Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  247 członków

Vincent Klub
IGNORED

Klub miłośników marki VINCENT

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Jack Lodz napisał:

Sprzęt o ile jest sprawny na pewno jest zacnym wzmacniaczem ale pomyśl nad eksploatacja nad jej kosztem. W tym wzmacniaczu masz 8 lamp 4 x 12AX7 i 4 x 12AU7 wymiana ich to blisko 2 tyś w zależności jaki będziesz chciał tam włożyć.

A jak wygląda sprawa żywotności takich lamp? Trzeba je wymieniać co jakąś ilość roboczogodzin, czy zwyczajnie się wypalają kiedy chcą?

Inną rzeczą jest też fakt że w sv-800 można włączyć czysta klasę A, wiem że wtedy wzmacniacz zamienia się w kaloryfer - pewnie za sprawą lamp. Niemniej zamierzam go w wiekszosci używać bez włączonej klasy A, czy bez klasy A lampy się zużywają mniej? 

Pozdrawiam

Ze starymi lampami jest trochę loteria. Jak kupisz z pewnego źródła to pograją. Miałem kilka wzmacniaczy hybrydowych i nigdy nie wymieniałem lam z powodu wypalenia się którejś. Raczej z chęci poprawy brzmienia. Lampy które są  w tym wzmacniaczu to lampy ogólnie dostępne i ogranicza Cię tylko budżet a graja po kilka tysięcy godzin. Co do klasy A to wzmacniacz oddaje tylko kilka pierwszych watów. Na papierze sv-800 powinien oddawać imponująco aż 50W ale jak jest naprawdę trzeba by zagłębić się w szczegółowe pomiary. Ja mam SV-237MK i mój oddaje 10W w klasie A. W trakcie słuchania nigdy nie wiem kiedy następuje przejście z klasy A. Sam wzmacniacz ma sporej wielkości radiatory które skutecznie odprowadzają ciepło. Jednak jak koledzy radzą należało by ten wzmacniacz oddać na jakiś przegląd bo jednak swoje lata ma.

No dobrze zatem, uzyskałem kilka informacji które mnie uspokoiły, spróbuję jakoś dobić sensownej transakcji i wtedy będę się chwalił:)

Myślę że na tygodniu:)

W dniu 2.11.2023 o 23:18, HARDDOG napisał:

Wzmacniacz zwróciłem do sklepu, przetestowałem w międzyczasie zestaw dzielony SP-332 i SA-32, powiem krótko- szkoda na to czasu i pieniędzy, taka jest moja subiektywna ocena. SV-737 to naprawdę świetny wzmak i trochę za nim tęsknię. Od dzisiaj zaczynam testować Sansui alfa 907 MR.

Mam 332 i sa 32 od prawie dwóch miesięcy na początku też mieszane uczucia ale po około dwóch tygodniach zaczął nabierać brzmienia, basu, pojawiła się scena zwłaczsza z gramofonu,poprostu trzeba dać mu trochę czasu i bardzo dobrze wygrzać końcówkę mocy najlepiej włączyć na parę dni..Zestawik gra z klipsch rf7 mk3 i woferkami klipsch 150

sa 32 był wcześniej używany w sklepie ale sp332 był nówka do połączenia trzeba dobre rca lub xlr u mnie tara labs

moim zdaniem gra świetnie, wcześniej miałem hk990 .

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Witajcie, po długiej nieobecności przyjemnie wrócić 🙂  zdaję sobie sprawę, że temat lamp i upgrade  wzmacniacza Vincenta pojawia się tu  często, zresztą sam kiedyś puściłem taki wątek 🙂 ale... dotyczy Wz Vincent 237 MKII w który jakieś trzy lata temu wstawiłem polecaną mi wówczas parę 6N1P -EV  rosyjskich NOS oraz przednią Telefunken ECC83. Po zmianie zestawu kolumn dostrzegam jakby problem dość mocnego basu i chciałbym uzyskać trochę inne brzmienie,  większą "jasność, delikatność" w brzmieniu, stąd wracam do tematu lamp. Proszę o radę z praktyki, chodzi głównie o lampę z okienka, czy wymiana na  12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins to dobry strzał ?, czy inne propozycje biorąc pod uwagę opisane preferencje brzmienia. Pozdrawiam serdecznie.

