szybkę Amperex Bugle Boy. Vincent SV-237, w wersji nazwijmy "premium" zamiast ruskich lamp wkładał właśnie te JAN-6BQ7A GE. Od czasu do czasu pokazują się NOS na Ebay.

Polowałem na JAN-6BQ7A GE ale były niedostępne. Kupiłem 6BQ7A SYLVANIA z 1965r ale na razie ich nie wstawiałem. Zastanawiam się też nad jakąś lampką 12AX7 "do okienka" bo Gold Lion jakoś mnie nie przekonuje...

13 godzin temu, Nurek napisał:

Polowałem na JAN-6BQ7A GE ale były niedostępne. Kupiłem 6BQ7A SYLVANIA z 1965r ale na razie ich nie wstawiałem. Zastanawiam się też nad jakąś lampką 12AX7 "do okienka" bo Gold Lion jakoś mnie nie przekonuje...

https://www.ebay.pl/itm/176594934862

Testuje wlasnie 237mk2, gra to naprawde spoko, jest lepiej jak myslalem, trafo nie buczy, z regulacja glosnosci z pilota ja nie mam problemu. Pilot jak dla mnie troche slaby. 

Ktos wie jak ma sie granie tego 237 do 737 ? jakies wyrazne zmiany w brzmieniu czy tylko niuanse ? 

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

W dniu 4.03.2025 o 22:56, rombalbina napisał:

Dzięki!!! Kupione- czekam na dostawę! 🙂

• 3 tygodnie później...

Hej, mój wzmacniacz to VIncent SV 237MKII i obecnie robię zamóienie na lampy NOS z USA te podane wyżej GE JAN 6BQ7A , biorę 4 sztuki, jeśli ktoś chce dwie to zmniejszy nam koszta, a główną biorę też dwa Raytheon ECC83, bo tak akurat tylko znalazłem, a człowiek nie chce dzielić więc biorę obie. Odpuszczam wszelkie chińskie wynalazki, bo moim zdaniem ma to niewielki sens wydawać na to kasę. Jeśli ktoś jest zainteresowany podzielić ten zakup ze mną na pół to spoko, jak nie to odłoże w szufladę i tyle. Raytheon wyjdzie 325 zł od sztuki a tamte dwie wyjdą 61 USD plus ewentualne cło, nie mam pojęcia jak finalnie. Niemniej wolę kupić te GE od ruskich. Ruskie NOS mamy fabrycznie teraz we wzmaku. Ale czy to prawda że to ruskie NOS a nie ich chińska podróbka, tego nie wie nikt. Dajcie znaćczy jest ktoś chętny do tej spółki. 

9 godzin temu, Slay napisał:

Hej, mój wzmacniacz to VIncent SV 237MKII i obecnie robię zamóienie na lampy NOS z USA te podane wyżej GE JAN 6BQ7A , biorę 4 sztuki, jeśli ktoś chce dwie to zmniejszy nam koszta, a główną biorę też dwa Raytheon ECC83, bo tak akurat tylko znalazłem, a człowiek nie chce dzielić więc biorę obie. Odpuszczam wszelkie chińskie wynalazki, bo moim zdaniem ma to niewielki sens wydawać na to kasę. Jeśli ktoś jest zainteresowany podzielić ten zakup ze mną na pół to spoko, jak nie to odłoże w szufladę i tyle. Raytheon wyjdzie 325 zł od sztuki a tamte dwie wyjdą 61 USD plus ewentualne cło, nie mam pojęcia jak finalnie. Niemniej wolę kupić te GE od ruskich. Ruskie NOS mamy fabrycznie teraz we wzmaku. Ale czy to prawda że to ruskie NOS a nie ich chińska podróbka, tego nie wie nikt. Dajcie znaćczy jest ktoś chętny do tej spółki. 

Ja bardzo chętnie przygarnę 2szt 6bq7a 

16 minut temu, paweljagus napisał:

Ja bardzo chętnie przygarnę 2szt 6bq7a 

spoko, jak dojdą dam znać, to został 1 NOS Raytheona z lat 60. Cena jego to 325 zł , co jest bardzo dobrą ceną patrząc na np ceny współczesnych lamp z tych lepiej ocenianych, które nigdy nie przebiją produktów z poprzedniej epoki. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.03.2025 o 00:04, rombalbina napisał:

A jakie zmiany w brzmieniu dała Ci wymiana na JAN-y?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.