20 minut temu, wlodekPL napisał:

Witajcie, po długiej nieobecności przyjemnie wrócić 🙂  zdaję sobie sprawę, że temat lamp i upgrade  wzmacniacza Vincenta pojawia się tu  często, zresztą sam kiedyś puściłem taki wątek 🙂 ale... dotyczy Wz Vincent 237 MKII w który jakieś trzy lata temu wstawiłem polecaną mi wówczas parę 6N1P -EV  rosyjskich NOS oraz przednią Telefunken ECC83. Po zmianie zestawu kolumn dostrzegam jakby problem dość mocnego basu i chciałbym uzyskać trochę inne brzmienie,  większą "jasność, delikatność" w brzmieniu, stąd wracam do tematu lamp. Proszę o radę z praktyki, chodzi głównie o lampę z okienka, czy wymiana na  12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins to dobry strzał ?, czy inne propozycje biorąc pod uwagę opisane preferencje brzmienia. Pozdrawiam serdecznie.

Hej, Ja mam Gold Lion złote piny i bas też jest mocny. Ta lampa ma piękne brzmienie ale moim zdaniem nie można jej nazwać "jasną". 

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

Sylvania/boldwin z zielonymi napisami,jeśli chcesz  zmienić w okienku.

Osobiście tfk bym zostawił,a zmienił te z tyłu na 6bq7a też sylvania.

Dość długo na takich grałem i brzmienie było lekkie z detalami bardzo przestrzenne,na pewno nadmiar basu nie było.

Witajcie,

Mam szanse nabyć w drodze wymiany używany sp993 za mój naim nap200DR.

Używam przedwzmacniacz Primaluna Dialogue three z kolumnami audiovector Sr3 arette i Magnepan lrs+

Czy ten sp993 to skok w bok a może jednak coś lepiej od Naim?

W dniu 4.04.2024 o 19:52, wlodekPL napisał:

U mnie najjaśniej w okienku zagrała ecc83 siemens ale pograła tylko tydzień bo w połączeniu z  AP Tempo 6 było bardzo techniczne granie bez głębi.

Szanowni klubowicze, może ktoś jest zainteresowany przetwornikiem Vincent DAC-1? Prawie nowy za połowę ceny sklepowej:

https://www.olx.pl/d/oferta/przetwornik-vincent-dac-1-prawie-nowy-okazja-CID751-IDYGrz1.html?bs=olx_pro_listing

Ja poszedłem inną drogą i ze sprzętów Vincenta został mi tylko ten DAC.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

• 1 miesiąc później...

Witajcie,

Mam jakiś problem z moim wzmacniaczem  SU237MKII, od jakiegoś czasy zakłóca lewy tor odsłuchu. Lewa kolumna charczy, po włączeniu wzmacniacza. Raz głośniej raz ciszej ale zakłóca. po włączeniu muzyki w tle słychać też te zakłócenia... Jak to irytuje to możecie sobie wyobrazić....

Kolumny nowe na wygrzaniu, pozmieniałem strony żeby posprawdzać czy to nie kolumna, wymieniłem gniazdo sieciowe i nic, zakłócenia są nadal... po konsultacjach mam opinie, że to wina wzmacniacza, może kondensatory do wymiany...(wymieniłem ostatnio lampy, więc to też odpada). Ciekawy jestem czy mieliście podobny problem i czy możecie polecić elektronika znającego się na rzeczy, żeby ewentualnie sprawdzić i poddać naprawie (najlepiej okolice Poznania) wzmacniacz. Dodam, że urządzenie ma ok. 4 lat.

Pozdrawiam serdecznie i życzę odbioru bez zakłóceń 🙂

Jeśli pojawiło się to po wymianie lamp to jednak chyba one są podejrzane. Druga rzecz to mogą być przekaźniki.

Opisz proszę rodzaj tego zakłócenia ("Charczenia"), czy wzrasta wraz z głośnością? Czy jest to jak "przesypywanie piasku"?

20 godzin temu, wlodekPL napisał:

Witajcie,

Mam jakiś problem z moim wzmacniaczem  SU237MKII, od jakiegoś czasy zakłóca lewy tor odsłuchu. Lewa kolumna charczy, po włączeniu wzmacniacza. Raz głośniej raz ciszej ale zakłóca. po włączeniu muzyki w tle słychać też te zakłócenia... Jak to irytuje to możecie sobie wyobrazić....

Kolumny nowe na wygrzaniu, pozmieniałem strony żeby posprawdzać czy to nie kolumna, wymieniłem gniazdo sieciowe i nic, zakłócenia są nadal... po konsultacjach mam opinie, że to wina wzmacniacza, może kondensatory do wymiany...(wymieniłem ostatnio lampy, więc to też odpada). Ciekawy jestem czy mieliście podobny problem i czy możecie polecić elektronika znającego się na rzeczy, żeby ewentualnie sprawdzić i poddać naprawie (najlepiej okolice Poznania) wzmacniacz. Dodam, że urządzenie ma ok. 4 lat.

Pozdrawiam serdecznie i życzę odbioru bez zakłóceń 🙂

Lampy nowe i stare mają niestety taką przypadłość, nagle ulegają awarii mniejszej / większej. W zabawie z hybrydami trzeba mieć wkalkulowane, mieć zapas lampek. Zacznij od wymontowania lamp i oczyszczenia nóżek. Najlepiej oskrobać delikatnie wszystkie np. skalpelem. Jak nie pomoże ten zabieg, wymienić lampy. Vincent który ma 4 lata jest w zasadzie nowy, mało prawdopodobne by uległ awarii.

Pozdrawiam i bez nerwowych działań ... 

Charczenie scharakteryzowałbym jak powiedzmy zakłócenia mikrofonu na wietrze... nie są stałe tylko się pojawiają, słychać najbardziej na cicho, po załączeniu wzmacniacza. Głośność jest bez wpływu, co wyklucza problem z potencjometrem. Co do wymiany lamp, to było zamierzone działanie w ramach doświadczeń brzmieniowych, zakłócenia o których pisze były na "starych" również. Denerwujące jest to, że nastąpiło to po zmianie pary kolumn głośnikowych na nowe Pylony. Poprzednia para to Dynaudio Audience 82 i zakłóceń tych  raczej nie słyszałem... no mam problem i jak zawsze najważniejsza jest diagnoza a z tym najtrudniej...dziękuję za Wasze uwagi, będzie próba podłączenia innego wzmacniacza, jeśli będzie ok to znaczy że mój wzmak się posypał...

7 godzin temu, wlodekPL napisał:

Charczenie scharakteryzowałbym jak powiedzmy zakłócenia mikrofonu na wietrze... nie są stałe tylko się pojawiają, słychać najbardziej na cicho, po załączeniu wzmacniacza. Głośność jest bez wpływu, co wyklucza problem z potencjometrem. Co do wymiany lamp, to było zamierzone działanie w ramach doświadczeń brzmieniowych, zakłócenia o których pisze były na "starych" również. Denerwujące jest to, że nastąpiło to po zmianie pary kolumn głośnikowych na nowe Pylony. Poprzednia para to Dynaudio Audience 82 i zakłóceń tych  raczej nie słyszałem... no mam problem i jak zawsze najważniejsza jest diagnoza a z tym najtrudniej...dziękuję za Wasze uwagi, będzie próba podłączenia innego wzmacniacza, jeśli będzie ok to znaczy że mój wzmak się posypał...

według mnie to typowe objawy uszkodzenia lamp. Wymień na inne i zobaczysz że znikną. A które lampy wymieniałeś: 6n1 czy 12ax7?

Edytowane przez Nurek

20 godzin temu, wlodekPL napisał:

13 godzin temu, Nurek napisał:

według mnie to typowe objawy uszkodzenia lamp. Wymień na inne i zobaczysz że znikną. A które lampy wymieniałeś: 6n1 czy 12ax7?

Opisane zjawiska wskazują na typowe zachowanie "sypiącej" się lampy lub problemy ze stykiem na nóżkach. Podpisuję się pod pytaniem Kolegi Nurek, które zostały lampy wymienione ?  

Cześć,

Co do lamp, oczywiście wszystko jest możliwe, ale właśnie w ramach modyfikacji wymieniłem wszystkie trzy na nowe..

są to boczne Sylvania 6bQ7a i środkowa Pasvane ART 12AX7 Gold (ECC83), zainstalowane jakieś 2 tygodnie temu więc się jeszcze wygrzewają. Kolumny zakupiłem jakoś w połowie marca, ale mam wrażenie, że zauważalny problem pojawił się później z początkiem kwietnia. Teraz jestem tak uczulony na te zakłócenia, że słyszę każdą nieprawidłowość. Wyrażnie zakłóca jeden tor, w drugim normalny delikatny szum (głośniki wysokotonowe). Oczywiście będę sprawdzał Wasze sugestie, jak również test z innym wzmacniaczem, choć to tylko pewnie potwierdzi problem z moim sprzętem. Kolumny są raczej ok.

18 minut temu, wlodekPL napisał:

Cześć,

Co do lamp, oczywiście wszystko jest możliwe, ale właśnie w ramach modyfikacji wymieniłem wszystkie trzy na nowe..

są to boczne Sylvania 6bQ7a i środkowa Pasvane ART 12AX7 Gold (ECC83), zainstalowane jakieś 2 tygodnie temu więc się jeszcze wygrzewają. Kolumny zakupiłem jakoś w połowie marca, ale mam wrażenie, że zauważalny problem pojawił się później z początkiem kwietnia. Teraz jestem tak uczulony na te zakłócenia, że słyszę każdą nieprawidłowość. Wyrażnie zakłóca jeden tor, w drugim normalny delikatny szum (głośniki wysokotonowe). Oczywiście będę sprawdzał Wasze sugestie, jak również test z innym wzmacniaczem, choć to tylko pewnie potwierdzi problem z moim sprzętem. Kolumny są raczej ok.

Zacznij od zamiany miejscami bocznych. Zobacz czy szum podąży za lampą. Jeśli to nic nie da to wymień " z okienka". Chociaż u mnie za ten szum były odpowiedzialne lampy boczne. Natomiast gdy miałem jeszcze SV 236 to właśnie Psvane GOLD po dwóch miesiącach zaczęła mi się sypać

Edytowane przez Nurek

• 2 tygodnie później...
Godzinę temu, darwroc napisał:

A masz je już?

Osobiście polecam. Grają bardzo przestrzennie ,raczej po jasnej stronie.

Używam ich z ciemniejszą lampą w okienku(ULTRON, starsze RCA)

Tak. Mam. NA razie mam działające rosyjskie 6N1P-EV, czekam jak mi padną to wtedy wymienię. W okienku mam Genalex  Gold Lion B759. Ciekawe jak by wypadło połączenie?

• 1 miesiąc później...

Jak by komuś bardzo zależało aby zostać właścicielem wzmacniacza Vincent 226mk2 to może pisać na priv. Wzmacniacz grzebnięty według zaleceń polskiej strony, ale nie mogę znaleźć. Wymienione kondensatory w zasilaniu. Kolor srebrny. 

Powód sprzedaży - za dużo już mam a na nim od kilku lat w ogóle nie gram. 

• 1 miesiąc później...

Dodam jeszcze że każda marka gra inaczej na swój charakter. Sa gusta i guściki musiał byś napisać czego szukasz co chciał byś zmienić w dźwięku było by łatwiej coś polecić 

To może pomoże w wyborze po prawej jest opis  jak każda z nich gra wystarczy przetłumaczać 

IMG_9507.jpeg

IMG_9508.jpeg

Podam lepiej link bo nie widać za bardzo 

http://www.walterkirchgessner.de/11_Roehren.htm

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.